Στρατηγός Σφαιρόπουλος, εκπληκτικός Σπανούλης

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει πως ήρθε το σπουδαίο διπλό στην Ισπανία με την Μπασκόνια. Τον Βασίλη Σπανούλη που ντύθηκε... Στιβ Νας και την τον Κριν που σε κάθε αγώνα δείχνει πως είναι από ξεχωριστή... κάστα.

Στρατηγός Σφαιρόπουλος, εκπληκτικός Σπανούλης
olympiakos baskonia ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι ματσάρα ήταν αυτή! Και τι διπλό πήρε ο Ολυμπιακός. Η ελληνική ομάδα σε ένα παιχνίδι... ΝΒΑ που για μια ακόμα φορά απέδειξε αυτό που έχουμε επισημάνει, ότι αλλάζει στιλ σε μεγάλο βαθμό και δίνει τεράστιο βάρος στη δημιουργία και την επίθεση, πήρε ένα πολύτιμο διπλό. Η Μπασκόνια, η περυσινή δηλαδή Λαμποράλ που πήγε στο Φάιναλ Φορ, δεν είναι τόσο δυνατή όσο πέρσι.

Από την άλλη όμως, έχει μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης και μην ξεχνάμε ότι πριν από δύο ημέρες, πήρε ένα τεράστιο διπλό στην Μαδρίτη με την Ρεάλ χωρίς τον νέο της σταρ, τον Ιταλό Μπαρνιάνι, που δεν αγωνίστηκε ξανά. Ένα διπλό που του δίνει, αν και πολύ νωρίς, την αίσθηση ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο. Σαφώς δεν κέρδισε το "θηρίο", σαφώς κέρδισε σε μια έδρα που είναι στα ματς του 50-50.

Ο καλός Ολυμπιακός θα κέρδιζε, ο κακός θα έχανε καθώς είναι πιο γεμάτος και πιο πλήρης από την αντίπαλο του. Τι έκανε ο Σφαιρόπουλος που έχει μεγάλη συμμετοχή στο μεγάλο διπλό; Πόνταρε σε αυτό ακριβώς. Στο να εκμεταλλευθεί το δικό του βάθος, καθώς διάβασε σωστά την κούραση που έχουν και οι δύο. Η Μπασκόνια, όμως, είχε ακόμα μεγαλύτερη κόπωση από την Μαδρίτη και έτσι χωρίς τον Ιταλό (Μπαρνιάνι), το βάθος σε ποιότητα της δικιάς του ομάδας, θα φαινόταν στην πάροδο του χρόνου.

Ο Σφαιρόπουλος κάνει τρομερή διαχείριση του ρόστερ. Και ποια ακόμα είναι η φετινή αλλαγή και "μαγκιά" του Έλληνα κόουτς; Ότι βρίσκοντας τη σωστή επιλογή στην περιφέρεια, με τον Γκριν που πριν από την σεζόν γράψαμε ότι μπορεί να αναδειχθεί σε νέο Ντιλέϊνι, απελευθερώνει τον Σπανούλη καθαρά σε οργανωτικά καθήκοντα βλέποντας ότι η ομάδα του μπορεί να στηρίζεται στην επίθεση, έχοντας πολλούς πόλους (Λοτζέσκι, Πρίντεζης) έτσι ώστε να σκοράρει και 80 και 90 πόντους.

Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

Άλλωστε αυτό το είχαμε επισημάνει. Ότι αλλάζει φιλοσοφία ο Ολυμπιακός και επίσης ότι αποκτά απεξάρτηση από τον Σπανούλη. Ο Σφαιρόπουλος περίμενε ότι η Μπασκόνια δεν παίζει άμυνα και δεν θα είχε πόδια από την κούραση. Την έστησε, λοιπόν, στη γωνία! Κατ' αρχήν έδωσε το ελεύθερο να σουτάρουν παίκτες του που δεν είναι κλασικοί σκόρερ (Παπανικολαόυ-Μάντζαρης), περιμένοντας ότι ο αντίπαλος θα πέσει στον Σπανούλη που διαβάζει καλύτερα απ' όλους το παιχνίδι στην Ευρώπη. Έτσι ήθελε να είναι μέσα στο ματς. Περίμενε ότι θα βάλει περισσότερους πόντους. Δεν πήγε να κερδίσει με την άμυνα, αλλά με το επιθετικό του οπλοστάσιο, γιατί δεν μπορεί και ο ίδιος να παίζει πλέον όπως του αρέσει. Με τη γνωστή άμυνα.

Επίσης είχε στην άκρη του μυαλού του, όταν βγει η κούραση της Μπασκόνια, με τους 6-7 κλασάτους παίκτες, είχε να ρίξει την αγαπημένη του τριάδα με Γκριν, Χάκετ, Λοτζέσκι για να καθαρίσει την μπουγάδα!

Έτσι το παιχνίδι ήταν η χαρά του θεατή. Με πρωταγωνιστές τους Παπανικολάου (ξεκίνησε εύστοχα και πάνω στον κοντό Λάρκιν αλλά δεν βγήκε πολύ το τρικ), Μάντζαρη, επιθετικά ο Ολυμπιακός ήταν συνέχεια κοντά ή μπροστά (12-14, 25-20) με συνεχή τρίποντα από ασίστ κυρίως από τον Σπανούλη.

Όταν κόλλησε (40-28, 47-36) έδωσε τα κλειδιά της επίθεσης σε Σπανούλη - Λοτζέσκι και ισορρόπησε (52-47 ημίχρονο). Όμως είχε βγάλει 47 πόντους στο ημίχρονο με τους... αόρατους μέχρι τότε Γκριν και Πρίντεζη! Με τέσσερις Έλληνες (Σπανούλη, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου) το γύρισε σε 64-70 στο 28' και με τη γνωστή τριάδα στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου (Γκριν, Χάκετ, Λοτζέσκι), πέρασε με δικά τους τρίποντα με ένα 9-0 με 80-88 και 82-90.

ΟΙ... ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ

Και με τρομερή δουλειά επίσης από τον Παπαπέτρου στο 4αρι. Εκεί είναι το μοναδικό αρνητικό σημείο που βγαίνει η κόπωση και μένει σχεδόν 4'30'' χωρίς πόντο! Κουράστηκε βέβαια και η αντίπαλος του, έτσι το ματς έγινε ντέρμπι για να το καθαρίσει με τετράποντο(!) ο Γκριν στα 36''(87-94). Σε ένα χρονικό σημείο με τον Μπιρτς να φτιάχνει τρομερό δίδυμο στην άμυνα με τον Παπαπέτρου.

Συνολικά με 16/30 τρίποντα εκτός έδρας δεν χάνεις ποτέ σχεδόν! Κλειδί ήταν η άριστη κυκλοφορία της μπάλας από τον Σπανούλη που πάλι θύμιζε... Νας μοιράζοντας ασίστ (15π.,15ασ.) και βασικά παίζοντας πανέξυπνα ξέροντας ότι δεν έχει πατήματα εκτός έδρας πλέον. Δηλαδή ρεσιτάλ ωριμότητας.

Ακόμα πιο σπουδαίο ότι κερδίζει και βάζει 95 πόντους χωρίς τον Πρίντεζη που έμεινε μετά από καιρό έμεινε άποντος, λόγω της κούρασης! Μετά από καιρό εξαιρετικός επιθετικά ήταν ο Μάντζαρης με 5/8 τρίποντα και 17 πόντους, ενώ οι Μπιρτς-Χάκετ ήταν "σκύλοι" στην άμυνα. Θετικός ο Λοτζέσκι και πολύ καλός ο Παπανικολάου πέρα από το πάθος στην άμυνα. Αυτή τη φορά και επιθετικά διαβάζοντας με 15 πόντους τις υψομετρικές διαφορές.

Ο Γκριν από... άποντος στο ημίχρονο, δείχνει την ποιότητα του παίρνοντας με θράσος μεγάλα σουτ και έβαλε 13 πόντους στο δεύτερο μέρος με 3/5 τρίποντα. Τεράστιος Παπαπέτρου στην άμυνα που δεν φαίνεται η συνεισφορά του στα νούμερα. Και απλά συμμετείχαν οι Γιανγκ, Μιλουτίνοφ, Αγραβάνης που όλοι μαζί έπαιξαν 12'!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπασκόνια-Ολυμπιακός 90-95
Η ομιλία του Σφαιρόπουλου μετά τη νίκη στα αποδυτήρια

News 24/7

24MEDIA NETWORK