Το διπλό κέρδος από τη νίκη στην Πόλη

Στην αποστολή του στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην πανάκριβη Νταρουσάφακα ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε για να βγει νικητής. Η επιστροφή στο... αμυντικό δόγμα, οι εξαιρετικοί Λοτσέσκι και Γκριν αλλά ο προβληματισμός για τους Γιανγκ και Παπανικολάου. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει από την αγαπημένη του Πόλη με το ροζ φύλλο στις αποσκευές και στο μυαλό του ήδη έχει τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα καθώς ακολουθούν τα ματς με Καζάν στο ΣΕΦ και Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Καθαρά βαθμολογικά το διπλό με την Νταρουσάφακα του ρεφάρει την γκέλα με την Μακάμπι μέσα και η ήττα στην Γαλατά έχει καλυφθεί από το διπλό στην Μπασκόνια. Και έχει και το διπλό στο ΟΑΚΑ και άρα μάλλον είναι λίγο πάνω στον προγραμματισμό του και πάει καλά.

Ασφαλώς πάντως έχει ένα διπλό κέρδος που δεν φαίνεται αλλά και θεματάκια να λύσει... Το πρώτο είναι ότι κερδίζει εκτός έδρας και πάλι.Πέρσι είχε ξεχάσει τα καλά διπλά και αγκομαχούσε κάθε φορά που έφευγε από τον Πειραιά. Φέτος έχει ήδη νίκες σε ΟΑΚΑ με ΠΑΟ, σε Ισπανία με Μπασκόνια και με την Νταρουσάφακα στην Πόλη. Και αυτό του δίνει δύναμη και ψυχολογία για τη συνέχεια.

Παράλληλα έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίζει και με την επίθεση όπως με την Μπασκόνια στην Βιτόρια αλλά και με την άμυνα όπως σήμερα. Και ταυτόχρονα στο DNA του παίρνει πρωτεύουσα θέση και πάλι η άμυνα με την οποία ήταν χρόνια μπολιασμένος αλλά από το μισό της σεζόν πέρσι την είχε βάλει στο χρονοντούλαπο...

Ο Μάντζαρης που πλέον γίνεται πάλι ο καλός αμυντικός που ξέραμε και δεν χρειάζεται να βάζει τίποτα μπροστά,ο Χάκετ που γι' αυτό αποκτήθηκε και δεν είχε ξεκινήσει καλά και όλη η ομάδα γενικά παίρνει πολλές φορές πλέον καλό βαθμό και ο Ολυμπιακός σκληραίνει καθώς προσπαθεί ακόμα και ο Σπανούλης στα γεράματα μάλιστα και έτσι πηρε και το κρίσιμο επιθετικό φάουλ του Γουαναμέικερ στο τέλος !

ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε λοιπόν δίκαια καθώς θα ήταν κρίμα να το χάσει το ματς όπως το πήγε την επικίνδυνη, ακριβή και φιλόδοξη Νταρουσάφακα του Μπλατ που του έκανε ματ ο Σφαιρόπουλος στους παγκους καθώς ο Έλληνας προπονητής δεν έπαιξε σήμερα τις αλλαγές στην άμυνα που όπως λέω εδώ και καιρό κάπου κουράζουν και σταδιακά θα διαβάζονται και αυτές.

Ο Ολυμπιακός είχαμε πει ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και με τη λογική εξαίρεση για δύο τρίλεπτα ήταν να κατεβάσει στους 70-75 την Νταρουσάφακα των 80 και το έκανε με την καλή άμυνα, να προσέξει το αμυντικό ριμπάουντ (7 μόλις πήραν οι Τούρκοι), να έχει μερικά μεγάλα σουτ με τον Λοτζέσκι και να χτυπήσει τα αδύναμα πόδια στα τρία βαριά σέντερ που έχει τούρκικη ομάδα και έμεινε μόνο με αυτά με την απουσία του Σλότερ που μπορεί να έχει μόλις 6π αλλά βοήθησε πολύ το διάβασμα και λειτουργία των "ερυθρολεύκων". Αυτά είχαμε επισημάνει και στο παρασκευιάτικο μπλογκ και επειδή το μπάσκετ είναι κατά βάση απλό, έγιναν και ο Ολυμπιακός κέρδισε δίκαια.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Μπήκε διαβασμένος με τον Σπανούλη αρχικά να σημαδεύει στα πόδια τον Ερντέν και να έχει 6 γρήγορους πόντους. Ο Μιλουτίνοφ που ξεκίνησε λόγω ύψους πήγε πολύ καλά.Ο Μάντζαρης έπαιξε πολύ καλή άμυνα στον Γουαναμέικερ και ο Ολυμπιακός πέρασε με 9-14 στο 6'και 16-22 καθώς είχε και τον Πρίντεζη ζεστό. Η άμυνα καθώς η Νταρουσάφακα πέτυχε 7π στα τελευταία 7' με εξαίρεση δύο κολλητά τρίποντα του Γουαναμέικερ στο τέλος δεν είχε λύσεις, ο Λοτζέσκι που πήρε τη θέση της παραφωνίας Παπανικολάου που από την θέση του έκαναν πάρτι με 11π οι Κλίμπουρν και Άντερσον, πέτυχε 10π και όλα πήγαν πρίμα στο α' μέρος.

Άλλωστε η τούρκικη ομάδα δεν έχει πολλές επιλογές καθώς έχει περίεργο σχεδιασμό. Ο Ολυμπιακός μπροστά με 34-43 στο ημίχρονο με αντίδραση μετά το 28-26 με ένα 9-0 και με Χάκετ-Παπαπέτρου στην άμυνα και 20-14 ριμπάουντς. Στο δέυτερο μέρος συνέχισε με την ίδια σκληρή άμυνα και πέρασε στο 27' με 43-55.Εκεί δέχεται 2τρ του Μπέρτανς,η Νταρουσάφακα πλησιάζει 51-55 και το ματς γίνεται ντέρμπι.

Ο Γκριν πετυχαίνει 10 σημαντικούς πόντους, ο Μπιρτς πάει στο πάγκο με 4φ, ο Πρίντεζης έμεινε 6' εκτός στην 4η περίοδο κακώς και ο Ολυμπιακός κόλλησε. Οι Τούρκοι επιστρέφουν με δύο τρελά τρίποντα του Ουϊλμπέκιν κανοντάς το ... ροντέο σε 67-69 με τον Γιανγκ αντί του Μπιρτς αναγκαστικά να ψάχνεται κλασικά.

Το τρίποντο του Γκριν στο 67-69 είναι μαχαιριά, η Νταρού κάνει κακές επιθέσεις με αποκορύφωμα κερδισμένο επιθετικό του Γουαναμέικερ στον Σπανούλη και τον Κλίμπουρν να χάνει την μπάλα μόνος γλιστρώντας και 68-76 και τέλος! Οι Τούρκοι είχαν 60% στα τρίποντα αλλά με μόλις 15(9/15) καθώς δεν αφηνε κανένα ο Ολυμπιακός που σωστά είπε αν χάσω από τον Ερντέν χαλάλι!

Τι τον προβληματίζει; Η ανυπαρξία πάλι του Γιανγκ, ο κακός πάλι Παπανικολάου που έβαλε ... γκολ (τρίποντο)μετά τα 2/24 και δεν άρεσε ουτε στην άμυνα αν και στο τέλος βελτιώθηκε και κρατά την επαναφορά στην άμυνα του Μάντζαρη που έχει συμπαραστάτες πάλι τον χαμένο τόσο καιρό Χάκετ και τον δυναμικό και αθόρυβο Παπαπέτρου.

Ολα τα νούμερα λογικά.Για εκτός τα 8/20τρ καλά.Τα ριμπάουντς 30-30, 12 τα λάθη. Ο Σπανούλης ώριμος χωρίς να κάνει κάτι τρομερό αλλά μόλις 2 λάθη(13π,5ας). Ο Γκριν 10π καθοριστικούς όταν έκαιγε η μπάλα. Ο Μπιρτς έπαιξε λίγο λόγω αντιπάλου. Μαχητές στην άμυνα Χάκετ (και 4ασ), Παπαπέτρου και Μάντζαρης. Ο Λοτζέσκι κορυφαίος με 15(3/5τρ-7ριμπ). Κοντά ο Πρίντεζης(15π με 7/13δ). Ο Γιανγκ χαμένος (12' άποντος). Θετικός ο Μιλουτίνοφ που διάβαζε και καλά τις πάσες. Ο Παπανικολάου τίποτα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορθητής στην αγαπημένη του...Πόλη
Τι φοβόταν ο Σφαιρόπουλος

News 24/7

24MEDIA NETWORK