Δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο Μαρινάκης με Λεμονή

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει την απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να απομακρύνει από τον πάγκο του Ολυμπιακού τον Τάκη Λεμονή και αναλύει όλες τις συνθήκες που προέκυψαν για να φτάσουμε στην ανακοίνωση της Πέμπτης. Ποια τα λάθη του Σερ Τάκη και ποιο το "αύριο" των πρωταθλητών και του 57χρονου τεχνικού.

Δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο Μαρινάκης με Λεμονή

Η διοίκηση του Ολυμπιακού ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες τη λύση της συνεργασίας της με τον Τάκη Λεμονή. Η τέταρτη θητεία του 58χρονου (σε λίγες μέρες έχει γενέθλια) τεχνικού ολοκληρώθηκε παρότι η ομάδα κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκτός έδρας «μάχη» με την ΑΕΛ στη Λάρισα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν τρελάθηκε ξαφνικά και αποφάσισε να απομακρύνει από τον πάγκο έναν προπονητή τον οποίο εμπιστεύθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έναν άνθρωπο που πέρα από επαγγελματική έχουν και διαπροσωπική σχέση χρόνων.

Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον αποδοχή που έχει ο έμπειρος τεχνικός σε μεγάλη μερίδα των οπαδών της ομάδας, οπότε δεν είχε κανέναν λόγο να τον απομακρύνει τώρα και να πάρει το ρίσκο της επιλογής. Προφανώς, γνωρίζοντας περισσότερα απ’ όσα όλοι εμείς, αποφάσισε να πάρει αυτή -τη σκληρή για κάποιους, άδικη για κάποιους άλλους- απόφαση, θεωρώντας ότι είναι πιο μικρό το ρίσκο, από το να συνεχίσει με τον Λεμονή στον πάγκο.

Το πού έχασε το παιχνίδι ο Σερ Τάκης έχει καταγραφεί στα σχετικά ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Για όλους όσοι τον γνωρίζουμε από παλιά στο ρεπορτάζ, ο Λεμονής είναι ένας καλός διαχειριστής υλικού, αλλά όχι ιδιαίτερα ικανός κόουτς. Μπορεί να απογειώσει έναν ποδοσφαιριστή με τα λόγια του και το πώς θα τον προσεγγίσει, μπορεί να πάρει το 100% από έναν παίκτη, αλλά σε θέματα τακτικής προσέγγισης, πειθαρχίας και προετοιμασίας της ομάδας έχει αδυναμίες, ή για να το πούμε πιο σωστά έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω από τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον Τάκη Λεμονή από τότε που ανέλαβε καθήκοντα βοηθού του Γιάννη Μαντζουράκη κι έχοντας αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια φιλικές σχέσεις μαζί του -δεν το κρύβω- οφείλω να καταγράψω την πραγματικότητα όπως είναι κι όχι όπως θα ήθελα ή όπως θα ήθελε ο κόουτς να είναι. Αποτελεί γεγονός ότι έχασε το τιμόνι από τα χέρια του καιρό τώρα. Είχε να διαχειριστεί ένα ρόστερ που δεν ήταν δικό του, αλλά σε σημαντικούς τομείς δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις.

Κάποιοι εντός της ομάδας επιμένουν πως αν βγουν παραέξω όλα όσα έχουν συμβεί στα αποδυτήρια τον τελευταίο καιρό, πολλοί θα καταλάβουν πολλά, αλλά και την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής, ωστόσο, προτιμούν να τα κρατήσουν εντός των τειχών τώρα που η μάχη για κατάκτηση του τίτλου κορυφώνεται με το ξεκίνημα του β’ γύρου.

Ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε την ομάδα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Βοήθησε να μαζευτεί το ξέφραγο αμπέλι που άφησε ο Χάσι, βελτίωσε σε ένα βαθμό την αμυντική εικόνα της, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε σε ένα συγκεκριμένο σύστημα κατέληξε, ούτε σε έναν σταθερό κορμό, ούτε κατάφερε να αξιοποιήσει το ρόστερ στον μίνιμουμ βαθμό που απαιτούσαν οι μεγάλες προσδοκίες.

Το εύκολο για τον Μαρινάκη απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, ακόμη και από την οικονομική, θα ήταν να τον κρατήσει στον πάγκο. Δεν το έκανε επειδή πολύ απλά πείστηκε πως αν συνεχίσει η ομάδα να κερδίζει με την ψυχή στο στόμα και να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, η στραβή δεν θα αργήσει... Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, ακόμη κι αν λειτουργεί παρορμητικά σε κάποιες περιπτώσεις, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος που λέει και η παροιμία.

Αναφορικά με το «αύριο» όσοι ξέρουν τον Όσκαρ Γκαρσία εκτιμούν ότι είναι ένας καλός, επιθετικός και μοντέρνος τεχνικός. Το ότι ανήκει στην κατηγορία των κόουτς που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και παρόλα αυτά τον επέλεξε ο Μαρινάκης, επίσης, κάτι λέει... Λέει στο δικό μου μυαλό ότι θέλει να του ακουμπήσει τα κλειδιά όπως έκανε παλιότερα με τον Βαλβέρδε και να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του. Να χτίσει ό,τι προλάβει φέτος στο δρόμο για την κατάκτηση του νταμπλ και να συνεχίσει το καλοκαίρι για την επόμενη.

Για τον Καταλανό τεχνικό θα διαβάσετε πολλά στο Contra.gr εντός των επόμενων ωρών, καθώς έχει αναλάβει δράση επί του θέματος ο ειδικός στο διεθνές ρεπορτάζ και καλός συνάδελφος –εδώ στην 24media- Αλέξανδρος Λοθάνο, ο οποίος έχει προσωπική και εμπεριστατωμένη άποψη για το νέο κόουτς του Ολυμπιακού.

Κλείνοντας να αναφέρουμε και δύο ειδήσεις με ενδιαφέρον. Πρώτον ότι ο Χρήστος Κόντης, ο οποίος θα καθίσει ως υπηρεσιακός στον πάγκο την Κυριακή πιθανότατα θα συνεχίσει στο νέο τιμ, ως ένας από τους συνεργάτες του νέου κόουτς, προκειμένου να τον βοηθήσει στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη προσαρμογή.

Δεύτερον η διοίκηση έχει προτείνει στον Τάκη Λεμονή να αναλάβει πόστο στην ομάδα, ανάμεσα στον Σάββα Θεοδωρίδη και τον Κυριάκο Δουρέκα. Να πλαισιώσει δηλαδή τον έμπειρο αντιπρόεδρο, αλλά και τον επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο κόουτς το σκέφτεται και παρότι το ποτήρι της απομάκρυνσης του φάνηκε πικρό, μπορεί τελικά να δώσει θετική απάντηση, αφού το αίμα νερό δεν γίνεται και η αγάπη του για τον Ολυμπιακό είναι δεδομένη, όσο κι αδιαμφισβήτητη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK