Ερίκ Αμπιντάλ: Ο Βασιλιάς της ψυχραιμίας!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τη μεταγραφική κίνηση του Ολυμπιακού που ήρθε να ταράξει τα "λιμνάζοντα νερά" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ερίκ Αμπιντάλ: Ο Βασιλιάς της ψυχραιμίας!

Όταν ξεκίνησα να γράφω πριν από δύο ημέρες για το καραούλι που έχει στήσει ο Ολυμπιακός, προκειμένου να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μπαμ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό –και δεν είμαι ο μόνος φαντάζομαι- ότι ο ένας από τους εκλεκτούς θα μπορούσε να είναι ο Ερίκ Αμπιντάλ.

Τελικά, βρεθήκαμε μπροστά σε μία ακόμη έκπληξη από πλευράς Ολυμπιακού, καθώς ο διεθνής Γάλλος αμυντικός με το βαρύ σαν ιστορία όνομα, αλλά και την προχωρημένη ηλικία, καθώς τον Σεπτέμβρη πατάει τα 35, θα αποτελέσει έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του νέου Θρύλου.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με τεράστιο ειδικό βάρος, έναν αθλητή, ο οποίος έχει φορέσει κορυφαίες φανέλες, έχει μαζέψει ό,τι κούπα κυκλοφορεί σε συλλογικό επίπεδο, ενώ μετρά και 67 συμμετοχές με τους «τρικολόρ».

Ο Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος έρχεται από το πριγκιπάτο του Μονακό ήταν πρώτο θέμα χθες στην ιστοσελίδα των Μονεγάσκων, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα η επέκταση του συμβολαίου του για ακόμη έναν χρόνο, μαζί με εκείνο του επίσης πολύπειρου κι ενός χρόνου μεγαλύτερου, Πορτογάλου Ρικάρντο Καρβάλιο. Αυτό τον χρόνο, όμως, θα τον περάσει στον Πειραιά, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» του πρόσφεραν αυτό που ήθελε. Δηλαδή φανέλα βασικού και πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής από εκείνον που θα είχε φέτος στο πανάκριβο ρόστερ της ομάδας του «Λουί ΙΙ».

Αυτό το γεγονός και μόνο καταδεικνύει ότι ο γεννημένης «μαχητής» Αμπιντάλ, ο οποίος συγκλόνισε την υφήλιο με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στο συκώτι πριν από μερικά χρόνια, δεν θα έρθει στην Ελλάδα για να κολλήσει τα τελευταία ένσημα, αλλά για να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε όπου κι αν αγωνίστηκε την τελευταία 15ετία.

Αρχηγός στη Μονακό

Ο «Βασιλιάς της ψυχραιμίας» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν στο εξωτερικό τον αριστεροπόδαρο μπακ-στόπερ, καθώς πάνω στο χορτάρι λειτουργεί σαν… ρομπότ, ήταν πρώτος αρχηγός της Μονακό στη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν κι αυτό σημαίνει πάρα πολλά και για την αξία και για την εμπειρία, αλλά και για την προσωπικότητα που διαθέτει. Τις παραστάσεις, άλλωστε, που είχε μέσα στα γήπεδα θα τις ζήλευαν ακόμη και παίκτες του διαμετρήματος ενός Μέσι κι ενός Κριστιάνο Ρονάλντο, χωρίς ίχνος υπερβολής.

Ο γεννημένος στη Γαλλία, αλλά με καταγωγή από τη Μαρτινίκα άσος κατάφερε με σκληρή δουλειά και απόλυτο επαγγελματισμό να γίνει όχι μόνο βασικός κι αναντικατάστατος επί σειρά ετών σε ομάδες επιπέδου Μπαρτσελόνα, Λιόν, Λιλ και Μονακό, αλλά αποτελεί και ιδανικό συμπαίκτη. Όσοι έχουν εργαστεί μαζί του, προπονητές και παίκτες, μιλούν για έναν ποδοσφαιριστή που τα δίνει όλα στην προπόνηση και τον αγώνα, ενώ στα αποδυτήρια είναι παιδί-μάλαμα και πιο ταπεινός από τους ταπεινούς.

Για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, είναι δεδομένο πως έβαλε το χεράκι του ο Κριστιάν Καρεμπέ, τον οποίο ο Αμπιντάλ πρόλαβε στην Εθνική Γαλλίας, ενώ η πρώτη επίσημη γνωριμία με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού έγινε πέρυσι τέτοιο καιρό όταν οι «ερυθρόλευκοι» συναντήθηκαν με τους Μονεγάσκους στο αθλητικό κέντρο του Ζέεφελντ στη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ιδανικός να μιλήσει για τον Αμπιντάλ και το τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό δεν είναι άλλος από το νέο προπονητή της Εθνικής μας ομάδας, Κλαούντιο Ρανιέρι, καθώς οι δύο τους συνεργάστηκαν πέρυσι στο Πριγκιπάτο με μεγάλη επιτυχία. Οι αριθμοί που συνοδεύουν τον σπουδαίο Έρικ, άλλωστε, απλά ζαλίζουν.

Ως παίκτης της Μπάρτσα αγωνίστηκε σε 193 παιχνίδια της «Πριμέρα Ντιβισιόν», με τη Λιόν μετρά 97 συμμετοχές, με τη Λιλ 62, ενώ με τη Μονακό έφτασε τις 52 συμμετοχές (!) στη διάρκεια μιας σεζόν! Αν συνυπολογίσουμε τι πρόσφεραν στον Ολυμπιακό σε ανάλογη ηλικία ο Όλαφ Μέλμπεργκ, αλλά και ο Γκαμπριέλ Σούρερ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ακόμη και σε αυτή την ηλικία, η απόκτησή του αποτελεί πολυτέλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς να μετρήσουμε και τον ηχηρό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κίνηση σε όλο τον πλανήτη.

Πού θα παίξει;

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πού θα παίξει ο Αμπιντάλ, αλλά και το γιατί τον αποκτά ο Ολυμπιακός. Το σκέλος της απάντησης που μπορεί εύκολα να σκεφτεί κανείς, είναι ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση στη θέση του αριστερού μπακ, αλλά και του αριστερού στόπερ.

Ο Χοσέ Χολέμπας είναι φευγάτος από πέρυσι και δύσκολα θα παραμείνει στου Ρέντη για έναν ακόμη χρόνο μετά και τις εμφανίσεις του στη Βραζιλία που προσέλκυσαν αρκετούς μνηστήρες. Επίσης, ο Ιβάν Μαρκάνο στην επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι δεν έπεισε ιδιαίτερα ότι αξίζει τα χρήματα που απαιτούνται για να αποκτηθεί από τη Ρούμπιν Καζάν. Όσο για τον Γκαετάν Μπονγκ, είναι αλήθεια πως δεν κατάφερε να πείσει κανέναν για το ορθό της επιλογής του…

Ο Αμπιντάλ μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση και στην άκρη και ως κεντρικός αμυντικός, αλλά το πιθανότερο είναι να τον δούμε περισσότερο ως μπακ, καθώς για τη θέση του αριστερού στόπερ επιστρέφει δριμύτερος ο Δημήτρης Σιόβας. Το να συναντήσουμε μαζί αυτούς τους δύο, μπροστά από τον Ρομπέρτο, ως κεντρικούς οπισθοφύλακες είναι μάλλον απίθανο, καθώς με δύο αριστεροπόδαρους στόπερ δεν έχει αγωνιστεί ως τώρα καμία ομάδα του πλανήτη, εκτός κι αν ο Μίτσελ σκέφτεται κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό…

Από ‘κει και πέρα, έχουμε μπει στην τελική ευθεία και για τους Πουλίδο, Κασάμι, άρα το παζλ της επόμενης σεζόν αρχίζει να συμπληρώνεται. Απομένει να μάθουμε τα δύο ή τρία «κομμάτια» που απομένουν για το κέντρο και τα άκρα της επίθεσης, τα οποία θα πρέπει να κάνουν και τη διαφορά στη διάρκεια μιας σεζόν που επιβάλλεται να είναι ανάλογη με την προηγούμενη και -γιατί όχι;- ακόμη καλύτερη.

Διαβάστε ακόμη:

"Μπαμ" με Αμπιντάλ κυνηγά ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK