Βολές; Κάντο όπως ο... Λεμπρόν

Ο Σωτήρης Γεωργίου καλεί τους εκκολαπτόμενους καλαθοσφαιριστές να αφήσουν τα... πονηρά ραντεβού και να μιμηθούν στις βολές τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου, Λεμπρόν Τζέιμς.

Βολές; Κάντο όπως ο... Λεμπρόν
Λεμπρόν Τζέιμς

Μάθε παιδί μου βολές, κατά το μάθε παιδί μου γράμματα λοιπόν...

Είναι γνωστό το πρόβλημα με τις ελεύθερες βολές στην Ελλάδα, το σουτ από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας", όπως συνηθίζουμε να λέμε, και το βλέπουμε σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, ειδικά στην Ευρωλίγκα των "αιωνίων".

Να δούμε στοιχεία; Ο Ολυμπιακός έχει 70/97, δηλαδή ποσοστό 72%, και ο Παναθηναϊκός είναι σε ακόμη χειρότερη θέση με 59/86, δηλαδή ποσοστό 68%! Και οι άλλες ομάδες στην Ευρώπη όμως έχουν πρόβλημα, όπως ο Άρης με 70% ενώ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι κοντά στο 77%, που θεωρείται αξιοπρεπής αριθμός.

Μικρά νούμερα για ομάδες με στόχο τον τίτλο και τη διάκριση και χαμένες βολές που πολλές φορές κοστίζουν ακριβά σε όλα τα επίπεδα, με τις ομάδες μας να έχουν χάσει σημαντικά παιχνίδια.

Πάνω από όλα αυτά πλανάται ένα μεγάλο "γιατί". Οι ειδικοί και οι προπονητές λένε για τις χαμένες βολές ότι είναι θέμα συγκέντρωσης και προπόνησης. Ειδικά όταν χάνουν τόσες βολές οι κοντοί, όπως φέτος που έχουμε δει χαμένα ζευγάρια από Σπανούλη και Καλάθη, είναι άξιον απορίας.

Η συγκέντρωση είναι το ένα θέμα. Αλλά το άλλο είναι η ατομική προπόνηση. Πολλοί παίκτες εκτελούν εκατοντάδες βολές μόνοι τους, μετά από την προπόνηση. Και όπως το σουτ, έτσι και οι βολές είναι θέμα εκμάθησης, θέμα δουλειάς στο γήπεδο.

Πόσοι το έχουν κάνει όπως ο κορυφαίος του κόσμου;

Το άρθρο όμως το ξεκίνησα με αφορμή τον βασιλιά Λεμπρόν! Σουτάροντας με μόλις 57,6% (19/33) στις βολές στην αρχή της σεζόν, ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου βρήκε έναν τρόπο να βελτιώσει το ποσοστό του. Ο σταρ των Καβαλίερς ανάρτησε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να προπονείται σχεδόν τα μεσάνυχτα σε ένα ανοικτό γήπεδο. Έγραψε μάλιστα "δουλεύοντας όλη μέρα, ειδικά στα πράγματα στα οποία δεν είσαι εξαιρετικός θα πετύχεις περισσότερα!"

Το ερώτημα είναι απλό. Πόσους δικούς μας αθλητές έχουμε δει να κάνουν κάτι ανάλογο; Πόσοι παίκτες που έχουν πρόβλημα στις βολές, που είναι πλέον κλειδί στο σύγχρονο μπάσκετ, είναι αυτοί που έχουν κάτσει μετά από την προπόνηση να μαζέψουν παιδάκια να τους δίνουν την μπάλα να κάνουν 500 και 1.000 βολές ή έστω σουτ;

Ο νους στα ραντεβού, όχι στην εξάσκηση

Το σουτ και οι ελεύθερες βολές είναι θέμα προπόνησης και επανάληψης. Και χρειάζονται έξτρα χρόνο και προπόνηση. Για να λέμε την αλήθεια, όμως, πόσους ταλαντούχους πιτσιρικάδες ξέρετε να κάνουν ό,τι ο Λεμπρόν; Μερικοί μπορεί να το κάνουν. Αρκετοί όμως έχουν το μυαλό στην ώρα για να τελειώσει η προπόνηση και να φύγουν από το γήπεδο για να προλάβουν κανένα... πονηρό ραντεβουδάκι με κανένα μοντελάκι! Και έτσι, λοιπόν, σχεδόν κανείς δεν κάθεται μια ωρίτσα για να σουτάρει πχ. βολές μετά από το τελος της προπόνησης.

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το επιβάλλει η ομάδα στους αθλητές της, αλλά θα έπρεπε οι ίδιοι να το κάνουν, για να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Και έτσι είναι περίεργο να δούμε αν κάποιος Έλληνας παίκτης στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει το παράδειγμα του μεγάλου Λεμπρόν και θα τουιτάρει ένα ανάλογο παράδειγμα, έστω και αν δεν είναι τα μεσάνυχτα και σε ανοιχτό γήπεδο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

POLL: Αυτές είναι οι κορυφαίες τριάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK