Πρώτο Clasico με μικρό φαβορί: Πού κρίνεται

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει το ντέρμπι "αιωνίων" και γράφει για το πού θα κριθεί το παιχνίδι για κάθε ομάδα. Γιατί ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει ένα μικρό προβάδισμα, γιατί ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά θα παίξει χωρίς άγχος, τι θα "αποφασίσει" στο ματς το σουτ από το τρίποντο.

Πρώτο Clasico με μικρό φαβορί: Πού κρίνεται

Ντέρμπι λοιπόν τη Δευτέρα (17/10) απόγευμα στο ΣΕΦ και πρώτο ερώτημα το πόσο σημαντικό είναι. Η απάντηση απλή. Όχι, δεν είναι όπως παλιά. Πριν μερικά χρόνια θα λέγαμε ότι ο χαμένος προπονητής ειδικά αν είναι ο γηπεδούχος δεν θα κάνει παρέλαση.

Οι εποχές αυτές πέρασαν ευτυχώς. Ο κόσμος και οι διοικήσεις αρχίζουν και βλέπουν πιο μακρυά. Ασφαλώς ένα άλλο διαχρονικό ερώτημα είναι αν ένα ντέρμπι κρίνει ένα τίτλο ή διαμορφώνει σοβαρές πιθανότητες γι' αυτόν. Πλέον όχι.

ΚΑΙ 20 ΠΟΝΤΟΥΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ, ΔΕΝ "ΧΑΝΕΤΑΙ"

Αν και κλασικά όλα κρίνονται στα πλέι οφ, το περίφημο πλεονέκτημα της έδρας δεν είναι αποτελεί πλέον πανάκεια. Οι έδρες "σπάνε" πιο εύκολα πια και οι τελικοί είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, άσε που μέχρι τότε πολλά αλλάζουν και δύο και τρεις φορές! Συνεπώς το ντέρμπι των "αιωνίων" πλέον έχει μεγάλο κίνητρο το γόητρο, χωρίς να καθορίζει το μέλλον.

Ως εκ τούτου και 20 πόντους να χάσει πχ ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, που σημαίνει ότι λογικά δεν καλύπτει την ήττα αυτή στο ΟΑΚΑ και να χάσει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα της έδρας, επουδενί μεταφράζεται στο παλαιό ρητό "έχασες και τον τίτλο"!

Άρα η πίεση για το ντέρμπι είναι μικρότερη από ποτέ και βαθμολογικά, αλλά και σαν γόητρο και τα παρελκόμενα αυτού. Αγωνιστικά χαιρόμαστε γιατί θα έχουμε πολλούς πρωτοκλασάτους Έλληνες, περιμένουμε να δούμε μια ήσυχη ατμόσφαιρα που βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια και στα δύο γήπεδα των "αιωνίων" και δύο μεγάλες ομάδες που έρχονται από μέτριες εμφανίσεις στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα.

Η έδρα μάλιστα και οι απουσίες (επειδή ο Παναθηναϊκός έχει δύο Αμερικανούς εκτός) δεν παίζουν πια τόσο μεγάλο ρόλο. Ο Παναθηναϊκός πέρυσι μισός κέρδισε στο ΣΕΦ στους τελικούς και ο Ολυμπιακός απέκτησε και άνεση νικών στο ΟΑΚΑ!

ΜΙΚΡΟ ΦΑΒΟΡΙ

Τι θα σημάνει για τον νικητή το ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός με την έδρα και τις απουσίες του Παναθηναϊκού είναι το μικρό φαβορί. Αν και τέτοια ντέρμπι δεν έχουν με απαγορευτικό μάλιστα φαβορί!

Αν όμως χάσει ο Ολυμπιακός θα υπάρξει γκρίνια. Αν κερδίσει απλά, θα έχει μουρμούρα. Οι φίλοι του θέλουν 10 πόντους και καθαρή νίκη. Ο Παναθηναϊκός αν χάσει μέχρι 5-6 πόντους θα είναι μια χαρά έχοντας και σημαντικές απουσίες. Αν χάσει πάνω από 10 θα έχει μουρμούρα και πάνω από 15 αρκετή γκρίνια...

ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ

Πέρυσι τα έκρινε ο Σπανούλης. Ο Πεδουλάκης έχει βρει το κουμπί του Kill-Bill και του Ολυμπιακού από την περασμένη θητεία του, αλλά πέρσι ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" τον... σκότωσε τον αντίπαλο και τον Άρτζι με τα τρίποντα μαχαιριές στο φινάλε.

Ο Πεδουλάκης ανέλαβε πέρυσι λίγο πριν τους τελικούς και με... μισή ομάδα στην ουσία έπαιξε καλύτερα από τον Ολυμπιακό και ας έχασε τον τίτλο με 3-1 τελικά σε ματς θρίλερ σε όλη την σειρά.. Η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα πάει σε χαμηλό τέμπο, αλλά πλέον έχει αλλάξει φιλοσοφία σε μεγάλο βαθμό. Η απουσία των Τζέϊμς και Νίκολς αλλάζει τις ισορροπίες.

ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Ο πλήρης Ολυμπιακός με την έδρα και το βάθος έχει το μικρό προβάδισμα. Αλλά ασφαλώς ο καλός Παναθηναϊκός είναι ικανός για όλα. Θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση του Τριφυλλιού σε τέτοιο παιχνίδι χωρίς την παρουσία μετά από πολλά πολλά χρόνια του αρχηγού του Δημήτρη Διαμαντίδη που έβγαζε τα κάστανα από την φωτιά...

Ο Ολυμπιακός θα χτυπήσει ασφαλώς στην θέση "3" που ο Παναθηναϊκός έχει θέματα και απουσίες.Βασικά θα προσπαθήσει επιθετικά να πάει στο τρανζίσιον με την έδρα για εύκολους πόντους, να χτυπήσει το αδύναμο πικ εν ρολ στην άμυνα του Μπουρούση και να βγάλει αθλητικότητα εκμεταλλευόμενος το βάθος του.

Θα επιχειρήσει επίσης να βρει τρόπους επίθεσης και χωρίς τον Σπανούλη που θα βρει τον μπελά του με τον Γκιστ. Βαρόμετρο θα είναι ο Γκριν, αλλά και ο Λοτζέσκι επιθετικά. Αυτό που θα κάνει ο Ολυμπιακός στην άμυνα είναι να δίνει τα σουτ στον Καλάθη και να προσπαθήσει να φθείρει την εξασθενημένη περιφέρεια των "πρασίνων". Και να προσέξει το τρίποντο.

"ΚΛΕΙΔΙ" ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Ο Παναθηναϊκός έιναι βέβαιο ότι έχει κλειδί στην επίθεσή του το τρίποντο. Αυτό που ενδιαφέρει τους "πράσινους" είναι να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ' ότι έχουν βγάλει. Να χρησιμοποιήσουν την αθλητικότητά τους και να προσέξουν το αμυντικό τους ριμπάουντ.

Στην επίθεση βαρόμετρο θα είναι τα τρίποντα καθώς όλοι σουτάρουν, αλλά και ο φορμαρισμένος Παππάς. Κλειδί είναι επίσης η διαχείριση του Καλάθη σε πολλούς τομείς. Αφενός μεν ο Πεδουλάκης θέλει να προφυλάξει τον βασικό του πόϊντ γκαρντ από κούραση και φάουλ καθώς δεν υπάρχει άλλος πρωτοκλασάτος άσος, αλλά και να δει τι θα κάνει όταν του δίνουν το σουτ!

Και ο Παναθηναϊκός γενικά έχει θέμα στο σετ μπάσκετ. Ο Παππάς θα πηγαίνει στον άσο όπως έγινε και με την Ζαλγκίρις και ο Μποχωρίδης θα δώσει απλά ανάσες. Και στο "2" θα δούμε τον Φελντέϊν αλλά και τον Ρίβερς. Όμως ο τελευταίος χρειάζεται και στο 3αρι που αρχικά μάλλον θα ξεκινά ο Χαραλαμπόπουλος που λογικά θα πάρει 15' άνετα. Αλλά δεν απειλεί ακόμα αφού είναι άτολμος.

Τέλος, ένα ακόμα θέμα που έχει να προσέξει ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι να προφυλάξει τον Γκιστ που θα έχει πολύ δουλειά έχοντας και τον Σπανούλη αλλά και να κρύψει την αμυντική αδυναμία του Μπουρούση στο πικ εν ρολ.

Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός θα πάει το ματς στο βάθος και θα χτυπήσει από την περιφέρεια (και ειδικά το "3") και για τον Παναθηναϊκό κλειδί θα είναι τα τρίποντα και να χτυπήσει στην ανέτοιμη φροντ λάιν των "ερυθρολεύκων". Και φυσικά πώς θα καλύψει την θέση "1" κι αν ο Παππάς θα δώσει πολλές επιθετικές λύσεις από εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα τρία καλύτερα ντέρμπι στο ΣΕΦ την τελευταία 10ετία

News 24/7

24MEDIA NETWORK