Τι κάνει και τι δεν κάνει ο Χάντερ

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Οθέλο Χάντερ και ο Σπύρος Καβαλιεράτος αναλύει τα προσόντα του παίκτη και τι μπορεί να προσφέρει στους Πειραιώτες.

Τι κάνει και τι δεν κάνει ο Χάντερ

Το μπάσκετ δεν είναι ποδοσφαιρο για να χωρίζονται οι παίκτες σε επιθετικούς και αμυντικούς, όμως κάθε προσθήκη έχει συγκεκριμένη λογική και προσανατολισμό. Για τον Ολυμπιακό λοιπόν, η απόκτηση του Οθέλο Χάντερ έχει να κάνει με τον τρόπο που θα παίζει άμυνα ο Μπαρτζώκας.

Ο Αμερικανός είναι κοντός σέντερ, under size όπως συνηθίζουν να λένε οι προπονητές. Δεν έχει παιχνίδι με πλάτη, δεν μπορεί να παίξει με πρόσωπο, με άλλα λόγια να δημιουργήσει επιθετικά για τον εαυτό του. Ισως να βάλει κάποια σουτ από μέση απόσταση, αλλά τίποτα περισσότερο... Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι... άχρηστος στην επίθεση. Γιατί είναι ικανότατος στο πικ εν ρολ και μπορεί να τελειώσει φάσεις ψηλά, μετά από ασίστ των περιφερειακών.

Το μπάσκετ δεν είναι... μονό

Κι αν στην επίθεση δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ο Χάντερ, στην άμυνα έχει τα χαρακτηριστικά του ψηλού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο πιο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Γιατί αν έχετε παρατηρήσει, οι - παλιοί - κανονικοί σέντερ δεν ευδοκιμούν ή τουλάχιστον δεν κερδίζουν τους μεγάλους τίτλους. Ο πανάκριβος Νέναντ Κρστιτς για παράδειγμα προέρχεται από τρεις σεζόν που η ΤΣΣΚΑ απέτυχε, αν και ο ίδιος είναι ο καλύτερος με πλάτη στο καλάθι. Ο Αντε Τόμιτς δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα σε μια μεγάλη επιτυχία στην Ευρωλίγκα. Και πάει λέγοντας...

Κανείς δεν λέει φυσικά ότι ο Χάντερ είναι καλύτερος από τον Τόμιτς ή τον Κρστιτς, αλλά το μπάσκετ δεν είναι... μονό, το αποτέλεσμα είναι θέμα ομάδας. Και μπορεί η ίδια η ομάδα να κάνει τον φτηνό ψηλό νικητή και όχι ο ακριβός σέντερ να κάνει την ομάδα νικήτρια.

Αμυνα με αλλαγές...

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο Αμερικανός στην άμυνα; Να μαρκάρει σαν περιφερειακός. Να παίξει δηλαδή στα πόδια τους αντίπαλους γκαρντ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Ολυμπιακός θα παίξει την επόμενη σεζόν με αλλαγές στην άμυνα. Από την αρχή ως το τέλος. Γιατί πέρυσι οι ερυθρόλευκοι το έκαναν από τα μισά της σεζόν μέχρι και το τέλος, δίχως όμως να έχουν 100% κατάλληλο υλικό γι αυτό. Ο Ντάνστον μπορούσε να το κάνει, ο Σίμονς όχι με το ίδιο αποτέλεσμα, ο Σερμαντίνι καθόλου.

Πλέον ο Ολυμπιακός θα έχει και Ντάνστον και Χάντερ ικανούς να αλλάξουν στην άμυνα και να έχουν αποτέλεσμα. Θα έχουν και τον Καββαδά να κάνει την ίδια δουλειά, αλλά και όλα τα 4αρια, δηλαδή τον Πρίντεζη, τον Πέτγουεϊ και τον Αγραβάνη. Ο Μπαρτζώκας αναπροσαρμόζει πλήρως το αμυντικό του πλάνο σε σχέση με την ημέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό και πλέον θα έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνει. Και με αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει να καταπολεμήσει την έλλειψη ύψους στην φροντ λάιν... Η πίεση στην άμυνα θα είναι το σήμα κατατεθέν των ερυθρολεύκων...

Τα μειονεκτήματα

Είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Οτι θα υπάρξουν προβλήματα σε κάποια παιχνίδια, είναι μάλλον αναμενόμενο. Και στην επίθεση, αφού δεν θα υπάρχει παιχνίδι με πλάτη και στην άμυνα. Παίκτες σαν τον Κρστιτς και τον Τόμιτς, δύσκολα θα αντιμετωπιστούν στον 1 εναντίον 1. Εκεί θα χρειαστεί η ομαδική προσπάθεια, προκειμένου να γίνει το μειονέκτημα-πλεονέκτημα. Ομως δεν έχει και άλλα περιθώρια ο Ολυμπιακός. Δεν είναι πλέον η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην Ευρώπη, δεν ψωνίζει πρώτη, δεν μπορεί να αγοράσει από το πάνω ράφι... Ε, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, πρέπει και να ρισκάρει και να αναζητήσει κάτι διαφορετικό, που αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να φέρει και το αποτέλεσμα, που λίγοι περιμένουν. Οπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK