Η μεγάλη δικαίωση για τον Τζέιμς Γκιστ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Καρσίγιακα και τη δικαίωση για τον Τζέιμς Γκιστ.

Η μεγάλη δικαίωση για τον Τζέιμς Γκιστ

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ με την Καρσίγιακα καθαρίζοντας και άνετα ένα πονηρό ματς. Η τουρκική Καρσίγιακα μπορεί να μην έχει το μεγάλο brand name, μπορεί να μην μας γεμίζει το μάτι ή το αυτί στο άκουσμα, μπορεί να μην είναι ακριβή ομάδα (άλλωστε έτρεξε να μαζέψει χρήμα για να μην χάσει την συμμετοχή της στην κορυφαία διοργάνωση), αλλά έχει πολλά άλλα.

Έχει ένα πολύ καλό και εξελίξιμο Τούρκο τεχνικό τον Σαρίτσα, έχει μια τρομερή χημεία και μια πολύ δουλεμένη ομάδα που έχει κάνει πολλές ανατροπές τα τελευταία χρόνια, έχει παρακαταθήκη ότι πήρε στα ίσια σε σειρές αγώνων τον τίτλο από τις πανάκριβες και πανίσχυρες Φενέρ και Εφές και στην πρεμιέρα καθάρισε -παίζοντας και άμυνα που δεν μας είχε συνηθίσει- την μεγάλη Μπαρτσελόνα.

Καθαρά και εύκολα

Με όλα αυτά το ματς του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ θεωρήθηκε πονηρό έχοντας και την κούραση από τα ταξίδια και τα πολλά συνεχόμενα μεγάλα παιχνίδια με το καλημέρα. Ο Παναθηναϊκός έδειξε αποφασισμένος καθώς μετά την ήττα από την Κούμπαν στην πρεμιέρα και έχοντας και την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα, αν έχανε στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη θα έμπαινε από νωρίς στην πρίζα.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε καθαρά και εύκολα και το μοναδικό που δεν άρεσε ήταν ότι δεν μάζεψε πολύ κόσμο το ΟΑΚΑ ειδικά και μετά το θρίαμβο της Δευτέρας με τον "αιώνιο" αντίπαλο. Οι "πράσινοι" είχαν όρεξη και διάθεση και έκαναν σε διάρκεια το καλύτερό τους παιχνίδι, αφού μπόρεσαν και βρήκαν χημεία και συνέπεια ταυτόχρονα σε άμυνα και επίθεση.

Ετσι ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά καθάρισε το ματς από το δεκάλεπτο με το 30-15 με εξαιρετικές άμυνες με βοήθειες που οδήγησαν σε 7 λάθη την τουρκική ομάδα. Οι 10 συνεχόμενοι πόντοι του Γκιστ(35-45) ανέβασαν την διαφορά στους 18 (45-27) και αναπόφευκτα στην συνέχεια η διαφορά έπεσε αλλά δεν κινδύνεψε ποτέ η ελληνική ομάδα. Το μοναδικό κακό σημείο είναι το πρώτο τρίλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου που μουδιασμένος ο ΠΑΟ είδε την Καρσίγιακα να μειώνει 47-40. Εκεί, όμως, μίλησαν πάλι Γκιστ-Διαμαντίδης, η συνολική πολύ καλή άμυνα ειδικά στην περιφέρεια και έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους με την διαφορά να σταθεροποιείται στους 15π και να ανεβαίνει και στο τέλος μέσα σε αποθέωση.

Ο τρομερός Γκιστ

Τι άλλο κρατάει ο Παναθηναϊκός; Την τρομερή κατάσταση που αρχίζει και βρίσκεται πάλι ο παροπλισμένος λόγω της τιμωρίας του Γκιστ που δικαιώνει και την ΚΑΕ για την απόφασή της να τον διατηρήσει στο ρόστερ. Και ταυτόχρονα καθιερώνεται σταδιακά στην θέση 5. Το ερώτημα ήταν όμως πως θα διαχειριζόταν ο Τζόρτζεβιτς -που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο- την θέση 4 αν ο Γκιστ πάιζει και στο 5 και με δεδομένο ότι ο Φώτσης έχει μεγαλώσει. Η λύση ήταν στο μυαλό του Σέρβου τεχνικού που άρχισε να χρησιμοποιεί τον Χαραλαμπόπουλο σε θέση 4 να δίνει ανάσες στο Φώτση που έχει τα χρόνια του και θα παίρνει περισσότερο χρόνο όταν ανεβαίνει ο Γκιστ στο 5 που προσαρμόζεται όλο και περισσότερο πια και σε αυτή την θέση.

Επίσης κρατάμε την τρομερή δημιουργία των "πρασίνων" με τον Διαμαντίδη απελευθερωμένο από την πρώτη πίεση αφού δεν είναι ο μοναδικός πια χειριστής, είχε 12π και 8 ας και μόλις ένα λάθος, ενώ ο Καλάθης είχε 11 ασίστ! Σύνολο 19 ασίστ από την δυάδα Καλάθη-Διαμαντίδη που... έκοβε και έραβε. Και με τη καλή κυκλοφορία έρχονται και τα καλά ποσοστά στο τρίποντο όπως τα 10/23τρ.

Ακόμα κρατάμε την τρομερή περιφερειακή άμυνα που οδήγησε μια ομάδα που σκοράρει πολύ σε 7/31τρ. Μόνο ο Φελντέιν ήταν κακός με το 1/7σ και κακή ήταν και η άμυνα στον Γκάμπριελ στο πρώτο μέρος, με 14π από τον Αμερικανό. Πλέον ο ΠΑΟ πάει στη Βαρκελώνη με άνεση και με εξαιρετική ψυχολογία.

* Οι βόμβες συνεχίζουν να σκάνε στην Ευρωλίγκα! Η Μακάμπι δεν παίζει άμυνα και δείχνει ανέτοιμη. Γκέλαρε δίκαια και εύκολα με την Μάλαγα εντός έδρας και προβληματίζει αφού έχει και στο 3 πρόβλημα με τον τραυματία Ραντλ όπως και τον ΝΒΑερ Φαβεράνι στο σέντερ. Και η άλλη βόμβα έσκασε στο Μόναχο που η Μπάγερν έπαιξε πάλι άμυνα, όπως στην Πόλη που είχε +15, αλλά δεν άντεξε με την Φενέρ και κέρδισε δίκαια και εύκολα την πανάκριβη Κίμκι που στην πρεμιέρα είχε καθαρίσει εύκολα την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ στην Μόσχα. Ωραίο μπάσκετ πάλι από την Εφές του Ντούντα αν και η διαφορά άνοιξε στο τέλος, αλλά οι 23 ασίστ βασικά με Χερτέλ-Γκρέιτζερ λένε πολλά για το τι φτιάχνει εκεί ο Ίβκοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός-Καρσίγιακα 85-73

News 24/7

24MEDIA NETWORK