Σοκ και δέος στην Βιτόρια

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μπασκόνια στο πρώτο ματς της σειράς στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Σοκ και δέος στην Βιτόρια

Ο Παναθηναϊκός, για να μην κρυβόμαστε, θα είναι αποτυχία αν δεν περάσει την Μπασκόνια. Τα είπαμε, τα ξαναλέμε. Μια ομάδα με σχεδόν διπλάσιο μπάτζετ, χωρίς ειδικό βάρος και με παίκτες μεγαλύτερης κλάσης από την αντίπαλό του είναι φαβορί. Αν δεν μπορεί ο ΠΑΟ να κερδίσει ένα ματς σε τρία σε 15 μέρες στην Ισπανία, τότε δεν χρειάζεται να πάει και στο Βερολίνο.

Έχασε τα αυγά και τα πασχάλια

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα τραγικό παιχνίδι στην Βιτόρια και έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Στα ματς αυτά δεν λένε τίποτα οι διαφορές. Το 2011 ο Ολυμπιακός διέλυσε την Σιένα με 89-41 στο ΣΕΦ και δύο μέρες μετά στο ίδιο γήπεδο έχασε με 65-82 και αποκλείστηκε τελικά με 1-3. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ματς είναι διαφορετικό και μέσα σε 2-3 μέρες σε τέτοιες σειρές αλλάζουν όλα εύκολα. Η ιστορία επίσης δείχνει ότι στα δεύτερα παιχνίδια σπάνε οι σειρές, ενώ και οι "πράσινοι" σπάνε τις έδρες (με την Μπαρτσελόνα τις τελευταίες φορές) στις δεύτερες αναμετρήσεις.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

Συνεπώς κανείς δεν χάνει την αισιοδοξία, αλλά ο προβληματισμός είναι προβληματισμός. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανύπαρκτος σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και η απόδοση του Ραντούλιτσα που ήταν ο κορυφαίος μακράν, έχει θέματα. Στην άμυνα με τον Σέρβο μέσα οι "πράσινοι" ήταν ξέφραγο αμπέλι και όλοι έκαναν παρέλαση και μετά σπλιτ άουτ με εξωτερικές πάσες σε ελεύθερους σουτέρ και τρίποντα κατά ριπάς. Αλλωστε το πήρε χαμπάρι ο Περάσοβιτς και γι αυτό χτύπαγε στα πόδια του "Ραντού" συνέχεια, ενώ ήξερε ότι κλειδί είναι η περιφερειακή άμυνα. Γι' αυτό εκεί έδωσε το βάρος. Με όλα αυτά ο Παναθηναϊκός όταν δέχθηκε 7/16τρ στο πρώτο μέρος και ο ίδιος είχε 1/8, δεν μπορούσε να έχει τύχη. Συνέχισε να σουτάρει από την περιφέρεια με άσχημα ποσοστά που είχαμε επισημάνει ότι θα έχει πρόβλημα αν δεν βελτιωθεί και ότι έτσι θα έχει πρόβλημα σκορ. Ετσι ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει σκορ και να γυρίσει το ματς, αφού ο Γουίλιαμς μπορεί να είναι λαβράκι αλλά δεν είναι παίκτης σε καμία περίπτωση παλιών εποχών που σε κάθε αναμέτρηση και στην κακή μέρα θα είχε 20 πόντους.

Συνεπώς ο Παναθηναϊκός χωρίς σκορ και με μονοδιάστατο επιθετικό μπάσκετ δεν είχε τύχη απέναντι σε μια αθλητική ομάδα που έπαιζε με την ψυχολογία και την έδρα. Τα νεκρά διαστήματα (18-18 και 29-20 σε ένα νεκρό 4λεπτο) και μετά στο ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος που μπαίνει με 4-0 και μειώνει 39-32 να έρχεται πάλι μπλακ άουτ (54-34 με ένα 15-2) σε αυτό το επίπεδο με όποιον και να παίζεις είναι απαγορευτικά.

Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ "3"

Η τρύπα που έχουμε επισημάνει στην θέση "3" είναι τεράστια για τον Παναθηναϊκό, καθώς έκαναν πάρτι με μακρινά σουτ ο Μπλάζιτς και ο Χάνγκα και ο Μπέρτανς όταν πήγαιναν σε ψηλά σχήματα η Μπασκόνια. Ο Παύλοβιτς και ο Γιάνκοβιτς σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν στην άμυνα και έτσι ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει λύσεις. Τα συνήθη χαμηλά σχήματα δεν βγαίνουν με τα ψηλά και αθλητικά 3αρια της Μπασκόνια, αλλά είναι και η μόνη επιλογή. Ενδεικτικό της κατάστασης που λέγαμε είναι ότι με τον Ραντούλιτσα στην άμυνα υπήρξε φάση που ο ΠΑΟ έχασε 4 συνεχόμενα(!) αμυντικά ριμπάουντ, ενώ η συγκέντρωση ήταν τέτοια που ο Καλάθης μέσα σε 5-6' έκανε 4 μαζεμένα φάουλ για να κόβει τον ρυθμό!

Είχαμε πει ότι ο ΠΑΟ πρέπει να έχει συγκέντρωση 40'. Δεν τα απέφυγε και τα πλήρωσε. Το δεύτερο κριτήριο θα ήταν τα δικά του σουτ στην περιφέρεια για να βρει εύκολους πόντους απέναντι σε μια αθλητική ομάδα, αλλά ήταν τραγικός με 3/19 τρίποντα. ΚΚλειδί θα ήταν, επίσης, η άμυνα στο τρανζίσιον της Μπασκόνια και στα πολλά μακρινά της σουτ, καθώς έτσι παίζει με περισσότερα τρίποντα από δίποντα. Ο Παναθηναϊκός ήταν αδιάβαστος. Νόμισε ότι θα χάσει από τον Μπουρούση που δεν γίνεται και έδωσε αμέτρητα ελεύθερα τρίποντα στους Βάσκους που τον χτύπησαν αλύπητα με 13/33 (ασύλληπτο νούμερο και ποσοστό για τέτοια ματς). Μάλιστα δεν διάβασε καν το ματς επιθετικά να πάει σε ατομικές φάσεις με μις ματς του Καλάθη, ενώ έχασε και 14 αμυντικά ριμπάουντ που είναι ένα άλλο του πρόβλημα έχοντας κακές αποστάσεις βασικά. Το χειρότερο είναι ότι δεν είχε συνεργασίες πλην του να πάει η μπάλα στον Ραντούλιτσα, στην επίθεση για να βγάλει μερικά καλά σουτ.

Ο Διαμαντίδης, που δεν πολυταιριάζει σε τόσο γρήγορο τέμπο και γι αυτό έπαιξε μόλις 9', δεν μπορούσε να ακολουθήσει και πέρασε απαρατήρητος με 0/5 σουτ και μόλις μια τελική πάσα. Ο Καλάθης είχε 11 ασίστ, αλλά αυτό δεν αρκεί στο επίπεδο αυτό από ένα παίκτη 2 εκατομμυρίων που δεν απειλούσε και δεν έπαιξε και καλή περιφερειακή. Σε ρηχά νερά ο Γουίλιαμς με 2/10σ μετά το πρώτο τρίποντο στο 0-3. Μάχες από τον πάγκο έδωσαν και κράτησαν στους 15 π. την διαφορά οι Χέινς και Χάντερ. Αόρατοι Γιάνκοβιτς, Παύλοβιτς, Κούζμιτς. Ο Φώτσης έπρεπε να πάρει χρόνο, ο Φελντέιν ψάχνεται ουσιαστικά με τον Γουίλιαμς μέσα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έπαιξε καλά ούτε ο Γκιστ που του ταιριάζει η Μπασκόνια και είναι παίκτης-κλειδί.

Μάλιστα, περιφερειακά Τζέιμς και Άνταμς είχαν το 40% των πόντων της Μπασκόνια και με την λογική αυτή, συν όλα τα ελεύθερα τρίποντα από το "3", δεν υπήρχε τύχη. Ολα αυτά διορθώνονται άμεσα, το θέμα είναι την Παρασκευή ο ΠΑΟ να βγάλει ενέργεια και να... σκυλιάσει στην άμυνα πιστεύοντας στον εαυτό του, αλλά και να είναι πιο διαβασμένος τεχνικά με τον Τζόρτζεβιτς να έχει πολύ κακό βαθμό σε όλα τα επίπεδα.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!

Από το σκάουτινγκ μέχρι την ψυχολογία και φυσικά στην ροή της αναμέτρησης με παίκτες σε 1-2 ταχύτητες κάτω να κυνηγάνε το τρίποντο της Μπασκόνια. Δεν χρειάζεται να φας 20 πόντους για να το πάρεις χαμπάρι και δεν κάνεις τρικ με τον Παύλοβιτς που θυμίζει παίκτη σε... απόσυρση στο "4" για κάποια λεπτά. Στο ντουλάπι το ματς, διάβασμα από το τεχνικό επιτελείο, φτιάξιμο ψυχολογίας με οδηγό την... Σιένα του 2011 και πάμε για άλλα την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπασκόνια-Παναθηναϊκός 84-68
Τζόρτζεβιτς: "Θέλω παίκτες με το μαχαίρι στα δόντια"
Γιαννακόπουλος: "Απόλυτη εμπιστοσύνη"

News 24/7

24MEDIA NETWORK