H μετάλλαξη του Άρτζι κι ένας 6άστερος που αρέσει πολύ!

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τις εντυπώσεις του από τον φρέσκο Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη.

H μετάλλαξη του Άρτζι κι ένας 6άστερος που αρέσει πολύ!

Το τουρνουά προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό τεστ για το νέο Παναθηναϊκό και λειτούργησε σαν ακτινογραφία για τους αναλυτές.

Τα φιλικά με Λαύριο και Κύμη ήταν προπονητικού χαρακτήρα. Αντίθετα αυτά με ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι στο ΟΑΚΑ είναι εξ αυτών που βγάζεις συμπεράσματα. Ίσως αυτού του τύπου τα ματς να μην λένε πολλά ως αποτέλεσμα, δείχνουν όμως την κατεύθυνση που θα έχει στο παρκέ η κάθε ομάδα, τι μπάσκετ θέλει να παίξει, πώς ο προπονητής μοιράζει τους ρόλους.

Από απόφοιτος σχολής κατενάτσιο...

Ο νέος Παναθηναϊκός αρέσει, παίζει ελκυστικό μπάσκετ και δείχνει καλύτερος από ποτέ -βάσει ρόστερ τουλάχιστον- στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή. Ο Πεδουλάκης, που έχει επιστρέψει από πέρυσι στον πάγκο, δεν έχει καμία σχέση με τον Πεδουλάκη της πρώτης θητείας του. Προς απάντηση όσων -όχι εντελώς άδικα βέβαια- τον χαρακτήριζαν "παλιομοδίτη" και απόφοιτο της σχολής... κατενάτσιο (Μάλκοβιτς δηλ.), ο "Άρτζι" δείχνει μεταλλαγμένος, κάτι που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τους περυσινούς τελικούς.

Ο Παναθηναϊκός θα πηγαίνει με άνεση εφέτος στους 75-85 πόντους, ακόμα και σε δύσκολα παιχνίδια, καθώς έχει μεγάλη έφεση στην επίθεση διαθέτοντας παίκτες που όλοι τους σουτάρουν από μακριά.

Έχει ένα γεμάτο ρόστερ με παίκτες που παίζουν σε δύο θέσεις, με αποτέλεσμα το βάθος να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΡΕΞΙΜΟ, ΣΟΥΤ

Οι επιθέσεις πλέον θα είναι πιο γρήγορες. Η ομάδα είναι πολύ αθλητική (ειδικά με το δίδυμο Γκιστ-Σίνγκλετον) και θα επιδιώκει πίεση ακόμα και στα 3/4 παρκέ για να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Ψάχνει στο σετ μπάσκετ και ειδικά στη ζώνη την καλή κυκλοφορία και το ελεύθερο σουτ μιας και όλοι οι εκτελούν. Συνεπώς έχει άνεση στο κομμάτι αυτό και παίκτες για όλες τις δουλειές.

Ο Πεδουλάκης δείχνει πλέον προσαρμοσμένος (και βελτιωμένος ατομικά) στα νέα δεδομένα και θέλει η ομάδα του να είναι σύγχρονη με ενέργεια, ταχύτητα και έκρηξη. Γι' αυτό άλλωστε πήρε και αυτούς που πήρε.

ΡΟΛΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Όλες οι επιλογές του ήταν "ψαγμένες" καθώς και οι ρολίστες που αποκτήθηκαν στο τέλος (Ρίβερς - Νίκολς) είναι αθλητές καλοί που δεν φωνάζουν για το χρόνο, παίζουν άμυνα και έχουν καλό μακρινό σουτ. Με δυο λέξεις ρολίστες πολυτελείας.

Πού πήγε το σκεπτόμενο μπάσκετ όμως; Ο Έλληνας κόουτς έχει δικαιολογήσει και αμυνθεί στα περί σκεπτόμενου μπάσκετ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι το αργό και... βασανιστικό μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός θα συναντήσει άμυνες ζώνης και θα πρέπει να παίξει σκεπτόμενα. Εκεί θα διαβάσει τα μις ματς και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το μακρινό σουτ που έχει όλη η φροντ λάιν του (!), ανοιγοντας διαδρόμους για τους... ψηλούς κοντούς του(Καλάθης). Παράλληλα θα εκμεταλλευθεί το πάσινγκ γκέιμ του Μπουρούση που είναι ο δεύτερος πλέι μέικερ στο παρκέ!

Τι άλλα κρατάμε;

Το δίδυμο Γκιστ-Σίνγκλετον κρύβει τον εναέριο χώρο στην άμυνα. Δεν έχουν το ύψος, αλλά τα τρομερά αθλητικά προσόντα και το μακρινό σουτ υπερκαλύπτουν την αδυναμία.

Στη θέση "3" ο Χαραλαμπόπουλος θα παίρνει ένα 10λεπτο, αλλά δεν απειλεί μπροστά όντας διστακτικός. Θα μπαίνει στη θέση από τη μία ο Ρίβερς και από τη άλλη ο Νίκολς και μάλλον ο χρόνος θα μοιράζεται δια τρία!

Στα ευχάριστα η καλή εικόνα του Παππά που έχει φτιάξει τη σχέση του με τον Πεδουλάκη και παλεύει πολύ στην άμυνα!

Προσέχουμε ακόμα ότι η ομάδα προστατεύει καλά την μπάλα στην επίθεση και δεν είναι επιρρεπής στο λάθος.

ΤΙ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ

Υπάρχουν βεβαίως και προβλήματα προς επίλυση. Ποια είναι αυτά; Πρώτα απαιτείται διάρκεια και αναζήτηση χημείας συνόλου, κάτι που μοιάζει αρκετά εύκολο. Αντίθετα χρειάζεται έξτρα δουλειά στη ζώνη και στις άμυνες προσαρμογής, αφού η ΤΣΣΚΑ εγκλώβισε τον Παναθηναϊκό για ένα μεγάλο διάστημα όταν από το -9 πήγε στο +10!

Παρόντων των Γκιστ-Σίνγκλετον έχει θέμα με τους βαρείς σέντερ και πρέπει να μπει ο Μπουρούσης, ο οποίος όμως έχει με την σειρά του πρόβλημα στην άμυνα στο πικ εν ρολ! Και αν προκύψει τραυματισμός στο σέντερ θα πρέπει να ανεβάζει σαν δεύτερο τον Γκιστ!

Σχετικά με τον Καλάθη, οφείλει να βελτιώσει την πολύ κακή -για την κλάση- ποιότητα στα τελειώματα των λέι απ! Ο Φελντέιν δείχνει χαμένος στο νέο ροτέισον που μεγάλωσε και δεν έχει καλή ψυχολογία για το σουτ, το όπλο του δηλαδή. Επίσης η ...ραψωδία του Ντε Κολό ανέδειξε και πάλι το πρόβλημα στην ατομική περιφερειακή άμυνα. Λογικά ο Ρίβερς και οι συνολικές άμυνες θα προσπαθήσουν να λύσουν το ζήτημα, χωρίς να είναι εύκολο!

Η ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΕΠΟΧΗ

Τα ερωτήματα είναι πολλά και μεγάλα. Θα μπορέσει να παίξει ο Παναθηναϊκός σωστά χωρίς τον εμβληματικό αρχηγό του στο παρκέ; Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος συμμετοχής του Διαμαντίδη μειωνόταν από χρόνο σε χρόνο, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν είχε επιχειρήσει να απογαλακτιστεί από τον αρχηγό του, με το βαθμό εξάρτησης να παραμένει μεγάλος. Πλέον όμως υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, ενώ η ομάδα έχει ποικίλους τρόπους να σκοράρει. Στη δημιουργία δεν είναι εύκολο να καλυφθεί το κενό του 3D, αλλά το παλεύει και το μόνο θέμα είναι ποιος θα πάρει την μπάλα στα χέρια όταν αυτή "καίει"!

Θα δείξει, καθώς υπάρχουν παίκτες με εμπειρία (Μπουρούσης) στο ...είδος τους αλλά και με θάρρος(η άγνοια κινδύνου των Αμερικανών) και πιστεύω η μετάδοση στην μετά Διαμαντίδη εποχή δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο λέγοταν

ΟΙ ΡΟΛΟΙ

Ο Πεδουλάκης έδειξε ότι Καλάθης και Τζέιμς θα μοιράζονται τον άσο και τη θέση με τον δεύτερο να πιέζει καλύτερα πάνω στην μπάλα. Ο Μποχωρίδης ή Η λύση Παππά θα είναι για ανάγκη...Και μένει να δούμε αν υπάρξει έλλειψη κλασικού δημιουργού στο μέλλοΝ.

Στο "2" αρχίζει ο Φελντέιν, αλλά δεν τον βλέπω καλά. Ο Παππάς από την άλλη θα πάρει πολύ χρόνο και θα μπαίνει στην εξίσωση της θέσης ο Ρίβερς, ανεξάρτητα αν με Νίκολς και Χαραλαμπόπουλο (και λίγο Πατ) θα μοιράζονται το 3αρι.

Ο Γκιστ με τον Φώτση και τον Νίκολς θα είναι στο 4άρι (και λίγο Πατ Καλάθης) και στο σέντερ Μπουρούσης-Σίνγκλετον (και για 3η λύση η αλλαγή του Γκιστ, αν χρειαστεί)

News 24/7

24MEDIA NETWORK