Το βαρόμετρο Σπανούλης και η καθοδική πορεία

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την καθοδική πορεία του Σπανούλη, ο οποίος θα προσφέρει στο εξής όλο και λιγότερα.

Το βαρόμετρο Σπανούλης και η καθοδική πορεία
Σπανούλης-Αγγελόπουλοι-Σλούκας-Ολυμπιακός

Από την αρχή της σεζόν επιμένω στο ότι ο Ολυμπιακός πήρε ένα μεγάλο ρίσκο φέτος, ποντάροντας ότι ο κορυφαίος του παίκτης και ο άνθρωπος που πράγματι άλλαξε τα δεδομένα για την ομάδα του Πειραιά, θα είναι ίδιος με τις περασμένες χρονιές.

Ο λόγος για τον Βασίλη Σπανούλη, που όπως σχεδιάστηκε ο Ολυμπιακος, είναι και πάλι το βαρόμετρο -ειδικά επιθετικά- μιας και οι "ερυθρόλευκοι" είναι μια σκληρή ομάδα στην άμυνα, με ένα ροστερ που -ειδικά στο σετ μπάσκετ- θα έχει εξάρτηση από τον αρχηγό του. Ο Σπανούλης πλέον πλησιάζει στα 34 και είναι λογικό να έχει καθοδική πορεία η καριέρα του. Μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας διεθνής βγάζει συχνά πλέον τραυματισμούς, ενώ η ηλικία του είναι ανασταλτικός παράγοντας στον τρόπο παιχνιδιού του, που στηρίζεται βασικά στην έκρηξη και την ταχύτητα.

Κάθε χρόνο και χειρότερος

Από πέρσι λέμε ότι ο Σπανούλης κάθε χρόνο θα είναι και χειρότερος, όπως τα ίδια λέγαμε και για τον Διαμαντίδη στον ΠΑΟ σε ανάλογη ηλικία, καθώς κανείς δεν μπορεί να νικήσει την ηλικία και πόσο μάλλον όταν τα ριφλέξ έχουν άμεση σχέση και συνάρτηση με τα χρόνια. Ο Σπανούλης -όπως έκανε και ο Διαμαντίδης- άρχισε να αλλάζει το στιλ του και γι αυτό προσπαθεί πλέον να γίνει -βασικά- δημιουργός και στην συνέχεια εκτελεστής . Πλέον όμως τον διαβάζουν όλο και πιο εύκολα και τον κλείνουν όλο και πιο αποτελεσματικά και λόγω ηλικίας δεν μπορεί σε κάθε παιχνίδι να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Ολυμπιακός έχει λοιπόν σοβαρά θέματα, καθώς περίμενε στην 2η φάση της Ευρωλίγκα, από τον αρχηγό του μαζί με τον διόσκουρο Πρίντεζη, να βγάζουν τα κάστανα από την φωτιά. Ειδικά όταν "καίει" η μπάλα και στο σετ μπάσκετ... Και εδώ γεννάται το ερώτημα γιατί ο Σφαιρόπουλος δεν πήρε έναν παίκτη σκόρερ, ώστε να καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την ηλικία του Σπανούλη. Ή έναν κλασικό σουτέρ σε σετ μπάσκετ και στο 5 εναντίον 5. Ο Σπανούλης λογικότατα έχει και φέτος τραυματισμούς, λογικότατα έχει και κούραση από την Εθνική ομάδα και λογικότατα τα νουμερά του και οι αρχηγικές του εμφανίσεις πέφτουν.

Στην 2η κρίσιμη φάση της Ευρωλίγκα έχει μ.ο μόλις 11 πόντους, 4 ασίστ, 3 λάθη και μόλις 21% στα τρίποντα. Και επειδή εμείς αντέχουμε την αλήθεια, τα νούμερα αυτά δεν αντιστοιχούν σε παίκτη που έχει δαπανήσει η ομάδα σχεδόν το 1/3 του μπάτζετ της. Και εδώ θα τεθεί μεγάλο θέμα το καλοκαίρι και μεγάλος προβληματισμός.

Λογική η καθοδική πορεία

Φυσικά, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το άρθρο δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη ακόμα και πιθανής αποτυχίας του Ολυμπιακού στον Σπανούλη. Επισημαίνει όμως, ότι η καθοδική πορεία του αρχηγού των "ερυθρολεύκων" ήταν απόλυτα λογική και προβλέψιμη και αυτό θα έχει συνέπειες και στην αγωνιστική πορεία του Ολυμπιακού, που ήταν και είναι σε άμεση εξάρτηση με την παρουσία του Σπανούλη. Τον οποίο είδαμε φέτος σε πολλά ματς, όπως στο Κάουνας και την συντριβή εκεί, να μην μπορεί να περάσει καν αντίπαλο, ακόμη και άγνωστους -μέτριους παίκτες της Λιθουανικής ομάδας και αντί να παίζει στο ...κόκκινο, να τρέχει χαλαρά σαν σε προπόνηση, αφού δεν είχε δυνάμεις. Βάζουμε και το γνωστό του πρόβλημα στην άμυνα, θυμόμαστε και ματς όπως πρόσφατα στην Βαρκελώνη που πάλι ο Ολυμπιακός έπρεπε να κυνηγήσει και ο αρχηγός έμεινε άποντος στο δεύτερο μέρος και χωρίς ασίστ. Ενώ και με την Χίμκι ο Ολυμπιακός γύρισε από -12 χωρίς τον Σπαν στην πεντάδα, οποίος επέστρεψε στο +10. Στην Μαδρίτη έμεινε στον 1 πόντο με 0/6 σουτ και στο... ναυάγιο μέσα με την Μπάμπεργκ είχε 4/14 σουτ! Βεβαίως έκανε σπουδαία ματς μέσα με Μπάρτσα και στην Λαμποράλ αλλά από τότε έχει 1,5 μήνα με χαμηλές πτήσεις στο πιο κρίσιμο σημείο.

Ο Σπανούλης σαφώς θα πάρει και μερικά ματς μόνος του και όπως ξέρουμε, μόνο αυτός το έκανε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά αυτός ο αριθμός θα μειώνεται κάθε χρόνο... Και ασφαλώς δεν είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια για τον αρχηγό από φίλους της ομάδας, όπως γινόταν και στα ματς με τον ΠΑΟ... Είναι λογικά πράματα και ο Ολυμπιακός μάλλον θα ζήσει και θα... πεθάνει με την αγωνιστική κατάσταση του αρχηγού του. Αν θα είναι υγιής και σε τι κατάσταση. Και εδώ μπαίνει και το άλλο θέμα. Ο Σλούκας που θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Σπαν και δεν επανήλθε τώρα στο προσκήνιο με τις ήττες, καθώς το θέμα Σλούκα είχε να κάνει με το κατά πόσο θα ήταν ο διάδοχος του αρχηγού, έχοντας μάθει να μπαίνει στο ρόλο αυτό, καθώς σαφώς δεν θα μπορούσε να φτάσει στην αξία του αρχηγού.

Δύο Ντιλέινι ή ο 35χρονος Σπανούλης

Οι παίκτες σημαίες είναι σημαίες σε μια ομάδα, αλλά η υπερβολική εξάρτηση πολλές φορές είναι και καταστροφική. Καθώς είδαμε και τον ΠΑΟ να στήνει όλη την ομάδα στα 33 στον Διαμαντίδη, σαν να είναι βιονικός κάτι που του κόστισε. Τα ίδια ισχύουν και στον Ολυμπιακό που για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει βάλει ένα σκόρερ, έναν παίκτη ορχήστρα δίπλα στον αρχηγό του, για να τον έχει πιο φρέσκο. Έναν Ντιλέινι για παράδειγμα, έναν Λάνγκφορντ ίσως. Αλλά τότε θα εκτοξευόταν το μπάτζετ. Και το ερώτημα είναι: παίρνεις δύο Ντιλέινι για παράδειγμα ή έχεις τον Σπανούλη στα 34 και του χρόνου προς τα 35;

Μεγάλο θέμα για το καλοκαίρι λοιπόν που οι Τούρκοι ή οι Ισπανοί ή τίποτα Ρώσοι, δεν έχουν πρόβλημα να σκάσουν και 2 εκατομμύρια και ας μην τους βγει . Νωρίς όλα αυτά και εν μέσω δράσης, αλλά ήδη υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί και συσχετισμοί που γίνονται από τα Social Media. Σαφώς ο Σπανούλης άλλαξε τον ρου της ιστορίας για τον Ολυμπιακό, αλλά την ηλικία δεν μπορεί να την κερδίσει. Και ο φετινός Ολυμπιακός έχει σχεδιαστεί για να βγάζει τα...κάστανα από την φωτιά ο αρχηγός, που χωρίς τα παλιά του ριφλέξ και με τραυματισμούς πια, αυτό δεν γίνεται σε μόνιμη βάση....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τρελάθηκε ο Σπανούλης: Απίθανο τρίγωνο και κάρφωμα Παπαπέτρου

Ολυμπιακός - Καβάλα 115-61

News 24/7

24MEDIA NETWORK