Ήττα που... φέρνει ενίσχυση στον Παναθηναϊκό

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την κακή ήττα του Παναθηναϊκού από τη Ζιελόνα Γκόρα, το 0/3 στα εκτός έδρας και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόστερ μ' έναν πάουερ φόργουορντ.

Ήττα που... φέρνει ενίσχυση στον Παναθηναϊκό
Παναθηναϊκός Φώτσης

Και το "μπαμ" έγινε στην Πολωνία. Δεν ξέρω, αν υποτίμησε την αντίπαλό του ο Παναθηναϊκός ή αν ήταν τόσο κακός, αλλά η ήττα είναι ήττα και μάλιστα κακή, καθώς το ματς εκεί ήταν το θεωρητικά πιο εύκολο στο γκρουπ.

Ήταν μια ήττα που οι "πράσινοι" θα την κουβαλούν στη συνέχεια του ομίλου, ήταν μια ήττα που έβγαλε αδυναμίες. Όποιος θέλει να βλέπει καθαρά και ξάστερα τα πράγματα θα είχε καταλάβει και διαβάσει, όπως άλλωστε τα γράφουμε στο Contra.gr και τα λέμε και στον Sport24Radio, ότι ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν παίζει καμιά μπασκετάρα και δεν έχει διάρκεια. Παρουσιάζει δηλαδή και αυτός θεματάκια, τα οποία όμως κρύβει καλύτερα από άλλους.

Άλλος Παναθηναϊκός πριν από 5-10 χρόνια

Παρότι όμως δεν θα τα βάψει μαύρα μετά το αποτέλεσμα αυτό, οφείλει να δει ότι έχει ερωτηματικά. Στην Ευρωλίγκα έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι για κανέναν σχεδόν και ότι ο Παναθηναϊκός, όπως και κάθε ελληνική ομάδα, δεν είναι όπως πριν από 5-10 χρόνια που με τη φανέλα, την κλάση ή με μόνο ένα καλό πεντάλεπτο έπαιρνε τα παιχνίδια αυτού του είδους. Τώρα πρέπει να μοχθήσει και να παίξει καλά.

Και ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε καλά χάνοντας από μια ομάδα που ίσως την υποτίμησε και σίγουρα ο κόσμος την θεώρησε ευκολάκι. Όσοι ωστόσο είχαν παρακολουθήσει τη λειτουργία της και τα παιχνίδια της έλεγαν το αντίθετο. Γι' αυτό και είχα γράψει από την Πέμπτη ότι το ματς στην Πολωνία είναι πολύ πονηρό και επικίνδυνο και ας μην φαίνεται.

Είναι γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός έχει θέμα με τον Γκιστ που είναι μεγάλη απώλεια, ταυτόχρονα όμως η Ζιελόνα Γκόρα είναι δουλεμένη και μαχητική ομάδα με φιλοσοφία. Ξέραμε ότι θα κατέβαζε το σκορ στους 70-75 πόντους και για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να σκοράρει παραπάνω. Δεν έβαλε όμως καν 70. Και αυτό δεν το είχαμε σημειώσει τυχαία.

Η Ζιελόνα Γκόρα, με τους δύο μέτριους Αμερικανούς περιφερειακούς, είναι μια δουλεμένη ομάδα από τον Σλοβένο Φιλιπόφσκι στον πάγκο και παίζει καλές άμυνες τόσο στις βοήθειες όσο και στο χώρο. Σουτάρει επίσης πολύ από τα 4-6 μέτρα και δημιουργεί ανισορροπίες στην αντίπαλη άμυνα, αφού η μπάλα δεν ακουμπάει στο σέντερ.

Δεν έκανε τίποτα

Με τη λογική αυτή ο ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και υπομονή που δεν είχε, θα έπρεπε να βάλει την μπάλα μέσα στη ρακέτα που δεν την έβαλε, ενώ του έλειψε σε περιστροφές και ενέργεια ο Γκιστ, που είναι ο μοναδικός αθλητικός του ψηλός με πόδια να κυνηγήσει.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η Ζιελόνα, αν τα παιχνίδια έληγαν στο 36-37', θα ήταν αήττητη τώρα (!), καθώς με τη Ζαλγκίρις εντός έχασε με ένα 10-0 στα τελευταία 4', στη Βαρκελώνη από το υπέρ της 72-71 στο 38'(!) ηττήθηκε από την απειρία της, ενώ το ίδιο έργο επαναλήφθηκε με την αήττητη Λοκομοτίβ Κουμπάν εντός την περασμένη εβδομάδα.

Με αυτά και με αυτά, ο Παναθηναϊκός αν και ξεκίνησε άσχημα πέρασε μπροστά. Έχασε ωστόσο την επαφή μετά το 9' εξαιτίας των χαμένων αμυντικών ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω με 29-18 και 34-22. Στη συνέχεια ισορρόπησε τα ριμπάουντ, μείωσε 47-43, έκανε πάλι ένα κενό και βρέθηκε να ξανακυνηγάει με 57-46 και ένα δεκάλεπτο μπροστά του. Εκεί έπαιξε άμυνα, δέχθηκε 4 πόντους σε σχεδόν 7', ενώ η Ζιελόνα Γκόρα κουράστηκε.

Οι "πράσινοι" ύψωσαν την περιφερειακή άμυνα σε απόσταση, χάλασαν το αντίπαλο παιχνίδι και προσπάθησαν να βάλουν την μπάλα κοντά στο καλάθι, εκεί που οι αντίπαλοι ψηλοί είναι άτεχνοι. Και έτσι ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε 63-63 με προσωπικές φάσεις του Φελντέιν. Το ματς κριθηκε ουσιαστικά στην τύχη, αλλά και στο κρίσιμο τρίποντο του Φελντέιν από τη γωνιά που θα έδινε προβάδισμα.

Αντίθετα δέχθηκε τρίποντο από τα 8 μέτρα, ενώ στο 69-68, παρά την καλή άμυνα, έχασε το αμυντικό ριμπάουντ από τον Τζούρισιτς.

Συμπερασματικά ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί πολύ ήταν κακός σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού και μάλλον υποτίμησε τους Πολωνούς. Προδόθηκε από την επίθεσή του, καθώς είχε κάκιστη κυκλοφορία, εξ ου το απογοητευτικό 5/27 τρίποντα (μαζί με τις 13/25 βολές). Ακόμη είχε 10 λιγότερα ριμπάουντ, πρόβλημα στις περιστροφές με την απουσία του Γκιστ, ενώ έπαιξε με χαμηλά σχήματα πολύ ώρα χωρίς ο Πάβλοβιτς να μπορεί στο "4". Έτσι δεν κερδίζει σχεδόν κανείς εκτός έδρας, τη στιγμή πο

Ατομική κριτική

Μέτριος στον πάγκο ο Τζόρτζεβιτς, δεν έκανε κάτι τρομερό να γυρίσει το ματς και χρεώνεται την κακή ψυχολογία της ομάδας του. Ο Πάβλοβιτς βοήθησε επιθετικά από κοντά, καθώς είχε 0/7 τρίποντα παίζοντας και στο "4" που δεν έχει συνηθίσει. Ο Φώτσης χωρίς δυνάμεις πέτυχε μόλις ένα τρίποντο, ο Χαραλαμπόπουλος έπαιξε ελάχιστα (1'!), ο Γιάνκοβιτς έχανε βολές, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικός.

Ο Ραντούλιτσα μετριότατος με το γνωστό πρόβλημα στην άμυνα. Ο Φελντέιν ήταν ο καλύτερος, αυτός που ισοφάρισε άλλωστε. Ο Διαμαντίδης άστοχος με 1/6 τρίποντα, αλλά έβαλε το σημαντικό που μπορεί να γύριζε το ματς και έπαιξε 26' με μόλις 3 πόντους. Ο Καλάθης άστοχος, αλλά γεμάτη στατιστική με 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ ο Κούζμιτς μαχητικός και θετικός.

Η επόμενη μέρα

Η ήττα αυτή είναι κακή, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει 0/3 εκτός έδρας και ο όμιλος έχει γίνει περίεργος. Πρέπει δηλαδή να είναι σοβαρός και προσεκτικός για να μην κινδυνέψει με την πρόκριση και αγχωθεί. Την επόμενη εβδομάδα περιμένει την "πονηρή" Ζαλγκίρις χωρίς περιθώρια, αλλά το ΟΑΚΑ μετράει πάντα.

Το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι αν θα πάρει παίκτη στο "4", αφού ο υγιής Γκιστ μπορεί ν' ανεβαίνει και στο "5" σε αθλητικά σχήματα για να κρύβει τις αμυντικές αδυναμίες βασικά του Ραντούλιτσα. Αν παίζει και 10-12' στο "4", ο Φώτσης δεν αντέχει 30' στη θέση, ούτε ο Χαραλαμπόπουλος σε υψηλό επίπεδο πάνω από 5-6'. Αν δε υπάρξει τραυματισμός όπως τώρα ο Τζόρτζεβιτς πάει σε αλχημείες με τον Παύλοβιτς 4αρι.

Συνεπώς χρειάζεται μάλλον ενίσχυση, κυρίως δε ενέργεια για να κρύβονται οι αδυναμίες του Ραντούλιτσα στην άμυνα, αφού ο Σέρβος κόουτς (κρίνοντας από το ματς), δεν εμπιστεύεται τον Χαραλαμπόπουλο καθόλου ως το εναλλακτικό 4αρι του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ζιελόνα Γκόρα - Παναθηναϊκός 71-68

News 24/7

24MEDIA NETWORK