Σοκ για Παναθηναϊκό, λογική ήττα για Ολυμπιακό

Μία ήττα κακιά και μία... λογική. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που πήγε ως φαβορί και ανέστησε την παραπαίουσα Βαλένθια και τον Ολυμπιακό που έσκασε στο φινάλε στο Κάουνας παρά την καλή παρουσία του για 30 λεπτά. Ποια τα αίτια για το άσχημο φίνις των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο της Euroleague, που τις βρίσκει πάντως εντός 4άδας!

Σοκ για Παναθηναϊκό, λογική ήττα για Ολυμπιακό

Κακό το τελευταίο βράδυ της Eυρωλίγκας για το 2017 για τις ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης καθώς πήγε σαν φαβορί στην Βαλένθια των 10 συνεχόμενων ηττών και την... ανέστησε με μια κακή εμφάνιση σε όλα τα επίπεδα, μιας και μόνο με Λοτζέσκι δεν κερδίζεις.

Ο Ολυμπιακός πήγε μισός στο Κάουνας και λογικά έχασε από την τρομερή και ευχάριστη έκπληξη Ζαλγκίρις, σε ένα ματς όπου πάλεψε με την αμυνά του αλλά στο τέλος παρουσιάσε -ως συνήθως- το κακό του διάστημα στην 4η περίοδο. Επιτυχημένη όμως η πορεία των ελληνικών ομάδων στο φινάλε του 1ου γύρου όπου θα μπορούσαν να είναι ισόβαθμες στην 2η θέση!

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ηττα χωρίς επιπτώσεις για τον Ολυμπιακό και φυσικά χωρίς ανησυχία. Οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν στο Κάουνας σε ένα παιχνίδι με την φορμαρισμένη και μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, την Ζαλγκίρις του Σάρας. Τα τρομερά "μωρά" του νέου κορυφαίου Ευρωπαίου προπονητή, επικράτησαν δίκαια του μισού και βάλε Ολυμπιακού!

ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η αξία και του Ολυμπιακού που παρατάχθηκε στο παρκέ ξεπερνά αυτή του μπάτζετ της Ζαλγκίρις αλλά τα λεφτά δεν παίζουν ακριβώς μπάσκετ... Είναι μεν λογικό να υπάρχουν απαιτήσεις από ένα πιο ακριβό ρόστερ να κερδίσει έστω και μισό (αφού πάλι είναι ακριβότερο), αλλά αυτή δεν είναι λογική στον αθλητισμό... Συνεπώς, ο μισός και πάλι Ολυμπιακός που κέρδισε την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ και την Εφές στην Πόλη, πήγε χωρίς Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ, Μάντζαρη αλλά και άγχος στο παγωμένο Κάουνας με 70 φίλους του και τσάρτερ.

Ο στόχος ήταν να κάνει το παιχνίδι του στην άμυνα, να πάει στους 65-70π και να μπορέσει με το πάρει με την εμπειρία του και την κλάση του όταν η μπάλα θα καίει, κάνοντας συντήρηση με τις 5 απουσίες του και κυρίως με την ελλιπέστατη φροντ λάιν του. Και η αλήθεια είναι ότι το πήγε καλά το παιχνίδι αλλά στο τέλος έσκασε. Τρικ με τον Παπαπέτρου στο σέντερ δεν μπορούσαν να υπάρξουν με τα βαριά κορμιά της Ζαλγκίρις και έτσι η κόπωση έκανε την εμφανισή της.

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Ασφαλώς δεν τον πονάει αυτή η ήττα και λόγω συνθηκών και λόγω φόρμας της Ζαλγκίρις αλλά και επειδή έχει ήδη 5 "διπλά" και έχει αντέξει, θυμίζοντας νοσοκομείο, στην κορυφή! Και 15π να έχανε στο Κάουνας δεν θα έλεγε κανείς τίποτα, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι η λιθουανική ομάδα με την υπογραφή του Σάρας πρόσφατα άλωσε την Πόλη και την Φενέρ! Το ματς πήγαινε στα μέτρα του Ολυμπιακού (57-58 στο 35') αλλά η δυσκολία στο σκοράρισμα ήταν στο τέλος εμφανής.

Οι Σπανούλης-Στρέλνιεκς είχαν 3/15τρ και έτσι παρά τα 9 στο σύνολο χωρίς insige game ο Ολυμπιακός δεν είχε στήριξη στην επίθεση. Από το 48-53 στο 30' και το 54-56 (34') δέχεται 4 σχεδόν κολλητά τρίποντα και ένα 20-8 σε ένα 8λεπτο. Το κλασικό του "άδειασμα" στην τελευταία περίοδο το οποίο με την Φενέρ και την Ρεάλ για παράδειγμα δεν κόστισε. Αλλά κόστισε σε ματς που ήταν φαβορί όπως η Μπάμπεργκ και η Ζαλγκίρις, άσχετα αν επί της ουσίας δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στην νέα Ευρωλίγκα.

Αν και με το 68-61 στα 3 λεπτά για το φινάλε, το πήγε στο σουτ, αλλά στο τελευταίο λεπτό έπαιξε πολύ κακές άμυνες στις αλλαγές και ο Γουάιτ έγινε ο άνθρωπος της βραδιάς με δύο καρφώματα ταφόπλακα στο φινάλε. Και όλα αυτά αν και πήρε τα ριμπάουντ (35-27), είχε σχετικά καλά ποσοστά στο τρίποντο (9/27) και βολές (13-16). Είχε όμως 15 λάθη που έκαναν την διαφορά απέναντι στα μόλις 6 της Ζαλγκίρις που έκανε τρομερή ομαδική δουλειά.

Ο Σπανούλης προσπάθησε (10π αλλά με 2/8τρ, 7ας, 4λ) όπως και ο Παπαπέτρου σαν 4αρι (5/5δ) που διάβασε καλά το ματς και οι Τόμπσον-Πανανικολάου. Κουρασμένος ο Μακ Λιν, άστοχος ο Στρέλνιεκς, τίποτα ο Ρόμπερτς. Προσπάθησε αλλά δεν μπορεί στο επίπεδο αυτό ο Μπόγρης, ελάχιστα έπαιξε ο σοφτ (ειδικά λόγω Γιανκούνας) Γουίλτζερ.

ΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Παναθηναϊκός πήγε φορμαρισμένος και σαν φαβορί στην Ισπανία για το ματς με την παραπαίουσα πρωταθλήτρια της χώρας Βαλένθια που έρχοταν από 10 συνεχόμενες ήττες (!) και με την καρέκλα του Βιντορέτα να τρίζει! Αυτά τα ματς είναι τα πονηρά όμως για το φαβορί. Όταν είναι κλασικό φαβορί επειδή είναι χάλια ο αντίπαλος και με την πλάτη στον τοίχο.

Η Βαλένθια έπαιζε χωρίς άγχος, ο κόσμος μιας και εκεί δεν είναι Ελλάδα την στήριξε και κάνοντας το ματς ροντέο μετέφερε το άγχος στον Παναθηναϊκό. Και τότε γίνεται συνήθως η ζημιά. Οι "πράσινοι" γνώρισαν μια κακή ήττα στην Ισπανία που δεν τους πάει (έχοντας χάσει έτσι και στην Μπασκόνια) και που είναι κακή όχι τόσο λόγω αντιπάλου, καθώς στην αρχή της σεζόν θα ήταν στα 50-50 παιχνίδια,αλλά λόγω συνθηκών. Μια ήττα που του στερεί την δυνατότητα να είναι μαζί με τον Ολυμπιακό ισόβαθμος και να κάνει βήμα τετράδας.

ΑΝΑΡΧΟΙ ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ"

Η Βαλένθια μην ξεχνάμε ότι παίζει χωρίς 4 βασικούς της παίκτες (Σαστρέ, Βίβες, Λ.Ουίλιαμς, Ντιοτ) και έχει πρόβλημα, ειδικά στην περιφέρεια, ενώ έμενε πάντα από δυνάμεις στο τέλος. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι με τον Αστέρα μέσα, προ 15 ημερών, έχασε από 72-59 στο 35' και καθαρά! Ο Παναθηναϊκός έχασε από το κακό του παιχνίδι, από τη λάθος διαχέιριση Πασκουάλ που δεν εκμεταλλεύθηκε τον μικρό πάγκο του αντιπάλου και από την κακή του λειτουργία στην επίθεση. Και όπως πήγε το ματς στο τέλος, αφού δεν το καθάρισε με ένα καλό διάστημα στην 3η περίοδο που πήγε στο +7, όλα κρίθηκαν στη ρουλέτα του τριπόντου.

Ασφαλώς και οι "πράσινοι" είχαν τη σημαντική απουσία του Καλάθη αλλά δεν είναι δικαιολογία έχοντας καλύτερο και βαθύτερο ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε με την κλάση του μικρές διαφορές που τις έχανε εύκολα. Ο Γκριν με 16π (4/5τρ) και ο Πλάις με 11, εκτέλεσαν τον ΠΑΟ στο πρώτο μέρος (32-32), με την ελληνική ομάδα να έχει καλά σουτ κυρίως με τον Λοτζέσκι. Στην 3η περίοδο πέρασε 36-43 αλλά η Βαλένθια γρήγορα ισορρόπησε (46-46) και φάνηκε ότι θα πάμε σε θρίλερ. Ο ΠΑΟ έπαιξε καλή άμυνα καθώς προσαρμόστηκε στους Γκριν και Πλάις που σκόραραν μόλις 5 και 2π αντίστοιχα στο β'μέρος αλλά είχε 3/13τρ και κακό Γκιστ.

Συνεπώς, χωρίς σκορ από μέσα και παίζοντας με το μακρινό σουτ, όταν αυτό δεν μπαίνει, έχει προβλημα. Έλλειψαν και οι μπούκες του Παππά που δεν ήταν σε καλή μέρα και το κακό έγινε. Στο τέλος έγινε διαγωνισμός τριπόντων και κακών επιλογών. Ο 32χρονος Καναδο-ολλανδός Ντούρνεκαμπ εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό από τα 6.75μ με δύο κρίσιμα σουτ στο φινάλε, την ώρα που ο Λοτζέσκι με τον Ντένμον το πάλευαν μόνοι.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάει στην παράταση αλλά ο Ντένμον αστόχησε σε μακρινό σουτ, ο Ρίβερς έκλεψε την μπάλα στα 6'' και έχασε το λέι απ και ο Σίνγκλετον την μπάλα στο επιθετικό ριμπάουντ στα 2'' με το σκορ στο 65-63! Ο Γκριν με τις 2β υπέγραψε απλά... Ο Παναθηναϊκός τελείωσε με 9/25τρ. Μέτριος ο Σίνγκλετον αν και είχε 13ρ και 5κλ αλλά και 6λ. Κουρασμένος και δεν ακούμπησε ο Γκιστ (3π), πάλεψε αλλά δεν είναι για το επίπεδο αυτό ο Βουγιούκας για να παίζει πολλή ωρα. Ο Λεκαβίτσιους μέτριος, ο Παππάς άστοχος (1/5σ), ο Ντένμον το πάλεψε, ο Λοτζέσκι κορυφαίος (17π με 3/4δ, 3/4τρ). Ο Θανάσης ξεχάστηκε στον πάγκο, προσπάθησε κάπως ο Όγκαστ αλλά δεν έχει καταλάβει ακόμα που παίζει. Αόρατος ο Γκάμπριελ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK