Τυχερός αλλά με... λαβράκι και αύρα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού και τον αγχωτικό τρόπο με τον οποίο ήρθε, καθώς και το τι θα συμβεί εάν πετύχει τη Λαμποράλ στα νοκ άουτ.

Τυχερός αλλά με... λαβράκι και αύρα

Ο Παναθηναϊκός πάλι κέρδισε ένα ματς που θα μπορούσε να έχει χάσει και να τρέχει και να μην φτάνει. Πάλι, όμως, είχε την τύχη με το μέρος του και μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται ότι αυτή η αύρα, ίσως κάτι φέρνει... Μην ξεχνάμε ότι μια ομάδα θέλει και τύχη για να πιει νερό από την πηγή.

Ο φετινός Παναθηναϊκός διαθέτει την τύχη να πέφτει στα καλά γκρουπ και στις καλές διασταυρώσεις, έχει τύχη σε πολλά κρίσιμα ή στραβωμένα παιχνίδια και έχει έναν "αέρα" επιτυχίας. Γι' αυτό πάει σφαίρα για να βρει αντίπαλο που θέλει στο χιαστί. Ίσως τον χάλασε το κάζο της ΤΣΣΚΑ στο Μπάμπεργκ, αλλά δεν αποκλείεται να μπορεί να διαλέξει την 4η θέση, αν αυτή θέλει για να βρει τη βατή Λαμποράλ, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκει μέσω της 3ης θέσης στον δικό του όμιλο.

Φαβορί με τη Λαμποράλ

Κατ' αρχάς, ο Παναθηναϊκός με το μεγάλο -όπως εξελίχθηκε- διπλό στην Πόλη με την Νταρουσαφάκα "καθάρισε" με την πρόκριση, καθώς μπορεί να έμπλεκε σε περιπέτειες (πχ. αν η Εφές νικούσε τη Φενέρ εκτός) και να έπρεπε να χάσει μέχρι 5 πόντους στο φινάλε από την Εφές πάλι στην Τουρκία. Πλέον, αγκαλιάζει την 3η θέση εάν νικήσει την Τσεντεβίτα μέσα και τη (λογικά αδιάφορη) Εφές στην Πόλη στο φινάλε. Για την ακρίβεια, την παίρνει την 3η θέση με 2/2 που είναι λογικό σενάριο.

Αν βρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Λαμποράλ στο χιαστί, έστω και με μειονέκτημα, για μένα θα είναι φαβορί. Όσο τρομερή κι αν είναι η φετινή Λαμποράλ, το ρόστερ της δεν είναι για Βερολίνο και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η τριάδα Ανταμς, Τζέιμς και Μπουρούση θα αποκλείσει σε σειρά τριών νικών τους "πράσινους". Δεν είναι καθαρό φαβορί, να το πω έτσι.

Αθόρυβα 25 πόντους ο Ουίλιαμς

Το θέμα ακόμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει βρει πραγματικά λαβράκι. Ο Ουίλιαμς είναι μεγάλη ανακάλυψη και όπως πάει, στο τέλος της σεζόν το κασέ του θα είναι χαλαρά 1.500.000 ευρώ για την επόμενη. Δεν ξέρω τι συμβόλαιο έχει με τους "πράσινους", που λογικά θα έχουν μεριμνήσει να έχουν έστω και μια ακριβοπληρωμένη οψιόν (μην ξεχνάμε ότι και φέτος για τους μήνες που ήρθε έχει πολλά χρήματα στο συμβόλαιό του) και έτσι θα μείνει.

Μιλάμε για παίκτη που δεν είναι ο σούπερ σταρ, αλλά είναι κάτι που λείπει σήμερα στο μπάσκετ. Είναι καλός σκόρερ, που ψάχνει να βάζει την μπάλα στο καλάθι και το μπορεί. Παίρνει την μπάλα όταν αυτή καίει, κάνει το απρόβλεπτο και στην κακή μέρα του βάζει χαλαρά 15-20 πόντους, αφού έχει τον τρόπο να παίρνει 4-5 φάουλ και να βάζει τις βολές. Σπάνια πάστα παίκτη, που έλειπε από τον Παναθηναϊκό και μπορεί να φτιάξει τέλειο δίδυμο με Καλάθη.

Δύο χοντρά λάθη ο Τζόρτζεβιτς

Συνεπώς, ο ΠΑΟ είναι ικανοποιημένος από το ματς στην Πόλη, αλλά θα πρέπει να είναι και προβληματισμένος, καθώς δεν έπαιξε καλά και πήγε να αυτοκτονήσει στο τέλος. Ο Τζόρτζεβιτς στον πάγκο είχε πάλι μεγάλες διακυμάνσεις και λάθη, αλλά στο τέλος έκανε δύο χοντρά. Δεν δίνει εντολή να χαθεί η δεύτερη βολή στα 2'' και χωρίς λόγο δίνει χρόνο, έστω... σκοτωμένο, για ένα σουτ των Τούρκων από το κέντρο. Το χειρότερο είναι ότι έχει αφήσει εκτός τον Καλάθη στο τέλος. Όταν πρέπει να έχεις μέσα τον καλύτερο περιφερειακό σου κι ας έχει τέσσερα φάουλ, ποτέ δεν τον αφήνεις εκτός.

Ο Σέρβος τεχνικός παίρνει κακό βαθμό επίσης στην ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας του, αφού για ακόμα ένα παιχνίδι ο Παναθηναϊκός μπήκε αδιάβαστος, μουδιασμένος και με άσχημη ψυχολογία για ένα ακόμα ξεκίνημα, που τον ανάγκασε να κυνηγά. Ο Παναθηναϊκός γενικά έδειξε ότι υποτίμησε την αντίπαλό του και νόμιζε ότι θα περάσει ένα εύκολο απόγευμα στην Πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί να κυνηγά με το "καλημέρα" διψήφιες διαφορές, καθώς η Νταρουσαφάκα είχε 30 πόντους στο 1ο δεκάλεπτο, θυμίζοντας... Γκόλντεν Στέιτ, αφού σούταρε με 90% (!). Ο Ερντέν, δε, πήγε πάνω στον Ραντούλιτσα που ξεκίνησε πεντάδα παίζοντας... συρτό μπάσκετ και έδειχνε κάτι μεταξύ Ντέιβιντ Ρόμπινσον και Τιμ Ντάνκαν με 16 πόντους σε 8 λεπτά!

Βελτιώθηκε ο Ραντούλιτσα, άγαλμα στον Ουιλμπέκιν

Η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ στη συνέχεια, μέχρι που ο Διαμαντίδης με την υπομονή του άρχισε να διαβάζει τη ζώνη των Τούρκων. Ο ΠΑΟ άρχισε να σκοράρει και με ένα καλό τρίλεπτο (11-0) στο τέλος της 2ης περιόδου και με την είσοδο του Χάντερ στα σέντερ, ροκάνισε γρήγορα τη διαφορά και μετέτρεψε το 42-40 σε 42-29, αλλάζοντας όλο το ματς. Στη συνέχεια, με την αθλητικότητα που κυριαρχεί απέναντι στην τουρκική ομάδα, έβγαλε φάσεις, πέρασε μπροστά και ξεπέρασε τη νευρικότητα. Τα τέσσερα φάουλ Καλάθη και Ουίλιαμς προβλημάτισαν και έκαναν το ματς θρίλερ.

Ο Ραντούλιτσα βελτιώθηκε κάπως στην άμυνα και με παγίδες τον έκρυψε ο ΠΑΟ. Ο Σέρβος έδωσε λύσεις επιθετικά και οι "πράσινοι" έδειξαν ότι "καθαρίζουν" με το 77-81. Αλλά εκεί δέχονται ένα 7-0 με τραγικά λάθη όπως τα οκτώ δευτερόλεπτα για να περάσουν το κέντρο! Ξαφνικά, το κερδισμένο ματς γίνεται χαμένο, για να βάλει το τεράστιο τρίποντο ο Ουίλιαμς με θράσος σαν παίκτης 15 χρόνων στο επίπεδο αυτό και να ισοφαρίσει.

Το ματς το πήρε χάρη στον... απίστευτο Ουιλμπέκιν, που απορώ πως βρίσκει δουλειά με τόσα λεφτά σε αυτό το επίπεδο, καθώς παίζει μπάσκετ αλάνας. Έκανε το αμίμητο, αφού μπουκάρει στην επίθεση εναντίον όλων, λες και είναι ο Τζόρνταν και μάλιστα στα 7'', ώστε να μείνει χρόνος στον αντίπαλο. Στη συνέχεια, κάνει φάουλ στο κέντρο! Κανονικά ο ΠΑΟ αν πάει Βερολίνο, πρέπει να τον έχει επίτιμο καλεσμένο!

Ο Διαμαντίδης που άλλαξε τα πάντα

Γενικά, ο Παναθηναϊκός στάθηκε τυχερός και μίλησε η προσωπικότητα Διαμαντίδη και Ουίλιαμς. Πρόβλημα υπήρχε και στο σκορ από την περιφέρεια, αφού δεν έχει άνετο τρίποντο και πάλι ήταν χαμηλά με 6/16. Ο Τζόρτζεβιτς με πολλά λάθη, ο Διαμαντίδης κορυφαίος όλων, καθώς όταν έπρεπε, διάβασε τη ζώνη με τον καλύτερο τρόπο. Επιπλέον, πέτυχε σημαντικά καλάθια, καλύπτοντας το τραγικό παιχνίδι του Καλάθη που ήταν κακός στην άμυνα και είχε μόλις έναν πόντο και δύο ασίστ!

Ο Ουίλιαμς αθόρυβα είχε 15 πόντους και έβαλε το μεγάλο τρίποντο. Μαχητής ο Χάντερ, θετικός ο Φώτσης. Ο Χέινς μέτριος. Ο Πάβλοβιτς τίποτα. Ο Ραντούλιτσα μπορεί να έβαλε 21 πόντους και να ήταν πολύ καλός επιθετικά, ειδικά στο 2ο μέρος, αλλά η ανυπαρξία του στο 1ο μέρος στην άμυνα δεν ξεχνιέται. Ο Φελντέιν, που είχε χάσει ψυχολογία και πατήματα με την έλευση του Ουίλιαμς, μετά από καιρό ήταν ο παλιός Φελντέιν με μεγάλα σουτ. Σταθερός όπως πάντα ο Γκιστ.

* Για την ήττα σοκ της ΤΣΣΚΑ, απλά ό,τι έχουμε πει. Δεν παίζει άμυνα, για την ακρίβεια είναι τραγική στην άμυνα. Ο Ιτούδης δεν παίρνει καλό βαθμό, ο Τεόντοσιτς κλασικά στα τελευταία λεπτά είναι ο καλύτερος παίκτης του... αντιπάλου κι έτσι δεν τρομάζει κανέναν. Σοφτ πιο πολύ από ποτέ και στο 3-4 από Ουίμς και Κιριλένκο βρέθηκε να παίζει με παίκτες επιπέδου Νίζνι και Ζενίτ... Πώς τα κατάφερε ο Ιτούδης με τόσο μπάτζετ είναι άξιο απορίας... Μαγκιά της Μπάμπεργκ και του Τρινκέρι που διάβασε την ΤΣΣΚΑ σαν ανοιχτό βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ρήγας Δάρδαλης: Έλιοτ Ουίλιαμς, Αμερικανός παλιάς κοπής

Τάσος Μαγουλάς: Ο έντιμος κύριος Τζόρτζεβιτς

Το σενάριο "εμφυλίου" Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στα πλέι οφ

Νταρουσάφακα - Παναθηναϊκός 84-86

Διαγωνισμός: Κερδίστε διπλό εισιτήριο για το Παναθηναϊκός - Τσεντεβίτα

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK