Πρόβα τελικών: τι σκέφτονται οι "αιώνιοι"

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα πλάνα των "αιωνίων" ενόψει των τελικών του πρωταθλήματος.

Πρόβα τελικών: τι σκέφτονται οι "αιώνιοι"

Το μέγεθος της ΑΕΚ και του Άρη είναι αναμφισβήτητο, αλλά η αλήθεια είναι ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βλέπουν τα ημιτελικά της Basket League σαν μια πρόβα τζενεράλε για τους μεγάλους τελικούς.

Ετοιμάζονται για τους τελικούς

Είναι τέτοια η διαφορά δυναμικότητας σε σειρά, ειδικά στις 3 νίκες είναι ακόμα πιο μεγάλη, που παρά το γεγονός πως η ΑΕΚ και ο Άρης είναι στο σωστό δρόμο μετά από χρόνια, ωστόσο ακόμα έχουν πολλά χιλιόμετρα να διανύσουν μέχρι να πλησιάσουν έστω την κορυφή. Ετσι, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ειδικά ο πρόσφατος στον πάγκο των "πρασίνων", Αργύρης Πεδουλάκης ετοιμάζουν τα πλάνα τους για τις μεγάλες μάχες.

Ο Ολυμπιακός μετά το σοκ της Ευρωλίγκα με τον αποκλεισμό μετά από 11 χρόνια νωρίς νωρίς, άρχισε να συνέρχεται. Ο Πρίντεζης γύρισε όπως και ο Λοτζέσκι και πλην του μόνιμου απόντα φέτος Γιανγκ, είναι πλήρης. Η ομάδα φρεσκαρίστηκε και ανέκτησε δυνάμεις. Ο στόχος του Σφαιρόπουλου είναι μέσα από τα παιχνίδια με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός, που είχε σχεδόν ένα μήνα μίνι απραξίας, να ρολάρει και να φτάσει στο πικ του.

ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ολυμπιακός θα ποντάρει στα στοιχεία του που τον κάνουν να ξεχωρίζει όταν είναι καλά. Στην άμυνα και την φρεσκάδα, στην δύναμη και την ταχύτητα και την έκρηξη. Και με μερικές διορθώσεις. Ο Σπανούλης ανανεώθηκε για να κάνει ένα καλό μήνα. Ο Όντομ που μπέρδευε την χημεία παρά βοηθούσε τελικά αποτελεί παρελθόν. Ετσι οι ρόλοι στην περιφέρεια μοιράστηκαν όπως στην αρχή καλύτερα. Στο σέντερ μιας και υπάρχει και ο βαρύς Ραντούλιτσα, ο Σφαιρόπουλος ετοιμάζει τον στα κυβικά του επίσης Σέρβο Μιλουτίνοφ. Και φτιάχνει την χημεία στο "3" που υπάρχουν πλέον και Λοτζέσκι με την επιστροφή του μετά από μήνες και Παπαπέτρου και Παπανικολάου που βρίσκει τα πατηματά του. Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει υπεροπλία σε μια κομβική θέση και ο Σφαιρόπουλος βρίσκει χημεία στα σχήματα με τον Παπαπέτρου να ανεβαίνει και στο "4". Αυτό θα είναι και το κλειδί στους τελικούς.

Ο Παναθηναϊκός έχει μείνει από 3αρια, καθώς ο Πάβλοβιτς έφυγε, ο Γιάνκοβιτς χάνει την σεζόν και μένει μόνο ο παροπλισμένος άπειρος Χαραλαμπόπουλος που ήταν και στο... ψάξιμο αλλά αναζητούσε θέση μεταξύ 3-4. Συνεπώς ο Ολυμπιακός θέλει να χτυπήσει τα χαμηλά σχήματα του ΠΑΟ αναγκαστικά και να βγάλει μις ματς, αλλά και από την άμυνα τρανζίσιον παιχνίδιμ αλλά και να βρει καλά σουτ από την περιφέρεια ειδικά με τον Λοτζέσκι όταν έχει χαμηλό αντίπαλο.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

Από την άλλη πλευρά ο Πεδουλάκης που είναι μετρ της άμυνας και έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού και του Σπανούλη, έχει θέματα. Δεν βρήκε ομάδα με τα δικά του πρότυπα. Το πολυεργαλείο Μασιούλις στο "3" όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει και ψηλό 3αρι βασικά. Το αθλητικό 5αρι που επίσης καθιέρωσε όπως με τον Λάσμε επίσης δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά ο Πεδουλάκης που θέλει... 3-4 Τζόρτζεβιτς σε διάβασμα και τακτική, το παλεύει και ήδη βλέπουμε ότι ο Καλάθης παίζει καλύτερα μαζί του, αφού εκμεταλλεύεται μις ματς με το ύψος του, η ομάδα φτιάχνει φάσεις για τον Γουίλιαμς , κυκλοφορεί την μπάλα για καλό τρίποντο.

Ο Άρτζι πάει τον Γκιστ στο σέντερ σε παιχνίδι τύπου Λάσμε και κάνει αλχημείες χωρίς να έχει βασικό 3αρι και παίκτες καμικάζι. Ομως θα παίξει άμυνες σύνθετες και χώρων και ήδη βλέπουμε να αντιδρά καλά στη ζώνη. Παρόλα αυτά ξέρει ότι για να κερδίσει τον Ολυμπιακό πρέπει να έχει δύναμη, τσαμπουκά και ενέργεια. Και να τον πάει σε σετ μπάσκετ και σκεπτόμενο μπάσκετ για να τον αγχώσει και να κυνηγήσει ατομικές φάσεις με την εμπειρία του Διαμαντίδη, το ύψος του Καλάθη στο πόιντ, τον σκόρερ Γουίλιαμς, καλά τρίποντα με τον Φώτση και ενέργεια με τον Γκιστ απέναντι μάλλον στον Χάντερ και τον Ραντούλιτσα με τον Μιλουτίνοφ που στο ζευγάρι αυτό θα δίνει πάσες και μπάλες στον Ραντού που υπερτερεί τεχνικά.

Συνεπώς ο Πεδουλάκης ξέρει τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, αλλά με τρικ και αλχημείες θα το παλέψει. Βλέποντας μάλιστα τον Ολυμπιακό πια ήρεμο, φρέσκο και με το πλεονέκτημα της έδρας. Το βέβαιο είναι ότι με τον Τζόρζεβιτς και το κλίμα που είχε ο ΠΑΟ με τον Σέρβο θα ήταν εύκολη λεία για τέτοια σειρά για τους "ερυθρόλευκους". Αλλά πλέον με Πεδουλακη στον πάγκο είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσει "κόλπα" στο παρκέ και θα καταθέσεις όλες τις δυνάμεις του με φρέσκια ψυχολογία και μεγαλύτερο Eλληνικό στοιχείο. Μην ξεχνάμε πως, αν και δεν είχαν καλές σχέσεις, ο Παππάς γύρισε και φαίνεται να κάνει και αυτός νέα αρχή με τον νέο του προπονητή που ήδη διαπιστώνουμε ότι θα του ζητήσει πολλές ατομικές φάσεις.

Εχω την αίσθηση ότι ο Πεδουλάκης επιθετικά θα πάει να χτυπήσει στην περιφέρεια τον Ολυμπιακό και όχι άδικα βλέποντας ότι δεν έχει καλούς αμυντικούς ειδικά όταν είναι μέσα Σπανούλης-Μάντζαρης. Και να πάρει σκορ από το 1-2 και τα χαμηλά σχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωτήρης Γεωργίου: Ο νόμος των "αιωνίων"
Τάσος Μαγουλάς: Η κορύφωση μιας σχέσης

News 24/7

24MEDIA NETWORK