ΠΑΟΚ πρόκρισης και μνήμες Τρέισερ για Άρη

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τη συντριβή του Άρη στο Μιλάνο και γιατί δεν πρέπει να τον πάρει από κάτω και τη σημασία της νίκης του ΠΑΟΚ επί της Λιμόζ.

ΠΑΟΚ πρόκρισης και μνήμες Τρέισερ για Άρη

Νωρίς νωρίς έπαιξαν αυτήν την εβδομάδα στο Eurocup οι δύο εκπρόσωποί μας, Άρης και ΠΑΟΚ, με αποτελέσματα εντυπωσιακά για διαφορετικούς λόγους. Αμφότεροι είχαν πολύ δύσκολα παιχνίδια και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, όμως όχι και οι εμφανίσεις.

Το "φάντασμα" της Τρέισερ

Ξεκινάμε με τη συντριβή του Άρη στην Ιταλία, που μας έφερε 30 χρόνια πίσω, στο 1986-87 και το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, όταν μετά από το τρομερό 98-67 στο Παλέ, έχασε την πρόκριση με μια απίστευτη συντριβή 83-49 στο Μιλάνο από την τοπική ομάδα που τότε λέγονταν Τρέισερ. Πρόκειται για έναν αποκλεισμό σοκ, που ακόμα κατατρέχει σαν φάντασμα τον Άρη και τον στοιχειώνει.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με μια ανάλογη συντριβή, όχι με αποκλεισμό αυτήν τη φορά, αλλά που πονάει επίσης και χρίζει άμεσης διαχείρισης. Ο Άρης κατέρρευσε στο Μιλάνο απέναντι στην τοπική ομάδα του Αρμάνι και προσγειώθηκε ανώμαλα. Πολύ ανώμαλα. Μετά από το 24-17, το σκορ πήγε στο 52-20, με τον Άρη να μην βρίσκεται καν στο παρκέ και τελικά να μειώνει από τους σχεδόν 50 πόντους στους 41 (95-54) στο τέλος.

Ο Άρης πρέπει να διαχειριστεί αυτήν τη συντριβή και μαζί την ήττα στη Ρόδο από τον Κολοσσό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπως είχαμε επισημάνει και σε περασμένα άρθρα, δεν είναι ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο για να μπορεί να έχει υψηλές απαιτήσεις και ήδη η πορεία του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πάνω από τις δυνατότητές της. Αν έχει τραυματισμούς ή παρουσιάσει μια λογική "κοιλιά", καθώς δεν έχει το βάθος να παίζει σε υψηλό επίπεδο σε δύο διοργανώσεις, θα έρθουν άσχημες εμφανίσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί, γιατί κακώς ένα μέρος των φίλων του έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη.

Να μη βγει από το πλάνο

Μετά και από την ήττα στην Αμαλιάδα από τον Κόροιβο υπήρξε γκρίνια. Τώρα ο Άρης βγάζει κούραση. Έχασε δίκαια και εύκολα στη Ρόδο από τον Κολοσσό, έχασε και τώρα, σε ένα ματς που δεν θα τον ενοχλούσε να χάσει με 10-15 πόντους στο Μιλάνο από τους Ιταλούς που κοστίζουν 15-20 φορές τουλάχιστον όσο ο Άρης.

Οι 40 πόντοι, όμως, είναι πολλοί και πονάνε την ιστορία και τη φανέλα του συλλόγου. Δεν θα πρέπει να καταστρέψουν την πορεία της ομάδας και να της χαλάσουν το μυαλό και το κλίμα. Ο Άρης -το ξαναλέω- θα πρέπει να δώσει μάχη για την τρίτη θέση στην Ελλάδα και να δει τι θα γίνει με τις πιθανότητες να γυρίσει μετά από πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα. Και πρέπει να παλέψει για την πρόκριση με την Άλμπα που είναι επίσης πολλές φορές πιο ακριβή και καλύτερη ομάδα από αυτόν.

Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στη Θεσσαλονίκη ότι η Ευρώπη είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και ο Άρης δύσκολα θα πάρει την πρόκριση από τέτοιο γκρουπ. Αλλά δεν πρέπει να πετάξει τη νίκη με τη Νεπτούνας και δεν πρέπει να χαλάσει το κλίμα από τη συντριβή στο Μιλάνο, όσο και να ενοχλεί. Ο Πρίφτης και η διοίκηση του Άρη θα πρέπει να την διαχειριστούν όπως και την ήττα στη Ρόδο, με τη λογική ότι η ομάδα κτίζει για το μέλλον με αργά αλλά σταθερά βήματα, αλλά δεν έγινε ακόμα ο Άρης που κερδίζει με τη φανέλα και την κλάση ούτε καν στην Ελλάδα, αν δεν παίξει καλά.

Θα υπάρξουν και άσχημες εμφανίσεις και κακές ήττες που δεν θα πρέπει να βγάλουν την ομάδα από το πλάνο. Και ειδικά όσο υπάρχουν μπροστά του άλλα δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας. Το πρώτο στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια στο Βερολίνο με την Άλμπα, όπου είναι σημαντικό, καθώς αν χάσει, θα πρέπει να διατηρήσει μικρή διαφορά, γιατί μαζί με τη γερμανική ομάδα θα παίξει την πρόκριση.

Στο κόλπο της πρόκρισης με Λιμόζ

Πάμε στον ΠΑΟΚ, που κανονικά θα έπρεπε να αρχίσουμε από αυτόν το κείμενο, αλλά η διαφορά του Άρη άλλαξε το πρόγραμμα. Πήρε μια σημαντική νίκη με την πρωταθλήτρια Γαλλίας Λιμόζ που είναι 15-20 φορές επίσης πιο ακριβή ομάδα από αυτόν. Κρατάμε, επίσης, ότι ξεπέρασε το σοκ του αποκλεισμού από τον Φάρο στο κύπελλο, ως μεγάλη ομάδα.

Αυτή η νίκη τον διατηρεί στο κόλπο, καθώς λογικά με τη Λιμόζ θα έπαιζε την πρόκριση. Πίσω από την αχτύπητη Βαλένθια, πάντως, έχουμε στο κόλπο και την Όλντενμπουργκ, που έκανε το διπλό στην Γαλλία. Ως εκ τούτου, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κερδίσει είτε και αυτός στην Γαλλία είτε μέσα στη Γερμανία.

Η εμφάνιση με τη Λιμόζ, που είναι μια αθλητική ομάδα, ήταν εξαιρετική. Σαφώς προβλημάτισε όταν το 49-36 έγινε 52-49, αλλά αυτό είναι λογικό, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν έχει τέτοιο βάθος για να παίζει 35' σε φουλ τέμπο. Ομως στο 58-55, όταν το ματς έγινε ντέρμπι, έκανε ένα 19-4 και με το 77-59 "καθάρισε" μέσα σε αποθέωση. Με τρομερό Σχορτσανίτη και καλό, αλλά όχι τρομερό, καθώς ήταν άστοχος, Βασιλειάδη. Αποκάλυψη ο Μάρκοβιτς και θετικός (και αυτό είναι το κέρδος) πάλι ο Τέπιτς.

Στα αρνητικά, η ελάχιστη προσέλευση του κόσμου και πάλι, που δεν επιτρέπεται όταν ο Άρης με ανάλογους στόχους είναι με γεμάτο Παλέ. Και προσέχουμε ότι ακολουθεί το ματς με την Όλντενμπουργκ στο Παλατάκι, που είναι εξίσου σημαντικό και ο "δικέφαλος του βορρά" θα θέλει διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλάνο - Άρης 95-54

ΠΑΟΚ - Λιμόζ 88-75

News 24/7

24MEDIA NETWORK