Με αγάπησαν γιατί πλάκωσα τον Ρούντι

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τη μεταμόρφωση του Μάρντι Κόλινς. Είναι αυτός που γίνεται αγαπητός γιατί πλακώνει τους αντιπάλους στο ξύλο...

Με αγάπησαν γιατί πλάκωσα τον Ρούντι
INTIME SPORTS

Τι θα λέει ο Μάρντι Κόλινς στα εγγόνια του, όταν θα τον ρωτήσουν για την καριέρα του στον Ολυμπιακό; "Πήγα στην Ελλάδα, έπαιξα στον πρωταθλητή Ευρώπης και ο κόσμος με αγάπησε γιατί πλάκωσα στο ξύλο έναν Ρούντι Φερνάντεθ. Τον καλύτερο παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης".

Στην αρχή είχε γκρίνια

Σίγουρα δεν είναι... παράσημο για έναν μπασκετμπολίστα να αποθεώνεται για τα σκληρά φάουλ που κάνει στους αντιπάλους του, αλλά δεν είναι και κάτι σπάνιο στον αθλητισμό. Να κερδίζουν, δηλαδή, το χειροκρότημα όχι μόνο όσοι βάζουν τρίποντα ή κάνουν καρφώματα, αλλά κι αυτοί που κάνουν τη βρώμικη δουλειά, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Για τον Μάρντι Κόλινς, οι πρώτες μέρες στον Πειραιά δεν ήταν αυτό που λέμε ιδανικές. Δεν ήταν αυτό ακριβώς που περίμενε ο κόσμος, ως αντί-Λο δεν αποδείχθηκε κατάλληλη λύση. Μέχρι να αρχίσει η σειρά με τη Ρεάλ ήταν περισσότερο αντιπαθής στον κόσμο, ο Μπαρτζώκας αποφάσισε ουσιαστικά να τον αποσύρει από τα εντός έδρας ματς της Ευρωλίγκα, για να γλιτώσει τη γκρίνια. Και ο ίδιος και ο Κόλινς και ο Ολυμπιακός. Είχαν προηγηθεί οι αποδοκιμασίες σε βάρος του Αμερικανού στο παιχνίδι με το Μιλάνο. Εδώ που τα λέμε, τα είχε κάνει λίγο μαντάρα ο Μάρντι σε εκείνο το ματς.

Δεν είναι πλέον ανεπιθύμητος

Οχι ότι τώρα έχει γίνει σούπερ σταρ ή κάνει τη διαφορά με τα επιθετικά του κόλπα, αλλά έχει πάψει να είναι και ανεπιθύμητος. Για την ακρίβεια κερδίζει και χειροκρότημα πλέον από το κοινό, σε βαθμό... αποθέωσης. Τι άλλαξε την άποψη του κόσμου; Κατ' αρχάς όλοι θεώρησαν υπερβολικό να αποδοκιμάζεται παίκτης του Ολυμπιακού σε εντός έδρας ματς και έγιναν προσπάθειες στήριξής του στον αγώνα της Α1 με τον ΠΑΟΚ, μέχρι που ήρθαν οι αναμετρήσεις με τη Ρεάλ.

Ο Κόλινς είχε δώσει δείγματα... γραφής με ένα σκληρό φάουλ στον Διαμαντίδη και ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να τον ρίξει στη μάχη και στη Μαδρίτη, ρίχνοντάς τον ακριβώς πάνω στον Ρούντι Φερντάντεθ. Ε, από την πρώτη στιγμή του έκανε τη ζωή δύσκολη, αποφάσισε να τον σταματήσει με χέρια και με πόδια. Με αθλητικό ή αντιαθλητικό τρόπο. Ε, από τότε μπήκε στις καρδιές των οπαδών του Ολυμπιακού. Και παράλληλα έδειξε το δρόμο. Στα πλέι οφ κανείς δεν χαρίζεται. Και το φάουλ δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται. Δεν είναι πάντα παράβαση, είναι πολλές φορές και όπλο για μια ομάδα... Ε, από τότε που ο Ρούντι έμπλεξε με τον Κόλινς έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο παρκέ, έστω κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει και μπόλικο θέατρο. Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει γίνει σκληρός και πλέον αυτό αποδίδει καρπούς.

Το λένε και οι αριθμοί

Θέλετε και μια αριθμητική απόδειξη; Στο πρώτο ματς, η Ρεάλ εκτέλεσε 16 βολές και έβαλε 88 πόντους. Στο δεύτερο σούταρε 21 φορές από τη γραμμή, έβαλε 81 πόντους. Στον τρίτο αγώνα εκτέλεσε 20 βολές και έβαλε 76 πόντους, χθες στο ΣΕΦ σούταρε 28 και πέτυχε 62 πόντους. Και δεν είναι θέμα ευστοχίας ή αστοχίας από τη γραμμή, είναι ζήτημα ρυθμού και προσέγγισης της κατάστασης. Αν της αφήσεις τη Ρεάλ να πάρει μπρος, δεν την σταματάς όσες αλλαγές κι αν κάνεις στην άμυνα... Αν την κρατάς σβηστή, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να κυριαρχήσει. Γι αυτό και ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει να παίζει στο όριο και να μην φοβάται τα φάουλ... Κι αν το ξεχάσει κάποια στιγμή την Παρασκευή, δεν έχει παρά να ρίξει στη μάχη του Κόλινς, που επί τη ευκαιρία έδειξε και άλλα καλά στοιχεία στο τέταρτο ματς. Δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα της Ρεάλ, ήταν επιθετικός, πάσαρε σωστά. Εβαλε 4 πόντους, είχε 2 ασίστ, έκανε πράγματα που δεν τα έγραψε η στατιστική...

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός-Ρεάλ 71-62

Ο Ντάνστον "γκρέμισε" τον Ρούντι (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK