Τις ελληνικές ομάδες μην τις φοβάσαι, ξέρουν...

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το ειδικό βάρος που έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται ένα σκασμό λεφτά για να είναι επιτυχημένοι στην Ευρωλίγκα.

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η κανονική περίοδος στην Ευρωλίγκα φτάνει στο τέλος της. Μια εκπληκτική πλέον διοργάνωση, η καλύτερη όλων των εποχών με πολλές ανατροπές, εκπλήξεις, μεγάλα παιχνίδια και ανοιχτή την τετράδα δύο στροφές πριν από το φινάλε, χωρίς να γνωρίζουμε αν κάποιες ομάδες θα διαλέξουν αντίπαλο.

Η αυλαία πέφτει με μάχη για την πρωτιά μεταξύ της Ρεάλ και της ΤΣΣΚΑ. Η "βασίλισσα" έχει την ισοβαθμία και το προβάδισμα με δύο αναμετρήσεις στη Μαδρίτη.

Παρόλα αυτά το μεγάλο κέρδος είναι των ελληνικών ομάδων.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε από τους πρώτους την πρόκριση στα πλέι οφ και ακολούθησε ο Παναθηναϊκός. Ο πρώτος μάλιστα εξασφάλισε και το πλεονέκτημα της έδρας χάρη στην τρίτη θέση, έχοντας (παρά τη διπλή γκέλα με τη Γαλατά ή το σοκ στο Μιλάνο και την ήττα από τη Μακάμπι μέσα) ξεπεράσει ομάδες με πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς (Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι).

Ο Παναθηναϊκός, αν και μπήκε μουδιασμένα στη σεζόν και με αλλαγή προπονητή, βρήκε τα πατηματά του, με διακυμάνσεις πάντα, και πλέον διεκδικεί το αβαντάζ έδρας μέσω της τέταρτης θέση. Θέλει πλέον νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ και ήττα της Φενέρμπαχτσε στη Μαδρίτη, ενώ τον βολεύει και η τριπλή ισοβαθμία. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει πάντως δείχνει πως θα παλέψει για τη θέση στο Final-4.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ "ΕΜΦΥΛΙΟΣ": ΝΑΙ ΚΑΙ... ΟΧΙ

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα θέλαμε ελληνικό εμφύλιο; Ναι και όχι. Οι πιθανότητες μειώθηκαν πια, αλλά δεν εξαφανίστηκαν. Πάντως ένας ελληνικός εμφύλιος θα έστελνε σίγουρα μια ομάδα μας στην Πόλη και θα γινόταν ένας καθημερινός χαμός για ένα 20ήμερο. Σίγουρα θα υπήρχε ο φόβος των μεμονωμένων επεισοδίων και καταστάσεων ζούγκλας από τους οπαδούς που θα έφερνε βαριά τιμωρία από την Ευρωλίγκα. Το πλεονέκτημα ωστόσο είναι το σημαντικότερο, ο Ολυμπιακός το εξασφάλισε και ο Παναθηναϊκός το παλεύει.

Ο "ΑΔΕΙΟΣ" ΚΑΙ Ο ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ

Όσο για την πορεία των ομάδων μας, είναι πολύ καλή και εξαιρετική καθώς έχουν μικρά μπάτζετ σε σχέση με άλλες δυνάμεις και κυρίως μεγάλα ποσά για την εφορία. Είναι λογικό να έχουν διακυμάνσεις αλλά και τραυματισμούς. Στην τελευταία στροφή ο Ολυμπιακός εμφανίζεται κουρασμένος και άδειος από ενέργεια έχοντας εκτός δράσης παίκτες. Γι' αυτό και θα κάνει συντήρηση για να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκος στα πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του, παίρνοντας κουτσά-στραβά τα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, έκανε δύο "κολλητά" μεγάλα ματς με τη Ρεάλ - Μπασκόνια, παίζοντας δυνατή άμυνα. Ο Πασκουάλ κοουτσάρει καλύτερα τελευταία, η φυγή του Τζεντίλε, που ήταν ξένο σώμα στην πεντάδα, βοήθησε και μαζί με την επιστροφή του κορυφαίου του παίκτη σε άμυνα και ενέργεια του Γκιστ, ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ

Συνολικά οι ελληνικές ομάδες πέρασαν, αν και δεν είναι καν στις 6-7 ακριβότερες. Απέδειξαν δηλαδή ότι και στην Ευρωλίγκα χρειάζεται η τεχνογνωσία. Τι είναι αυτό; Το πως να στήσεις μια ομάδα με παίκτες-ρολίστες, με παίκτες που το κασέ τους θ' ανέβει αφού εσύ τους πληρώσεις λιγοστά. Το πώς αναδεικνύεις αθλητές και ν' αποκτάς άλλους επειδή ξέρουν ότι μέσω της ομάδας σου θα φτιάξουν το όνομά τους (Χάινς, Λάσμε, Ντάνστον και άλλοι).

Επίσης οι ελληνικές ομάδες ξέρουν να διαχειρίζονται πολύ καλύτερα από κάθε άλλη τις κακές στιγμές και τις ήττες αλλά και τους σοβαρούς τραυματισμούς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πρέπει να παραμένουν ταπεινές και προσγειωμένες μετά από μεγάλες νίκες.

Όλα αυτά είναι θέμα εμπειρίας, τεχνογνωσίας, προπονητή(σπουδαία δουλειά εδώ του Σφαιρόπουλου αλλά και του Πεδουλάκη σε επιλογές ξένων (Γκιστ, Ρίβερς, Λάσμε, Μασιούλις, Σίνγκλετον κ.α).

Γι' αυτό αποδεικνύεται πως τα χρήματα δεν είναι πανάκεια, ασχέτως αν αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ μιας ομάδας. Φαίνεται ακόμη και σήμερα πως η "φανέλα", το ειδικό βάρος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία δεν αγοράζονται με ένα σκασμό λεφτά. Αποκτώνται και κερδίζονται με την πάροδο του χρόνου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK