Τα μυστικά του Ολυμπιακού

Πίσω από μία κορυφαία ομάδα βρίσκονται απλά αλλά σημαντικά μυστικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό. Η διοίκηση-οικογένεια, το ομαδικό πνεύμα, ο σπουδαίος ελληνικός κορμός, το χαμηλό μπάτζετ και η διαμόρφωση μπασκετικού κοινού. Aναλύει ο Σωτήρης Γεωργίου.

EUROLEAGUE / ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ FINAL-4 ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ FINAL-4 ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός είναι πράγματι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και η πιο επιτυχημένη ελληνική στη δεκαετία που διανύουμε. Ο Ολυμπιακός που αποτελεί μια ομάδα υπόδειγμα σε πολλά επίπεδα και αυτά θα αναλύσουμε σήμερα για να δούμε το λόγο που πηγαίνει στην Πόλη για το μεγάλο ραντεβού τον Μάη στην Ευρωλίγκα. Αυτό θα είναι το 10ο Final Four της ιστορίας του Ολυμπιακού και 6ο τα τελευταία 9 χρόνια.

ΥΓΙΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα πάντα ξεκινούν από τη δίοικηση. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που με την οικογένεια Αγγελόπουλων έχει διοικητική ηρεμία, οικονομική ευρωστία και υγεία και όλα αυτά χωρίς υπερβολές. Όλα δουλεύουν ρολόι και όλοι αισθάνονται ήσυχοι και ήρεμοι, αλλά γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ένα κλίμα οικογένειας. Στηρίζονται από την διοίκηση, οι παίκτες επίσης στηρίζονται και στους τραυματισμούς τους και γενικά το κλίμα είναι οικογενειακό καθώς είναι πάντα η ομάδα συσπειρωμένη.

ΤΟ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ

Το μυστικό του Ολυμπιακού είναι ότι παραδοσιακά το εμείς μπαίνει πάνω από το εγώ. Ακόμα και ο αρχηγός και μοναδικός ηγέτης Σπανούλης βάζει την ομάδα πάνω απ' όλα. Και οι άλλοι με τον Πρίντεζη επίσης πρώτο-πρώτο βάζουν την ομάδα πάνω από το εγώ. Και όσοι δεν το ακολουθήσουν αρχικά θα μπουν στο πνεύμα αυτό στην συνέχεια, ειδάλλως δεν θα συνεχίσουν. Το δόγμα Σφαιρόπουλου είναι η ομάδα πάνω απ' όλα και αυτό είναι ένα διαχρονικό δόγμα και από προηγούμενους προπονητές και θα είναι και το μυστικό της ομάδας για τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Το Ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί στον Ολυμπιακό και είναι ένα ακόμα από τα μυστικά της επιτυχίας. Η ομάδα επένδυσε εδώ και χρόνια στους Έλληνες παίκτες που έχουν την ταύτιση με τον κόσμο και βάζουν πιο εύκολα από τους ξένους την ομάδα πάνω από το εγώ τους. Οι Έλληνες παίκτες είναι ταυτισμένοι και με το προπονητικό δόγμα της άμυνας, καθότι έχουν μάθει να είναι ρολίστες οι περισσότεροι και δεν γκρινιάζουν για την συμμετοχή τους. Αυτό είναι και το μυστικό της άμυνας των "κόκκινων". Οτι όλοι οι παίκτες δεν δυσανασχετούν με την άμυνα, αλλά την θεωρούν καθημερινότητα.

ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΜΠΑΤΖΕΤ

Οι Αγγελόπουλοι πλήρωσαν ακριβά και χωρίς αποτέλεσμα τον πακτωλό εκατομμυρίων και παροχών στην ομάδα και τους παίκτες. Καθώς πλήρωσαν καμία 60αρια μύρια και δεν πήραν σχεδόν τίποτα. Και μόλις εξορθολόγισαν τους προϋπολογισμούς της ΚΑΕ, βάζοντας πάλι από την τσέπη τους ασφαλώς αλλά σε λογικά επίπεδα, ήρθαν απρόσμενα για πολλούς οι επιτυχίες. Καθώς η ομάδα έγινε ομάδα. Και ο Ολυμπιακός έστειλε το παράδειγμα σε όλους, ότι τα λεφτά δεν είναι πανάκεια και δεν είναι το μοναδικό απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στα Final Four και σηκώνει κούπες με λογικά μπάτζετ, όταν άλλες ομάδες ξοδεύουν 4 και 5 φορές παραπάνω από αυτόν. Και φέτος Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Φενέρ έχουν μπάτζετ καθαρά αγωνιστικά πάνω από 20 και 25 εκατομμύρια και η ελληνική ομάδα λιγότερο από 10. Αυτό είναι το σημαντικότερο ίσως και ορθώς το επισήμαναν και οι διοικητικοί ηγέτες της ομάδας που όταν έριξαν το μπάτζετ άκουσαν άδικα πολλά.

Η ΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η ομάδα δεν επιλέγει να αλλάζει ριζικά το ρόστερ της τα καλοκαίρια. Στηρίζει τους προπονητές της, έχει τους ηγέτες της και γενικά ένα ελληνικό και όχι μόνο κορμό. Αυτός ο κορμός αποτελεί την υγιή βάση για να έχει διάρκεια η ομάδα και να είναι και σκαλοπάτι για ξένους που έρχονται. Με την απόδοσή τους, που τους ανεβάζει το υπάρχον σύνολο, ανεβάζουν και αυτοί με την σειρά τους το κασέ τους και κάνουν μετά μεταγραφές ακριβότερες. Κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει με τα αθλητικά σέντερ που ανέδειξε και εκτόξευσε πρώτος την αξία τους ο Ολυμπιακός (Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ). Από αυτά τα στοιχεία άλλωστε προκύπτει και η απαραίτητη σταθερότητα της ομάδας που είναι ακόμα από τα μυστικά της και έτσι άλλωστε καλύπτει μέσα από το σύνολο και την ομαδικότητα τις πολλές απουσίες και σοβαρούς κάθε χρόνο τραυματισμούς.

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

Όλα αυτά έχουν συντελέσει στα μέγιστα στην δημιουργία μπασκετικού κοινού. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Ολυμπιακός είχε συνηθίσει να παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων για το μέγεθος της ομάδας και στα ντέρμπι και τα κρίσιμα παιχνίδια να βλέπει ένα ΣΕΦ να κοχλάζει από τους οργανωμένους του ποδοσφαίρου. Όμως μια ομάδα θέλει να έχει υγιή βάση. Σταδιακά με τις επιτυχίες, ο Ολυμπιακός απέκτησε μπασκετικό κοινό. Περίπου 5-6000 φίλοι της ομάδας που πάνε βρέξει χιονίσει ειδικά στην ευρωλίγκα και πολλοί εξ αυτών δεν πατάνε καν στο ποδόσφαιρο. Το κέρδος δεν έχει τόση σημασία για το οικονομικό, αλλά επειδή η ομάδα όταν στραβώνει ένα παιχνίδι ή μετά από μια κακή ήττα, έχει στήριξη έμπρακτα από το κοινό της και αυτό βοηθά το έμψυχο υλικό να αντιδράσει γρηγορότερα.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Ο Ολυμπιακός στηρίζεται στο χρυσό δίδυμο των αρχηγών του Σπανούλη και Πρίντεζη. Αυτοί τραβάνε το κουπί στην επίθεση, αλλά η ομάδα έχει δείξει ότι δουλεύει σωστά και έχει μέλλον γιατί μπορεί να κερδίζει και χωρίς τον ηγέτη της και ή και χωρίς τους ηγέτες της! Έτσι δείχνει ότι δεν είναι η ομάδα του Σπανούλη και του Πρίντεζη. Οι παίκτες κλειδιά άλλωστε που έκαναν τη διαφορά και δεν φάνηκαν ήταν οι Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μιλουτίνοφ και στο τέλος της σεζόν και ο Αγραβάνης που έδειξε να ωριμάζει. Η τετράδα αυτή έκανε όλη τη "βρώμικη" δουλειά στην άμυνα και γύρισε ουσιαστικά πολλά παιχνίδια χωρίς να φανεί η δουλειά της, αφού τα καλάθια τα πετύχαιναν οι σταρ και οι Λοτζέσκι-Γκριν. Αλλά αυτή η τετράδα είναι οι αφανείς όπως λέμε ώρες της σεζόν...

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Ο Ολυμπιακός ανεξαρτήτως αν θα πάρει την Ευρωλίγκα ή το πρωτάθλημα το καλοκαίρι πάλι θα έχει λίγη δουλειά. Η ομάδα έχει σημαντικά βέβαια συμβόλαια να ανανεώσει και βασικά των Πρίντεζη, Μάντζαρη, αλλά εφόσον το πετύχει αυτό μένουν μόνο μαστορέματα και θα πάει σχεδόν ατόφια για την νέα δύσκολη σεζόν. Χωρίς να χρειάζεται να αυξήσει το μπάτζετ της και έχοντας το όπλο της χημείας των Ελλήνων και του κορμού της αναλλοίωτο.

Λογικά θα κληθεί να επιλέξει αν κρατήσει τον τραυματία φέτος Χάκετ που αν γυρίσει παίρνει τη θέση του Ουότερς και απλά θα θέλει δεδομένου ότι θα έχει ένα χρόνο ακόμα ο Σπανούλης, ένα ακόμα ποιοτικό περιφερειακό στη θέση του Αθηναίου. Αν φύγει ο Λοτζέσκι, που δεν είχε και την καλύτερη χρονιά, θα κατέβει ο Παπαπέτρου στο 3 μαζί με τον Παπανικολάου που έγινε ο παλιός Παπανικολάου. Θα πάρει ένα καλό 4αρι πίσω από τον Πρίντεζη και θα επιλέξει επίσης αν πιστέψει ότι ο Γιανγκ θα γίνει ο Γιανγκ που πλήρωσε αρκετά χρήματα για να τον αποκτήσει προ διετίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK