Ο διπλός "τελικός" και η ευκαιρία για ξέσπασμα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το ελληνικό διήμερο στο Top-16 της Ευρωλίγκας. Το κρίσιμο ματς του Παναθηναϊκού με την Κούμπαν του Μπαρτζώκα και η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού για μια νίκη-ξέσπασμα.

Ο διπλός "τελικός" και η ευκαιρία για ξέσπασμα

Στην τελική ευθεία με την 11η αγωνιστική η Ευρωλίγκα και με 4 αγώνες να απομένουν για κάθε ομάδα, χωρίς περιθώρια.

Οι ομάδες μας έρχονται από κακές ήττες την περασμένη εβδομάδα καθώς δεν μπορούν να φτιάξουν σοβαρό μομέντουμ και έτσι είναι με την πλάτη στον τοίχο ο καθένας για διαφορετικό λόγο.

Το ντέρμπι της εβδομάδας το έχει ο Παναθηναϊκός που βρίσκει μπροστά του μια ομάδα που του έχει πάρει τον αέρα φέτος με 3/3. Στην πρεμιέρα στο Κράσνονταρ στην 1η φάση ξεκίνησε με 2-14 και έχασε εύκολα στο τέλος. Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε πίσω με 2-14 στην αρχή και έχασε εύκολα στον και στην συνέχεια στην 2η φάση πια μπήκε στην Ρωσία μουδιασμένος, έχανε με 12-0 , το γύρισε, αλλά το έχασε στο τέλος καθαρά.

Βεβαίως, από τότε έχουν αλλάξει πολλά με τους "πράσινους" να έχουν τρεις Αμερικάνους και να έχουν αλλάξει στιλ και φιλοσοφία. Όπως γίνεται αντιληπτό, το αποψινό ματς είναι ΚΡΙΣΙΜΟ, αφού με νίκη εξασφαλίζει την πρόκριση ενώ με ήττα βλέπει την Εφές -που τον έχει στην Τουρκία- να τον πλησιάζει στην νίκη και άρα να μπλέκει σε περιπέτειες πρόκρισης.

Νίκη και διπλό πλεονέκτημα

Αν κερδίσει θα κοιτάξει και το +10 για ισοβαθμία για την 2η θέση και το πλεονέκτημα. Στην αντίπερα όχθη, η Κούμπαν του Μπαρτζώκα, που στόχο έχει την 2η θέση, παίζει για δύο αποτελέσματα ουσιαστικά έχοντας και το καλό της πρόγραμμα. Ο ΠΑΟ περιμένει ασφαλώς και την ενσωμάτωση του Ουίλιαμς που είναι αμφίβολος. Η Λοκομοτίβ είναι μια πολύ σοβαρή και δουλεμένη ομάδα που γυρνά παιχνίδια, αλλά έχει νεκρά διαστήματα και παρά το μικρό της βάθος αντέχει με τόση κούραση και από τα μακρινά ταξίδια, ούσα εξαιρετική και εκτός (έκανε... περίπατο στην Εφές), αλλά και ήττες στο τέλος σε έδρες όπως της Μπάρτσα και της Φενέρ. Σε αυτά, βάλτε μόνο μια κακή ήττα, αυτή στο Βελιγράδι.

Μιλάμε για μια πολύ δουλεμένη ομάδα που παίζει σοβαρό μπάσκετ με άμυνα και με κλειδί το τρίποντο (την περασμένη εβδομάδα κατέβασε στους 50π την Φενέρ!). Απλά της λείπει λίγο η εμπειρία. Φυσικά ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και στα 40 λεπτά, να παίξει καλή άμυνα στο αμυντικό ριμπάουντ και να μην αφήσει την Κούμπαν να τρέξει και να βρει λύσεις στην προσωπική άμυνα στον Ντιλέινι. Και να έχει έτσι στην επίθεση καλή κυκλοφορία της μπάλας με στόχο τα καλά ποσοστά στο τρίποντο τα δικά του, αλλά και να βρει ατομικές φάσεις με τον Ουίλιαμς (εφόσον παίξει). Χρειάζεται, επίσης, να βρει λύσεις στην αμυντική λειτουργία στο πικ εν ρολ που είναι και το αδύνατο σημείο του.

Συνολικά ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει καλή περιφερειακή άμυνα που μπορεί πλέον με το γέμισμα που έκανε εκεί και την Αμερικάνικη ενίσχυση. Η Λοκομοτίβ έχει 50% στα τρία ματς(!) με 8, 13 και 13 τρίποντα που εκτέλεσαν την ελληνική ομάδα. Κλειδί η άμυνα του Καλάθη στον Ντιλένι, αλλά και το ριμπάουντ. Σημαντικό ρόλο, επίσης, θα παίξει η αρχή, αφού η Κούμπαν έχει ξεκινήσει δύο φορές με... γκολ (+12) από τα αποδυτήρια.

Ευκαιρία για μια εύκολη νίκη

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Λίγα πράματα εδώ. Παίζει με την Ζαλγκίρις που του έκανε πλάκα με την άμυνα στο Κάουνας και του έριξε μια 20αρα που του κοστίζει. Ο Ολυμπιακός δεν κρατά την τύχη στα χέρια του, αλλά το 4/4 δεν είναι απαγορευτικό με τρία ματς στον Πειραιά. Θέλει να εξαντλήσει τις ελπίδες του και λογικά θα θέλει να φτιάξει την ψυχολογία του. Άρα έχοντας και το κινητρο της ρεβάνς να ξεσπάσει στην Ζαλγκίρις που είναι μια δουλεμένη ομάδα με ψηλά κορμιά και με πρόβλημα στην περιφέρεια, το οποίο μεγάλωσε με την αποχώρηση του Καλνιέτις (παρά το γεγονός ότι ήρθε ο κοντούλης Ραντλ).

Η ομάδα του Σάρας και του Βουγιούκα είναι πονηρή, αλλά την μπλοκάρεις εύκολα αφού δεν έχει μακρινό σουτ και δεν παίζει γρήγορα σε αντίθεση με το κλασικό Λιθουανικό μοντέλο μπάσκετ. Συνεπώς ο Ολυμπιακός, που δεν μπήκε σε νέα... κρίση αφού κέρδισε την ΑΕΚ έστω και στην 2η παράταση), έχει την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή για να παλέψει στο φινάλε της 2ης φάσης για το μικρό θαύμα της πρόκρισης. Στην καθομιλουμένη, πρόκειται για ματς 15 πόντων, χαλαρά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζόρτζεβιτς: "Αργήσαμε κάπως να κάνουμε τις αλλαγές"

Μπαρτζώκας: "Καλύτερος πλέον ο Παναθηναϊκός"

News 24/7

24MEDIA NETWORK