Έτσι και στη ρεβάνς θα προκριθεί!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον τακτικά συνεπή Ολυμπιακό που έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του, δεν απειλήθηκε, αλλά του έλειψε η ουσία, ενώ πλήρωσε και την απερισκεψία του Βιάνα. Εξηγεί δε γιατί αν παίξει έτσι και στη ρεβάνς ο πρωταθλητής, δεν πρόκειται να χάσει την πρόκριση στους "16".

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - OSMANLISPOR (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - OSMANLISPOR (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τσικνοπέμπτη, αλλά η γεύση στα χείλη των φίλων του Ολυμπιακού δεν ήταν γλυκιά από το 0-0 με την Οσμάνλισπορ. Έλειψε ο... μεζές, αφού η μπάλα δεν μπήκε στα αντίπαλα δίχτυα. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν προκαλεί ούτε φόβο, ούτε σοβαρή ανησυχία οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την ευκαιρία όχι απλά να νικήσουν, αλλά να αγγίξουν και την πρόκριση.

Εκείνο που τους έλειψε ήταν η «καθαρή» ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Ο Πάουλο Μπέντο επέλεξε να μη ρισκάρει, έχοντας απέναντί του μια ομάδα που σκόραρε και στα 12 παιχνίδια που έχει δώσει φέτος από την αρχή της πορείας της στο Europa League.

Το βασικό που τον ενδιέφερε, λοιπόν, ήταν να μη ρισκάρει χωρίς γκέμια στην επίθεση αφήνοντας ακάλυπτη την άμυνά του. Φρόντισε να απενεργοποιήσει το πιο επικίνδυνο όπλο της τουρκικής ομάδας με την παρουσία του Ρέτσου σε ρόλο κόφτη, ο οποίος περιόρισε στο ελάχιστο τη δράση του Εντιαγέ, ενώ η σωστή ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του περιόρισε τη δράση του Λεάλι σε επίπεδα ανάλογα με των θεατών.

«Κλειδώνοντας» το μηδέν παθητικό κι έπειτα από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς πολλές συγκινήσεις, οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές από το ξεκίνημα του δεύτερου 45άλεπτου και έσφιξαν τον κλοιό στα καρέ της Οσμάνλισπορ. Μπορεί οι καλύτερες τελικές να ήταν δύο μακρινά σουτ από Σεμπά και Μάρτινς, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» παίζοντας με τακτική συνέπεια και πειθαρχία, έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους, πήραν μέτρα προς την επίθεση με κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και έδειχναν ικανοί να φτάσουν έστω στο 1-0.

Εκείνο που δεν υπολόγιζε ο Πορτογάλος κόουτς, ο οποίος είχε δουλέψει αρκετά και το επιθετικό κομμάτι, όπως θα εξηγήσουμε στις γραμμές που ακολουθούν, ήταν η ανοησία του Βιάνα να πάρει από το πουθενά κόκκινη κάρτα. Ο νεαρός Βραζιλιάνος δεν συγκράτησε τα νεύρα του κι έδωσε το δικαίωμα σε έναν διαιτητή που πρέπει να πέρασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου παρέα με τις... κάρτες του, να τον αποβάλει και να χαλάσει τις ισορροπίες, καθώς και τη ροή του αγώνα.

ΡΟΣΤΕΡ ΓΙΑ EUROPA LEAGUE

Πριν πάμε παρακάτω, καλό είναι να διευκρινιστεί σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο φετινός Ολυμπιακός δεν βρίσκεται σε επίπεδο Champions League, όπως τα προηγούμενα χρόνια που συμμετείχε στην κορυφαία διοργάνωση. Το ρόστερ και το μπάτζετ είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του Europa League, κι αυτό είναι λογικό για όποιον προσεγγίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα.

Γι’ αυτό παίζουν τόσα νέα παιδιά, γι’ αυτό παιχνίδια όπως αυτό με την Οσμάνλισπορ, αλλά κι εκείνα που προηγήθηκαν στη φάση των ομίλων, είχαν αρκετό καρδιοχτύπι. Αυτός ο Ολυμπιακός με τις απουσίες (Ιντέγε, Ελιουνούσι, Ντα Κόστα, Καπίνο), αλλά και τις αρετές του, ανταποκρίθηκε στον αγώνα με θετικό πρόσημο.

Έβγαλε 9 τελικές, τις 4 στην εστία, δέχθηκε μόλις τέσσερις καμία στο στόχο κι έπαιξε για μία ακόμη φορά με αρκετό νέο αίμα στη σύνθεσή του. Ο Ρέτσος τα πήγε περίφημα στο ρόλο του και με τη μπάλα στα πόδια και χωρίς, ο Ανδρούτσος ανταποκρίθηκε στις εντολές του κόουτς, ακόμη και ο Μανθάτης που μπήκε όσο η ομάδα του έπαιζε με δέκα, την έκανε τη δουλειά όσο καλύτερα μπορούσε.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ

Το να μπούμε σε θεωρητικές συζητήσεις του στιλ γιατί αποκλείστηκε ο Μάριν, ή που βρίσκονται οι «γερόλυκοι» Τσόρι και Καμπιάσο, ακόμη και το γιατί προτιμήθηκε πάλι ο Καρντόσο από τον Ανσαριφάρντ δεν έχουν νόημα, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν οι σχετικές απαντήσεις.

Ο Μπέντο προσέγγισε το παιχνίδι με 4-2-3-1, αλλά είχε δουλέψει κι ένα τρικ με 4-4-2 ανά διαστήματα. Είχε δώσει εντολή στον Φορτούνη να τραβιέται αριστερά αντί του Σεμπά και ο Βραζιλιάνος να παίρνει θέση στην περιοχή δίπλα στον Καρντόσο, ώστε να πατάει με δύο παίκτες περιοχή ο Ολυμπιακός. Δεν του βγήκε, αλλά η ομάδα τηρουμένων των αναλογιών, στη σκακιέρα του αγώνα κυριάρχησε. Ματ δεν έκανε, αλλά έχασε στο 73’ τον έναν από τους δύο «αξιωματικούς» της άμυνας, γεγονός που επηρέασε τα πάντα, για ένα 20άλεπτο τουλάχιστον.

Ακόμη και με παίκτη λιγότερο, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Συνέχισαν δυναμικά, μαχητικά, πήραν μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή, δεν απειλήθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Για να μην πάμε μακριά τη βαλίτσα, αν ο Ολυμπιακός παίξει με την ίδια συγκέντρωση, την ίδια συνέπεια και καθαρό μυαλό στη ρεβάνς της Άγκυρας, την πρόκριση θα την πάρει.

Αρκεί να μην πέσει πάλι σε κανένα νάρκισσο διαιτητή, ο οποίος θα επιχειρήσει να γίνει πρωταγωνιστής του αγώνα, όπως ο Γάλλος Μπουκέ, ο οποίος και διαιτητής μπάσκετ να ήταν τόσες φορές δεν θα σφύριζε, ούτε θα μοίραζε τόσες τεχνικές ποινές (κάρτες)! Έχω πολλά χρόνια να δω, ακόμη και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ρέφερι να μοιράζει τις κάρτες σαν φιστίκια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK