Τεστ για τον Ολυμπιακό, "πρέπει" για τον Παναθηναϊκό

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις αποστολές των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με Τσεντεβίτα και Κούμπαν, αντίστοιχα.

Τεστ για τον Ολυμπιακό, "πρέπει" για τον Παναθηναϊκό

Σημαντικά παιχνίδια και αυτή την εβδομάδα στην Ευρωλίγκα για τις ελληνικές μας ομάδες και όπως κάνουμε κάθε εβδομάδα έτσι και τώρα επιχειρούμε ένα pregame. Πάμε να δούμε τι περιμένουμε στις μάχες του διημέρου στην αυλαία του 2ου γύρου της 1ης φάσης.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει άμεσο θέμα βαθμολογικό μετά και το διπλό με την Εφές στην Τουρκία και πάει με άνεση στην Κροατία για το ματς με την Τσεντεβίτα. Έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία για άλλο λόγο. Οι "ερυθρόλευκοι", που είναι στην αναζήτηση του αντί-Γιανγκ, πηγαίνουν ουσιαστικά με μισή ομάδα στο Ζάγκρεμπ, καθώς πέραν του Αμερικανού εκτός είναι τα δύο βασικότερα στελέχη τους, ο αρχηγός και ηγέτης Σπανούλης και ο κορυφαίος ψηλός και πιο σταθερός παίκτης φέτος ο Πρίντεζης.

Χωρίς άγχος ο Ολυμπιακός

Είναι, λοιπόν, μια... χρυσή ευκαιρία για τον Σφαιρόπουλο, χωρίς το άγχος για το ροζ φύλλο, να δει την ομάδα του και τις αντιδράσεις της χωρίς τους δύο ηγέτες της. Σε ένα ματς με μια ομάδα που δεν έχει το μεγάλο μπάτζετ και όνομα, αλλά είναι σε τρομερή φόρμα με συνεχόμενες μεγάλες νίκες και που είναι ενισχυμένη. Άλλωστε και στην Κρήτη στον 1ο γύρο η Τσεντεβίτα είχε μια πολύ καλή εικόνα για 25' και ήταν μπροστά στο σκορ, αλλά στην συνέχεια κατέρρευσε καθώς δεν έχει το μεγάλο βάθος. Είχαμε πει, όμως, ότι θα κάνει ζημιές καθώς έχει πολύ καλούς Αμερικανούς πρώτης γραμμής, στην περιφέρεια με τον Πάλεν στο 1-2 και τον Γουάιτ στο 3 και πλέον πήρε και τον Αμερικανό Ουόκερ που παίζει στο 2-3 και έρχεται με καλά νούμερα και σε καλή ηλικία από το ΝΒΑ.

Συνεπώς η Τσεντεβίτα θα έχει μια καυτή περιφέρεια. Οπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα με την Εφές, ο Ολυμπιακός κάνει... ήρωες ατομικά πολλούς αντιπάλους, όπως έγινε με τον Γκρέιτζερ. Άρα είναι μια πρόκληση για τον Ολυμπιακό η ατομική περιφερειακή άμυνα και όχι μόνο η συνολική άμυνα που είναι πάντα η κορυφαία στην διοργάνωση. Η Τσεντεβίτα έρχεται από το μπαμ στην Τουρκία με την Εφές από -8 με 91-75 και μετά νέο διπλό στο Μιλάνο με 77-68 και άνετη νίκη με την Λαμποράλ μέσα την περασμένη εβδομάδα με 76-67. Παίζει καλή άμυνα με εξαιρετική χημεία και πλέον βλέπει πρόκριση αν και δεν έχει την δυνατή έδρα και το ειδικό βάρος.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει το ματς με την άμυνα στους 70 πόντους για να το πάρει καθώς είναι -λόγω συνθηκών- πολύ πιο δύσκολο απ' ό,τι δείχνει. Θα πρέπει να παίξει ατομικά καλή περιφερειακή άμυνα και κυρίως να δούμε πως θα αντιδράσει αν είναι πίσω στο σκορ χωρίς τον Σπανούλη. Βέβαια, έτσι γύρισε το ματς με την Εφές. Επίσης,ι να δούμε τι συνεργασίες θα βρει στους ψηλούς με τον Πρίντεζη. Εδώ θα είναι η ευκαιρία του Αγραβάνη να δείξει ότι μπορεί να παίξει πράγματι τον ρόλο του αντί Πρίντεζη.

Πάμε και στον Παναθηναϊκό που περιμένει τη Κούμπαν. Εδώ το ενδιαφέρον είναι η επιστροφή του Μπαρτζώκα στο ΟΑΚΑ. Επιστρέφει για πρώτη φορά από την ήττα στο κύπελλο με τον Ολυμπιακό σε ένα στοιχειωμένο γι' αυτόν γήπεδο. Έφυγε από την ομάδα του Πειραιά και μετά από δύο χρόνια μετακόμισε στην Ρωσία. Ο Μπαρτζώκας πάντως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Κούμπαν που στον 1ο γύρο κέρδισε εύκολα στο τέλος -και από -10 στην αρχή- εντός έδρας τον Παναθηναϊκό και θέλει την 1η θέση του ομίλου της. Την περασμένη εβδομάδα έδειξε στη Βαρκελώνη ότι μπορεί να κοιτάξει και εκτός έδρας στα μάτια τα μεγάλα ονόματα (χάνοντας στο τέλος).

Εκεί τον "χτύπησε" στη Ρωσία

Η Κούμπαν μάλιστα θα έχει και τον Αμερικανό ψηλό Ράντολφ για πρώτη φορά κανονικά φέτος μαζί της και είναι πλήρης για ένα ματς που ο Παναθηναϊκός πρέπει να το πάρει για να μην έχει πρόβλημα με την πρόκριση. Πρέπει να βρει λύσεις στα πικ εν ρολ στην άμυνα της Κούμπαν που πάει τα ματς στους 70-75 πόντους και στην έδρα της είχε χτυπήσει συνεχώς στα αδύναμα πόδια του Ραντούλιτσα. Γι αυτό θα δούμε προφανώς αρκετή ώρα τον Γκιστ στην θέση του σέντερ.

Το κλειδί για τον Παναθηναϊκό θα είναι η άμυνα. Στο ΟΑΚΑ βρίσκει μεγαλύτερη ενέργεια από τον κόσμο του και λογικά θα βρει και καλύτερο περιφερειακό σουτ από αυτό που είχε στην Ρωσία. Πάντως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει υπομονή και συγκέντρωση καθώς η Κούμπαν είναι πολύ δουλεμένη ομάδα που ξέρει να γυρίζει παιχνίδια, αλλά και αυτή δεν έχει το μεγάλο βάθος.

Σημαντικό, επίσης, κλειδί στην εξέλιξη της αναμέτρησης είναι ο Ντιλένι που είναι σε τρομερή φόρμα και μάλιστα εκεί που ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα (στην ατομική περιφερειακή άμυνα). Κοινώς η ρώσικη ομάδα δεν τρομάζει, αλλά είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή που θέλει προσοχή. Ο Παναθηναϊκός καλείται να διαχειριστεί και το "πρέπει" της νίκης, αλλά και να βγάλει πολύ ενέργεια στο παρκέ. Να κρύψει το αμυντικό του πρόβλημα στους ψηλούς που η Κούμπαν ξέρει να χτυπά στα πικ εν ρολ. Σημαντικό καθώς ο Γκιστ θα παίξει μάλλον αρκετά και στο "5", ενώ μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί ο Τζόρτζεβιτς την θέση '4", με τον Φώτση να μην δείχνει και στην καλύτερη κατάσταση και τον Χαραλαμπόπουλο άπειρο για τέτοια παιχνίδια. Σίγουρα θα δούμε μεγάλο ματς και ενδιαφέρον από πλευράς τακτικής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK