Απόψε (δεν) παίζει ο Μίτσελ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναφέρεται στο αποψινό (9/12) κρίσιμο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μάλμε. Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού τόσο στον εαυτό τους, όσο και στον προπονητή της Μάλμε, η μεγάλη ευκαιρία για εξιλέωση, καθώς κι η αναζήτηση των... επόμενων σε περίπτωση αποτυχίας.

Απόψε (δεν) παίζει ο Μίτσελ

Είπαμε πολλά και για πολλούς τις τελευταίες ημέρες. Τα λιγότερα τα είπαμε και τα γράψαμε γι’ αυτόν ή μάλλον γι’ αυτήν που έπρεπε. Για τη Μάλμε. Ο Ολυμπιακός σε λίγες ώρες έχει ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό παιχνίδι μπροστά του. Ένα παιχνίδι δίχως "αύριο", στο οποίο έχει την πολυτέλεια να παίζει για δύο αποτελέσματα.

Συγχωρέστε με που δεν πιστεύω ότι η Ατλέτικο θα πάει για να "χτυπήσει" το παιχνίδι στο Τορίνο. Τόσα χρόνια στη διοργάνωση του Champions League ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση πολύ σπάνια πηγαίνει για το "διπλό" του γοήτρου.

Καλώς ή κακώς, στο δικό μου το μυαλό, "ροχιμπλάνκος" και Γιουβέντους έχουν προκριθεί ήδη. Άρα ο Ολυμπιακός βολεύεται και με την ισοπαλία προκειμένου να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό το παιχνίδι και στη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ και να εξαγνίσει προηγούμενες αμαρτίες.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι αυτός που πρέπει, δεν είναι ο… εαυτός του τον τελευταίο καιρό κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Πιο πολύ (πρέπει να) το γνωρίζουν εκεί στου Ρέντη, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" παίκτες είναι εκείνοι που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι μπορούν να πετύχουν και τι όχι.

Απόδειξέ το

Κατά την ταπεινή μου άποψη, στην αναμέτρηση που ξεκινά σε λίγες ώρες στο "Καραϊσκάκη" δεν θα παίξει ο Μίτσελ! Ο ποδοσφαιρικός εγωισμός και η αξία των παικτών του Ολυμπιακού θα παίξουν κόντρα στη Μάλμε και απομένει να μάθουμε αν είναι αρκετός για να τη νικήσουν και να κάνουν το χρέος τους απέναντι στη φανέλα και τον κόσμο.

Απόψε θα δούμε και θα καταλάβουμε ποιοι από τους παίκτες του Ολυμπιακού έχουν "ενοχληθεί" απ’ όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και αν σκοπεύουν να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Στο ίδιο γήπεδο που "γονάτισαν" οι πρωταθλητές Ισπανίας και Ιταλίας οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται να κάνουν το ίδιο και με τη Μάλμε. Μια καλή και πειθαρχημένη ομάδα, αλλά μέχρι εκεί.

Πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος από τους αντίστοιχους της σουηδικής ομάδας κ. Ρομπέρτο, κ. Αμπιντάλ, κ. Μανιάτη, κ. Μήτρογλου, κ. Τσόρι, κ. Αφελάι, κ. Φουστέρ; Μπες και απόδειξέ το! Παίξε για τον εαυτό σου και για κανέναν άλλον. Ούτε για το συμβόλαιό σου, ούτε για τον Μαρινάκη, ούτε για τον κόσμο! Παίξε για πάρτη σου! Για να βγεις με το κεφάλι ψηλά και περήφανος από τα αποδυτήρια. Μπορείς; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Δεν πειράχθηκαν άραγε οι "αστέρες" του Ολυμπιακού βλέποντας τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΣ να κάνουν… παρέλαση στο Φάληρο μέσα σε διάστημα τριών ημερών; Δεν θίχθηκαν από την εικόνα της ομάδας ή έχουν συμβιβαστεί με την άποψη πως "μόνο ο Μίτσελ φταίει"; Κι αν "ναι" χρειάζονται ιδιαίτερο "φροντιστήριο" για να νικήσουν αυτό τον αντίπαλο; Νομίζω πως όχι!

Μπάνια και διακοπές κάνουν οι παίκτες της Μάλμε από τη στιγμή που το πρωτάθλημά τους έχει φτάσει στο τέλος του καιρό τώρα. Άντε και καμιά προπόνηση για να κρατηθούν σε ένα νορμάλ επίπεδο. Ήρθαν για να κάνουν μια καλή εμφάνιση χωρίς άγχος κι ό,τι βγει.

"Πληρωμένη" απάντηση μέσα στο γήπεδο

Αλήθεια άρεσαν σε κανέναν οι δηλώσεις που έκανε ο Χαρέιντε; Όπως στο πρώτο παιχνίδι έτσι και τώρα προσπαθεί να παίξει με το… μυαλό των "ερυθρολεύκων". Να τους αγχώσει, να τους εκνευρίσει, να τους μπλοκάρει. Δεν αξίζει να πάρει την "πληρωμένη" απάντηση μέσα στο γήπεδο; Δεν εννοείται πως όποιος πατήσει απόψε το τερέν -αν μη τι άλλο- θα πρέπει να δώσει και την ψυχή του; Μπροστά στον πάγκο του Σουηδού θα πρέπει να πανηγυρίσουν όσα γκολ πετύχουν! Για να τον κάνουν να καταπιεί τη γλώσσα του. Μπορούν;

Για μένα και για πολλούς άλλους –είμαι βέβαιος- όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα. Και ο δρόμος είναι ένας. Όσοι πιστεύουν ότι αξίζουν να φοράνε αυτή την εμφάνιση και θεωρούν πως δικαιούνται να παίξουν και την άνοιξη στην Ευρώπη καλούνται να το δείξουν. Ακόμη κι αν ο Μίτσελ δεν… εμφανιστεί στο γήπεδο. Υπερβολή; Ίσως, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά έβγαζε ψυχή και χαρακτήρα όταν βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό άραγε οι παροικούντες του Ρέντη; Για τους νέους δεν είμαι σίγουρος, αλλά για τους παλιότερους είμαι. Αυτοί, λοιπόν, οφείλουν να σύρουν το χορό και να αποτελέσουν το παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Οι δικαιολογίες στέρεψαν. Τα λόγια είναι περιττά. Τώρα χρειάζονται μόνο έργα.

Η ευκαιρία τους

Απόψε απαγορεύονται η νωθρότητα και η χαλαρότητα. Όλοι όσοι παίξουν θα πρέπει να τα δώσουν όλα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Για να αναγκάσουν και τον κόσμο να τους σπρώξει ακόμη περισσότερο. Σε τελική ανάλυση αν μια ομάδα είναι προβλέψιμη αγωνιστικά όπως ο φετινός Ολυμπιακός οφείλει να δείξει στον αντίπαλο από την πρώτη διεκδίκηση ότι το θέλει πιο πολύ.

Μπορεί κάποια από τα παραπάνω να παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή και να μην έχουν ιδιαίτερη σχέση με το σύγχρονο ποδόσφαιρο της στρατηγικής, της τακτικής, των τρικ, της διαγώνιας κάλυψης και του overlap. Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο άθλημα δεν έπαψε ποτέ να συναρπάζει επειδή είναι απλό, η ουσία δεν αλλάζει: Ένα κι ένα κάνουν δύο.

Αν όλοι όσοι ανήκουν στο ρόστερ της ομάδας νιώθουν ότι χρωστάνε κάτι, απόψε είναι η ευκαιρία τους για να επιστρέψουν και να θυμίσουν σε όλους πως ούτε τη μπάλα ξέχασαν, ούτε έχουν χάσει τη δίψα για την επίτευξη των στόχων εντός κι εκτός συνόρων.

Και να είστε σίγουροι πως αν η ομάδα δώσει αυτό που ξέρει και μπορεί, κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να γκρινιάσει στη διάρκεια ή μετά από το τέλος του αγώνα, έστω κι αν η απόδοση δεν αντικατοπτρίζεται στο σκορ. Οι φίλαθλοι ξέρουν να εκτιμούν και την προσπάθεια και τη διάθεση και την αυταπάρνηση.

Θα τα έχει απόψε ο Ολυμπιακός αυτά τα στοιχεία; Όλα θα πάνε καλά. Δεν θα τα έχει; Από αύριο θα ψάχνουμε για τους επόμενους, όχι για τον επόμενο, καθώς είναι σίγουρο πως δεν θα την πληρώσει μόνο ο Μίτσελ!

Διαβάστε ακόμα:

Σταύρος Καραΐνδρος: Ο κανονικός Ολυμπιακός περνάει για πλάκα

Θέμης Καίσαρης: Το "μαύρο κουτί" του Ολυμπιακού: Με ονόματα και αριθμούς

Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο Μίτσελ, ο Μαρινάκης και η κριτική

News 24/7

24MEDIA NETWORK