Η 12αδα... προσευχή της Εθνικής

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τις επιλογές του Κατσικάρη για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, οι οποίες μαρτυρούν και την τελική 12άδα.

Η 12αδα... προσευχή της Εθνικής
katsikaris.jpg

Ο Φώτης Κατσικάρης κάλεσε 16 παίκτες για την προετοιμασία της Εθνικής, αλλά στην πραγματικότητα διάλεξε τους 12 που θέλει να πάρει μαζί του στην Ισπανία και άλλους τέσσερις, που δεν πρόκειται να... κατεβάσουν μούτρα αν δεν συμπεριληφθούν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Νέα ήθη και έθιμα

Ο νέος προπονητής της Εθνικής έφερε νέα ήθη και έθιμα. Παρέπεμψε σε σημαντικό βαθμό στο ισπανικό μοντέλο, που είναι ξεκάθαρο ως προς τη σύνθεση που θα παραταχθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση. Καλούνται 12, κάνουν την προετοιμασία και παίζουν στο τουρνουά. Αν προκύψει πρόβλημα, παίρνουν τηλέφωνο κάποιον άλλο, του λένε να σταματήσει τις διακοπές του και χωρίς παρεξήγηση μπαίνει στην ομάδα. Για παράδειγμα το 2006 ο Μαρκ Γκασόλ ήταν σε ένα νησί και έκανε ηλιοθεραπεία, όταν τον κάλεσαν για να ταξιδέψει στην Ιαπωνία. Και στον τελικό ήταν ο πολυτιμότερος Ισπανός.

Βέβαια ο Κατσικάρης δεν πήρε 12, αλλά 16, διότι άλλο πράγμα η Εθνική Ελλάδας και άλλο η Εθνική Ισπανίας. Άλλο ο Έλληνας προπονητής και άλλο ο Ισπανός. Ο Κατσικάρης θέλει να γίνεται καλή προπόνηση και με 12 παίκτες, Έλληνας προπονητής δεν μπορεί να δουλέψει.

Στο μυαλό του η 12άδα

Από την άλλη, όμως, έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του τη 12αδα, Γι' αυτό και δεν μπορούσε να καλέσει τον Φώτση για να κάνει προπονήσεις, αλλά μόνο αν τον ήθελε στην αποστολή. Δεν μπήκε, λοιπόν, στη διαδικασία να τον πάρει στην ομάδα και του πει σε λίγο καιρό να φύγει... Στα 33 του χρόνια, ο αρχηγός της Εθνικής αξίζει σεβασμό. Ας μην ξεχνάμε ότι μόνο τρεις εν ενεργεία μπασκετμπολίστες δεν έχουν αρνηθεί ποτέ ως τώρα πρόσκληση. Πρώτος και καλύτερος ο νέος αρχηγός Νίκος Ζήσης και στη συνέχεια ο Αντώνης Φώτσης και ο Γιάννης Μπουρούσης. Όλοι, πλέον, πάνω από 30 ετών...

Από την άλλη, δεν είναι καθόλου υποτιμητικό για τον Γιάνκοβιτς, τον Αθηναίου, τον Τσαϊρέλη και τον Μπόγρη να κάνουν προετοιμασία και μετά να αποχωρήσουν. Το αντίθετο. Κι αν στην πορεία κάτι αλλάξει, ίσως ένας από τους τέσσερις να μπει στη 12αδα... Κανείς δεν τους είπε ότι θα αποκλειστούν ό,τι και να γίνει, απλά αυτό είναι το προφανές...

Πλήρης ομάδα

Πάμε τώρα στην... προφανή 12αδα. Με Ζήση, Καλάθη, Σλούκα, Μάντζαρη και Βασιλειάδη η περιφέρεια τα έχει όλα... Με Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Καϊμακόγλου και Πρίντεζη στις θέσεις των φόργουορντ δεν λείπει τίποτα. Και με Μπουρούση, Κουφό, Βουγιούκα στους σέντερ, η Εθνική έχει την καλύτερη τριάδα των τελευταίων ετών... Με άλλα λόγια. Η Εθνική είναι πλήρης, πολύ καλύτερη απ' όσο περιμέναμε. Όμως είναι οριακή η κατάσταση. Και αν προκύψει έστω ένα πρόβλημα, τότε αλλάζει το πράγμα. Αν για παράδειγμα τιμωρηθεί ο Καλάθης, η κατάσταση γίνεται δύσκολη... Αν κάποιος τεθεί νοκ άουτ για οποιοδήποτε λόγο, δύσκολα θα καλυφθεί το κενό. Οι... προσευχές να μην προκύψει άλλη απουσία, θα συνοδεύουν την προετοιμασία της Εθνικής.

Διαβάστε ακόμη:

Η 16άδα της Εθνικής για το Μουντομπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK