"Αντάρτης" Θρύλος, "κομαντάντε" Μίτσελ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Ατλέτικο στην πρεμιέρα του Champions League.

"Αντάρτης" Θρύλος, "κομαντάντε" Μίτσελ

Το ρολόι στον φωτεινό πίνακα του "Γ. Καραϊσκάκης" σημαδεύει το 75ο λεπτό. Ο Κώστας Μήτρογλου πιστός στο καθήκον είχε μόλις συνδεθεί με τα αντίπαλα δίχτυα κι όλο το γήπεδο στον αέρα να φωνάζει "Θρύλε βάλε κι άλλο γκολ"! Σε ποιον; Μα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, την πρωταθλήτρια Ισπανίας, την περυσινή φιναλίστ του Champions League! Τρία γκολ στην καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Τρία και να καίνε. Ο "αντάρτης" Θρύλος και ο "κομαντάντε" Μίτσελ έκαναν νέα… επανάσταση και τίναξαν στον αέρα προβλέψεις και… Κασσάνδρες.

Ποια Ατλέτικο και ποιος Σιμεόνε; Εδώ είναι Πειραιάς! Κάπως έτσι ο Θρύλος της Ελλάδας και Ολυμπιακός της Ευρώπης υποδέχθηκε τους πρωταθλητές Ισπανίας και τους πέρασε… σουβλάκι. Τόσο απλά, τόσο όμορφα, τόσο πειραιώτικα και καθόλου… σεμνά.

Τρελάθηκε πάλι όλος ο -ποδοσφαιρικός- πλανήτης από τα "ιδιαίτερα μαθήματα" που παρέδωσαν ο Μίτσελ και οι παίκτες του στην -κατά πολλούς- πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης. Μια ομάδα που πριν από τέσσερις ημέρες έκανε παρέλαση μέσα στο "Μπερναμπέου".

Κάποιοι δεν το είχαν δει ούτε στον ύπνο τους, αλλά ο… εφιάλτης Ολυμπιακός επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος και μετά το 1-0 επί της Μπενφίκα και το 2-0 επί της Μάντσεστερ, ξέρανε και τους "ροχιμπλάνκος", οι οποίοι απλά μείωσαν προς το τέλος σε 3-2 κι έμειναν με την… παρηγοριά.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν κάτι μαγικό μόνο στο μυαλό των οπαδών του, αλλά και μέσα στο τερέν. Εκεί όπου όχι απλά όρθωσε ανάστημα και κοίταξε στα μάτια την κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα της Πριμέρα, αλλά την "ξεγύμνωσε".

Δεν έτυχε, πέτυχε όπως λέει και το σλόγκαν της διαχρονικής διαφήμισης, επειδή πολύ απλά αυτή η φανέλα έχει βαρύνει πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν χάνει ούτε… γραμμάριο ακόμη κι αν τα πρόσωπα αλλάζουν.

"Αντάρτης" Θρύλος, "κομαντάντε" Μίτσελ

Μόλις τέσσερις "παλιοί" ήταν στο αρχικό σχήμα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μίτσελ να δέσει… κόμπο τον Τσόλο Σιμεόνε και να του πάρει ταυτότητα και διαβατήριο. Όπως συνηθίζει, μάλιστα, ο Ισπανός τεχνικός του Θρύλου κράτησε δύο εκπλήξεις πριν τη σέντρα. Τον Μανιάτη που βγήκε ξαφνικά από τη ναφθαλίνη, σπάζοντας όλα τα κοντέρ μετά από τον τραυματισμό του, αλλά και τη διάταξη που μάλλον δεν περίμενε κανείς.

Επέλεξε, όπως αναμέναμε το 4-4-2, αλλά το "κλειδί" του αγώνα ήταν η τοποθέτηση των παικτών στον άξονα. Δεν έπαιξε με ρόμβο ο Ολυμπιακός αλλά με τέσσερις στην ευθεία και "έπιασε" τον ταύρο από τα κέρατα! Αφελάι αριστερά, Κασάμι και Μιλιβόγεβιτς στον άξονα, δεξιά ο Μανιάτης και Τσόρι με Μήτρογλου στην επίθεση!

Η παγίδα στήθηκε αριστοτεχνικά και οι φιλοξενούμενοι πιάστηκαν στη φάκα. Και γκολ από στημένη φάση μπήκε, αλλά το έβαλε ο Ολυμπιακός με τον Μαζουακού παρακαλώ, στη φάση του 1-0 και άλλα δύο ακολούθησαν, με τον Αφελάι και να μοιράζει και να σκοράρει για το 2-0.

Γκρεμίστηκε το γήπεδο

Το γήπεδο, βέβαια, γκρεμίστηκε στη φάση του 3-1 εκεί που οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν να έχουν ξεμείνει από δυνάμεις, αλλά τα δύο "θωρηκτά" ο Κασάμι με τον Μήτρογλου έβαλαν όλη την Ατλέτικο μέσα στα δίχτυα! Ένα γκολ ψυχής, ένα γκολ τσαμπουκά, ένα γκολ… Ολυμπιακού βγαλμένο από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του!

Σε αυτό το παιχνίδι πρωταγωνιστής ήταν ο Ολυμπιακός και… κομπάρσος η Ατλέτικο. Μια Ατλέτικο που μάλλον έχουν ξεχάσει στο "Βιθέντε Καλδερόν" από πότε έχει να δεχθεί τρία γκολ. Όσο για την άμυνα που οι περισσότεροι έκαναν το σταυρό τους πριν τη σέντρα, στάθηκε όσο ψηλά έπρεπε, επειδή όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους.

Ο Ελαμπντελαουί όργωσε τη δεξιά πλευρά, ο Μαζουακού το ίδιο από αριστερά, ενώ οι Αμπιντάλ, Μποτία επιβεβαίωσαν τον… Σιμεόνε, ο οποίος είχε εστιάσει πάνω τους στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Όσο για τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς δικαίωσε σε δεύτερο στη σειρά παιχνίδι όσους πιστεύουν ότι μπορεί να αποδειχθεί νέος Σάμαρης και καλύτερος. Θέλετε και το γιατί; Είναι πιο μυαλωμένος και πιο συγκεντρωμένος ο Σέρβος, όπως έδειξε ακόμη και στη φάση του 92’, όπου έφτασε με τη μπάλα ως το κόρνερ, προκειμένου να ροκανίσει τα τελευταία δευτερόλεπτα.

"Αντάρτης" Θρύλος, "κομαντάντε" Μίτσελ

Όσο για τον Μίτσελ δεν έραψε τυχαία νέο κοστούμι! Το ήξερε, το περίμενε, το ήθελε να είναι η βραδιά του, να… ακουστεί ξανά από τον Πειραιά μέχρι τη Μαδρίτη, και το πέτυχε παίζοντας ως γκραντ μετρ από την πρώτη έως την τελευταία κίνηση στη σκακιέρα του ματς. Όχι μόνο με τις επιλογές της ενδεκάδας, αλλά και με τις αλλαγές, οδήγησε την ομάδα του σε μια νύχτα απόλυτης ηδονής. Το εξώφυλλο της "Marca" αφιερωμένο στον "μάγκα" της Μαδρίτης που… ρέφαρε για τη Ρεάλ και "απογείωσε" ξανά τον Ολυμπιακό έρχεται!

Χάντρες στο κομπολόι του

Όταν σηκώθηκε η ταμπέλα με το όνομα του Τσόρι ως πρώτη αλλαγή πριν συμπληρωθούν 60 λεπτά αγώνα, οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν γιατί βγάζει τον Αργεντινό, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο είχε περάσει τα ισπανικά χαφ χάντρες στο κομπολόι του.

Κάτι παραπάνω ήξερε. Είχε καταλάβει ότι ο Αργεντινός ξέμεινε από δυνάμεις και έριξε στον αγώνα τον Νταβίδ Φουστέρ για να κυνηγήσει κάθε μπάλα και να "δαγκώσει" κάθε αντίπαλο που βρέθηκε μπροστά του. Το ίδιο συνέβη και με τον Εντινγκά κι ας βγήκε από το γήπεδο ο "δαιμόνιος" Αφελάι. Ο Μήτρογλου, όμως, έμεινε μέχρι το τέλος! Γιατί; Γιατί μόνο αυτός ξέρει να σκοράρει ακόμη κι όταν δυσκολεύεται να περπατήσει από την κούραση.

Ο Ολυμπιακός τα έσπασε πάλι όλα! Και αυτή τη φορά δεν ξεκίνησε με το αριστερό στη διοργάνωση, όπως συνέβη στις τρεις προηγούμενες πρεμιέρες, αλλά με τρίποντο. Και τι τρίποντο! Κόντρα στην εκπρόσωπο του πρώτου γκρουπ και φαβορί για την πρόκριση. Τώρα οι Ισπανοί θα φάνε τα… μουστάκια τους με τη Γιουβέντους, αφού ο Θρύλος τους έβαλε δύσκολα κι όποιος αντέξει.

Τεράστιος Ρομπέρτο

Κράτησα για το τέλος τον Ρομπέρτο Χιμένεθ. Όχι τυχαία! Και γιατί απέδειξε για ακόμη μία φορά πόσο μεγάλος τερματοφύλακας είναι, αλλά κι επειδή το είχε πει πριν τον αγώνα! "Πάμε για τη νίκη! Δεν φοβόμαστε κανέναν". Πρέπει να έχεις και άντερα για να το πιστεύεις τόσο πολύ! Κι αυτό ίσχυσε τελικά μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εκεί που σταματούν η -ποδοσφαιρική- λογική και τα προγνωστικά, αρχίζει ο Ολυμπιακός! Όπως -επαναλαμβάνω- φώναζε ρυθμικά ο κόσμος του μετά από το 3-1: "Θρύλε βάλε κι άλλο γκολ"!

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-2

Τι γράφει ο ισπανικός Τύπος

Δείτε φωτογραφίες από τον θρίαμβο

Μίτσελ: "Νιώθω Πειραιώτης"

Ο Κόκκαλης έζησε από κοντά τον θρίαμβο

Γιουβέντους-Μάλμε 2-0

Η βαθμολογία και τα στατιστικά του Champions League

News 24/7

24MEDIA NETWORK