Πρόκριση χωρίς να πείσει

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στην Καρσίγιακα, η οποία τον "στέλνει" στο Top-16, παρά το γεγονός πως δεν έχει πείσει με τις εμφανίσεις του.

Πρόκριση χωρίς να πείσει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε επιτέλους εκτός έδρας και... ξόρκισε το κακό. Ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στον -περίεργο αυτό- όμιλο, καθώς βάση προγραμματισμού "μάτσαρε" την ήττα στην Πολωνία από την Ζιελόνα Γκόρα και έχοντας το πλεονέκτημα σε τριπλή ισοβαθμία με Ζαλγκίρις και Καρσίγιακα δύσκολα μπορεί να κινδυνέψει. Και από αυτό ξεκινάμε. Ο Παναθηναϊκός είναι πλέον στις 3 νίκες κι αν χάσει μέσα από την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ και την Ζαλγκίρις έξω στο φινάλε, με νίκη επί της Ζιελόνα μέσα πάει στις 4. Ζαλγκίρις και Καρσίγιακα παίζουν μεταξύ τους στο Κάουνας, οπότε αν η Λιθουανική ομάδα κερδίσει η Καρσίγιακα δεν μπορεί να πάει πάνω από τις 4 νίκες, ενώ στην ισοβαθμία υπερτερεί ο Παναθηναϊκός.

Καθάρισε ουσιαστικά με την πρόκριση

Αν οι Τούρκοι "αλώσουν" το Κάουνας, τότε η Ζαλγκίρις μπορεί να πάει μέχρι 4 κερδίζοντας τους "πράσινους" που έχουν όμως νίκη με μεγάλη διαφορά στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων. Συνεπώς ο Παναθηναϊκός πήρε το ένα διπλό που επιτακτικά ήθελε και πλέον καθάρισε ουσιαστικά σε ποσοστό 90% με την πρόκριση. Όμως δεν μπορεί να πανηγυρίζει, καθώς πήγε να βγάλει μόνος τα μάτια του και να γίνει αυτόχειρας, αφού η Καρσίγιακα έχει την χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση και δεν είναι ο τρομερός αντίπαλος, παρότι έχει δύσκολη έδρα.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, αλλά δεν άρεσε. Κέρδισε σε ένα περίεργο ματς με την άμυνα, η οποία όμως δεν δούλεψε πάντα. Στο πρώτο μέρος είδαμε περίεργα πράματα. Ο Παναθηναϊκός με 13 λάθη είχε διψήφιες διαφορές εξαιτίας της εξαιρετικής άμυνας στους χώρους, ενώ παράλληλα στηρίχθηκε στο άγχος της Καρσίγιακα, η οποία είχε 1/11 τρίποντα, αλλά και σαφή διαφορά στα ριμπάουντ (25-12). Το 0-8 στην αρχή με Καλάθη και Γκιστ που ήταν καταλυτικός, έφεραν το 7-20 και ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον έλεγχο.

Έχασε εύκολα τη διαφορά γιατί έπαιζε με το χρόνο

Όμως, στο δεύτερο μέρος ξεκίνησε με 1/9 τρίποντα, το καλάθι έμπαινε με... αίμα και ιδρώτα, παρότι δεν έκανε πλέον λάθη. Σταδιακά, η Καρσίγιακα άρχισε να ροκανίζει το σκορ, με.... ήρωες παίκτες που δεν ξέραμε καν όπως οι Αλντιτίγ και Μπαϊγούλ! Ο Παναθηναϊκός φλέρταρε με την αυτοκτονία καθώς θύμισε ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει με τον χρόνο για να κρατήσει το σκορ. Ο Παναθηναϊκός αντί να τελειώσει την Καρσίγιακα την άφηνε να ελπίζει και τελικά να ισοφαρίσει και να γίνει το ματς θρίλερ, με αποτέλεσμα κάλλιστα να μπορούσε να χάσει.

Οι "πράσινοι" παρότι είχαν αιχμαλωτίσει τον αντίπαλο αμυντικά, έχασαν για πλάκα τη διαφορά, καθώς έπαιζαν με το χρόνο και όχι με σύστημα. Ο Παναθηναϊκός έμεινε από... πόδια και οι Γκιστ και Φελντέιν τον κράτησαν στο τελευταίο πεντάλεπτο με την νίκη να την χαρίζει ο Καλάθης με το μεγάλο τρίποντο στα 44''. Αλλά ενώ έπαιξε πολύ καλή άμυνα με τους χώρους, έφαγε 28 πόντους στα τελευταία 11', χωρίς βολές, που σημαίνει ότι δεν λειτούργησε τίποτα σωστά.

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός έχασε και τα ριμπάουντ (32-40 από 12-25), είχε το καλό ποσοστό 10/25 τρίποντα αλλά η Καρσίγιακα έχει να λέει για το 50% στις βολές. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι μπορεί να περιόρισε τα λάθη αλλά έδειχνε ανίκανος να πάει σε μια ατομική φάση ή συνεργασία και κρατούσε τη μπάλα για να σουτάρει τρίποντο στο τέλος και να παίξει άμυνα πίσω κρατώντας το σκορ.

Περιμένει επιστροφή Παππά και θέλει παίκτη στο "4"

Παρόλα αυτά, τέλος καλό όλα καλά βαθμολογικά, αλλά η νίκη αυτή δεν άρεσε με βάση πως εξελίχθηκε το παιχνίδι. Η ομάδα θέλει ενίσχυση στο "4" και περιμένει την επιστροφή του Παππά. που ήταν στη δωδεκάδα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, για να βρει ατομικές φάσεις. Πάλι κάτι έλλειπε. Ο Τζόρτζεβιτς διάβασε καλά το ματς στην άμυνα αλλά δεν το διαχειρίστηκε σωστά. Προπονητικά είναι σαν να το έχασε.

Το δίδυμο Γκιστ-Φελντέιν με προσωπικότητα και ενέργεια ήταν οι κορυφαίοι. Ο Καλάθης πέτυχε το κρίσιμο τρίποντο, έφαγε πολύ πίεση στην περιφέρεια, αλλά παίρνει καλό βαθμό. Ο Διαμαντίδης μέτριος, ο Κούζμιτς έδωσε μάχες, θετικός ο Γιάνκοβιτς, ο Ραντούλιτσα κάπως καλύτερος. Άφαντος ο Πάβλοβιτς, βελτιωμένος ο Φώτσης με 2 τρίποντα στο φινάλε της 2ης και 3ης περιόδου.

Πλέον, όπως προείπαμε, το "τριφύλλι" περιμένει τον Παππά για να γεμίσει την περιφέρεια, περιμένει την άνοδο του Γιάνκοβιτς και θέλει βελτίωση του Ραντούλιτσα στην άμυνα και παράλληλα ένα "4άρι"ι για να ανεβάζει τον Γκιστ στο σέντερ για κάποια διαστήματα, καθώς όπως είναι σχεδιασμένος δεν μπορεί να κάνει μεγάλες άλλες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Παναθηναϊκός κλίνει προς τη Εuroleague, αποφάσεις προσεχώς

Καρσίγιακα - Παναθηναϊκός 66-69

Σχόλιο Μαγουλάς: Make it or brake it

News 24/7

24MEDIA NETWORK