Tης αμύνης τα παιδιά και η γκίνια!

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τη νέα νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και καταγράφει τα δεδομένα της επόμενης ημέρας.

Tης αμύνης τα παιδιά και η γκίνια!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ματς με την Λαμποράλ ήταν από αυτά που μόνο έχεις να κερδίσεις. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι κέρδισε πολλά, αλλά δεν θα λέγαμε ότι το βράδυ της Πέμπτης ήταν το καλύτερο. Με την νίκη του εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου σε μεγάλο βαθμό, πήρε εξαιρετικό βαθμό, δεδομένων των συνθηκών, αλλά με την ατυχία και την γκίνια δεν μπορεί να τα βάλει κανείς!

Ετσι στο λιμάνι τα έχουν με την...τύχη τους καθώς η ομάδα μπορεί να δουλεύει σωστά, αλλά θυμίζει νοσοκομείο! Ο μοναδικός από τους αμφίβολους που αγωνίστηκαν ήταν ο αρχηγός Σπανούλης και τελικά αποχώρησε και αυτός με ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα η ανησυχία να χτυπά κόκκινο μέχρι να ξεκαθαρίσει στις επόμενες μέρες η κατάστασή του. Μάλιστα, στον Ολυμπιακό αγχώνονται σε κάθε παιχνίδι καθώς ακόμα και ο Παπαπέτρου γύρισε λίγο το πόδι του, όπως φάνηκε αλλά αυτός συνέχισε κανονικά.

Με σχήμα ανάγκης

Πάμε στο καθαρά αγωνιστικό τώρα. Ο Ολυμπιακός φιλοξένησε μια ομάδα που έχει μειώσει το μπάτζετ, αλλά δεν παύει να είναι ισπανική και έμπειρη, με καλό προπονητή και φόρμα. Παράλληλα είναι η μοναδική άλλωστε μέχρι τώρα που έχει κερδίσει τους "ερυθρόλευκους", ενώ ερχόταν από μεγάλη νίκη στην λίγκα της με την Μπαρτσελόν συν το ότι σκοράρει πολύ. Ο Ολυμπιακός κατέβηκε μισός και πάλι, με τον αρχηγό του από τραυματισμό και χωρίς τους βασικότατους Πρίντεζη, Λοτζέσκι και με πρόβλημα στο σέντερ, καθώς πέραν ότι ψάχνει τον αντί-Γιανγκ δεν είχε και τον Μιλουτίνοφ. Πάντως χωρίς βαθμολογικό άγχος ο Σφαιρόπουλος, όπως γράψαμε και στο pregame, ήθελε να τεστάρει τον πάγκο του. Και εδώ έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα στην ομάδα του αν έχανε. Και όμως κέρδισε και κέρδισε δίκαια. Μην πει κανείς τώρα "μα να, έχασε διαφορά 15 πόντους!".

Ο Ολυμπιακός με σχήματα ανάγκης έδειξε και μετά την Κροατία που νίκησε την επικίνδυνη όπως επιβεβαίωσε και την Πέμπτη με το 3ο της διπλό(!) στο Λιμόζ- Τσεντεβίτα, ότι είναι ομάδα με την σημασία της λέξεως και με την κορυφαία άμυνα στην διοργάνωση και μπορεί να κερδίζει και χωρίς τα αστέρια του. Βεβαίως, για να μην παρασυρόμαστε, άλλο να κερδίζεις αυτές τις ομάδες και άλλο να πάρεις τα χιαστί και να πας Final Four, μόνο με την άμυνα που δεν αρκεί πάντα σε πιο υψηλό επίπεδο. Αλλά το θέμα είναι ότι η ομάδα έχει αρχές και βάσεις και δουλεύει σωστά και ξεπέρασε με το καλύτερο τρόπο με την πορεία της στην Ευρωλίγκα, το κάζο με τις δύο ήττες εγχώρια από τον ΠΑΟ.

Άριστη διαχείριση

Το ματς ήταν κάκιστο ποιοτικά και θύμισε παιδικό παιχνίδι. Άλλωστε στο δεύτερο πεντάλεπτο δεν σκόραρε κανείς στην 1η περίοδο(!), αλλά ο Ολυμπιακός κρατάει πολλά όπως ότι δέχθηκε μόλις 6 πόντους στην 1η περίοδο που αναγκασε μια ομάδα όπως η Λαμποράλ σε 11 λάθη! Το 12-1 και 34-21 στο 19' είναι ενδεικτικά. Ακολούθησε απόλυτα λογικά μια "κοιλιά" μετά το 44-28 στο 25' και ένα άσχημο πεντάλεπτο με αφλογιστία στην επίθεση ολικά και ένα 0-11 και το ματς έκλεισε (44-39 στο 29') για να το καθαρίσει στο τέλος ο Ολυμπιακός με την άμυνα πάντα και δύο σημαντικά τρίποντα από τους Μάντζαρη και Αθηναίου. Και αυτό είναι το κέρδος , οι ρολίστες της ομάδας που μπήκαν στο πνεύμα και έχουν αποδεχθεί τους ρόλους τους, αλλά και τα ανορθόδοξα σχήματα με τον Αγραβάνη για παράδειγμα στο σέντερ, με τον Παπαπέτρου στο "4" κτλ. Βεβαίως ο Ολυμπιακός κρατάει την άμυνα καθώς στην επίθεση είχε πολλά θέματα, αφού δεν αρκεί το πάθος αλλά θέλει και ταλέντο και αυτό δεν το έχει ο πάγκος του. Και έτσι είχε μόλις 3/15 ριμπάουντ, αλλά ήταν τρομερή η αμυνά του με τα 23 λάθη που ανάγκασε την Λαμποράλ να κάνει, τις μόλις 6 ασίστ της, αλλά και τα 3/14 τρίποντα. Και μιλάμε για μια ομάδα με μεγάλη έφεση στο σκορ που την κράτησε στους 50 πόντους! Προβλημάτισαν πάλι οι χαμένες βολές(10/17).

Ο Σφαιρόπουλος είχε, με το οπλοστάσιο αυτό στα χέρια του και ένα καλό αντίπαλο, άριστη διαχείριση. Ο Χάντερ μέτριος και ο Αγραβάνης με μάχες στο 5αρι. Ο Παπαπέτρου θετικός στο 4αρι που δεν έχει συνηθίσει και με τον Τσαϊρέλη να δίνει μάχες. Ο Μάντζαρης θετικός αν και δεν περνά απαρητήρητο το 1/8 δίποντα! Ο Αθηναίου έβαλε ένα κρίσιμο τρίποντο παρά το 1/6 σουτ αλλά για 30' σε τέτοιο επίπεδο ήταν πολύ καλός! Ο Χάκετ και ο Στρόσμπερι δεν ανταποκρίθηκαν ως έπρεπε, ειδικά όταν ήξεραν ότι θα έχουν άπλετο χρόνο και προσπάθειες λόγω των απουσιών. Ο Σπανούλης όσο έπαιξε στα 21', δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Εξαιρετική πάντως η περιφερειακή άμυνα του Μάντζαρη αλλά και του Αθηναίου. Από την άλλη πλευρά ο Μπουρούσης πάλευε μόνος

Η επόμενη μέρα έχει να κάνει με το να είναι καλά ο Σπανούλης. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός περιμένει επιστροφές, αλλά και να βρει σταδιακά τον αντί-Γιανγκ. Μάλιστα έχει άνεση στην Ευρωλίγκα, όπως και στην Α1 πλέον και έτσι δεν υπάρχει κάποια βιασύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τάσος Μαγουλάς: Ολυμπιακός του... ΝΒΑ: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Ολυμπιακός - Μπασκόνια 59-52

News 24/7

24MEDIA NETWORK