Το "Μπομπλάν" και η "απάντηση" Παναθηναϊκού

Ο Σωτήρης Γεωργίου προαναγγείλει τους αγώνες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και κάνει ανασκόπηση του Eurocup.

Το "Μπομπλάν" και η "απάντηση" Παναθηναϊκού
Μακνίλ-Μαυροκεφαλίδης-Καλάθης-Παπαπέτρου-Σχορτσανίτης

Στην τελική ευθεία πλέον για την 1η φάση της Ευρωλίγκα, με δύο αγώνες ακόμα για κάθε ομάδα.

Το ενδιαφέρον είναι μικρό για εμάς, μιας και οι ελληνικές ομάδες έχουν βρει -ειδικά ο Ολυμπιακός- την άκρη, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους και έχουν εξασφαλίσει στην μια περίπτωση την πρώτη θέση και στην άλλη αγκαλιάσει την πρόκριση (και ας θέλει νίκη ο Παναθηναϊκός).

Να δει Στρόμπερι, Παπαπέτρου, Τζέιμς

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει το... βιολί του, με την κορυφαία άμυνα της διοργάνωσης, και είναι άκρως επιτυχημένος, αφού παίζει με τόσες σημαντικές απουσίες εδώ κι ένα μήνα, αλλά παραμένει με μόλις μια ήττα (νωρίς από την Λαμποράλ).

Ο Ολυμπιακός είναι άνετος, καθώς ακόμα και με ήττες δύσκολα θα χάσει την κορυφή. Στόχος του είναι να διατηρήσει ρυθμό μέχρι την επιστροφή των τραυματιών του, με τον αρχηγό Σπανούλη να γυρίζει με την Εφές και τον Λοτζέσκι μάλλον με το νέο έτος.

Συνεπώς, με αφορμή αυτές τις απουσίες, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θέλει να δει τον Στρόμπερι να συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμούς και να μπαίνει στη νοοτροπία της ομάδας, αλλά και τον Παπαπέτρου, χωρίς άλλη παρουσία στο "3", να κάνει ένα σπουδαίο παιχνίδι για να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

Και το άλλο σημαντικό που περιμένουμε από τον Ολυμπιακό είναι η ενσωμάτωση του Σον Τζέιμς. Ο Αμερικανός αντικαταστάτης του Γιανγκ μάλλον θα πάρει λίγο χρόνο κι ας μην ξέρει τα συστήματα για να διατηρήσει τον ρυθμό του μετά από την απόκτησή του από την Μπιλμπάο. Ασφαλώς τα πρώτα παιχνίδια δεν θα είναι κριτήριο για την πορεία του στο λιμάνι.

"Ξορκίζει" τη γραμμή του Πάσπαλι

Η Λιμόζ δεν αποτελεί απειλή, καθώς βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και είναι αδιάφορη, με μεγάλο πρόβλημα στο σκορ αφού έφυγε και ο Κάλπελερ (10 πόντοι μ.ό.) για την Μπεσίκτας. Με την Τσεντεβίτα μέσα έχασε εύκολα, συνετρίβη στην Ισπανία από τη Λαμποράλ και στη λίγκα της ηττήθηκε με 83-71 στη "νεοφώτιστη" Αντίμπ. Σε ακόμα ένα παιχνίδι έμεινε "άσφαιρη", αφού προηγήθηκε με 10 πόντους στην αρχή και στη συνέχεια βρέθηκε στο -20. Πρόκειται για μια αθλητική ομάδα, αλλά προβλέψιμη, με άσχημη ψυχολογία και λίγες λύσεις από τον πάγκο της.

Και μάλλον ο Ολυμπιακός θέλει να... ξορκίσει το κακό με τη γραμμή του Ζάρκο στο "Μπομπλάν" στο 3ο και καθοριστικό ματς στα πλει οφ του 1993!Τότε, με το σκορ στο 58-58 και 30'' μακριά από το Final 4 του ΣΕΦ, ο αμαρκάριστος Πάσπαλι πάτησε την πλαϊνή γραμμή, η Λιμόζ έβαλε το καλάθι και πήρε την πρόκριση, σκορπώντας την απογοήτευση στο λιμάνι. Σε ένα γήπεδο που δεν έχει κερδίσει ποτέ και μάλλον είναι το μοναδικό στην Ευρώπη (!) και στο οποίο επιστρέφει μετά από 17,5 χρόνια!

Τελικός πρόκρισης

Πάμε στον Παναθηναϊκό. Πώς τα έφερε η τύχη και οι "πράσινοι" παίζουν τελικό πρόκρισης σε μεγάλο βαθμό με τη Ζιελόνα στο ΟΑΚΑ, όπου την περιμένουν πως και πως! Με τη μεγάλη νίκη και εμφάνιση με την Μπαρτσελόνα την περασμένη εβδομάδα έφτιαξε την ψυχολογία του κι έδειξε ότι εξασφαλίζει την αμφίβολη μέχρι πρότινος πρόκριση.

Το "μπαμ" της Ζιελόνα στη Ρωσία με την Κούμπαν και μάλιστα με περίπατο, τον έβαλε σε περιπέτειες. Έχοντας και την ήττα που τον έβαλε στην... πρίζα από τον 1ο γύρο στην Πολωνία, αν χάσει από την Ζιελόνα, θα πρέπει να κερδίσει στο Κάουνας ή να χάσει η Ζιελόνα σπίτι της από την αδιάφορη Καρσίγιακα στο φινάλε. Κοινώς, το ματς είναι τελικός πρόκρισης και για τις δύο ομάδες και ειδικά για την Ζιελόνα.

Ποια Ζιελόνα, θα πει κανείς, αν και στην Ευρωλίγκα αυτές οι λέξεις είναι απαγορευμένες. Ο Παναθηναϊκός καλείται να παίξει όπως παίζει στο ΟΑΚΑ, με τσαμπουκά, ενέργεια και με σκορ που βρίσκει εύκολα. Να... πατήσει τους μέτριους αλλά αξιόμαχους μαχητές Πολωνούς και να πάρει και τη ρεβάνς για το κάζο της Πολωνίας. Τότε που έχασε δίκαια κι έμπλεξε σε ένα ματς που γύρισε από -14, αλλά δεν είχε καθαρό μυαλό.

Αν ξαναχάσει, ας πάει σπίτι του

Η Ζιελόνα είναι μια μέτρια -σαν αξία ρόστερ- αλλά πολύ δουλεμένη και πονηρή ομάδα, που έχει χάσει πολλά ματς στο τέλος και μπερδεύει τον αντίπαλο με τις πολλές παγίδες και τη ζώνη και με ψηλούς που πάνε στα 5 μέτρα και σουτάρουν.

O Παναθηναϊκός λογικά θα κερδίσει εύκολα και πάνω από 15 πόντους, καθώς θα είναι σοβαρός και υποψιασμένος και δεν θα υποτιμήσει αυτήν τη φορά τον αντίπαλο, έχοντας και καλό μομέντουμ. Άλλωστε, αν χάσει από τη Ζιελόνα για δεύτερη φορά δεν θα χρειάζεται να συζητάμε καν γιατί θα αποκλειστεί, αφού σε μια τέτοια περίπτωση πας σπίτι μόνος σου.

Σε μια Ευρωλίγκα πονηρή, πάντως, καθώς είδαμε ότι η πρώτη φάση δεν είναι καθόλου διαδικαστικού χαρακτήρα όταν ακόμα και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί (!) και Μακάμπι - Μιλάνο είναι αγκαζέ με τον καναπέ!

Όλα αυτά τη στιγμή που στον Παναθηναϊκό το ερώτημα είναι αν θα πάρει παίκτη και σε ποια θέση τελικά και πότε θα μπει στην διαδικασία ενσωμάτωσης ο Παππάς, μετά από την πολύμηνη αποχή λόγω τραυματισμού.

Ο Άρης πήρε πονηρό ματς

Πάμε και στο Eurocup με την τριπλή ελληνική συμμετοχή, όπου ήδη μια ομάδα μας πέρασε στην επόμενη φάση. Μπορεί κάτι τέτοιο φαίνεται λογικό, αλλά δεν είναι καθόλου, καθώς οι εκπρόσωποί μας έχουν το μικρότερο μπάτζετ από τους αντιπάλους τους!

Ακόμα κι ο Άρης δεν έχει μεγαλύτερο μπάτζετ καλά καλά από τη Στεάουα της Ρουμανίας που την κέρδισε καθαρά με την τρομερή άμυνα εκτός έδρας.

Για μια ακόμα φορά δεν είχε πρόβλημα και πήρε ένα πονηρό ματς απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε για την πρόκριση, σε ένα γκρουπ που ο Άρης έχει 2/2 με την πανάκριβη Ουνίξ. Πάλι Μακνίλ και Οκάρο Γουάιτ έκαναν τη διαφορά, αλλά όλοι είχαν τον ρόλο τους. Στα θετικά ότι μπαίνει τελευταία στο παιχνίδι και ο Τσούπκοβιτς, που ήταν υπ' ατμόν.

"Ταύρος" Σχορτσανίτης

Ο ΠΑΟΚ έμεινε ζωντανός σε έναν... τρελό όμιλο, με τη νίκη απέναντι στην Άβτοντορ, που έχει προκριθεί μεν, αλλά αποτελεί μία σοφτ ομάδα που βόλεψε τον "δικέφαλο". Ο ΠΑΟΚ αγχώθηκε όταν βρέθηκε 20 πόντους μπροστά, αλλά κέρδισε με την επίθεση και όχι την άμυνα.

Παράδειγμα τα 6/6 τρίποντα του Βασιλειάδη, αλλά και ο "Σόφο" που θύμιζε... ταύρο από το Σικάγο. Ο άλλοτε διεθνής σέντερ σημείωσε 9/10 δίποντα σε 33' (πρέπει να αποτελεί ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα σέντερ) και είναι απορίας άξιον πως άντεξε και μάλιστα ήταν και κορυφαίος στο τέλος. Πάντως, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 16 τρίποντα και ακόμα μια φορά είχε πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα, ενώ είναι ανεπίτρεπτο να χάνει πάλι διαφορά 20 πόντων (44-24), αν και είχε απουσίες και μέσα στο ματς.

Πλέον θέλει διπλό με την αδιάφορη και χωρίς Αμερικανούς Λιέτουβος στη Λιθουανία, που, όμως, δεν θα χαριστεί. Ειδάλλως, χρειάζεται ήττα της Μπεσίκτας στην Πόλη. Κοινώς, κρατά την τύχη στα χέρια του.

Πάλι καλά για την ΑΕΚ

Τέλος, η ΑΕΚ πάλεψε στο Ισραήλ με την ακριβότερη και καλύτερη, Χάποελ. Έχασε δίκαια, πληρώνοντας τις επιλογές της, αφού πήγε χωρίς πλέι μέικερ στο πιο κρίσιμο παιχνίδι και πλέον πρέπει η Χάποελ να χάσει από την αποδεκατισμένη Κράσνι, κάτι που... ξεχνάμε.

Η εμφάνιση της ΑΕΚ, πάντως, παίζοντας ουσιαστικά με 7 παίκτες, ήταν αξιόλογη και άξια συγχαρητηρίων. Όταν, όμως, δεν είχε τον Σάκοτα και δεν είχε και περιφερειακό (έλειπε ο Κάρτερ, ξένο σώμα ο Σκραμπ) και περιμένεις με τον Καλαμπόκη, που ήταν συγκλονιστικός, να κερδίσεις τέτοια ματς, λες πάλι καλά.

Η ΑΕΚ σε δύσκολο όμιλο, αλλά τελικά όχι σε υπέρμετρο βαθμό, όσο έλεγαν τα ονόματα κι η συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα πέρσι, πληρώνει τα λάθη της και την ήττα σοκ από την Κράσνι στο ΟΑΚΑ που δεν κέρδισε άλλον! Κρίμα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στεάουα - Άρης 67-77

Χάποελ Ιερουσαλήμ -ΑΕΚ 82-78

ΠΑΟΚ - Άβτοντορ 104-99

News 24/7

24MEDIA NETWORK