Το χρονικό με Σάλε, το παρόν με Άρτζι και το μέλλον

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τα πεπραγμένα στον Παναθηναϊκό από την αρχή της σεζόν μέχρι και σήμερα και παραθέτει τα όσα θα διαφοροποιηθούν στην ομάδα με την έλευση Πεδουλάκη.

Το χρονικό με Σάλε, το παρόν με Άρτζι και το μέλλον

Ραγδαίες οι εξελίξεις και απρόσμενες λοιπόν στον Παναθηναϊκό. Για μια ακόμα φορά οι "πράσινοι" μένουν εκτός F4 και για μια ακόμα χρονιά, τρίτη συνεχόμενη, αλλάζουν προπονητή μέσα στην σεζόν. Και ξεκινάμε βάζοντας τα πράματα σε μια σειρά, από τον Τζόρτζεβιτς και την απόλυσή του. Ο Σέρβος τεχνικός είχαμε πει όταν ήρθε το καλοκαίρι ότι είναι ένα στοίχημα που μπορεί να βγει, μπορεί και να χαθεί. Ενας άπειρος προπονητής σε συλλογικό επίπεδο με ένα μικρό αποτυχημένο πέρασμα, πριν χρόνια μάλιστα, από την Ιταλία με την Μπενετόν και το Μιλάνο.

Το χρονικό με Σάσα

Χαμένος μετά, εμφανίζεται στον πάγκο της Εθνικής Σερβίας που κανένα μεγάλο όνομα δεν πήγαινε και πάντα έβαζαν παλιές καραβάνες που διακρίθηκαν σαν παίκτες. Εκεί ο Τζόρτζεβιτς, που με γνώμονα ότι δεν πήγε σε μια μικρότερη ομάδα τόσα χρόνια να δείξει την αξία του και να αναδειχθεί προπονητικά, νομίζαμε ότι δεν ενδιαφέρεται για την προπονητική (πήγε στα μεγάλα ονόματα στο καμπιονάτο λόγω ονόματος καθαρά)ουσιαστικά. Και πέτυχε στην Εθνική της πατρίδας του με αποτέλεσμα ξαφνικά το όνομά του να αρχίσει να παίζει.

Είχε ακουστεί πριν τον Σφαιρόπουλο για τον Ολυμπιακό και είχε γίνει μια επαφή, όμως μάλλον στο λιμάνι λένε τώρα "γλιτώσαμε". Ο Τζόρτζεβιτς ξαφνικά, με την επιτυχημένη πορεία της Εθνικής Σερβίας, έστω και αν τελευταία δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο, βρίσκεται στο προσκήνιο ως το νέο όνομα της Σέρβικης σχολής. Και κατάφερε έτσι να μπει στην αγορά, έχοντας να δείξει κάτι και κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα σαν πάικτης, ενώ κλασικά σαν Σέρβος, έχει εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις και ισχυρούς ατζέντηδες.

Ο ΠΑΟ έψαχνε ένα μεγάλο όνομα μετά το κάζο και με τον Ιβάνοβιτς. Που να το βρει όμως όταν οι μεγάλοι ήταν κλεισμένοι και ειδικά σε μια Ευρώπη που προπονητικά πλέον, δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα νέα ονόματα και ουσιαστικά είναι ζαριά να πάρεις τον επόμενο τοπ κόουτς. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήθελε να πάει στην γνωστή των πλάβι σχολή εκτιμώντας ότι ο Τζόρτζεβιτς μπορεί να είναι ένα μεγάλο στοίχημα που αν του κάτσει θα το απολαύσει για καιρό και κατά βάθος ονειρευόταν ότι βρήκε τον νέο Ομπράντοβιτς.

Και παρείχε έτσι τα πάντα στον Σάσα. Μεγαλύτερο από πέρσι μπάτζετ, μεγάλες μεταγραφές, απόλυτο χειρισμό των πάντων, ενώ του επέτρεψε ακόμα και να φέρει δικούς του, αμφίβολης αξίας παίκτες, από την πατρίδα του. Ο Τζόρτζεβιτς άρχισε με τις δύο νίκες με τον Ολυμπιακό και έφερε ενθουσιασμό. Η συνέχεια, ειδικά στην Ευρωλίγκα, έφερε ανησυχία, σύννεφα και προβληματισμούς. Όμως όλοι έλεγαν ότι ο Σέρβος είναι λογικό να στηρίζεται, καθώς μάθαινε κι αυτός μερικά πράματα, ενώ από την άλλη είναι γνωστό ότι όλες οι ομάδες έχουν διακυμάνσεις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η κακή πορεία συνεχίστηκε, ήρθε και το "διαζύγιο" στις σχέσεις του με τον Παππά που είναι από τα μεγάλα στοιχήματα του ΠΑΟ από πέρσι που τον ανανέωσε και τα σύννεφα αμφισβήτησης για τον Τζόρτζεβιτς αυξήθηκαν. Η εμφάνιση σοκ με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ που έχανε με 30 πόντους και μείωσε στο τέλος, αλλά απώλεσε και εύκολα το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ, μας έκανε όλους να βάζουμε στοιχήματα ότι ο Γιαννακόπουλος τον τελειώνει. Τελικά ο παρορμητικός μεγαλομέτοχος αποφάσισε με άλλη λογική.

Αλλαγμένος φέτος στήριξε την επιλογή του, παρά την γενική αμφισβήτηση και μάλιστα του έδωσε και μπάτζετ να κάνει σαρωτικες αλλαγές, με το να φέρει τρεις Αμερικανούς, καλής αξίας μάλιστα. Ο Τζόρτζεβιτς αισθάνθηκε σαν Ομπράντοβιτς με την απόλυτη στήριξη και όλοι τότε έλεγαν πως "αν ήταν Έλληνας προπονητής θα είχε φύγει νύχτα". Η πορεία με την ενίσχυση έφερε πρόκριση και αισιοδοξία. Το σοκ με το αμαχητί 0-3 με την μισή Λαμποράλ Μπασκόνια του μισού μπάτζετ, ήταν βαρύ όμως. Και δεν είναι ένα ματς. Ο Γιαννακόπουλος είχε στο μυαλό του μετά τα πρώτα ματς στην Βιτόρια, ότι με αποκλεισμό θα πρέπει να αλλάξει προπονητή για να πάρει τον εγχώριο τίτλο, αν μπορέσει. Ο Τζόρτζεβιτς στηρίχθηκε περισσότερο απ' όλους και δεν δικαιολόγησε στο παραμικρό όλο αυτό το κόνσεπτ. Και μάλιστα πολλοί φίλοι του ΠΑΟ και όχι άδικα, λένε τώρα ότι καλύτερα να είχε φάει 30 πόντους στο ΣΕΦ για να έχουν άλλο προπονητή και ίσως άλλη τύχη.

ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ

Ο Τζόρτζεβιτς έκανε άπειρα λάθη. Έστησε όπως -έχουμε πει- μια ομάδα για Ευρωμπάσκετ με δεινόσαυρους, όταν το σύγχρονο μπάσκετ θέλει αθλητικούς ψηλούς και ομάδα μιας χρήσης βασικά. Χωρίς Αμερικάνικη έκρηξη, ταχύτητα και ενέργεια, όπως απαιτούν οι νέες συνθήκες, δεν πας πουθενά. Τον έσωσε αρχικά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ψαχνόταν με τους πολλούς διεθνείς και στη συνέχεια οι καλές διασταυρώσεις και η σοβαρότατη ενίσχυση της ομάδας. Όταν κατάλαβε ότι στην Ευρωλίγκα παίζεται άλλο μπάσκετ, με ομάδες που τρέχουν και πηδούν πάνω κάτω σαν τρελές. Τότε έκανε τον ΠΑΟ Αμερικάνικο, πήρε κάποιες καλές νίκες με τη φανέλα και το ΟΑΚΑ και μετά από ένα δίμηνο είχε στήσει -σωστά πια- την ενισχυμένη ομάδα.

Στην προσιτή σειρά με την Λαμποράλ, ο Περάσοβιτς του πήρε ταυτότητα, διαβατήριο, ακόμα και τον... σκύλο από το σπίτι! Ο Τζόρτζεβιτς δεν έχει καταλάβει ακόμα τι παίζει η ομάδα του, στο τέλος των αγώνων αυτοσχεδιασμός και μπερδεμένη χημεία πιο πολύ από ποτέ. Προπονητικά, είναι στάσιμος και με εμμονές Ντούντα και Ζοτς, χωρίς να είναι στην αξία τους όμως, ούτε καν κοντά. Μέσα σε όλα χρεώνεται ότι παίκτες όπως οι Παππάς και Γιάνκοβιτς, που η ομάδα ήθελε να χτίσει πάνω τους, τέθηκαν ουσιαστικά εκτός (ο πρώτος και με τον... νόμο). Η ελληνοποίηση πήγε άπατη, καθώς οι Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης δεν ακουμπούσαν παρκέ και ο πρώτος έβλεπε να παίζει 15-20' ο Πάβλοβιτς, που ήρθε από τα αζήτητα λόγω επιλογής προπονητή και περπατούσε στο παρκέ... Ο Γιαννακόπουλος είπε κάποια στιγμή, δεν πάει άλλο, καθώς ο Τζόρτζεβιτς αποτύγχανε και σε αποτελέσματα, ο κόσμος δεν τον στήριζε,ο ίδιος ο Σέρβος τίναξε το πλάνο της ομάδας και τη φιλοσοφία της στον αέρα, με αποτέλεσμα αυτή να αρχίσει να παραπαίει αγωνιστικά. Τα είπαμε άλλωστε αναλυτικά, όλα τα λάθη του, ειδικά δε αυτά στη σειρά με την Μπασκόνια. Κι έτσι πάρθηκε η απόφαση για το τέλος.

Η επόμενη μέρα

Είναι προπονητοφάγος ο Γιαννακόπουλος; Για μένα πολύ σωστά έπραξε και μάλιστα και αργά καθάρισε τον Σέρβο από τον πάγκο. Και αυτό καθώς έχει μάλλον αλλάξει νοοτροπία και στηρίζει και με χρόνο και με λεφτά τις επιλογές στον πάγκο. Το ότι αλλάζει προπονητές εύκολα είναι γεγονός, αλλά σε αυτές τις ομάδες οι καρέκλες έχουν πίεση. Ίσως να έχει βιαστεί σε κάποιες περιπτώσεις και να βιάζεται γενικά να πάει στην επόμενη μέρα. Πιθανό. Αλλά ουσιαστικά, μάλλον έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Αν και το πρόβλημα και του μεγαλομετόχου είναι τι ακριβώς θέλει και εδώ κολλάει η επόμενη μέρα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

Πάμε λοιπόν. Επιστροφή Πεδουλάκη που έφυγε επιτυχημένος στο μέσο της δεύτερης χρονιάς του από τον ΠΑΟ το 2014 με το σκεπτικό ότι η ομάδα δεν έπαιζε σύγχρονο μπάσκετ και δεν προωθούσε τους Έλληνες (Παππά-Γιάνκοβιτς). Και μετά την ήττα από την Λαμποράλ στο ΟΑΚΑ γυρίζει πίσω στον τόπο του ...εγκλήματος!

Ο Άρτζι γυρίζει με ερωτηματικά. Σαν φίλος έφυγε, αλλά σαν αποτυχημένος. Επιστρέφει με την ίδια την διοίκηση με την οποία θεωρεί και όχι άδικα ίσως (καθώς έκανε... πάρτι με τον Ολυμπιακό) ότι αδικήθηκε και απολύθηκε κακώς. Και ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος, είναι περίεργο που φέρνει πίσω έναν που απέλυσε ως ανεπαρκή, δύο χρόνια πριν.

Είναι σαν να λέει "έκανα λάθος" και δεν είναι κακό αυτό ασφαλώς. Πως δέχθηκε όμως ο Πεδουλάκης να έρθει για 2 μήνες και γιατί επιλέχθηκε αυτός;

Ο Γιαννακόπουλος είναι φανερό ότι ήθελε έναν προπονητή έμπειρο για να διεκδικήσει με μειονέκτημα τον τίτλο από τον μοναδικό αντίπαλο πλέον, τον Ολυμπιακό, και να σώσει την σεζόν. Καλύτερος, έτοιμος, γνώστης και "Ολυμπιακοφάγος" από τον Πεδουλάκη, δεν υπήρχε. Καθώς μεγάλο όνομα δεν έρχεται τώρα. Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους και πως τα βρήκαν κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Όπως και να έχει, ο Πεδουλάκης είπε το "ναι" καθώς μόνο να κερδίσει έχει. Αν πάρει τον τίτλο και με καλο ρόστερ στα χέρια του μάλιστα, γίνεται πρώτος μάγκας.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΙ;

Αν τον χάσει, έχει δικαιολογίες άπειρες. Το θέμα είναι τι έχει στο μυαλό του ο μεγαλομέτοχος, για την νέα σεζόν. Θα χτυπήσει μεγάλο όνομα ( Μπλατ); Θα ψάξει Έλληνα καλό κόουτς (πχ Ιτούδης αν φύγει από ΤΣΣΚΑ,Κατσικάρης κτλ;). Θα ψάξει νέο ικανό τεχνικό (πχ Τρινκέρι, Περάσοβιτς κλπ;).Ή θα πάει στην λύση Γιασικεβίτσιους που ακούγεται έντονα, αν και έιναι άπειρος; Κι αν πάρει τον τίτλο ο Πεδουλάκης πως φεύγει; Και υπάρχει όρος παραμονής του αν πάρει τον τίτλο; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως, μην αποκλείσουμε ένα δίδυμο Πεδουλάκη-Σάρας στον πάγκο, αν και φαίνεται δυσκολο, λόγω ισχυρών προσωπικοτήτων, ακόμα και με τον Άρτζι σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Προσέχουμε ότι ένας ακόμα λόγος επιλογής του μπορεί να είναι και ισως να έχει και μακροπρόθεσμη χροιά, ότι είναι δικά του παιδιά όπως λέμε ο Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης.

ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Όπως και να έχει, το καλοκαίρι ο ΠΑΟ έχει πολλή δουλειά και πρέπει να στήσει πάλι πλάνο από την αρχή ο ιδιοκτήτης. Από το τι προπονητή θα έχει, μέχρι τη φιλοσοφία. Ελληνοποίηση με κάθε κόστος, υψηλοί στόχοι ξεχνώντας την ελληνοποίηση ή και τα δύο μαζί σε ισορροπία, που είναι και το πιθανότερο σενάριο; Και μετά μια ομάδα από την αρχή. Χωρίς τον επί χρόνια ηγέτη της, Διαμαντίδη, χωρίς παλιές καραβάνες (Φώτσης), με ένα υπερτιμημένο νέο ηγέτη (Καλάθη) και με παίκτες που κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν χωράνε στο νέο πλάνο (από τον Ραντούλιτσα μέχρι τον Ουίλιαμς, που με τις εμφανίσεις του με την Λαμποράλ έριξε κατακόρυφα το κασέ του). Και φυσικα με πολλούς ρολίστες να πηγαίνουν σπίτι τους και με μεγάλο ερωτηματικό το τι θα κάνει με τους στάσιμους Παππά και Γιάνκοβιτς. Νομίζω η αποτίμηση και οι αποφάσεις από τον Γιαννακόπουλο θα απασχολήσουν μετά τα πλέι οφ. Το καλοκαίρι θα είναι θερμό με την ομάδα να στήνεται πάλι από την αρχή κυριολεκτικά και αυτή την φορά θα πρέπει να μπουν ισχυρά θεμέλια καθώς δεν παει άλλο να τα αλλάζεις όλα κάθε καλοκαίρι

Το σήμερα

Πάμε και στο σήμερα. Τι μπορεί να κάνει ο Πεδουλάκης; Ο Άρτζι έχει εμπειρία και βρίσκει μια ομάδα με καλό ρόστερ. Είναι ιδανικός να βάλει ρόλους στους παίκτες του και να παίξει το γνωστό σκεπτόμενο μπάσκετ, με τις άμυνες χώρου που δίνει έμφαση για να κατεβάζει σκορ. Πιστεύω ότι με το πέρασμά του και από την Ουνίξ, ο Πεδουλάκης έχει αλλάξει μερικά πράματα στη σκέψη του. Θα κοιτάξει την ψυχολογία και να δώσει ρόλους και στην άμυνα και στην επίθεση. Να χωρέσει τους παίκτες σε δυάδες και να ζητά συγκεκριμένα πράματα με το σκεπτόμενο μπάσκετ. Για παράδειγμα, ο Καλάθης να πασάρει και να ποστάρει κοντά πόιντ, ο Φελντέιν να σουτάρει, ο Ουίλιαμς να παίρνει ατομικές φάσεις μέσα από συστήματα. Ο Φώτσης θα βρει ρόλο για το σουτ, ο Ραντούλιτσα στην επίθεση θα είνα σημείο αναφοράς και στην άμυνα με τα τρικ, με τον Γκιστ βασικά, που τον ανέδειξε ο Αρτζι, πάλι μετά την φθίνουσα πορεία της καριέρας του, θα τον κρύβει τον Σέρβο. Κι ας μην έχει το αγαπημένο -τύπου Λάσμε- αθλητικό σέντερ (μπορεί όμως να αναδείξει τον Χάντερ ή να ανεβάσει και τον Γκιστ).

ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο Πεδουλάκης είναι μανούλα στα τρικ. Και βρίσκει και γνωστούς, αλλά δεν έχει καλούς αμυντικούς και θα παίξει πολύ με την συνολική άμυνα χώρων και το διάβασμα σε άμυνα και επίθεση. Ερωτηματικό αν θα δεχθεί τον Παππά που δεν είχε καλές σχέσεις και αν τον βάλει στην εξίσωση και ανάλογα τι θα κάνει και με τον Γιάνκοβιτς. Ο Χαραλαμπόπουλος είναι δικό του παιδί και χαίρεται από την εξέλιξη πιο πολύ απ όλους, όπως και ο Παπαγιάννης που θα πάρουν τον ρόλο Κούζμιτς και Πάβλοβιτς. Συνεπώς, η επιλογή είναι καλή, ιδανική για τώρα και ο ΠΑΟ θα παίξει σίγουρα καλύτερα και με τον Πεδουλάκη στον πάγκο, θα είχε περάσει νομίζω την Μπασκόνια, αλλά για το καλοκαίρι και μετά θα δούμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πεδουλάκης, ο εξολοθρευτής του Ολυμπιακού: όλοι οι αγώνες
Επιστρέφει ο Παππάς στον Παναθηναϊκό
Επίσημο: Επιστροφή Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK