Ετσι άλωσε την Πόλη ο Ολυμπιακός

Η Εφές πλέον δεν γλιτώνει στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός έπαιξε σαν λιοντάρι στην Κωνσταντινούπολη, οδήγησε την αντίπαλό του στον πανικό και απέκτησε το δικαίωμα να φέρει ξανά τη σειρά στο Φάληρο. Τέλειο διάβασμα από τον Σφαιρόπουλο, καταλυτικός ο Σπανούλης, Πασκουάλ ο Περάσοβιτς.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / ANADOLU EFES - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / ANADOLU EFES - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Αν και η Εφές έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού, πήρε το προβάδισμα με 2-1 νίκες και είχε τα προγνωστικά μαζί της, η εμπειρία και η καρδιά πρωταθλητή της ελληνικής ομάδας έφεραν το πλεονέκτημα πάλι στο ΣΕΦ και το προβάδισμα για τη συμμετοχή στο Final Four της Πόλης τον Μάη στους "ερυθρόλευκους".

Όλα αυτά αν και η Εφές είχε κερδίσει τις εντυπώσεις μέχρι το 4ο παιχνίδι στη σειρά και ξεκίνησε ιδανικά και σε αυτό με +12 και +13. Το κλειδί όμως για την ισοφάριση του Ολυμπιακού δεν ήταν μόνο η δική του άμυνα αλλά βασικά η λιγοψυχία της Εφές. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην είναι στα καλυτερά του αλλά έχει την καρδιά και ξέρει να παλεύει και να γυρίζει τα παιχνίδια με τρικ. Από την άλλη η Εφές εμφανίστηκε και πάλι τρακαρισμένη πλησιάζοντας τη μεγάλη επιτυχία.

ΠΙΟ...ΛΟΥΖΕΡ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!

Η Εφές αποδείχθηκε λούζερ. Για την ακρίβεια πιο λούζερ πεθαίνεις...Είχαμε επισημάνει ότι η τουρκική ομάδα φοβάται να κερδίσει. Όταν στο περασμένο παιχνίδι το 51-34 έγινε 61-60 στο 39' και κρίθηκε στις λεπτομέρειες, είπαμε ότι η Εφές φοβόταν να πάρει το ροζ φύλλο. Και ο Περάσοβιτς έπαιζε καθυστερήσεις λες και ήταν ποδόσφαιρο.

Με τη λογική αυτή ακόμα και στο +12 στο πεντάλεπτο για την τουρκική ομάδα την Παρασκευή,δεν έβαζες τα λεφτά σου στους γηπεδούχους.Και πάλι η Εφές ήταν λούζερ και φοβισμένη χάνοντας εύκολα τη διαφορά και όταν έσφιξαν τα γάλατα οι αθλητικοί Αμερικανοί της δεν ήξεραν τι να κάνουν με την μπάλα στα χέρια και δεν διάβαζαν το παιχνίδι καν.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ , Η ΑΜΥΝΑ, ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε πάλι με τον τρόπο που ξέρει να κερδίζει. Με την άμυνα. Βέβαια με την άμυνα στο περασμένο ματς έχασε αν και κατέβασε τους τούρκους στους 64π και 20π κάτω από το μέσο όρο τους των 84. Ο Σφαιρόπουλος δεν άλλαξε φιλοσοφία και πήγε με την πεπατημένη περιμένοντας ένα μπαμ στην επίθεση από τα τρίποντα.

Για να φτιάξει ένα μονέντουμ μέσα στο παιχνίδι και να έχει καλύτερες συνεργασίες στην επίθεση.

Πάλι ο Ολυμπιακός κράτησε την αντιπαλό του 22π κάτω από τα δεδομένα του, τον ανάγκασε να σουτάρει πάλι με τραγικά ποσοστά (2/18τρ στο 3ο και 3/19 στο 4ο παιχνίδι),έβαλε ο ίδιος 5τρ στην 3η περίοδο και έφτιαξε την ψυχολογία του, διάβαζε καλά και υπομονετικά την επίθεση και έτσι είχε 48% στα δίποντα από το τραγικό 37% προχτές και στο τέλος έκανε ότι και στην προηγούμενη ανατροπή που δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη δέχθηκε 2π σε 10' και γύρισε αλλά έχασε γιατί 30' δεν έβαζε τίποτα.Τώρα είχε σκορ στο 30λεπτο και η γνωστή σκυλίσια άμυνα στο τέλος έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε. Στα πρώτα 8' της 4ης περιόδου η Εφές δεν διάβαζε τίποτα στην επίθεση, την έπιασε τρικυμία μόλις το παιχνίδι τουμπάρισε, η ψυχολογία της ήταν τραγική και ο Περάσοβιτς κοιμόταν στον πάγκο. Με όλα αυτά ο Ολυμπιακός από το 54-55 στο 30' πήγε στο 57-68 και γειά σας.

ΕΠΝΙΞΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΦΕΣ

Από -17 στο περασμένο ματς στον πόντο. Την Παρασκευή δύο σημεία που έπνιξε την Εφές. Το 29-16 στο 13' έγινε 36-35 στο 19' με εξαιρετική άμυνα.Και στην 4η περίοδο το 54-55 στο 30' πήγε στο 57-68 στο 38' με ένα τρομερό 3-13 σε μια καυτή έδρα με το άγχος του χωρίς αύριο.

Ο Ολυμπιακός ήταν λιοντάρι κανονικό στην Πόλη. Πήγε στο μπασκετικό ξύλο την Εφές, έβαλε το αθλητικό της πνεύμα να κοντραριστεί με την τακτική στην οποία η ελληνική ομάδα είναι μετρ του είδους. Οι "ερυθρόλευκοι"διάβαζαν κάθε φάση σε άμυνα και επίθεση και η Εφές έπαιζε μπάσκετ αλάνας και θύμιζε συγκρουόμενα επιθετικά...

ΤΟ ΤΡΙΚ "ΣΦΑΙΡΟ"

Ο Σφαιρόπουλος πήρε την ταυτότητα του Περάσοβιτς που είχε νικήσει κατά κράτος στην Αθήνα. Ο Έλληνας προπονητής διάβασε τέλεια το παιχνίδι, ανάγκασε την Εφές να πρέπει να διαβάσει με τη σειρά της κάτι που δεν μπορεί να κάνει και ο Κροάτης τεχνικός στον αντίποδα ήταν παντελώς αδιάβαστος θυμίζοντας αυτή την φορά Πασκουάλ με μηδέν αντίδραση από τον πάγκο.

Ο Σφαιρόπουλος τουμπάρισε με πολλά τρικ μικρά και μεγάλα και ανακατεύοντας την τράπουλατον αγώνα. Το σημείο κλειδί στο κομμάτι αυτό ήταν στην 4η περίοδο με τον Γιανγκ, τον Αγραβάνη και τον Παπαπέτρου σε ένα ψηλό σχήμα για 5' που άλλαξε πλήρως την αναμέτρηση.

Η ελληνική ομάδα έδινε το σουτ στον κακό σουτέρ Μπαλμπάι,έκλεινε με τα μεγάλα κορμιά Αγραβάνη και Παπαπέτρου στα πολλά αγαπημένα ντράιβ της Εφές και ο Γιανγκ έβγαινε ως φόβητρο με τα χέρια και το ύψος του στο τέλος σαν έκπληξη.

Πόσα ντράιβ να τελειώσεις έτσι; Ελάχιστα. Αναγκαστικά η μπάλα πήγαινε στην περιφέρεια. Ο Μπράουν δεν είναι και ο καλύτερος σουτέρ από τα 6μ. Η Εφές δεν έχει καλούς σουτέρ και έτσι είχε 3/19τρ σε συνέχεια του 2/18. Απλά πράγματα.Της κόβεις το τρανζίσιον με γρήγορες επιστροφές πιέζοντας την μπάλα στην πρώτη πάσα της για να μην τρέξει, κλείνες τα ντράιβ και ρισκάρεις με το κακό της τρίποντο που δεν έβαζε και στα δύο ματς στην έδρα της ακόμα και με την τέλεια ψυχολογία με +17 και +13!

Ο Γκρέιτζερ έβαλε 10π με το καλημέρα και μετά με μπούκες αν έβαζε συνέχεια θα έπαιζε ΝΒΑ. Ο Μπαλμπάι δεν απειλεί, ο Ερτέλ είναι τρελοκομείο και όπου κάτσει η μπίλια και σουτάκι αξιόπιστο μακρυά δεν έχει κανείς... Ακόμα ο Σφαιρόπουλος επέλεξε να βγάζει τον Σπανούλη στο "2" και να μην κρατά την μπάλα για να στήνει πικ εν ρολ και έτσι από τα 8 λάθη στο προηγούμενο πήγε στο ένα μόλις τώρα!

Θα πει ακόμα κανείς μα ήταν όλο 10 ριμπάουντς πίσω ο Ολυμπιακός και είχε περισσότερες κατοχές η Εφές. Για μένα αυτά είναι για να τα λένε οι προπονητές για... παπάτζα πολλές φορές. Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν 15 αμυντικά ριμπάουντς (30-43 συνολικά) γιατί είχαν αντίπαλο μια πολύ αθλητική ομάδα που μπουκάρουν όλοι για το επιθετικό όταν αυτός δίνει βοήθειες στα ντράιβ. Έτσι είναι το μπάσκετ όμως με τον Ολυμπιακό να έχει 12/26τρ και μόλις 10 λάθη έχοντας ηρεμία στο β' μέρος.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός με όλα αυτά δεν χάνει την πρόκριση στο ΣΕΦ. Δεν είναι ομάδα για να χάσει δύο φορές από αυτή την Εφές που πάλι κάτι της λείπει στο γήπεδό της. Όμως ποτέ δεν ξέρεις σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί πχ οι Τούρκοι να έρθουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα και να πετάνε την μπάλα αυτή την φορά και να μπαίνει μέσα και να "σκάσει" θρίλερ. Όμως ο Ολυμπιακός κρατά τη τύχη στα χέρια του, έχει όλα τα δεδομένα μαζί του, έχει τον τρόπο και το know how, έχει την άμυνα, το πάθος, τον τσαμπουκά, την ψυχολογία πια, την έδρα. Και όλα αυτά απέναντι σε μια ταλαντούχα και πονηρή αθλητική ομάδα αλλά λούζερ που αφού δεν άρπαξε την ευκαιρία της δύσκολα θα γλιτώσει πλέον στο ΣΕΦ.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Γκριν πήρε 25' και αν και είχε 1/6τρ βοήθησε αρκετά (10π).Εξ αυτού ο Μάντζαρης που φορτώθηκε και με φάουλ και είχε προβλήματα με τον Γκρέιτζερ στην αρχή (10π)και έτσι έπαιξε 15'.Πάντως πρόλαβε να μοιράσει 5ας. Ο Σπανούλης κορυφαίος με 18π και 5/11τρ μόλις μ' ένα λάθος καθώς διάβαζε καλά τις παγίδες της Εφές και δεν βιαζόταν ενώ η μπάλα μεταφέροταν πολύ γρηγορότερα από τα χέρια του στην αρχή για να βγαίνει σουτέρ.

Ο Μπιρτς επέστρεψε στις θετικές εμφανίσεις. Ο Γιανγκ πολύ καλός στην άμυνα μετά από καιρό. Ο Παπαπέτρου καθοριστικός στην άμυνα. Ο Ουότερς συμπαθητικός. Ο Αγραβάνης εξαιρετικός με δουλειά που δεν φαινόταν.Κολοσσός στην άμυνα ο Παπανικολάου.Ο Πρίντεζης μέτριος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK