Η ακτινογραφία της Μπαρτσελόνα: Να "κλέψει" τη νίκη ο Παναθηναϊκός

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει πιθαμή προς πιθαμή το ρόστερ της Μπαρτσελόνα. Τα δυνατά και τρωτά σημεία της, ο Πασκουάλ που έκανε μεταγραφές και η αποστολή του Παναθηναϊκού.

Η ακτινογραφία της Μπαρτσελόνα: Να "κλέψει" τη νίκη ο Παναθηναϊκός
2015 EUROLEAGUE BASKETBALL

Στη Βαρκελώνη για το ματς με την Μπαρτσελόνα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Μια Μπαρτσελόνα που εφέτος είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι γνωστό ότι δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Τσάβι Πασκουάλ, γιατί δεν έχει πετύχει αυτά που θα έπρεπε σ' ένα κλαμπ που όπως και οι δικοί μας "αιώνιοι" μετρούν οι τίτλοι. Αλλά στην Ισπανία δεν υπάρχουν λαϊκά δικαστήρια και εξιλαστήρια θύματα, ενώ ακόμα και 40αρες (!) σε ημιτελικούς Φάιναλ Φορ από το... μισητό αντίπαλο όπως η Ρεάλ περνούν στο ντούκου.

Ο Πασκουάλ δεν μ' αρέσει, καθώς τόσα χρόνια έχει ένα τρομερό κορμό και μια πανάκριβη ομάδα, αλλά ποτέ δεν έπαιρνε στο σχεδιασμό του ρόστερ ένα καλό, "καθαρό" ουσιαστικά, πόιντ γκαρντ, ένα κλασάτο 3άρι και ένα αθλητικό 5άρι. Πάντα κάτι έλειπε στην "Μπάρτσα" και γι' αυτό άλλωστε δεν έπαιρνε τις κούπες που θα έπρεπε βάση ονόματος και ρόστερ αξίας.

Ο Πασκουάλ έχει φανεί ότι είναι καλός να στήσει συστήματα και να έχει την ομάδα του να λειτουργεί σαν κομπιούτερ. Όταν όμως η μπάλα καίει και η πίεση ανεβαίνει, "κολλάει" και δεν είναι καλός κόουτς. Αυτός είναι ο λόγος που πέρσι στον Sport24Radio μαζί με τον Παντελή τον Διαμαντόπουλο ήμασταν μάλλον οι μόνοι που επιμέναμε ότι ο Ολυμπιακός θα πάει στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης αποκλείοντας τους "μπλαουγκράνα".

Πήρε ό,τι της έλειπε

Αντίθετα η εφετινή Μπαρτσελόνα με ενθουσίασε αρχικά. Και ας γέρασε ο Ναβάρο, που όχι απλά δεν κάνει τη διαφορά πλέον, αλλά είναι προς απόσυρση μετά τους πολλούς τραυματισμούς του.

Μ' άρεσε και είπα ότι μετά από χρόνια ο Πασκουάλ έκανε καλές κινήσεις.

Καθαρός πόιντ τύπου Πριτζιόνι δεν υπάρχει εύκολα. Πήρε όμως τον Ρίμπας της Βαλένθια που είναι εξελίξιμος, επιθετικός και πασέρ, όχι δηλαδή Χουέρτας που τον ακριβοπλήρωσαν για να τον φέρουν από την Λαμποράλ για να κοιτάει το σκορ σαν Ναβάρο! Και μαζί πήρε τον Αρόγιο, έστω στα 35, ο οποίος είναι και σκόρερ και πασέρ άριστος. Αφενός για να καλύπτει και το κενό του Ναβάρο, αν χρειάζεται, αφετέρου να είναι και δημιουργός.

Απέκτησε επίσης αθλητικά 5άρια και προσέθεσε τον έμπειρο Περπέρογλου στο "3". Συνεπώς έδειξε ότι είναι πλήρης.

Ρόστερ για κούπα

Για την ακρίβεια η Μπαρτσελόνα έχει στο πόιντ από πέρσι τον δίμετρο Τσέχο Σατοράνσκι, που από τη μία δημιουργεί μις ματς και από την άλλη είναι πολύ έξυπνος. Για τα κλασικά χαμηλά και πιο επιθετικά σχήματα έχει τον Ρίμπας και επιπλέον λύση τον Αρόγιο. Ο Πορτορικάνος πάει και στο "2" πολύ, εκεί που υπάρχει πάντα και ο γερόλυκος πια κλασικός σκόρερ Ναβάρο, ανεξάρτητα από την κατάστασή του, αλλά και ο χρήσιμος Όλεσον που παίζει και άμυνα, είναι παίκτης οικονομίας, χωρίς πάντως να κάνει εύκολα τη διαφορά.

Στο 3 εκτός του Περπέρογλου που ξέρει να ποστάρει, να σουτάρει και να δημιουργεί σε συνθήκες σετ μπάσκετ, υπάρχει για τα χαμηλά σχήματα και ο ταλαντούχος Αμπρίνες, αν και πιο κοντός (1μ97) από τον Έλληνα.

Στο 4αρι ο πολύτιμος λευκός Αμερικανός Ντοελμάν, που όμως μπακ άπ έχει τον άπειρο και άγουρο ακόμα για τέτοιο επίπεδο Βεζένκοφ του Άρη, ενώ αν χρειαστεί ανεβαίνει και ο Περπέρογλου.

Στο σέντερ έφυγε ο Πλάις για το ΝΒΑ, έμεινε το καλύτερο κλασικό 5αρι της Ευρώπης ο Τόμιτς, που μην ξεχνάμε πασάρει και εξαιρετικά, και πήρε και δύο αθλητικούς σέντερ, θηριάκια, τον Σάμουελς, που είδαμε τι έκανε στο Μιλάνο, και τον Λαουάλ.

Της λείπουν...

Η Μπαρτσελόνα δείχνει πλήρης, αν και στο "4" θα ήθελε ένα παίκτη καλύτερο του Βεζένκοφ, ο οποίος να παίζει και στο 3. Γιατί εκεί πίσω από Ντοελμάν και Περπέρογλου δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση.

Αυτό που λείπει από την ισπανική ομάδα, άσχετα από το αν έχει καλύψει αδυναμίες, λείπει η έκρηξη στο 2-3-4, καθώς έχει έμπειρους παίκτες που είναι στο σύστημα, αλλά δεν έχουν τόσο αθλητικά προσόντα. Ψάχνει τον νέο ηγέτη της μετά τον σταδιακό παροπλισμό του Ναβάρο και έχει ένα θέμα στις περιφερειακές άμυνες, αφού πλην του Όλεσον κανείς δεν την αγαπά!

Ασφαλώς ψάχνει το πικ εν ρολ, αλλά και την λεγόμενη έξτρα πάσα που την βρίσκει πολλές φορές από τον σέντερ των 2.20μ Τόμιτς. Ο Κροάτης μπορεί από το κέντρο της ρακέτας στο νταμπλ τιμ πάνω του να βρει ελεύθερη γωνία καλύτερα από κάθε άλλο ψηλό στην Ευρώπη.

Κακή στο τρίποντο

Στα δύο παιχνίδια της Ευρωλίγκας είχε πρόβλημα στο σκορ και ειδικά στο περιφερειακό σουτ με το τραγικό 15/55 από το τρίποντο, δείχνοντας υπερβολικά αργή για Μπαρτσελόνα, καθώς δεν έχει όπως είπαμε τα αθλητικά κορμιά εκτός από το 5αρι. Εξάλλου είναι μια ομάδα που δεν έχει μαύρο Αμερικανό στην περιφέρεια, ο οποίος θα δώσει την έκρηξη και την ταχύτητα και αυτό είναι ένα μεγάλο της θέμα. Γι' αυτό και προσπαθεί να παίξει με την εμπειρία και τους αυτοματισμούς, το λεγόμενο σκεπτόμενο μπάσκετ. Και πρώτο σκόρερ είχε τον Ντοελμάν και μετά τον Περπέρογλου με μ.ο 14 και 10 αντίστοιχα.

Η Μπάρτσα άρχισε εντυπωσιακά στο Σούπερ Κόπα με 88-60 κόντρα στην δυνατή Γκραν Κανάρια και μετά με περίπατο με 80-62 με την οικοδέσποινα Μάλαγα. Άρχισε όμως να προβληματίζει με τις εμφανίσεις της και στο ισπανικό πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα. Στην τελευταία με 6/29 τρίποντα και πρόβλημα στο σκορ έχασε εύκολα με 71-62 στην Καρσίγιακα και με την αδύναμη πολωνική Ζιελόνα στη Βαρκελώνη έχασε διψήφιες διαφορές με μπλακ άουτ και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 39' για να κερδίσει στο τέλος με την έδρα και τη φανέλα στο τέλος γλιτώνοντας το σοκ (78-72).

Και στην Ισπανία όμως κέρδισε δύσκολα στο τέλος την Σαραγόσα εντός με 84-76 και ενώ έχανε στο ημίχρονο με 45-46, κάτι που έπαθε και στην Μουρθία (43-36), αν και έκανε περίπατο μετά. Όπως περίπατο έκανε και στην αδύναμη όμως Σεβίλλη.

Συνεπώς η εφετινή Μπαρτσελόνα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, αλλά με καλές προϋποθέσεις να πάει ψηλά όχι μόνο λόγω φανέλας. Το ερωτηματικό είναι αν έχει τραυματισμούς, γιατί έχει και παίκτες ηλικίας, αν θα έχει ειδικά κενό στο 3-4 που δεν υπάρχει αξιόλογος πάγκος και πώς θα βγάλει έκρηξη και αθλητικότητα εκτός των 5αριών της.

Ο νέος Ναβάρο

Α, και ποιος θα ...ντύνεται Ναβάρο όταν "καίει" η μπάλα και δεν είναι μέσα ο μεγάλος αρχηγός που δεν αντέχει πάνω από 12-15' για να αυτά που έκανε, ούτε φυσικά τρέχει. Από την άλλη έχει τρομερό δείκτη μπασκετικής ευφυίας. Πολλά σχήματα στα γκαρντ με ψηλό (Σατοράνσκι) και κοντούς με έκρηξη (λευκό όμως τον Ρίμπας) και εμπειρία (Αρόγιο), κλασικούς πλάγιους σουτέρ (Ναβάρο-Όλεσον), καλό και έμπειρο 3αρι με σουτ και πάσα (Περπέρογλου), τον καλύτερο σέντερ της διοργάνωσης τον Τόμιτς και δύο καλά αθλητικά 5αρια (Λαβάλ-Σάμουελς) και τον εξαιρετικό Ντόελμαν στο 4αρι.

Συνεπώς πολλά σχήματα για να εκδηλώσει επίθεση. Μόνο που στο σετ μπάσκετ της λείπει κάτι και μάλλον θέλει την καλή κυκλοφορία της μπάλας για να βρίσκει την έξτρα πάσα για το μακρινό σουτ. Πάντως πήρε καλύτερους δημιουργούς από πέρσι και αθλητικούς ψηλούς που την "πλήγωσαν" (Ολυμπιακός). Μπορεί εφέτος να πάρει τη κούπα, αν και μόνο εύκολο δεν είναι ενώ στο ματς με τον Παναθηναϊκό είναι φαβορί και με τις απουσίες της ελληνικής ομάδας καθώς έχει μεγαλύτερο βάθος, την έδρα και καλύτερα κορμιά ειδικά αν δεν παίξει Κούζμιτς.

Όμως και ο ΠΑΟ έχει εντοπίσει τις αδυναμίες της και θέλει να μείνει μέχρι τέλους στο ματς για να το κλέψει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK