1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)

Το εκπληκτικό παιχνίδι της Ισπανίας με την Πορτογαλία μέσα από τα μάτια του expert Σπύρου Πασπαλίδη. Ο Ελληνας αναλυτής σας δίνει στο πιάτο όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες του αγώνα μέσα από ενδελεχή μελέτη και πίνακες από τους οποίους βγαίνουν ιδιαίτερα συμπεράσματα.

1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)

Η 2η μέρα του Μουντιάλ έφερε αντιμέτωπο το ιβηρικό ντουέτο για τον Β’ όμιλο. Το σκορ του αγώνα (3-3) οτι πιο εντυπωσιακό και... πιασάρικο για ξεκίνημα Παγκόσμιου Κυπέλλου, πόσο μάλλον σε ντέρμπι δυο διεκδικητών. Ο τρόπος παιχνιδιού των 2 ομάδων και τα ατομικά λάθη όμως, ήταν που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Η σημερινή μου προσέγγιση ανάλυσης επικεντρώνεται κυρίως στον τρόπο παιχνιδιού λαμβάνοντας υπόψιν την παράταξη των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο (σύστημα) και την αποτελεσματικότητα αυτών.

Η Ισπανία χρησιμοποίησε μια διάταξη – το σύστημα 1:4:3:3 (Face Down) καθ 'όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Η Πορτογαλία χρησιμοποίησε μια διάταξη – το σύστημα 1:4:4:2 (Flat) στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και τις παραλλαγές του 1:4:4:1:1 και 1:4:5:1 κάποιες στιγμές. Η επαναφορά της βασικής διάταξης στον τρόπο παιχνιδιού της έδωσε την ισοπαλία στην Πορτογαλία.

Η διάταξη των ομάδων με τον τρόπο αυτόν στον αγωνιστικό χώρο καθόρισε εν μέρη και τους διαύλους κίνησης. Η Πορτογαλία κατά μέσο όρο κινήθηκε σε άμυνα και επίθεση στο κεντρικό τρίτο του γηπέδου σε ποσοστό 44,2% και στην αριστερή πτέρυγα σε ποσοστό 43,4%. Η Ισπανία κατά μέσο όρο κινήθηκε σε άμυνα και επίθεση σε ποσοστό 55,1% στο κεντρικό τρίτο και σε ποσοστό 43,5% στην αριστερή πτέρυγα του γηπέδου.

Η Πορτογαλία εκμεταλλεύτηκε περισσότερο το επιθετικό βάθος (απόσταση μεταξύ της αμυντικής και της επιθετικής γραμμής) που ήταν κατά μέσο όρο 50,4 μέτρα, σε σχέση με την Ισπανία (38,9 μέτρα).

Αντίθετα οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν το πλάτος του γηπέδου (απόσταση μεταξύ των πλαγίων παικτών) κατά μέσο όρο 53,7 μέτρα, 50,3 μέτρα για την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Η Ισπανία ανέκτησε την κατοχή της μπάλας από τους Πορτογάλους 39 φορές και κατά μέσο όρο 46,2% στο κεντρικό τρίτο και 38,5% στην δεξιά πτέρυγα. Οι Πορτογάλοι αντίστοιχα ανέκτησαν την κατοχή της μπάλας από τους Ισπανούς 30 φορές και κατά μέσο όρο 53,3% στο αμυντικό τρίτο και περίπου 40% στην κάθε πτέρυγα.

Τα ποσοστά αυτά υποδεικνύουν τον τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού της κάθε ομάδας. Η Πορτογαλία κυρίως αναπτυσσόταν επιθετικά με μεγάλων αποστάσεων πάσες από το αμυντικό προς το επιθετικό τρίτο, ενώ η Ισπανία αναπτυσσόταν επιθετικά δομημένα πιο συχνά με μικρών αποστάσεων πάσες.

Η Ισπανία είχε χρονική υπεροχή στην κατοχή της μπάλας, 43 λεπτά σε όλο τον αγώνα ενώ η Πορτογαλία είχε 27 λεπτά κατοχής. Στους χρόνους αυτούς η Πορτογαλία “έχασε” την κατοχή της μπάλας 25 φορές με μεγαλύτερη συχνότητα στην δεξιά πτέρυγα και στο κεντρικό τρίτο. Η Ισπανία αντίστοιχα είχε 30 φορές απώλεια της κατοχής της μπάλας κυρίως στο κεντρικό τρίτο.

Συμπερασματικά μπορεί να αναφερθεί ότι ενώ η στατιστική ανάλυση υποδεικνύει υπεροχή της Ισπανίας ως προς τον τρόπο παιχνιδιού, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από ατομικά λάθη.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)
1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)
1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)
1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)
1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)
1-4-3-3 (Face Down) vs 1-4-4-2 (Flat)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΣΠΑΛΙΔΗΣ

Ο Σπύρος Πασπαλίδης εργάστηκε επί πενταετίας για την Arsenal FC Elite Academy (ακαδημία επίλεκτων ποδοσφαιριστών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια) ως επικεφαλής “Goalkeeper Coach”, “Specific Coach” και “Scouter”.

Τα αυστηρά πρότυπα του κορυφαίου Αγγλικού σωματείου απαιτούσαν την αντιμετώπιση όλων των πεδίων μέσω της επιστημονικής μεθοδολογίας του “Sport Science”. Σε αυτό, αλλά και στις διοικητικές και οργανωτικές απαιτήσεις ενός σωματείου που λειτουργεί με υψηλά πρότυπα εντρύφησε στην Αγγλία, μετά από εισήγηση του “Chief Scouter” της Arsenal Steve Morrow, τότε τεχνικού διευθυντή της Arsenal Elite Academy, που διέκρινε τις ικανότητες, την ανήσυχη φύση και τη δυναμική του. Στην Αγγλία τον πλαισίωσαν επιφανής στα αντικείμενα τους στελέχη και συνεργάτες της Arsenal FC, όπως οι Andries Jonker, Matthew Rose, Tony Roberts, Brock Christopher, Desmond Ryan, Noel Carroll, Padraig Roche.

Συναναστράφηκε με κορυφαία ποδοσφαιρικά σωματεία και απέκτησε προσωπικές σχέσεις με πολλούς συντελεστές τους, ενώ παράλληλα βρέθηκε κοντά με “Scouters” πολλών σωματείων που συμβάλουν στην επικαιροποίηση του τρόπου καθορισμού και προβολής των απαραίτητων χαρακτηριστικών ενός ποδοσφαιριστή.

Το 2015 ιδρύει το “GP” που έχει ως στόχο την εκπαίδευση Τερματοφυλάκων και Ποδοσφαιριστών με διεθνή πρότυπα και την προώθηση τους στον διεθνή και ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο. Μέσα από το έργο του, έχει οδηγήσει νεαρούς ποδοσφαιριστές στη διάκριση και στη στελέχωση διακεκριμένων ποδοσφαιρικών σωματείων όπως: Arsenal FC, Manchester United FC, AFC Ajax, Brentford FC, Hannover 96 FC, Norwich City FC, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κ.α..

Από την άνοιξη του 2018 έχει αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή στο σωματείο των “Νικητών Ανθούσας”.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω δημιουργεί συνεχώς καινοτόμες εφαρμογές που διαμορφώνουν και επηρεάζουν τον ποδοσφαιρικό χώρο διεθνώς σε πολλαπλά επίπεδα (παίκτες, προπονητές, σωματεία, διαμεσολαβητές, κλπ) με απόλυτη επιτυχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK