Τα εκτός έδρας "μπλακ άουτ" που προβληματίζουν

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για νεκρά διαστήματα που παρατηρούνται σε εκτός έδρας ματς του Παναθηναϊκού και στις περισσότερες περιπτώσεις του στοιχίζουν.

Τα εκτός έδρας "μπλακ άουτ" που προβληματίζουν

Τα "μπλακ άουτ" του Παναθηναϊκού, προβληματίζουν τον Τσάβι Πασκουάλ. Ο Ισπανός τεχνικός παρότι έχει ένα γεμάτο ρόστερ, είδε δύο φορές την ομάδα του να μένει από σκορ και ενέργεια και παραλίγο να το πληρώσει ακριβά και τις δύο. Τελικά πήρε το διπλό στο Μπάμπεργκ με τύχη και ένα 11-0 στο τέλος, ενώ έχασε και από ατυχία σε ένα ακόμα θρίλερ στην Πόλη με την Εφές. Όμως ο Πασκουάλ ξέρει καλά ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα έχει πρόβλημα μεγάλο στην συνέχεια, καθώς σε υψηλό επίπεδο τα πεντάλεπτα "μπλακ άουτ" κοστίζουν ακριβά. Kαι αν προσθέσουμε και το άλλο "μπλακ άουτ" στο ΣΕΦ, στο σύνολο έχουμε τρία, απαγορευτικό νούμερο για μια τόσο μεγάλη ομάδα.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΔΕΙΓΜΑ

Να τα πάρουμε με την σειρά. Ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι του ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, με τον Πεδουλάκη στον πάγκο, είδε το σκορ από 36-31 στο 15' να γίνεται 50-32 στο ημίχρονο, με ένα καταστροφικό πεντάλεπτο με επιμέρους σκορ 14-1! Πετυχάινοντας μια βολή σε πέντε λεπτά κοινώς. Και μετά δεν μπόρεσε να επιστρέψει ποτέ, έχοντας εκτός πάντως τους Τζέιμς και Νίκολς και με τον Πεδουλάκη να πληρώνει με την θέση του την εξέλιξη της αναμέτρησης με το τελικό 88-63.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Πάμε στην Ευρωλίγκα. Καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε και άλλη δύσκολη αναμέτρηση. Στο ματς με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία στο ντεμπούτο του Πασκουάλ, ο ΠΑΟ τα πήγαινε καλά, ήταν μπροστά με 39-44 στα 10" της αρχής της 3ης περιόδου και ξαφνικά στο 25' το σκορ πήγε στο 54-44 με ένα απίστευτο 15-0 της γερμανικής ομάδας του Ζήση.

Τελικά οι πράσινοι απέδρασαν με ένα καλάθι στο τέλος και ένα απίστευτο 11-0 στο φινάλε με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 83-84. Όμως φάνηκε το πρόβλημα ενέργειας στο διάστημα αυτό κι ας είχε μέσα τους Αμερικανούς, με μοναδικό απόντα τον τραυματία Τζέιμς.

Πάμε και στην συνέχεια που κόστισε. Το ματς της Πόλης με την Εφές την περασμένη εβδομάδα. Πάλι στο ίδιο διάστημα και πάλι με Πασκουάλ στο πάγκο. Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 35-42 στην αρχή της 3ης περιόδου. Και με πεντάδα που την αποτελούσαν οι Καλάθης, Φελντέιν, Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκλετον. Την ενεργειακή δηλαδή. Παρόλα αυτά η Εφές έκανε ένα 11-0 και οι "πράσινοι" έμειναν σχεδόν 5' χωρίς καλάθι, μέχρι να σκοράρει στο 25'ο Γκιστ και να δώσει ανάσα. Πάλι κακές επιλογές και πάλι βασικά ένα πολύ μεγάλο νεκρό διάστημα στην επίθεση.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Συνεπώς και με τον Πασκουάλ στον πάγκο και με αμερικάνικη πεντάδα και με τον Καλαθη μέσα (ας είναι ο μόνος δημιουργός), ο ΠΑΟ είχε δύο καταστροφικά μεγάλα διαστήματα. Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου σε εκτός έδρας αναμετρήσεις και τις δύο φορές. Έμεινε άποντος στο Μπάμπεργκ και στην Τουρκία με την Εφές για σχεδόν 5' και δέχτηκε ένα 15-0 και ένα 11-0 από τις αντιπάλους του, κάτι που τον ανάγκασε να κυνηγάει το σκορ, ενώ είχε σχετικά καλές διαφορές.

Μάλιστα στην εξίσωση μπορούμε να βάλουμε και την Μόσχα αν και εκεί είχε υπηρεσιακό κόουτς, πανίσχυρο αντίπαλο(ΤΣΣΚΑ) και έπαιξε καλά γενικά. Παρόλα αυτά το 65-68 στο 36' έγινε 76-70 με ένα 11-2 στο 39' με ένα καταστροφικό τετράλεπτο, πάλι με πρόβλημα στην επίθεση που του κόστισε τελικά το μεγάλο... μπαμ που άγγιξε.

ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ

Αυτό λοιπόν είναι ένα σημείο που καλείται να διορθώσει ο Ισπανός τεχνικός, καθώς δεν επιτρέπεται σε ομάδα με μεγάλες βλέψεις να έχει τέτοια καταστροφικά διαστήματα και ειδικά από ανάπαυλα, ενώ αν βάλουμε και το ΣΕΦ αλλά και τη Μόσχα, παρατηρούμε ότι σε κάθε σοβαρό εκτός έδρας παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έχει θολούρα και τρικυμία για ένα αξιοσέβαστο χρονικό διάστημα! Το ερώτημα είναι που οφείλεται το γεγονός αυτό. Καθώς δεν ήταν θέμα Ελλήνων ή Αμερικανών και άρα ενέργειας σαν στιλ. Και το ροτέισον των 9 έστω παικτών δεν είναι μικρό, όταν όλοι είναι κλασάτοι. Άρα είναι διαστήματα που και με τον Καλάθη μέσα ο ΠΑΟ έχασε το μυαλό του, έδειξε άδειος από ημίχρονο τις δυο φορές σε ενέργεια στην άμυνα και είχε κάκιστες επιλογές απέναντι σε διάφορες άμυνες των αντιπάλων του που είχαν και καθαρότερο μυαλό. Η διάρκεια είναι το ζητούμενο στην σημερινή εποχή και αυτή πρέπει να αναζητήσει πλέον ο Πασκουάλ στην γεμάτη ομάδα του περιμένοντας πάντως και ενίσχυση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK