Περίεργο φινάλε για τους "αιώνιους"

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον επίλογο των "αιωνίων" στο Top-16 της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός που πάει στην Πόλη με το μυαλό στα χιαστί και ο Ολυμπιακός που υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ ελπίζοντας στο θαύμα.

Περίεργο φινάλε για τους "αιώνιους"

Περίεργος επίλογος για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην 2η φάση της Ευρωλίγκας. Της διοργάνωσης που ο Μπερτομέου νομίζει ότι ζει σε... αγγελικά πλασμένο κόσμο μιας και υποστηρίζει ακόμα ότι οι ομάδες παίζουν πάντα για την νίκη και γι' αυτό η διοργανώτρια -σε αντίθεση με κάθε λίγκα παγκοσμίως- δεν βάζει (ειδικά) τους αγώνες με βαθμολογικό κίνητρο στην τελευταία αγωνιστική ίδια ώρα και μέρα. Γι αυτό το λόγο ο Ολυμπιακός, αλλά και η ΤΣΣΚΑ στο φινάλε θα ξέρουν αν και τι κίνητρο θα έχουν.

Πάει με το μυαλό στα σενάρια

Ξεκινάμε, όμως, με τον Παναθηναϊκό σε ένα φινάλε που δεν έχουμε πολλά να πούμε καθώς τα σημαντικά θα είναι μόλις προκύψουν τα χιαστί. Ενα πιθανό σενάριο είναι να σκάσουν τα ζευγάρια ΤΣΣΚΑ-Αστέρας, Φενέρ-Ρεάλ, Λαμποράλ-ΠΑΟ και Κούμπαν-Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός, χωρίς να είναι και στην καλύτερή του φόρμα, πάει στην Πόλη για το ματς με τη Εφές που έχει τα δικά της. Εχει εξασφαλίσει την 3η θέση και με νίκη και ήττα της Κούμπαν σε διπλανό γήπεδο (την επόμενη μέρα όμως!) από την Νταρουσάφακα παίρνει την 2η θέση και το πλεονέκτημα της έδρας. Ερώτημα: Πλεονέκτημα με ΟΑΚΑ και αντίπαλο πχ Μπαρτσελόνα αν μπορούσε να διαλέξει, ή μειονέκτημα και Λαμποράλ; Κανείς δεν ξέρει η απάντηση...

Πάντως το πιθανότερο ζευγάρωμα είναι με Λαμποράλ και αρέσει. Μην σκάσει μόνο καμία έκπληξη με 2η την ΤΣΣΚΑ (αν χάσει στο ΣΕΦ και κερδίσει η ισπανική ομάδα στο Μπάμπεργκ) και τρέχουν και δεν φτάνουν οι "πράσινοι"! Παντως ο Παναθηναϊκός πάει στην γείτονα χώρα για να κάνει το καθήκον του. Να κερδίσει και να περιμένει δώρο το από την Νταρουσάφακα που είδαμε πως πέρασε από την Σερβία. Ο Παναθηναϊκός πάντως δεν θα έχει εύκολο έργο. Η Εφές είναι αδιάφορη αλλά θα παίξει για τον εαυτό της....Το κλίμα δεν είναι καλό με την βαριά αποτυχία σε μια ομάδα 20-25 εκατομμυρίων και με τον μεγάλο Ίβκοβιτς που, ειρήσθω εν παρόδω, θα φύγει το καλοκαίρι μετά την νέα αποτυχία. Μεγάλωσε και είναι ώρα αποχώρησης από τους πάγκους. Δηλαδή θα πήγαινε Έλληνας προπονητής χειρότερα από τον Σέρβο στην Τούρκικη ομάδα; Ποτέ!

Ερώτημα: Πλεονέκτημα με ΟΑΚΑ και αντίπαλο πχ Μπαρτσελόνα αν μπορούσε να διαλέξει, ή μειονέκτημα και Λαμποράλ; Κανείς δεν ξέρει η απάντηση...

Ο Ίβκοβιτς έχει μεγαλώσει, η πανάκριβη με ταλέντο και καλό σχεδιασμό Εφές έγινε μια ομάδα με άναρχο μπάσκετ, χωρίς άμυνα, σοφτ και με μεγάλα νεκρά διαστήματα. Μόνο ομάδα Ντούντα δεν θυμίζει γενικώς. Δεν είχε και ποτέ την σκληρή έδρα και αποκλείστηκε δίκαια. Θα παίξει όμως για το γόητρο και το ματς δεν έχει φαβορί τον ΠΑΟ που έχει το κίνητρο, αλλά θα είναι ντέρμπι. Πάντως αν δεν παίξουν Χερτέλ και Σάριτς η ελληνική ομάδα αποκτά ένα προβάδισμα.

Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θα πρέπει για να πάρει το διπλό να παίξει καλή άμυνα, να πάει το ματς στον τσαμπουκά, να πιέσει τα εξαιρετικά δημιουργικά πόιντ της Εφές και να βάλει την μπάλα μέσα σωστά με τον Ραντούλιτσα. Να χτυπάει με τον Γουίλιαμς στα αδύνατα αμυντικά 2αρια της Εφές ειδικά όταν είναι με χαμηλά σχήματα και να την οδηγήσει σε λάθη. Μετά να μπορέσει να παίξει καλή άμυνα στα μακρινά σουτ των 3-4αριών της, αλλά και να αποφύγει το πικ εν ρολ που είναι, μαζί με το τρανζίσιον, το αγαπημένο παιχνιδι της Εφές, η οποία, όμως, έχει αμυντικό πρόβλημα ειδικά ατομικά.

Κι αν του κάτσει;

Πάμε και στον Ολυμπιακό που δεν ξέρουμε αν θα έχει κίνητρο. Αν κερδίσει η Ζαλγκίρις την Μπαρτσελόνα που είναι πολύ δύσκολο σενάριο, υπάρχουν κάποιες σοβαρές ελπίδες για το θαύμα της πρόκρισης μετά το κάζο με την Χίμκι στην Μόσχα που φέρνει τους "ερυθρόλευκους" αγκαλιά με τον αποκλεισμό. Δεν ξέρουμε φυσικά αν η ΤΣΣΚΑ θα έχει κίνητρο για το ματς και αν έχει εξασφαλίσει πριν το τζάμπολ την πρωτιά. Αν το παιχνίδι το θέλουν και οι δύο ομάδες ο Ολυμπιακός έχει την έδρα που μεταμορφώνεται, αλλά και την τεράστια απουσία του Πρίντεζη που με Αγραβάνη και Παπαπέτρου στο "4" για 40' είσαι ομάδα για την 1η φάση όχι για Final 4...

Από την άλλη, η ΤΣΣΚΑ δεν τρομάζει καθώς δεν παίζει άμυνα και είναι σοφτ αλλά έχει... πυρηνικές δυνάμεις στην περιφέρεια. Μιλώντας στο... άγνωστο δεν έχει νόημα. Ας ελπίσουμε για το ελληνικό μπάσκετ ο Ολυμπιακός να μπει με ελπίδες πρόκρισης αν κερδίσει το ματς (κοινώς να έχουν κάτσει βολικά τα άλλα αποτελέσματα). Αν συμβαίνει αυτό με την φανέλα και την έδρα έχει τύχη αν και με τις σοβαρές του απουσίες (ειδικά του Πρίντεζη) όσο και αν δεν τρομάζει η ΤΣΣΚΑ οι Ρώσοι θα είναι το φαβορί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK