Με υπογραφή Άρτζι, όμως όλα παραμένουν "ανοιχτά"

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα όσα μένουν από τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, τον Πεδουλάκη που νίκησε κατά κράτος τον Σφαιρόπουλο και κάνει την απαραίτητη κριτική σε "πράσινους" και "ερυθρόλευκους".

Με υπογραφή Άρτζι, όμως όλα παραμένουν "ανοιχτά"

Με ένα μεγάλο ματς σε καλές σχετικά συνθήκες από τους οπαδούς ξεκίνησε η σειρά των μεγάλων τελικών στο ΣΕΦ μεταξύ των "αιωνίων".

Μεγάλος κερδισμένος ο Παναθηναϊκός που άξια πήρε με το "καλημέρα" το πλεονέκτημα της έδρας. Σε ένα χορταστικό παιχνίδι και μάλιστα με παράδοξο τρόπο, καθώς θεωρητικά το υψηλό σκορ ήταν "δώρο" για τον Ολυμπιακό. Να που όμως έγινε το αντίθετο. Οι "ερυθρόλευκοι" με το πλεονέκτημα της έδρας, πιο φρέσκοι και ξεκούραστοι, έχοντας βάλει στο ντουλάπι την αποτυχία της Ευρωλίγκα και με πλήρες σχεδόν ρόστερ, μπήκαν σαν φαβορί στους τελικούς.

Καθώς ο αντίπαλός του είχε νέο προπονητή που βρήκε ρόστερ αντίθετο με το στιλ του και την φιλοσοφία του, βαρύ κλίμα, ομάδα με σημαντικές ελλείψεις -έφυγαν οι δύο Σέρβοι και χτύπησε ο Γιάνκοβιτς- και με εσωτερικά θέματα μετά τα ξενύχτια Αμερικανών του. Όμως τα ντέρμπι αυτά είναι πάντα ντέρμπι και μπορεί να βγάλουν τα πάντα ειδικά με τις φετινές διακυμάνσεις των ομάδων.

Η σειρά μπορεί να έχει κι άλλα break

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια και λόγω έδρας αποκτά μικρό προβάδισμα. Όλα είναι όμως ανοιχτά ακόμα. Το "τριφύλλι" πήρε τη νίκη γιατί έπαιξε σκεπτόμενο μπάσκετ και εκμεταλλεύθηκε μάλλον την άνεση αρχικά και μετά τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Όμως η σειρά μπορεί να έχει και άλλα break.

Γιατί έχει αλλάξει αυτό όταν παλιά λέγαμε πλεονέκτημα έδρας ίσον τίτλος; Για δύο λόγους. Πρώτα τα παιχνίδια γίνονται πλέον με ένταση αλλά σε ουσιαστικά για τα ελληνικά δεδομένα αθλητικές συνθήκες. Δεν υπάρχει η ζούγκλα και τρομοκρατία άλλων εποχών. Και δεύτερον γιατί οι ομάδες δεν έχουν τα πανίσχυρα παλιά ρόστερ και βασικά οι αστέρες τους δεν μπορούν πλέον να διαμορφώνουν κάθε μέρα εντός έδρας αποτελέσματα.

Και η σειρά έχει δρόμο καθώς ο Ολυμπιακός παραμένει πιο γεμάτη ομάδα αυτή την στιγμή και μπορεί να κάνει άνετα ένα μεγάλο ματς στο ΟΑΚΑ. Αλλά ο Παναθηναϊκός έχει πλέον με την σειρά του την ψυχολογία με το μέρος του. Και το ματς του ΟΑΚΑ θα είναι πιστεύω διαφορετικό.

Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί ο Πεδουλάκης κέρδισε κατά κράτος τον Σφαιρόπουλο που αρχίζει και μου θυμίζει πολύ Πασκουάλ. Δηλαδή στήνει καλά την ομάδα σχετικά, τις βρίσκει αυτοματισμούς, έχει plays πολλά, αλλά τελευταία κολλάει στο κοουτσάρισμα. Εκεί όπως λείπει στον Πασκουάλ ο Ναβάρο πια (ο καλός Ναβάρο εννοώ),το ίδιο παθαίνει ο Έλληνας τεχνικός με τον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει απλά.

Παρά τον ηρωικό, παρά το σοβαρό θέμα με τον θάνατο του πατέρα του, Πρίντεζη (θερμά συλλυπητήρια) που δικαίως πήρε μπάλες, ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε άμυνα και δεν έβγαλε ενέργεια. Δεν έσκασε τον λιγότερο σε λύσεις και πιο γηρασμένο αντίπαλό του.

ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΑΡΤΖΙ

Μπήκε με υπεροψία και αδιάβαστος στα τρικ του Άρτζι. Ο Σφαιρόπουλος μάλλον δεν έχει καλό σκάουτινγκ και συνεργασία με τους βοηθούς του. Περίμεναν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού να πάει σε Ουίλιαμς και Ραντούλιτσα και μόλις δεν τους είδε βρέθηκε στο -12 (21-33). Και στην συνέχεια περίμενε τον Σπανούλη που δεν μπορεί πλέον βάσει ηλικίας να του πάρει το παιχνίδι.

Δεν χρησιμοποίησε τα σχήματα με τον Λοτζέσκι στο "2" που του βγήκε με την ΑΕΚ και με τον αργό και χωρίς Αμερικάνικη έκρηξη σε συγκεκριμένα σχήματα ΠΑΟ, του πήγαινε για κάποιο διάστημα για να έχει και τα miss match στο "3".

Έπαιξε πολύ ώρα με το καταστροφικό δίδυμο στην άμυνα Σπανούλη-Μάντζαρη. Ο δεύτερος είναι μακράν ο χειρότερος παίκτης του Ολυμπιακού φέτος και ειδικά στην άμυνα, που από εξολοθρευτής είναι περιπατητής πλέον ειδικά μετά τα σενάρια ότι θα πάει στο ΝΒΑ!

Και ο πρώτος ποτέ δεν ήταν καλός στην άμυνα πόσο μάλλον πλέον. Γι' αυτό και ο Πεδουλάκης δεν πήγε στα παλιά του τρικ με τον Γκιστ να βγαίνει πάνω του αλλά τον έπαιξε άμυνα σαν κανονικό παίκτη.

Εκμεταλλεύτηκε τον Καλάθη

Ο Πεδουλάκης χτύπαγε κάθε αδυναμία του Ολυμπιακού. Έπαιξε πανέξυπνα όπως πάνω κάτω είχαμε επισημάνει στο κείμενο της ανάλυσης του αγώνα. Πήγε στην εμπειρία. Έπαιξε άμυνα χώρων. Απέφυγε τον Ραντούλιτσα για να μην τον χτυπάνε στα πικ εν ρολ. Παίζει πλέον με τον Γκιστ στο σέντερ για να έχει αθλητικότητα και να έχει δυνάμεις ο Φώτσης δίπλα του.

Ξεκίνησε τον Χάντερ για να μην φθαρεί νωρίς ο Γκιστ. Τον Ουίλιαμς που δείχνει τάσεις βεντετισμού κατά κάποια έννοια και δεν ξέρει τα κατατόπια και δεν παίζει καλή άμυνα, τον άφησε έξω ουσιαστικά. Έτσι έδωσε ψυχολογία στον Φελντέιν που μαζί με τον Φώτση όπως γράψαμε είναι οι μόνοι αξιόπιστοι σουτέρ του και είχαν 7/11τρίποντα!

Είδε ότι ο Ολυμπιακός έδινε σουτ στον Καλάθη και του έδωσε ελευθερία να σουτάρει και να κυνηγά τα miss match με Σπανούλη ή Μάντζαρη που έχει και το ύψος. Προφύλαξε στο πρώτο μέρος τον Διαμαντίδη για να τον έχει φρέσκο στο δεύτερο ημίχρονο. Και πήρε πόντους από τον Παππά όταν έψαχνε στηρίγματα. Τέλεια διαχείριση μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο στο "3" για να δώσει ύψος .

Ο Μάντζαρης ανύπαρκτος σε όλα τα επίπεδα. Ο Χάντερ δείχνει να σκέφτεται ίσως την Μαδρίτη. Ο Παπανικολάου ειδικά μετά από απραξία 1,5 έτους με το ΝΒΑ που κακώς πήγε, κάνει ό,τι μπορεί.

Ο Σφαιρόπουλος βλέπει άκεφο τον Χάντερ ίσως επειδή φεύγει το καλοκαίρι και δεν έχει Αμερικανό με την απουσία του Γιανγκ, για το αγαπημένο του πικ εν ρολ και τις αλλαγές στην άμυνα. Με τον Μιλουτίνοφ ο Ολυμπιακός είναι στατικός. Ο Στρόσμπερι ήταν από τραυματισμό, αλλά και πάλι δεν είχε καν τον Αθηναίου στην 12αδα. Επέμεινε σε Σπαν-Μάντζαρη που έτσι είναι τρύπα στην άμυνα.

Γενικά δεν ανακάτεψε την τράπουλα, δεν διάβασε το ματς σωστά, δεν αντέδρασε. Με Σπανούλη-Μάντζαρη ο Παναθηναϊκός είχε 8 ασίστ και 20πόντους σε 8', κάνοντας πάρτι με το "καλημέρα" (21-33 στο 13)'. Ο Ολυμπιακός βρήκε σουτ με Σπανούλη-Παπαπέτρου και την είσοδο του Χάκετ για την άμυνα και ροκάνισε γρήγορα 30-33, με τον Πρίντεζη σταθερό σημείο αναφοράς, καθώς είχε στα πόδια τον Φώτση.

Με την κούραση των "πράσινων" γύρισε σε 62-58 αλλά στο τέλος αφού δεν μπόρεσε εκεί να τελειώσει με την ενέργεια τον αντίπαλό του και δέχθηκε πολλά μακρινά σουτ, όλα πήγαν στην ρουλέτα. Το τρίπποντο του Φώτση με το 76-80 καθάρισε το ματς αν και πήγε να αυτοκτονήσει ο Παναθηναϊκός με το χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και το σκορ αμέσως με τρίποντο στο 79-80. Ο Ολυμπιακός είχε ένα τρίλεπτο άποντος μετά το 74-72 με κακές επιθέσεις όπως κάκιστη ήταν (χωρίς τάιμ άουτ πάντως) και η τελευταία επίθεση 12'΄που ήταν σαν να μην έγινε καν!

Η κριτική των "ερυθρολεύκων"

Για τον Σφαιρόπουλο, τα είπαμε. Για τους παίκτες στην κριτική ο Σπανούλης δεν ήταν κακός αν και δεν είχε δημιουργία (2ας) καθώς ο ΠΑΟ ταμπουρωνόταν και τον ανάγκαζε βασικά να σουτάρει αλλά και με τον ψηλότερο Καλάθη του έκλεινε το τοπίο. Ο Πρίντεζης ήταν συγκλονιστικός.

Ο Μάντζαρης ανύπαρκτος σε όλα τα επίπεδα. Ο Χάντερ δείχνει να σκέφτεται ίσως την Μαδρίτη. Ο Παπανικολάου ειδικά μετά από απραξία 1,5 έτους με το ΝΒΑ που κακώς πήγε, κάνει ό,τι μπορεί. Ο Παπαπέτρου με εξάρσεις. Ο Μιλουτίνοφ στάσιμος και δεν ακούμπησε.

Ο Αγραβάνης έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο. Ο Στρόσμπερι δεν ξέρουμε αν ήταν μόνο από τον τραυματισμό που έπαιξε μόλις 5 λεπτά. Ο Ουόρικ αγωνίστηκε ελάχιστα. Ο Λοτζέσκι κορυφαίος, ενώ ο Χάκετ πάλεψε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε αυτή την φορά επιθετικά ριμπάουντ από το ταμπούρι πίσω του Παναθηναϊκού με αριστοτεχνικό όμως τρόπο. Και φυσικά έχασε από την κάκιστη άμυνα.

Άριστα...11 ο Πεδουλάκης

Ο Πεδουλάκης πήρε ...11 με άριστα το 10! Κορυφαίος μπρος πίσω ο Καλάθης που πλησίασε και το triple-double. Για τους άλλους τα είπαμε πριν. Ο Παναθηναϊκός τώρα πρέπει να διαχειριστεί την δική του πίεση, να βρει ενέργεια, να βάλει στην εξίσωση Ουίλιαμς και Ραντούλιτσα και λογικά θα πάει σε πιο χαμηλό σκορ στην έδρα του.

Ο Ολυμπιακός θέλει πολλές εσωτερικές αλλαγές και τρικ και βασικά ενέργεια και πάνω απ όλα να μην πάει με την χαλασμένη κλασσική του ψυχολογία σε ένα γήπεδο που του ήταν 15 χρόνια εφιάλτης. Η σειρά έχει δρόμο, ο Ολυμπιακός αν συνέλθει μπορεί το break. Για τη διαιτησία δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, ήταν άριστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δάρδαλης: Βίοι αντίθετοι
Γιαννόπουλος: Το άρωμα της "επίσημης αγαπημένης" στο ντέρμπι
Μαγουλάς: Παιδιά, να γνωριστούμε καλύτερα
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-83

News 24/7

24MEDIA NETWORK