Οι τρεις αιτίες της ήττας στην Πόλη

Το αμυντικό ριμπάουντ ήταν η μία, ο Σωτήρης Γεωργίου εξηγεί τι άλλο κόστισε στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να ξοδέψει μια "χρυσή" ευκαιρία για διπλό στην έδρα των πρωταθλητών Ευρώπης, και τι κρατάει οπωσδήποτε παρά την ήττα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE BASKETBALL  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Φενέρμπαχτσε Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Η ήττα του Παναθηναϊκού στην Πόλη από την Φενέρμπαχτσε δεν ήταν φυσικά εκτός προγράμματος, ούτε τον "πόνεσε" τόσο ότι έχασε και την διαφορά σ' ενδεχόμενη ισοβαθμία.

Οι "πράσινοι" γυρίζουν στην Αθήνα με την πίκρα για μια χαμένη ευκαιρία και παράπονα για τη διαιτησία (κλασικά για τον Λαμόνικα), αλλά και αρκετά χαμόγελα. Η εμφάνιση θύμισε... παλιού Παναθηναϊκού στο "άντρο" της πρωταθλήτριας Ευρώπης όντας σκληρός εκτός έδρας.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΖΟΤΣ

Το παιχνίδι ήταν ποιοτικά κακό - το είδαν όλοι. Όπως ήταν φανερό εξ αρχής ότι η Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς θα πήγαινε το ματς στη δύναμη για να εκμεταλλευθεί την έδρα, καθώς δεν διαθέτει την περσινή ποιότητα. Εφέτος η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην κορυφαία άμυνα που είναι η κορυφαία της διοργάνωσης μαζί με του Ολυμπιακού. Έχει αλλάξει στιλ και φιλοσοφία, με αποτέλεσμα να έχει σκαμπανεβάσματα. Η πίεση δε για το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερη, καθώς έχει πάθει πολλές ζημιές.

Ο Παναθηναϊκός πήγε πιο άνετος και με μοναδική απουσία αυτή του Λοτζέσκι που είναι όμως ένας παίκτης ρόλου. Η τουρκική ομάδα δεν είχε Νάναλι και Κάλινιτς - παίκτες ρολίστες. Ο "Ζοτς" είχε εξ αρχής στόχο να κτυπήσει με το ύψος τον Γκιστ και να κατεβάσει το σκορ στους 65-70π. Το πέτυχε και κέρδισε, καθώς ήξερε ότι δεν μπορεί να δεχθεί 15 τρίποντα στην έδρα του, και δεν άφησε κανέναν να πλησιάσει στη ρακέτα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός έχασε από...

- ένα μπλακ άουτ (ένα πόντο σε 6' στην 4η περίοδο)

- τα 2-3 σφυρίγματα που αναμενόμενα πήρε η έδρα της Φενέρμπαχτσε.

- το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο "5", εκεί που δεν έχει ένα ψηλό ποιότητας με βαρύ κορμί.

Ο Γκιστ εξαφανίστηκε από Τόμπσον και Βέσελι και αναπόφευκτα ο Παναθηναϊκός δεν απείλησε από 'κει. Ο Παππάς είχε βοήθειες πάνω στα ντράιβ με τα μεγάλα χέρια του Βέσελι και μοιραία οι "πράσινοι" περίμεναν το τρίποντο. Τελείωσαν με 9/28 και μόλις τρία στο δεύτερο μισό, αλλά με μονοδιάστατο παιχνίδι (27δ-28τρ)δεν κερδίζεις τέτοια ματς. Και ας ήταν η Φενέρ στη βάση.

Ο Παναθηναϊκός με δύο τρίποντα του Σίνγκλετον στο τέλος του πρώτου μέρους πέρασε με 20-18, κόλλησε στο σκορ στο ξεκίνημα της β', όταν κι έμειν άποντος για 4' άποντος (26-20), πήγε στο +4 (43-47) στην 3η περίοδο και θρίλερ στο τέλος. Η Φενέρμπαχτσε έκανε ακόμα πιο σκληρή την αμυνά της και εκεί κρίθηκε βασικά το παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός σκόραρε μόλις μια βολή στα πρώτα 6' της 4ης περιόδου.Επειδή και η Φενέρμπαχτσε δεν έχει φέτος ένα Μπογκντάνοβιτς να σε εκτελέσει, προηγήθηκε μόλις 57-51 στο 36' και έτσι ο Παναθηναϊκός ήταν στο κόλπο.

Με Βουγιούκα και Θανάση στην πεντάδα, η ελληνική ομάδα το έκανε θρίλερ (59-56 και 60-58 στο 38'). Ο Γκιστ μπήκε πάλι στο παρκέ, αλλά είχε πρόβλημα με τον Βέσελι. Ο Καλάθης έβαλε ένα μεγάλο δύσκολο καλάθι (61-60) και ο Γκιστ παραπάτησε, αφού έκοψε τον Ντίξον στο 39' και χάθηκε η μπάλα. Ο Γκιστ έβγαλε πάλι άμυνα στον Ντίξον αλλά χάθηκε μετά το αμυντικό ριμπάουντ. Οι "πράσινοι" έκαναν κακή επίθεση με άστοχο τρίποντο του Ρίβερς και η αμφισβητούμενη μπάλα στα 17'' πήγε στην Φενέρ και τέλος(65-60).

Ο Πασκουάλ πήγε καλά το παιχνίδι με το υλικό που έχει. Ο Σίνγκλετον πολύ καλός με τα 4 τρίποντα και τα 12ριμπάουντ. Άστοχος πάλι ο Ρίβερς(2/9 σουτ). Ο Ντένμον άρχισε στην πεντάδα και πάλεψε όπως και ο Παππάς. Κουρασμένος ο Γκιστ(1/5 σουτ). Τίποτα ο Λεκαβίτσιους, λίγα πράματα ο Βουγιούκας. Εκτός τόπου και χρόνο ο Γκάμπριελ, πάλεψε ο Θανάσης. Πολύ καλός ο Καλάθης.

ΚΡΑΤΑ ΟΤΙ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ

Πάντως ο Παναθηναϊκός γύρισε μ' ένα χαμόγελο πίσω στην Αθήνα χωρίς χρόνο να σκεφτεί, μιας και έχει το μεγάλο ματς με την ΤΣΣΚΑ που είναι κλειδί για το πλεονέκτημα της έδρας. Αν πάμε στην αρχή της σεζόν με τις "βαριές" ήττες σε Βαρκελώνη και Μόσχα και τις κακές εμφανίσεις μακριά από το ΟΑΚΑ, είναι εμφανής η βελτίωση. Το ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε στα ίσα και δυνατή άμυνα μέσα στην Πόλη, δείχνει ότι σκληράνει και αυτό είναι κέρδος, μιας και αποκτά πάλι χαρακτήρα σαν τις παλιές καλές εποχές και αποβάλλει το φάντασμα που τον κατατρέχει όταν φεύγει από την έδρα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK