Το πλάνο της Εθνικής για το Τορίνο

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις επιλογές του Φώτη Κατσικάρη ενόψει Προολυμπιακού και αναλύει το πλάνο της Εθνικής για το Τορίνο.

Το πλάνο της Εθνικής για το Τορίνο

Ενα μήνα πριν το Προολυμπιακό τουρνουά της Iταλίας στον δρόμο για το Ρίο, ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε την πρώτη επιλογή του για την τελική 12αδα που θα διεκδικήσει βασικά απέναντι σε Κροατία και Ιταλία στο Τορίνο το ένα και μοναδικό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας. Τα προβλήματα όμως είναι αρκετά, με την Ελλάδα σε Εθνικό επίπεδο πορεύεται πλέον και χωρίς τον τελευταίο σταρ της, τον Σπανούλη. Βεβαίως υπάρχει ο Αντετοκούνμπο το νέο μεγάλο όνομα που ασφαλώς πολύ σύντομα θα ξεπεράσει τους προκατόχους με την στάμπα του ηγέτη. Αλλά συνολικά η Εθνική μας μετά από χρόνια δεν θα έχει κανένα από τους κλασικούς της πρωταγωνιστές που ήταν πάντα στην περιφέρεια και ήδη έχουμε πάει σε αλλαγή φρουράς με αστερίσκους.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Γενικά έχουμε ομογενείς από τα κολέγια των ΗΠΑ, αλλά και πάλι υπάρχουν ερωτηματικά. Η παραμονή του Κατσικάρη ήταν σωστή και ο Έλληνας τεχνικός που είχε μια εξαιρετική σεζόν με την μικρή Μούρθια στην Ισπανία, θα δούμε ποιούς θα διαλέξει. Πήγε σε μια μικρή επιλογή με την λογική ότι η ομάδα έχει άμεσες υποχρεώσεις και δεν είμαστε σε εποχή και πλάνο για... όρη και βουνά στην προετοιμασία.

Ετσι αρχικά πηρε 16 παίκτες και θα κάνει φιλικά για να δέσει η ομάδα και μέσα από τις προπονήσεις θα περάσει την τακτική. Ήδη έχουμε όμως δύο απώλειες. Την σημαντική του Πρίντεζη που αδυνατίζει την ομάδα πολύ στο "4" και του έμπειρου Ζήση που έδινε στην περιφέρεια καθαρό μυαλό. Ο πρώτος τραυματίας, ο δεύτερος μετά από 17 συνεχόμενα έτη παρουσίας αποχώρησε δικαίως (δεν μπορεί να του πει κανείς τίποτα). Συνεπώς ποιοί μένουν;

Μεγάλο ερωτηματικό ο Αντετοκούμπο που ενώ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να παίξει και η ΕΟΚ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους Μπακς, μην αποκλείσουμε η ομάδα του -που θα του δώσει το μέγιστο συμβόλαιο- να του πει "μέινε για ατομική βελτίωση"! Άλλωστε ήδη βγαίνει προς τα έξω ότι δεν θέλουν να τον αφήσουν οι Μπακς, αλλά θα πιέσει ο παίκτης. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος πάντως.

Ποιές ήταν οι εκπλήξεις; Είχαμε προϊδεάσει ότι δεν θα είναι ο Παππάς καθώς δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον προπονητή της ομάδας. Προβιβάστηκε ο Χαραλαμπόπουλος, αλλά όχι και ο πιο άγουρος ακόμα Παπαγιάννης. Ο Φώτσης, πχ, είναι εκτός πλάνου από όταν ανέλαβε ο Κατσικάρης λόγω ανανέωσης και ας μην υπάρχει βασικό 4αρι. Ο Βασιλειάδης έχει μείνει πίσω. Εκπληξη ότι δεν κλήθηκε ο, με καλό πρωτάθλημα και καλός αμυντικός, Μπράμος που θα έβρισκε αντίπαλο την ομάδα που στα εδάφη της παίζει.

Αν και χρήσιμος και χωρίς κλασικό 4αρι, μίνι έκπληξη είναι και η μη πρόσκληση του Καϊμακόγλου (οι πληροφορίες λένε ότι το ζήτησε ο ίδιος από τον Κατσικάρη), Από τους ομογενείς Ντόρσεϊ και Όγκαστ κλήθηκε ο πρώτος, αλλά και ο άπειρος Θανάσης Αντετοκούμπο μάλλον για... οικογενειακούς βασικά λόγους! Βουγιούκας και Μαυροειδής πολύ δύσκολα θα έμπαιναν λόγω του στιλ που παίζει ο Κατσικάρης. Φυσικά απώλεια είναι και ο τραυματίας Μαυροκεφαλίδης που έπαιζε άνετα στο "4" με πρόβλημα φέτος.

ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ποιό είναι, λοιπόν, το πλάνο που θα κινηθεί ο Κατσικάρης; Ξεκάθαρα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για προετοιμασίες, θα πάει σε μια ομάδα που θα στηριχθεί στην εμπειρία και όχι στην ανανέωση. Εφόσον δεν υπάρχει θέμα με τον Γ.Αντετοκούνμπο, το πλάνο λέει ότι στην περιφέρεια θα είναι οι Σλούκας, Καλάθης, Μάντζαρης. Στα 3αρια οι Γ.Αντετοκούνμπο (που πάει και στο "2" και στον άσο), Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Περπέρογλου. Στην φροντ λάιν οι Κουφός, Μπουρούσης. Αυτή είναι η βάση.

Από εκεί και πέρα ο Κατσικάρης που βλέπει ότι ειδικά το κενό του Πρίντεζη είναι πολύ μεγάλο, θα πάει σε αλχημείες. Εφόσον ο Αντετοκούνμπο είναι κανονικά παρών θα είναι κάτι σαν πασπαρτού στις θέσεις 2-4. Φυσικά έτσι το κενό Πρίντεζη μπορεί να καλύψει ο Έλληνας τεχνικός με μερικά λεπτά στον αστέρα των Μπακ στο 4αρι και εκεί να ανεβάζει και Περπέρογλου και Παπαπέτρου που ξέρουν την θέση. Ακόμα με δίδυμο Μπουρού-Κουφού μπορεί να παίξει κάποια διαστήματα.

Ποιοι θα πλαισιώσουν αυτούς; Στην περιφέρεια οι σκέψεις είναι για την μια θέση της 12αδας. Λογικά ένας από τους Αθηναίου ή Ντόρσεϊ θα μπει για το σουτ αλλά και για να έχεις μια ακόμα λύση. Βέβαια παίζει ο Κατσικάρης να αποφασίσει να βάζει στο "2" τον Αντετοκούνμπο οπότε δεν παίρνει κανέναν εκ των δύο.

Στα 3αρια έχει υπερφόρτωση οπότε ίσως προτιμήσει τον ψημένο από τους τελικούς Χαραλαμπόπουλο που μπορεί να παίξει και αυτός για λίγο στο "4". Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν έχει καν παιχνίδια. Και μένει και ένας ψηλός τουλάχιστον.

Ο Αγραβάνης αν και δεν εχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Κατσικάρη, μάλλον θα πάρει άφεση και θα είναι στην 12αδα αφού μπορεί να βοηθήσει και στο σέντερ και στο "4" (είναι ιδανικός για ένα 10λεπτο). Αν προτιμηθεί και 3ος σέντερ (καθώς δεν ανεβαίνει και εύκολα κανείς από το 4 στο 5 αν υπάρξει ένας τραυματισμός στο τουρνουά) θα είναι μάλλον ο με συμπαθητική σεζόν Μπόγρης.

Συνεπώς ο Κατσικάρης συνεχίζει την ανανέωση. Έκπληξη ίσως ότι δεν πήρε τον Παππά αν και έχει κάνει μισή σεζόν πέραν των άλλων. Θα στηρίξει την ομάδα σε ένα κλειστό ροτέισον με 8-9 παίκτες και με αστέρα τον Αντετοκούνμπο για τον οποίο μάλλον θα δουλεύει και η ομάδα. Στην περιφέρεια θα περιμένει πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Σλούκα και θα πάει με χαμηλά 4αρια με Παπαπέτρου-Περπέρογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι κλήσεις του Κατσικάρη
Δύσκολα μένει Εθνική ο Αντετοκούνμπο
Η απουσία του Παππά και ο... Κατσικάρης

News 24/7

24MEDIA NETWORK