Δεν "τσουλάει" ο Κασάμι, μπλοκάρει όλη η ομάδα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Παϊτίμ Κασάμι που επηρεάζει καταλυτικά με την απόδοσή του το παιχνίδι ολόκληρης της ομάδας και για τον Μίτσελ που πρέπει να δημιουργήσει αναχώματα, ώστε ο Ολυμπιακός να μπορεί να... τσουλήσει και χωρίς τον Ελβετό.

Δεν "τσουλάει" ο Κασάμι, μπλοκάρει όλη η ομάδα
INTIME SPORTS

Δεν ξέρω πόσοι το έχουν προσέξει, αλλά στη φετινή ομάδα του Ολυμπιακού υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που επηρεάζει καταλυτικά με την απόδοσή του όλο το σύστημα του Μίτσελ. Όταν παίζει καλά όλη η ομάδα πάει καλά κι όταν δεν "τσουλάει", μπλοκάρουν οι πάντες και τα πάντα…

Στον Παϊτίμ Κασάμι αναφέρομαι και με μια πρόχειρη ανάγνωση μπορεί ο καθένας εύκολα να φτάσει σε ανάλογο συμπέρασμα. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι ασχολήθηκαν -όχι άδικα… - με τα λάθη της άμυνας και δη των δύο στόπερ, του Μποτία και του Αμπιντάλ, οι οποίοι "χάρισαν" τα γκολ του Ρόσενμπεργκ και μαζί τη νίκη στη Μάλμε. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον αγώνα με τον Ατρόμητο.

Αν επιχειρήσουμε, ωστόσο, να δούμε συνολικά το "δάσος" κι όχι το "δέντρο", ο φετινός Ολυμπιακός, ως τώρα τουλάχιστον, "χορεύει" σύμφωνα με τα κέφια του Ελβετού διεθνούς.

Στην πρεμιέρα με τη Νίκη Βόλου σκοράρει νωρίς με οβίδα έξω από την περιοχή και οι "ερυθρόλευκοι" φτάνουν σε άνετη νίκη χωρίς να ανεβάσουν στροφές, κάτι λίγο-πολύ αναμενόμενο. Στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό εκτός έδρας, πάλι ο Παϊτίμ ανοίγει το σκορ, προερχόμενος, μάλιστα, από τον πάγκο στο μοναδικό παιχνίδι ως τώρα που δεν ήταν στην ενδεκάδα. Μπορεί το γκολ του τελικά να μην έφτασε για τη νίκη, αλλά ήταν εκείνος που πήγε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Στο πρώτο ματς του Champions League εκεί που ο Ολυμπιακός μοιάζει "γονατισμένος" από την κούραση και η Ατλέτικο πιέζει για την ισοφάριση, φτάνει με τη μπάλα μέχρι το ύψος της μικρής περιοχής, την ακουμπά στον Μήτρογλου και ο "πιστολέρο" τελειώνει το παιχνίδι και υπογράφει τη μεγάλη νίκη.

Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ δεν σκόραρε, αλλά ήταν για μία ακόμη φορά μεταξύ των διακριθέντων, ενώ στο αμέσως επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος, με αντίπαλο τη Βέροια, πέρα από το πέναλτι του Μήτρογλου που άνοιξε το σκορ, ήταν εκείνος που κλείδωσε το τρίποντο με ένα γκολ και μία ασίστ.

Δεν στέκομαι αποκλειστικά στις επιδόσεις του που αφορούν το σκοράρισμα ή τη δημιουργία φάσεων. Ο 22χρονος χαφ είναι ένας "ελβετικός σουγιάς" που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού. Ένας τέτοιος παίκτης έλειπε από τον άξονα, άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό αποκτήθηκε.

Με τα… φεγγάρια του

Εδώ, ωστόσο, προκύπτουν και ορισμένα "αλλά" με τη δική τους ιδιαίτερη σημασία. Από τότε που ο πρώην παίκτης της Φούλαμ έγινε μόνιμος κάτοικος Πειραιά τον συνόδευε η φήμη ένας πολύ προικισμένου μέσου, ο οποίος, όμως, παίζει ανάλογα με τα φεγγάρια του. Σε ένα παιχνίδι μπορεί να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου και στο επόμενο να μη βλέπεται. Όχι επειδή είναι κουρασμένος, αλλά επειδή… ξύπνησε στραβά.

Αυτή την άποψη είχε μεταφέρει σε ανθρώπους της ομάδας και όχι μόνο όσοι τον ξέρουν καλά, όπως ο περσινός του συμπαίκτης στην ομάδα του Λονδίνου, Γιώργος Καραγκούνης, αλλά και ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος τον έζησε από τον Γενάρη και μέχρι το τέλος της σεζόν.

Έχει "τρέλα" ο Κασάμι! Μια "τρέλα" που, καλώς κάποιες φορές και κακώς κάποιες άλλες, επηρεάζει ολόκληρο το οικοδόμημα. Ο Παϊτιμ, εξάλλου, πέρα από τα καντάρια μπάλα που ξέρει, είναι και παίκτης που βγάζει ενέργεια, πάθος, τσαμπουκά στις προσωπικές μονομαχίες, έχει το πνεύμα του νικητή. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τον Ρομπέρτο και τον Αμπιντάλ είναι οι τρεις παίκτες της φετινής ομάδας που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Το ζητούμενο για τον Μίτσελ είναι να έχει τον Κασάμι όσο πιο "ζεστό" γίνεται και για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά και να δημιουργήσει αναχώματα, ώστε ο Ολυμπιακός να μπορεί να "τσουλήσει" και χωρίς αυτόν στην ενδεκάδα. Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, όπως ο Τσόρι Ντομίνγκες που επηρεάζουν με την απόδοσή τους το επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού, ωστόσο, ο Αργεντινός από πέρυσι χρειαζόταν διαλλείματα μιας και στα 33 του δεν μπορεί να εμφανίζεται «φρέσκος» και καλά "φορτισμένος" σε όλη τη σεζόν. Αυτό είναι μάλλον αδύνατο…

Η εναλλακτική επιλογή

Το πρώτο και σημαντικότερο, λοιπόν, είναι ο Κασάμι να παίζει εκεί που ξέρει, δηλαδή στον άξονα ως 8άρι ή box to box, σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία του ποδοσφαίρου και να μη χαραμίζεται στα άκρα, αφού έχει πολλά προσόντα, μέσα στα οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται η ταχύτητα.

Το δεύτερο είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, προκειμένου η ομάδα να βγάζει τα θετικά της στοιχεία στο δημιουργικό σκέλος, ακόμη κι αν ο Κασάμι δεν είναι διαθέσιμος ή δεν βρίσκεται στην καλή του μέρα. Κάπου εδώ έρχεται να μπει στην εξίσωση ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Παϊτίμ, αλλά έχει τα προσόντα για να γίνει στην πορεία ανάλογα χρήσιμος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK