Τι φταίει στον Παναθηναϊκό και τι χρειάζεται

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό και συνεχίζονται, επισημαίνοντας τι θα άλλαζε για τη συνέχεια.

Τι φταίει στον Παναθηναϊκό και τι χρειάζεται
Ραντούλιτσα-Γιαννακόπουλος-Τζόρτζεβιτς-Καλάθης-Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός από νωρίς έκανε φέτος μια κίνηση να αυξήσει το μπάτζετ και να βρει τον νέο ηγέτη του στη μετά Διαμαντίδη εποχή που έρχεται το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό πήγε το μπάτζετ λίγο πάνω από τα 10.000.000 ευρώ και πήρε τον Νικ Καλάθη, παίκτες πρώτης γραμμής όπως ο Ραντούλιτσα και έναν προπονητή με βαρύ όνομα στην πιάτσα ως παίκτης, αλλά όχι ακόμα στους πάγκους, όπως ο Τζόρτζεβιτς.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πολύ κακώς έχει βρεθεί στο "στόχαστρο" από κάποιους οπαδούς που τον κατηγορούν ότι δεν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, βάζοντας ακόμα πιο πολλά εκατομμύρια, και ότι δεν κάνει άμεσες κινήσεις στο ρόστερ.

Αρχικά, για να μπαίνουν όλα τα θέματα σε τάξη, να επισημάνουμε ότι αν σε κάποιους δεν αρέσουν οι οικογένειες που έχουν οι δύο "αιώνιοι" στις διοικήσεις, ας σκεφτούν πού θα είχαν βρεθεί -μάλλον- χωρίς αυτές. Επίσης, σε μια εποχή που πολύς κόσμος πραγματικά πεινάει, δεν μπορείς να μοιράζεις εκατομμύρια προκαλώντας την κοινωνία και ειδικά όταν έχεις και τόσους υπαλλήλους στις επιχειρήσεις σου. Τέλος, αν ο Γιαννακόπουλος άλλαζε τους παίκτες, οι μισοί θα τον κατηγορούσαν (ειδικά εκ του αποτελέσματος) ότι αυτός φταίει, διότι επενέβη στο προπονητικό τιμ. Δεν παίρνει αποφάσεις ο ίδιος, "φταίει" λένε κάποιοι γιατί δεν παίρνει. Με τον κόσμο απλά δεν βγάζεις άκρη.

Λογική η πρόσληψη Τζόρτζεβιτς, λάθος ο σχεδιασμός

Προφανώς, ο Γιαννακόπουλος αφήνει στον Σέρβο κόουτς να κάνει επιλογές, σχεδιασμό, κουμάντο, διορθώσεις μόνος του, έχοντας δώσει ήδη πολλές ευκαιρίες. Μέχρι νεωτέρας. Το ερώτημα είναι γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει την εικόνα που θέλει, αν και είναι μέσα σε όλα βέβαια. Γιατί πολύ απλά αποδείχθηκε λάθος ο σχεδιασμός.

Η πρόσληψη Τζόρτζεβιτς ήταν μια κίνηση με λογική, αλλά και με ερωτηματικά που είχα επισημάνει στον Sport24Radio 103,3. Ο Σέρβος τεχνικός είναι παντελώς άπειρος σε συλλογικό επίπεδο και σε ομάδα με απαιτήσεις. Είχε δουλέψει και πριν χρόνια για εξάμηνα σε Μπενετόν και Μιλάνο χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια χάθηκε κι εγώ νόμιζα ότι δεν τον ενδιέφερε η προπονητική, μέχρι που εμφανίστηκε μπροστά μας στον πάγκο της εθνικής Σερβίας.

Εδώ προσέχουμε κάτι. Άλλο εθνική ομάδα, άλλο σύλλογος. Άλλο μαζεύω απλά τους καλύτερους από το υπάρχον δεδομένο ρόστερ και άλλο ψάχνω όλη την αγορά. Άλλο φτιάχνω ομάδα για δύο μήνες και δέκα παιχνίδια και άλλο για έναν χρόνο και βάλε με πολλές υποχρεώσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, πολλοί προπονητές εθνικών ομάδων δεν έκαναν ποτέ καριέρα σε συλλογικό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, βασικά πρέπει να είσαι καλός διαχειριστής, να έχεις τον σεβασμό.

Ο Τζόρτζεβιτς ξεκάθαρα μαθαίνει στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να γίνει νέος Ζοτς, μπορεί να μείνει στάσιμος. Όμως το ερώτημα είναι πόσο αντέχει τα... αργά μαθήματα πάγκου του Σάσα ο σύλλογος; Αυτό είναι ένα ερώτημα με πολύ δύσκολη απάντηση, που την έχει στο μυαλό του μόνο ο Γιαννακόπουλος.

Ραντούλιτσα, η μεγαλύτερη αποτυχία

Η αλήθεια είναι ότι ο Σάλε απέτυχε και στον σχεδιασμό, που θύμισε περισσότερο εθνική ομάδα, αφού οι επιλογές του ήταν προσαρμοσμένες σε τουρνουά εθνικών ομάδων και όχι Ευρωλίγκας. Αλλά και αγωνιστικά, δεν έχουμε καταλάβει τι θέλει να παίξει. Βασικά πάει με ένα μπάσκετ αργό και με σέντερ βαριά, δεινόσαυρους, και θέλει να παίρνει ατομικές φάσεις από τους παίκτες του. Το σύγχρονο μπάσκετ, όμως, απαιτεί άλλα πράγματα. Ειδικά όταν οι ομάδες έχουν Αμερικανούς που πηδάνε και τρέχουν σαν τρελοί! Εκ του αποτελέσματος και ο Τζόρτζεβιτς έκανε λάθος επιλογές, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν δείχνει να αντιδρά σωστά με την έννοια των αλλαγών - παρέμβασης στο ρόστερ αλλά και των αλλαγών μέσα στο παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα, το ρόστερ εξ αρχής είχε θέματα. Πήγε με δύο ακριβές μεταγραφές που δεν έχουν βγει. Ο Καλάθης ήταν περιζήτητος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει πραγματικά παίκτης των 2.000.000 ευρώ που πήρε λόγω λειψανδρίας καλών πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη. Δεν έχει καλό σουτ κι ας το βελτίωσε. Ειδαμε πώς ο Ολυμπιακός τον... προκαλούσε να σουτάρει για να γράψει 1/11! Δεν παίρνεις 2.000.000 ευρώ για να έχεις καλό passing game, δυο τρεις φάσεις σε ανοιχτό γήπεδο, πέντε ασίστ και λίγο άμυνα.

Ο Ραντούλιτσα είναι η μεγαλύτερη μεταγραφική αποτυχία για μένα. Γνώριζα ότι δεν παίζει άμυνα και γι' αυτό δεν έκανε καριέρα πουθενά, αλλά όχι αυτό το πράγμα. Μας παραμύθιασε η εικόνα του σε εθνικό επίπεδο που όμως έχει λογική. Εκεί δεν έχει αθλητικούς ψηλούς και Αμερικανούς με άλμα και ταχύτητα, αλλά "δεινόσαυρους" που με την τεχνική και το μυαλό του στην επίθεση τον κάνουν να μοιάζει... Ντάνκαν!

Όταν στην άμυνα παίζεις... συρτό μπάσκετ, δεν πηδάς... εφημερίδα, δεν παίρνεις ριμπάουντ και είσαι αφύλακτη διάβαση, μιας και το μπάσκετ δεν είναι χάντμπολ, δεν έχεις θέση σε υψηλό επίπεδο. Το είπαμε στην περιγραφή και το γράψαμε. Με 12 πόντους στο ημίχρονο στο ΣΕΦ ήταν κορυφαίος παίκτης του... Ολυμπιακού και γι' αυτό με αυτόν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός ήταν στο -30, Χωρίς αυτόν για 10 λεπτά, το πήγε στο -9 καλύπτοντας διαφορά 21 πόντων!

Τα τρία -βασικά- προβλήματα

Είχαμε επισημάνει ότι ο Τζόρτζεβιτς έχει τρία θέματα να λύσει. Βασικά, ότι δεν θα έπρεπε να έχει σχεδιάσει να παίζει ο Διαμαντίδης πάνω από 10 λεπτά. Ότι ρισκάρει πολύ στο "3" χωρίς Αμερικανό, καθώς ο Πάβλοβιτς είναι αργός, δεν παίζει άμυνα, δεν μπορεί να πάει στο "2" και δεν είχε ποτέ τίποτα σημαντικό στο ΝΒΑ και γι' αυτό ενδιαφέρθηκε μόνο η Παρτίζαν που παραπαίει, μόλις γύρισε στην Ευρώπη. Ο Γιάνκοβιτς είναι ο πιο στάσιμος ταλαντούχος Έλληνας και συνεπώς θα είχε κενό και έλλειμα σε έκρηξη, ταχύτητα και άμυνα. Ακόμα, ήθελε ένα αθλητικό σέντερ τύπου Λάσμε, Τάιους κλπ.

Τα λάθη με αστερίσκους, βέβαια, βγήκαν στην πορεία. Ο Τζόρτζεβιτς, που κέρδισε πολλά... κανονάκια με τις δύο νίκες στην αρχή με τον Ολυμπιακό, επέμενε και επιμένει να στηρίζει τις επιλογές του. Πλέον, ο Παναθηναϊκός θέλει και κοντό, αφού δεν εμπιστεύεται τον Παππά ή δεν είναι έτοιμος ο Παππάς ή και τα δύο μαζί. Θέλει 3αρι στη θέση του Πάβλοβιτς και έναν ψηλό στο 4-5 τύπου Γκιστ.

Ο πρώτος παίκτης που έρχεται είναι ο Γκίμπσον, που είναι καλός κόμπο γκαρντ σκόρερ με καλό τρίποντο. Προσέχουμε, βέβαια, ότι άλλο Κίνα και άλλο ομάδα Ευρωλίγκα και ότι στην Ευρώπη έπαιξε σε μικρομεσαίες ομάδες όπως η Τράμπζονσπορ και η Μπρίντιζι. Δεν ξέρω πόσο θα μπει σε καλούπι και θα φάει χρόνο από τον Φελντέιν, όταν παίζει μαζί με τον Καλάθη.

Ποιος Ομπράντοβιτς; Ο Μπλατ!

Να δούμε τι άλλες κινήσεις θα κάνει. Επειδή με ρωτάνε πολλοί φίλοι, αν έπαιρνα εγώ αποφάσεις, δεν ξέρω τι θα έκανα με τον προπονητή τώρα. Αν μπορούσα να πάρω τον Μπλατ, που τον θεωρώ καλύτερο και από τον Ομπράντοβιτς θα τον έκλεινα... χτες.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού βρίσκεται ακόμη στον σχεδιασμό, στη διαχείριση με την έλλειψη ισορροπίας που υπάρχει και στο γεγονός ότι λείπει η ενέργεια κι η ταχύτητα που κυριαρχούν στο σύγχρονο μπάσκετ. Με Ραντούλιτσα, Πάβλοβιτς και Διαμαντίδη μέσα, η ομάδα είναι πολύ αργή και βαριά. Όσο κι αν θαυμάζουμε όλοι τον Διαμαντίδη, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στην τελευταία χρονιά του, πολλές φορές αποτελεί βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό.

Ο Διαμαντίδης θα έπρεπε να παίζει ένα δεκάλεπτο και ο Παναθηναϊκός να είναι πιο αθλητικός και δραστήριος. Ας έπαιρνε το ρίσκο να διώξει με όποιο κόστος τον Ραντούλιτσα, που είναι βάσει μισθού είναι τρεις φορές χειρότερος από τον Κούζμιτς, ο οποίος αποκτήθηκε σαν ρολίστας. Και φυσικά θα είχα διώξει... χτες τον Πάβλοβιτς. Συνεπώς, αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις του Παναθηναϊκού και εδώ είμαστε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το παίρνει πάνω του ο Γιαννακόπουλος. Τα ραντεβού στο ΟΑΚΑ και η ενίσχυση

Τσάρλυ: Το ποτήρι ξεχείλισε, έρχονται αλλαγές

News 24/7

24MEDIA NETWORK