Το θαύμα της Ελλάδας, το... άγευστο Ρίο

Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει τον απολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο και εξάγει διαφορετικά συμπεράσματα για διοργανωτές και Ελλάδα.

Το θαύμα της Ελλάδας, το... άγευστο Ρίο

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες κύλησαν ευτυχώς ήσυχα, σε μια περίοδο με φόβο τρομοκρατίας, αν και στο Ρίο και την Βραζιλία δεν έχουν υπάρξει σχετικά κρούσματα. Για την Ελλάδα μας, ήταν μια διοργάνωση με θετικό απολογισμό. Όμως συνολικά, αν και για εμάς που τους παρακολουθήσαμε από τους δέκτες μας πέρασαν ευχάριστα, για τους δημοσιογράφους και τους ταξιδιώτες δεν ήταν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όπως μας λένε οι λιγοστοί απεσταλμένοι των ελληνικών Μέσων και όπως μας τα έλεγε καθημερινά στον Sport24 Radio 103,3 ο Γιάννης Λαμπίρης, που έκανε πληρέστατο ρεπορτάζ και εκτός αθλητισμού, ζήτω η Αθήνα και το 2004!

ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ ΝΑΙ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΧΙ

Στάδια που έσταζαν και οι συνάδελφοι έτρεχαν να σώσουν τα κομπιούτερ και τη δουλειά τους, πολλές κλοπές ακόμα και σε προστατευόμενους χώρους, φόβος να κοιτάς στα παράθυρα το βράδυ μη φας καμία αδέσποτη σφαίρα (!), φόβος να πάρεις ταξί μην σε βρουν στον Αμαζόνιο αν δεν ήταν συστημένος ο οδηγός, πανάκριβες τιμές για τα δεδομένα ότι η Βραζιλία είναι μια χώρα με οικονομικά προβλήματα και πολύ φτώχεια, θάλασσες και παραλίες διάσημες που όμως αν μπεις μέσα βγαίνεις και μετράς... πληγές και αρρώστιες. Καμία σχέση με Λονδίνο, καμία σχέση με Αθήνα.

Προσπάθησαν φιλότιμα οι Βραζιλιάνοι εθελοντές, αλλά δεν ήξεραν ξένες γλώσσες οι περισσότεροι κι έτσι χανόσουν στη μετάφραση... Μια χώρα που έχει πολιτική και οικονομική κρίση και οι μισοί κάτοικοι δεν ήθελαν καν να ακούνε για Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόβλημα υπήρξε με το κυκλοφοριακό και τις αποστάσεις, με κακό σχεδιασμό των Αγώνων, πρόβλημα πολλές φορές με τον καιρό και πάνω απ' όλα πρόβλημα με τη μέτρια συμμετοχή του κόσμου. Πολλά άδεια γήπεδα και λογικά, σε μια χώρα που η μισή μοχθεί απλά για να φάει. Κόσμος που πλην του ποδοσφαίρου άντε και του βόλεϊ δεν έχει πολλή αθλητική παιδεία και άδειαζε τα στάδια τις λίγες φορές που τα γέμιζε, ακόμα και στον στίβο, μόλις τελείωνε η κούρσα ή δεν είχαν δικό τους.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μάλλον αποτυχημένη διοργάνωση, αν και σε καθαρό αθλητικό επίπεδο δεν ήταν άσχημα τα πράγματα, με μεγάλες μάχες στα ομαδικά αθλήματα και σπουδαίες επιδόσεις στον στίβο και σε άλλα ατομικά αθλήματα.

Για την πατρίδα μας ήταν, όμως, μια ευχάριστη διοργάνωση. Μια επιτυχημένη διοργάνωση. Τα έξι μετάλλια και τα τρία χρυσά στην Ελλάδα της κρίσης, όπου οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες παλεύουν μόνοι και μόνες ή έχουν την τύχη να υποστηρίζονται από εταιρίες όπως ο Stoiximan.gr για τα βασικά της προετοιμασίας του, είναι μια τεράστια επιτυχία. Ειδικά καθώς πήραμε χρυσό στον στίβο, πήραμε και σε άθλημα που δεν είχαμε συνηθίσει, όπως η σκοποβολή. Θα μπορούσαμε και κάτι παραπάνω αλλά δεν μπορεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες να σου πάνε όλα πρίμα.

Εμείς χαρήκαμε τόσο για τα παιδιά. Για τη μεγάλη μάχη της Στεφανίδη στο επί κοντώ, που έδειξε την στόφα της μεγάλης, έμπειρης αθλήτριας και έχει μέλλον. Ο Πετρούνιας ήταν τόσο φαβορί που νομίσαμε ότι θα δούμε σε μαγνητοσκόπηση το χρυσό! Η Κορακάκη άνοιξε τον χορό και ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Τα παιδιά στην παραδοσιακή ιστιοπλοΐα και ο μεγάλος Γιαννιώτης, η ελληνική ψυχή σε όλο το μεγαλείο της, σε μια τρομερή μάχη δέκα χιλιομέτρων σε ανοιχτή θάλασσα που κρίνεται στη χεριά και που και να το σκηνοθετήσεις δεν βγαίνει! Τέλος, για ένα κακό ματς μάλλον χάσαμε και το μετάλλιο στο αγαπημένο μας πόλο. Τρομερές επιλογές για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας.

ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΕΣ ΜΠΟΛΤ ΚΑΙ ΦΕΛΠΣ

Συνολικά, ασφαλώς οι Αμερικάνοι έδειξαν για μια ακόμα φορά την κυριαρχία τους. Η Ρωσία, με τα γνωστά θέματα, πολύ πίσω. Η Κίνα έχασε σχεδόν τα μισά μετάλλια από άλλες εποχές και απογοήτευσε. Η Αγγλία δύναμη. Αν όλα αυτά τα βάλουμε και σε συνδυασμό με τον πληθυσμό και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, αυτό δείχνει και πόσο σπουδαίες είναι οι ελληνικές επιδόσεις. Χαμηλά έμεινε η οικοδέσποινα Βραζιλία, εντυπωσιακή παρουσία από την Τζαμάικα και την Ουγγαρία.

Είδαμε ένα σπουδαίο τουρνουά στο μπάσκετ, είδαμε πάλι την επίδειξη δύναμης των δύο υπεραθλητών, Μπολτ και Φελπς, στην τελευταία εμφάνισή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έναν Μπολτ, που μόλις κερδίζει με περίπατο, σαν σε προπόνηση, όλους τους αντιπάλους του και λες φεύγουμε, τότε αυτός ξεκινά το δικό του σόου, βάζοντας στο παιχνίδι και την κερκίδα! Αν και μας τα χάλασε με τα νυχτοπερπατήματά του ενώ έχει σχέση, όπως λέει το ρεπορτάζ.

Βρήκαμε και τα πρόσωπα που θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια σκηνή στα επόμενα χρόνια. Η 19χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι που κερδίζει μια πισίνα τους αντιπάλους της! Και η Σιμόν Μπάιλς στην ενόργανη, με τα τέσσερα χρυσά με το καλημέρα μόλις την πρωτοείδαμε!

Ραντεβού στο Τόκιο λοιπόν και... καλή τύχη στη Βραζιλία, που μπορεί να είναι στην G8, αλλά έχει πολύ φτώχεια, διαφθορά και πολλά οικονομικά προβλήματα. Αν σκεφτούμε τι γίνεται συνήθως μετά από Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως τα ζήσαμε και εμείς, μάλλον θα τη χρειαστεί!

News 24/7

24MEDIA NETWORK