Ο Χαραλαμπόπουλος δεν είναι ακόμα για ΝΒΑ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον σκάουτ των Πίστονς που παρακολούθησε από κοντά τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ωστόσο θεωρεί ότι ο 19χρονος άσος ταιριάζει καλύτερα στην Ευρώπη.

Ο Χαραλαμπόπουλος δεν είναι ακόμα για ΝΒΑ
Χαραλαμπόπουλος-Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γίνεται 19 χρονών στις 6 Γενάρη και υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το αν είναι έτοιμος να φύγει από τον Παναθηναϊκό για το NBA, αν θα γίνει ντραφτ και σε ποια θέση.

Πέραν της λατρείας που έχουν τα μίντια στην Ελλάδα για τους Έλληνες αθλητές όταν αυτοί παίζουν στο ΝΒΑ, η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα ένας Έλληνας θα έχει επιτυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι οι Έλληνες παίκτες δεν είναι παίκτες ΝΒΑ. Και αυτό γιατί δεν έχουν τη σχετική σωματοδομή και στη συνέχεια γιατί υστερούν σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού, με κορυφαίο αυτό του σκοραρίσματος και του σουτ.

Τα ταλέντα στην Ελλάδα είναι ταλέντα - ρολίστες ή ευνουχίζονται σε ρολίστες ή δεν γίνονται ποτέ παίκτες, γιατί όταν πρέπει να παίξουν και να πάρουν τις ευκαιρίες τους, συνήθως αράζουν στον πάγκο μιας μεγάλης ομάδας βολεμένοι κι οι ίδιοι πίσω από τη μόστρα και τα πρώτα καλά λεφτά τους. Την ίδια στιγμή, ο 15χρονος Ρούμπιο έπαιζε στην Μπανταλόνα, φέτος ο Ντόνσιτς στα 16 του παίζει στην Ρεάλ ή ο Αμπρίνες στην Μπάρτσα και πάει λέγοντας. Και γι' αυτό ανέκαθεν πιστεύω ότι οι Έλληνες παίκτες δεν μπορούν να κάνουν καμία σημαντική καριέρα στο ΝΒΑ, εκτός αν είσαι ο Αντετοκούνμπο που έχει άλλα σωματικά προσόντα λόγω γονιών.

Τον βλέπουν οι σκάουτς

Προ λίγων ημερών, ο διεθνής σκάουτ των Ντιτρόιτ Πίστονς, Τζέισον Φιλίπι, βρέθηκε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την προπόνηση του Παναθηναϊκού και να δει από κοντά τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Η γνώμη μου; Σιγά το θέμα. Οι σκάουτς του ΝΒΑ παρακολουθούν δεκάδες παίκτες από τα 15 μέχρι τα 20 για να έχουν άποψη και να κάνουν πιθανή κίνηση.

Η συμμετοχή του Έλληνα στο ντραφτ αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών για το ΝΒΑ, αφού ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 19ρηδες της Ευρώπης, αλλά ακόμα δεν έχει δηλώσει πρόθεση να συμμετάσχει στο ντραφτ. Ο Χαραλαμπόπουλος ακόμα δεν έχει παίξει μπάσκετ καλά καλά, πέραν των Εθνικών ομάδων από τις οποίες έγινε γνωστός. Και μάλλον και φέτος δύσκολα θα παίξει πολύ.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ κι αν θα γίνει ντραφτ. Μπορεί και να γίνει, αν δηλώσει συμμετοχή, καθώς οι ομάδες θα τον πάρουν με γνώμονα τις μικρές Εθνικές ομάδες. Αν θέλει να επενδύσει κάποιος σε αυτόν, θα φανεί στην πορεία. Οι Αμερικανοί, ειδικοί στις ομάδες, επενδύουν στους μικρούς. Προς το παρόν, πάντως, ο Χαραλαμπόπουλος θεωρείται καλό ταλέντο, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά για να αλλάξει πλευρά στον Ατλαντικό. Εδώ που τα λέμε, αν δεν πας σε κολέγιο, δεν είναι εύκολο να μπεις στη διαδικασία αυτή, εκτός αν είσαι ταλεντάρα και ψηλός.

Ακόμα ψάχνεται

Ο Χαραλαμπόπουλος ακόμα δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Δεν ξέρει αν είναι 3αρι ή 4αρι. Αν είναι 3αρι, που φαίνεται και το λογικό λόγω ύψους, είναι φανερό ότι θέλει παραστάσεις και αγώνες που δεν βρίσκει στον φετινό Παναθηναϊκό, όπου ο Τζόρτζεβιτς δεν τον εμπιστεύεται στο "4" και στην χαμηλότερη θέση έχει μπροστά του Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς.

Συνεπώς, πόσο να παίξει για να βελτιωθεί; Το μεγάλο θέμα του είναι ότι, ενώ είναι καλός σκόρερ και πασέρ για το ύψος του, δεν έχει έκρηξη και ταχύτητα. Χωρίς αυτά τα προσόντα, δεν μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ κι ας έχει σουτάκι και διείσδυση. Αλλά αυτά τα στοιχεία και ειδικά το τελευταίο, τα έχει στις μικρές Εθνικές ομάδες ή στην Α1 και όχι σε υψηλό επίπεδο.

Βεβαίως, ο Χαραλαμπόπουλος έχει την ευκαιρία να δουλέψει, καθώς δείχνει άτομο ηπίων τόνων και με το κεφάλι κάτω. Αλλά πρέπει να βάλει απαραίτητα έκρηξη και ταχύτητα. Από εκεί και πέρα, θα τον δουν πολλοί σκάουτς του ΝΒΑ, αλλά είναι άγνωστο -αν δηλώσει συμμετοχή- ποιοι θα τον επιλέξουν, καθώς δείχνει να ταιριάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι Πίστονς τον δίνουν και σαν υποψήφιο για τη θέση 25, αλλά και πάλι, πόσους αθλητές έχουν γίνει ντραφτ, αλλά δεν έπαιξαν ποτέ στο ΝΒΑ;

Είναι νωρίς ακόμα

Γενικά το σε κάνω ντραφτ, δεν σημαίνει ότι παίζεις και στο ΝΒΑ ντε και καλά. Και για τον Χαραλαμπόπουλο θα έρθουν κι άλλοι σκάουτς, αλλά το θέμα είναι να παίζει ο 19χρονος. Και να βελτιωθεί. Καθώς σκάουτς έρχονται, όταν διαβάζουν ότι είναι έκτος στη λίστα των 97ρηδων από τους ατζέντηδες.

Συνεπώς, ο Χαραλαμπόπουλος μπορεί να γίνει και ντραφτ και να τον αφήσουν να ψηθεί εδώ. Δεν αποκλείεται, αλλά είναι νωρίς ακόμα να μας απασχολήσει το θέμα. Προς το παρόν, δεν μπορεί να πάει στο ΝΒΑ και είναι άγνωστο πόσο θα επεδύσει μια ομάδα πάνω του για 1-2 άγουρα χρόνια, μέχρι να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να βρει θέση. Γι' αυτό μπορεί να γίνει ντραφτ, αλλά δεν λέει κάτι αν δεν παίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παναθηναϊκός - Τρίκαλα 77-64

News 24/7

24MEDIA NETWORK