Το νέο πρότζεκτ και ο κίνδυνος για τις ελληνικές ομάδες

Ο Σωτήρης Γεωργίου παρουσιάζει τις αλλαγές στη νέα Ευρωλίγκα και καταγράφει τα υπέρ και τα κατά για τις ελληνικές ομάδες, αλλά και άλλους ευρωπαϊκού συλλόγους.

Το νέο πρότζεκτ και ο κίνδυνος για τις ελληνικές ομάδες

Πολύς λόγος γίνεται για τη νέα Ευρωλίγκα που έρχεται από την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο, με την οποία πάμε σε ένα μοντέλο με φορμάτ πρωταθλήματος με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και παρατηρήσεις.

Αξιοπιστία, εμπορικότητα, αλλά...

Βασικά έχει ενδιαφέρον καθώς θα έχουμε 16 πραγματικά δυνατές ομάδες. Το σύστημα προβλέπει να παίζουν μέσα-έξω, όπως γινόταν στις εποχές του Άρη προ 25ετίας. Κι έτσι αποκτά και μεγαλύτερη αξιοπιστία αλλά και εμπορικότητα η διοργάνωση και φέρνει και καλύτερα έσοδα, αφού δεν θα υπάρχει ουσιαστικά αδιάφορο ή εύκολο παιχνίδι. Από την άλλη όμως, θα έχουμε μια χρονιά που θα ξεκινά τέλη Σεπτέμβρη και θα πηγαίνει μέχρι τέλη Μάη και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις εθνικές που έχουν πλέον στο καλεντάρι προκριματικά και είναι απίθανο να τους δώσουν παίκτες οι ομάδες.

Ασφαλώς η κόντρα FIBA-Ευρωλίγκας θα φουντώσει και ήδη έχουμε δει και τις σχετικές δηλώσεις. Η πρώτη έψαχνε να πείσει ομάδες να φτιάξει ένα δικό της Champions League, το οποίο δεδομένα δεν θα είναι όπως το νέο πρότζεκτ της Ευρωλίγκας. Η δεύτερη θα έχει να λύσει πάντως και άλλα θέματα, όπως τις... φωνές καλών ομάδων και πελατών της (η Μάλαγα για παράδειγμα) που μένουν βασικά εκτός νυμφώνος.

Θα υπάρχει γκρίνια

Και φυσικά θα έχουμε γκρίνια από πολλούς αφού με μια κλειστή Ευρωλίγκα τα εγχώρια πρωταθλήματα χάνουν την αίγλη τους, ενώ τα έσοδα ναι μεν αυξάνονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν καν αυτα του ποδοσφαίρου. Οι ομάδες θα δουν πάντως μια μικρή αύξηση και μια ακόμη από την καλύτερη διαχείριση σε εισιτήρια και χορηγίες. Και πάλι όμως θα χρειάζονται χρήματα από την τσέπη των προέδρων τους, ειδικά στις δικές μας περιπτώσεις. Σαφώς πάντως, το όλο πρότζεκτ είναι καλύτερο από την σημερινή κατάσταση και βοηθά περισσότερο οικονομικά τις ομάδες, χωρίς όμως να τους λύνει και τα προβλήματα. Άλλωστε επί της ουσίας, από τη στιγμή που τα έσοδα δεν ανεβαίνουν πολύ στο σύνολο, η Ευρωλίγκα αποφάσισε να διώξει τους μικρομεσαίους και να μειώσει τις ομάδες, με πρόσχημα τον ανταγωνισμό που όντως μεγαλώνει.

Πρόβλημα θα έχουν όμως και οι δικές μας ομάδες, πλην των "αιωνίων" που θα έχουν τα 2 από τα 11 κλειστά συμβόλαια. Και εδώ πάντως μέτρησαν προσωπικές αγάπες... Για παράδειγμα η Ζαλγκίρις είναι ιστορική ομάδα, αλλά με χαμηλά μπάτζετ και η Λαμποράλ που μειώνει τους προϋπολογισμούς της κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα οι δύο δικοί μας, η ΤΣΣΚΑ, η Μακάμπι που είναι βαρύ όνομα, το Μιλάνο, οι Μπάρτσελόνα και Ρεάλ και οι τούρκικες Φενέρ και Εφές συμπληρώνουν την 11αδα. Μένει η κάτοχος του ΕuroCup, τρεις θέσεις πάνε σε πρωταθλήτριες ομάδες άλλων χωρών και η τελευταία θα καλύπτεται από τα προκριματικά, στα οποία θα συμμετέχουν οκτώ ομάδες.

Το "κλειδί"

Το "κλειδί" εδώ είναι ποιες χώρες θα δίνουν τα τρία άλλα εισιτήρια. Θα είναι η Αδριατική Λίγκα, θα είναι η VTB, θα είναι Ισπανία, η Τουρκία, θα είμαστε εμείς;

Λογικά οι ομάδες θα είναι από την VTB για να βγει ρωσική και από Ισπανία, Τουρκία, που είναι οι καλύτερες λίγκες της Ευρώπης αυτό το διάστημα. Όμως έτσι μένουν εκτός αγορές όπως η Γερμανία που αναπτύσσεται συνεχώς και έχει τρεις καλές ομάδες αλλά και η Γαλλία.

Με τη λογική αυτή πάντως μπορεί για παράδειγμα να μείνει εκτός η Ισπανία που έχει τρεις ομάδες με εγγυημένα συμβόλαια. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς. Το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να είναι σε παρακμή και δικαίως να χάσαμε ακόμα και συμμετοχές σε προκριματικά για 3η ομάδα όπως ήταν τα πράγματα, αλλά από την άλλη έχουμε και σοβαρές επενδύσεις στο ελληνικό μπάσκετ τελευταία.

Η ΑΕΚ, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ

Ο Άρης με παράδοση, με 5.000 κόσμο και με τον επενδυτή Λάσκαρη θέλει να παίξει στην Ευρωλίγκα. Η ΑΕΚ με τον Μάκη Αγγελόπουλο ανέβασε το μπάτζετ τόσο που είναι μακράν το 3ο καλύτερο και ήθελε και από φέτος Ευρωλίγκα. Και ο ΠΑΟΚ όμως, αν ενεργοποιηθεί άμεσα ο Ιβάν Σαββίδης, θα είναι στο ίδιο επίπεδο και με φιλοδοξίες. Οι ομάδες μας όμως αυτές, με τη λογική που δείχνει να κυριαρχεί, δύσκολα θα μπει κάποια σαν 3η μέσω του πρωταθλήματος.

Και είναι άγνωστο αν θα ενοχληθούν και πόσο οι επιχειρηματίες τους, που δύσκολα θα βάλουν 5-6 εκ. από την τσέπη τους χωρίς να παίζουν στην κορυφαία διοργάνωση. Συνεπώς λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος της απογοήτευσης των επενδυτών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα πρωταθλήματα. Καθώς για να πάρεις την πρόκριση από τα προκριματικά θα βρεις ομάδες όπως για παράδειγμα η Μάλαγα, η Βαλένθια,η Μπάγερν, η Άλμπα, η Μπάμπεργκ, η Κίμκι, η Ουνίξ, η Κούμπαν, η Γαλατά, η Νταρουσάφακα και άλλες.

Γιατί να βάζουν λεφτά;

Αν δεν παίζουν Ευρωλίγκα όλες αυτές γιατί να συνεχίσουν να βάζουν τόσα λεφτά και πως η ΑΕΚ και ο Άρης με μπάτζετ κοντά στα 5 εκ. ευρώ θα βρουν την άκρη; Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάνω που βρήκαν επενδυτές και ανθρώπους με λεφτά οι ελληνικές ομάδες, αφού κανείς δεν βάζει εκατομμύρια από την τσέπη του μόνο και μόνο για να κάνουν το όνειρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημήτρης Καρύδας: Το τέλος των μικρομεσαίων

Τάσος Μαγουλάς: ΑΕΚ: Η επιστροφή των... μοϊκανών

News 24/7

24MEDIA NETWORK