Να μην διαβαστεί ανάποδα αυτή η νίκη

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για το 95-65 επί της Νέας Ζηλανδίας και κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

Να μην διαβαστεί ανάποδα αυτή η νίκη

Το 95-65 επί της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να διαβαστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο χειρότερος όμως απ' όλους είναι να διαβαστεί ανάποδα.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι υπερδύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ, αλλά στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της στο Κάουνας δυσκόλεψε και την Σλοβενία και τη Λιθουανία. Δεν ήταν λοιπόν, περίεργο το 50-48 του ημιχρόνου, που μάλιστα διαμορφώθηκε με τρίποντο του Μπουρούση στην εκπνοή. Η Εθνική δυσκολεύτηκε από το ιδιαίτερο παιχνίδι των Νεοζηλανδών, με τη διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα και τα πολλά σουτ από την περιφέρεια. Η Ελλάδα δεν έπαιξε καλά στην άμυνα και άφησε περιθώριο στον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του.

Μόνο που οι δυνατότητες της Νέας Ζηλανδίας είναι συγκεκριμένες. Η Εθνική τους διάβασε καλύτερα στο δεύτερο μέρος, έπαιξε φοβερή άμυνα και έδειξε ποιος είναι ο ένας και μοναδικός δρόμος για τα θετικά αποτελέσματα. Μόνο δια μέσου της άμυνας μπορεί να γίνει κάτι καλό και οι 17 πόντοι που δέχθηκε η ελληνική ομάδα είναι μία εξαιρετική επίδοση, που την βοήθησε να "καθαρίσει" το ματς. Οσο για την επίθεση; Η μπάλα κυκλοφορεί όλο και καλύτερα, υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε ψηλούς και κοντούς, διάθεση για τρέξιμο και αιφνιδιασμούς.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου προβλημάτισε, όμως η αντίστοιχη του δευτέρου σκόρπισε χαμόγελα. Μέχρι εκεί όμως. Η τελική διαφορά των 30 πόντων ενδεχομένως να έφτιαξε και την διάθεση ή την ψυχολογία της ομάδας, που ναι μεν δεν θέλει να είναι πρωταθλήτρια στα φιλικά αλλά δεν θέλει και να χάνει σε μόνιμη βάση. Αλλά: Το 95-65 δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, είναι μια νίκη σε φιλικό εναντίον μιας καλής, αλλά όχι πολύ καλής ομάδας. Περισσότερο χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν από το ματς με τη Σλοβενία, ακόμα περισσότερα από την ήττα απέναντι τη Λιθουανία.

Ομως ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε στα δύο φιλικά που έρχονται. Μπαίνει πλέον στη... μάχη και ο Νικ Καλάθης, άρα θα έχουμε πλήρη εικόνα. Ως τώρα υπήρχε τουλάχιστον μία απουσία. Με τον Πρίντεζη στο ρόστερ ήδη η Εθνική ανέβηκε ένα σκαλί. Από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί και το παζλ στην περιφέρεια, θα καταλάβουμε ακόμα περισσότερα... Υπομονή, λοιπόν, μέχρι την Τετάρτη και εν συνεχεία την Παρασκευή και κυρίως προσοχή: να μην διαβαστεί ανάποδα η νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας. Μην αρχίσει κανείς να... πανηγυρίζει για έναν φιλικό περίπατο.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 95-65

News 24/7

24MEDIA NETWORK