Στο δρόμο για το Βερολίνο!

Το EuroCup που είναι μια μικρή Ευρωλίγκα και η Ευρωλίγκα των φαβορί και... δυνατών αουτσάιντερ. Γράφει και αναλύει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Στο δρόμο για το Βερολίνο!

Στο δρόμο για το Βερολίνo λοιπόν! Η μεγάλη ώρα έφτασε και η Eυρωλίγκα, αλλά και το -όχι υποβαθμισμένο- Eurocup είναι εδώ για να βάλουν χρώμα στα καθημερινά μας βράδια σε όσους αγαπάμε την πορτοκαλί μπάλα. Και εμείς θα κάνουμε μια πρώτη ακτινογραφία των αντιπάλων μας και μια πρώτη εκτίμηση τι περιμένουμε αλλά και για τα πρώτα μας παιχνίδια στο μαραθώνιο που ξεκινά. Αρχίζοντας από την Ευρωλίγκα που ελπίζουμε φέτος στο Βερολίνο να ζήσουμε και πάλι τις μεγάλες στιγμές του 2009 που είχαμε και τους δύο "αιώνιους" και πήραμε και το τρόπαιο.

Φέτος τα πράματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Βέβαια και πέρσι δεν ήταν, αλλά ο Ολυμπιακός με μια μαγκιόρικη πρόκριση πήγε στον τελικό πανάξια. Τα δεδομένα όμως παραμένουν αρνητικά για το ελληνικό μπάσκετ καθώς οι Έλληνες σταρ είναι προς απόσυρση ή σε καθοδική πορεία ( Διαμαντίδης-Σπανούλης αντίστοιχα) και τα μπάτζετ περιορισμένα και δεύτερης γραμμής. Σαφώς όμως η εμπειρία και τεχνογνωσία των ελληνικών ομάδων δεν αγοράζεται και γι' αυτό οι "αιώνιοι" αν και εδώ και μερικά χρόνια περιόρισαν τα έξοδά τους, παρέμειναν στο υψηλό επίπεδο.

Όμως φέτος τα πράματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς όπως θα δούμε και στην ακτινογραφία πιο κάτω, οι αντίπαλοί μας κάνουν και σωστές κινήσεις και ενισχύονται. Κανείς πάντως δεν είναι το βαρύ φαβορί για την κούπα και το πιο δύσκολο πια είναι να πας στο Φάιναλ Φορ και όχι να το κατακτήσεις. Πάντως οι ελληνικές ομάδες θα παραμείνουν ο Ολυμπιακός με ερωτηματικά (αν είναι καλά ο "Σπαν", αν δεν έχει τραυματισμούς, αν ενισχυθεί) στο ίδιο επίπεδο με πέρσι και άρα με την φανέλα και την εμπειρία θα ελπίζει βάσιμα και ο Παναθηναϊκός ανέβηκε λέβελ σε σχέση με πέρσι με τις προσωπικότητες που απέκτησε και την απεξάρτηση πια από τον Διαμαντίδη. Όμως πια είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για το πλεονέκτημα της έδρας στα χιαστί και στα πλέι οφ και γι αυτό και η 1η φάση αλλά και 2η πολύ περισσότερο, δεν δίνουν σε καμία ομάδα μας περιθώρια για γκέλες.

Η Ρεάλ έμαθε να παίζει άμυνα

Ποιοι είναι τα μεγάλα φαβορί λοιπόν στην διοργάνωση φέτος; Δεν ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχουν παγίδες και πάντα σχεδόν κάποιο αουτσάντερ σκάει μύτη. Λογικά όμως οι δύο μεγάλες ισπανικές είναι σε υψηλότατο επίπεδο. Η Ρεάλ δεν ξεκίνησε καλά καθώς είχε όλο διεθνείς. Αλλά δεν λέει κάτι αυτό. Της έφυγε -και βασικά του Λάσο- το άγχος της επιτυχίας, είναι γηρασμένη αλλά με τρομερή χημεία τόσα χρόνια μαζί, έχει την περιφέρεια της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας και έβαλε βάθος στους ψηλούς της με τον Τόμπκινς που εντυπωσίασε πέρσι με την Νίζνι αλλά και με τον Τέιλορ από το ΝΒΑ με καλά νούμερα εκεί στο "3". Βέβαια έχασε τους ρολίστες Ρίβερς και Σλότερ και δεν έχει μεγάλο βάθος αν έχει τραυματισμούς, αλλά έχει μια τρομερή 10αδα που έμαθε να παίζει και άμυνα.

Η Μπαρτσελόνα έκανε επιτέλους σωστές κινήσεις και ας βγήκε από την εξίσωση ουσιαστικά ο γερόλυκος πια μπόμπερ της Ναβάρο. Αλλά πήρε και αθλητικούς ψηλούς ( Σάμουελς και Λαβάλ), πήρε καλό πόιντ ( Ρίμπας) και σούπερ 1-2 ( Αρόγιο) και 3αρι με σουτ ( Περπέρογλου). Νομίζω θα είναι η πιο ώριμη και μπασκετική Μπαρτσελόνα και μ' αρέσει πρώτη φορά πολύ και το λέω εγώ που κάθε χρόνο επιμένω ότι τίτλο και τελικό δεν πάει!

Μ' αρέσει και η Φενέρ αν και έχω ενδοιασμούς για το 5αρι της που και πάλι για μένα δεν έχει. Και είναι και χρονιά ορόσημο για τον Ζοτς γιατί 3η αποτυχία να πάει τελικό έστω δεν θα περάσει μάλλον έτσι. Ομως έχει τρομερά 3-4αρια και ο Άντιτς για το σέντερ είναι σούπερ για την Ευρώπη. Με Ντατόμε από το ΝΒΑ, με Μπογκντάνοβιτς που έμεινε, με Κάλινιτς τρομερό παίκτη οικονομίας και με τον Βέσελι λίγο απ όλα στο 3-5, είναι πανίσχυρη και με ένα άλλο σύγχρονο μοντέλο μπάσκετ χωρίς βαρύ σέντερ και χωρίς το κλασικό πόιντ. Εκεί με χαλάει λίγο καθώς ο Ντίξον είναι πιο πολύ σουτέρ και άλλο Καρσίγιακα, άλλο Φενέρ, αλλά μπορεί να βγει λίρα εκατό στην οργάνωση και να έχει 5-6 ασίστ ο Σλούκας, όπως επιμένει ο καλός φίλος και εξαίρετος συνάδελφος Γιώργος Φωτεινόπουλος.

Η ΤΣΣΚΑ του άπειρου Ιτούδη

Ερωτηματικό είναι η ΤΣΣΚΑ. Ο Ιτούδης είναι άπειρος ακόμα σε αυτό το επίπεδο και οι κινήσεις του δεν μ' αρέσουν. Η ΤΣΣΚΑ θα έχει μάλιστα μεγάλη πίεση πλέον και εκτός αυτού έχει το σούπερ δίδυμο στην περιφέρεια Τεόντοσιτς-Ντε Κολό, αλλά έχασε Ουίμς, Κιριλένκο, ο κορυφαίος της αμυντικός Κριάπα είναι σε απόσυρση και ο Καούν αντικαταστάθηκε από τον τραυματία ακόμα Φρίλαντ. Θέλει ένα-δύο παίκτες ακόμα που δεν ξέρω αν καν θα πάρει. Λογικά θα παίζει καλύτερη άμυνα από πέρσι βάση σχεδίου και του Ιτούδη αλλά δεν με πείθει για τίτλο.

Στα φαβορί για να διεκδικήσουν Φάιναλ Φορ είναι φυσικά η Εφές και η έμπειρη Μακάμπι. Η πρώτη με την υπογραφή Ίβκοβιτς θα έχει ένα πολύ υποσχόμενο σύνολο. Με δύο εξαιρετικούς χειριστές ( Χερτέλ-Γκρέιτζερ της Μάλαγα), με 3-4αρια που ...σκοτώνουν ( Μπράουν και Σάριτς) συν τον τριποντάκια Ντίμπλερ της πρωταθλήτριας Καρσίγιακα, τον κλασικό σέντερ Κρίστιτς και τους δύο κορυφαίους αθλητικούς της Ευρώπης Τάιους και Ντάνστον. Θα έχουμε μια πολύ ελκυστική και συνάμα δυνατό αουτσάιντερ Εφές.

Η έμπειρη Μακάμπι με την πολύ βαριά φανέλα δεν αύξησε σημαντικά το μπάτζετ της αλλά θα έχει δίδυμο φωτιά στη περιφέρεια με τον παλιό της γνωστό τον Φάρμαρ και την αποκάλυψη με την Νίζνι πέρσι Ρότσεστι. Αν είναι υγιής ο Φαβεράνι που ήρθε από το ΝΒΑ θα είναι δυνατό αουτσάιντερ με τα αθλητικά της 2-3αρια. Αλλιώς θα πρέπει να βρει τουλάχιστον ένα καλό ψηλό καθώς είναι μεγάλη η απώλεια του Τάιους.

Και οι άλλοι...

Από εκεί και πέρα έχουμε επίσης ένα δυνατό αουτσάιντερ. Την πανάκριβη ρώσικη Κίμκι που θα σκοράρει κατά ριπάς με τους Ράις, Σβεντ (από το ΝΒΑ με 11π) και Κοπόνεν-Ζορ Ντράγκιτς σε μια τρομερή περιφέρεια. Στα δεύτερα αουτσάιντερ το Μιλάνο με καλό προπονητή τον Ρέπεσα και παίκτες ρολίστες, η Μάλαγα που έχει σοβαρότητα και καλό ρόστερ αλλά όχι για να πάει Βερολίνο, η Κούμπαν του Μπαρτζώκα που δεν έχει τέτοιο βάθος, η συνεχώς ανερχόμενη αλλά άπειρη Μπάγερν ακόμα. Η ακριβή Νταρουσάφακα από την Τουρκία, η έμπειρη Λαμποράλ, η πρωταθλήτρια Τουρκίας Καρσίγιακα, δεν είναι για τόσο ψηλά, αλλά θα κάνουν ζημιές όπως και η πάντα πονηρή Ζαλγκίρις, ο Αστέρας με την πιο καυτή έδρα της Ευρώπης στο Βελιγράδι, η ιταλική Σάσαρι και μερικές ακόμα ομάδες καθώς και φέτος δεν θα υπάρχει εύκολο παιχνίδι στην διοργάνωση

Μια μικρή Ευρωλίγκα

Το Eurocup είναι μια μικρή Ευρωλίγκα πλέον με έπαθλο μάλιστα την συμμετοχή σε αυτή καθ αυτή και με τις 8 αποκλεισμένες της 1ης φάσης να συνεχίζουν εδώ. Συνεπώς θα έχουμε σπουδαία ματς μέχρι τον τελικό και φέτος έχουμε τριπλή καλή ελληνική συμμετοχή. Αν μάλιστα είχαμε πιο ακριβά μπάτζετ θα μιλάγαμε και για τίτλο. Πάντως η ΑΕΚ είναι σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο αλλά αν μάθει να παίζει και άμυνα όπως έδειξε με τον ΠΑΟΚ και βάλει ίσως και 1-2 παίκτες ποιότητα στην συνέχεια στο ρόστερ της, με προϋποθέσεις μπορεί να προσπαθήσει να πάει πολύ ψηλά καθώς Βαλένθια, Ουνίξ, Γαλατά και Άλμπα προς το παρόν είναι τα μεγάλα ονόματα και μια ενισχυμένη Ενωση μπορεί να έχει τύχη και με αυτούς. Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ ακόμα δεν έχουν τέτοιο βάθος αλλά είναι δουλεμένες και σοβαρές ομάδες και μπορούν κάλλιστα να πάνε στην 2η φάση και βλέπουμε.

Πρώτα ματς

Ξεκινάμε με το Eurocup. Η ΑΕΚ έχει μια επιθετική ρώσικη, αλλά όχι ιδιαίτερα ακριβή ομάδα για αντίπαλο, την Κράσνι. Και λογικά εύκολα ή δύσκολα θα βρει την άκρη και θα κερδίσει. Ο ΠΑΟΚ αν και ακόμα θέλει αλλαγές και ψάχνεται, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα με την φιλότιμη ουγγρική Σολνόκι. Ο Άρης δύσκολα θα αντέξει στην καυτή Τράμπζο, αλλά θα παλέψει με την αμυνά του.

Ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα λογικά δεν θα έχει πρόβλημα στην Κρήτη -λόγω τιμωρίας- με την κροατική Τσεντεβίτα και ας είναι ακόμα ανέτοιμος και ας έχει το μυαλό στο ΟΑΚΑ για την Δευτέρα. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσει την Τσεντεβίτα που έχει πάρει τον Ζόριτς της Φενέρ στο σέντερ και έχει τους καλούς σκόρερ Πάλεν και Γουάιτ της Καζάν (ο πρώτος πέρασε και από την Μπάρτσα).

Ο Παναθηναϊκός πάει στο μακρινό Κράσνονταρ και ακόμα δεν είναι έτοιμος, αλλά έχει τρομερή ψυχολογία από την πρόκριση στο κύπελλο με το διπλό στο ΣΕΦ. Η Κούμπαν με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο είναι ακόμα ανέτοιμη και αλλάζει και στιλ από την ομάδα της άμυνας και του χαμηλού τέμπο. Εχει κρατήσει τον κορμό της, το δίδυμο Ντράπερ-Ντιλένι στην περιφέρεια είναι καλό, έχει αθλητικά κορμιά με Σίνγκλετον-Ράντολφ και τον έμπειρο Ισπανό πρώην ΝΒΑερ Κλαβέρ. Θα είναι δύσκολο ματς για τον ΠΑΟ, αλλά ποντάρει στην ετοιμοτητά του που είναι μεγαλύτερη και στο βάθος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης, ο ανέτοιμος Σπανούλης

Ο φρέσκος Διαμαντίδης, το μήνυμα και η επόμενη μέρα

"Ανοιχτό" το clasico

News 24/7

24MEDIA NETWORK