Φάκελος "προπονητής": Τι κρατάει και τι… διώχνει τον Περέιρα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ανοίγει το φάκελο "προπονητής" στον Ολυμπιακό και γράφει για τις πιθανότητες παραμονής του Βίτορ Περέιρα στον πάγκο των "ερυθρόλευκων".

Φάκελος "προπονητής": Τι κρατάει και τι… διώχνει τον Περέιρα
INTIME SPORTS

Δύο ήταν οι βασικές προτεραιότητες για τον Ολυμπιακό από τη στιγμή που ο διαιτητής Κουκουλάκης σφύριξε τρεις φορές το βράδυ του Σαββάτου στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και ξεκίνησαν οι "ερυθρόλευκοι" πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του νταμπλ. Η πρώτη αφορούσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον "πιστό στρατιώτη" Νταβίντ Φουστέρ και η δεύτερη την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Βίτορ Περέιρα.

"Θα μείνει όσο βαστούν τα κότσια του"

Με τον Ισπανό μεσοεπιθετικό, όπως σας είχε ενημερώσει με διαδοχικά δημοσιεύματα το Contra.gr όταν πολλοί άλλοι τον έβλεπαν στην πόρτα της εξόδου, ένα ραντεβού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη αποδείχθηκε αρκετό. Ο 33χρονος άσος κατάλαβε ότι στο λιμάνι δεν έπαψαν να τον θέλουν και έβαλε φαρδιά πλατιά τη τζίφρα του, ανανεώνοντας τους όρκους αιώνιας πίστης με την ομάδα του Πειραιά.

Στην ερώτηση "πόσο θα μείνει", η απάντηση είναι "όσο βαστούν τα κότσια του". Στη λιτή ανακοίνωση της ΠΑΕ, άλλωστε, δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια της επέκτασης κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είτε για έναν ακόμη χρόνο, είτε για δύο, ο άνθρωπος που μετράει τόσες κούπες όσες και ο πρόεδρος του συλλόγου, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή και για… μετά, προκειμένου να αναλάβει κάποιο άλλο πόστο.

Αύξησε τις πιθανότητες παραμονής

Την ώρα που ο Νταβίντ έδινε για μία ακόμη φορά τα χέρια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο προπονητής του, ο Βίτορ Περέιρα μάθαινε την οριστική εξέλιξη της υπόθεσης στην πατρίδα του. Από το πρωί της Κυριακής, εξάλλου, χωρίς να προλάβει να κλείσει μάτι από την υπερένταση του τελικού, ταξίδεψε με προορισμό την Πορτογαλία, για να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του, πρώτη φορά από την ημέρα που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Η παρουσία του στου Ρέντη συνδυάστηκε με την κατάκτηση των εγχώριων στόχων και από τη στιγμή που δεσμεύεται με συμβόλαιο για δύο ακόμη χρόνια, με δικαίωμα επέκτασης από την ΠΑΕ για έναν ακόμη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούν δεδομένη την παραμονή του και για την επόμενη σεζόν. Η αλήθεια είναι πως ο πεισματάρης Βίτορ αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες παραμονής του, αλλά ας μην το δέσουμε και κόμπο.

Σε κάθε απόφαση υπάρχουν υπέρ και κατά. Αν συγκρίνει κανείς το πρώτο εξάμηνο του 46χρονου κόουτς με το αντίστοιχο του προκατόχου του, θα καταλήξει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι αξίζει την ευκαιρία. Μπορεί να πέτυχαν και να… απέτυχαν στα ίδια, να κατέκτησαν το νταμπλ και να αποκλείστηκαν στο Europa από ασθενέστερους θεωρητικά αντιπάλους (Λεβάντε και Ντρίπρο αντίστοιχα), ωστόσο, σε αυτή την άτυπη "μάχη" της Ιβηρικής, ο νυν κόουτς της ομάδας χρειάστηκε να παλέψει πολύ περισσότερο.

Ο Μίτσελ ανέλαβε τον Ολυμπιακό με "τελειωμένο" το πρωτάθλημα από τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, κάτι που προς τιμήν του παραδέχθηκε ευθύς εξαρχής, ενώ ο Περέιρα χρειάστηκε να παλέψει με τα κύματα, καθώς πήρε τη σκυτάλη με την ομάδα του να βλέπει την πλάτη του ΠΑΟΚ. Αμφότεροι κατέκτησαν και το Κύπελλο με το ίδιο σκορ (3-1) και με το ίδιο… ζόρι, ο Ισπανός με αντίπαλο τον Αστέρα και ο Πορτογάλος με την Ξάνθη.

Δούλεψε στο όριο της υπερκόπωσης

Στα σημεία εκείνος που υπερέχει είναι ο νυν τεχνικός της ομάδας, αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα παραμονής του στον πάγκο, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έθελξε με την απόδοσή του, αλλά ήταν πιο σοβαρός, πιο συγκροτημένος και πιο ρεαλιστής τουλάχιστον ως προς τη συγκομιδή των βαθμών. Μπορεί στη σύγκριση με τον προκάτοχό του, ο Βίτορ να έρχεται δεύτερος, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει, καθώς δεν έχει την προσωπικότητα, το ειδικό βάρος και το όνομα του Μίτσελ, ωστόσο, ουδείς μπορεί να υπερασπιστεί με επιχειρήματα την άποψη ότι δούλεψε λιγότερο από τον πρώην αρχηγό της Ρεάλ.

Το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Ο Περέιρα δούλεψε στο όριο της υπερκόπωσης από την πρώτη μέρα. Παθιασμένος με τη δουλειά του σε βαθμό… παράνοιας, ορκισμένος να πετύχει και να αρπάξει την ευκαιρία, δεν άφησε τίποτα στην τύχη, τουλάχιστον από τα πράγματα που περνούσαν από τα χέρια του. Αξιοποιώντας τη διάθεση της διοίκησης να παραδώσει τα κλειδιά του αθλητικού κέντρου στον εκάστοτε προπονητή, πρώτος πήγαινε στου Ρέντη και τελευταίος έφευγε.

Είχε και έχει άποψη για όλα, θέλει τα πάντα να περνάει από το δικό του σκάνερ και δεν θέλει κανέναν δίπλα του, πλην των ανθρώπων που ο ίδιος επέλεξε, όπως φάνηκε περίτρανα από την απομάκρυνση Νικοπολίδη, τον προηγούμενο μήνα. Κάποιοι το λένε εμπιστοσύνη στον εαυτό του, κάποιοι άλλοι ανασφάλεια. Ο Περέιρα ζει με τους δαίμονές του και τα άγχη του, είναι τόσο διψασμένος που πανηγύριζε με σφιγμένες γροθιές ακόμη και τα γκολ στο φιλικό της προηγούμενης εβδομάδας με τον Παναιτωλικό. Κάποιες τέτοιες αντιδράσεις του σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, όπως έγινε στα δύο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, στο πρώτο παιχνίδι με τη Ντνίπρο (σ.σ. μπήκε στο τερέν με το σφύριγμα της λήξης για να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή), ή στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΟ. Τρελός ή παλικάρι; Όπως το πάρει κανείς…

Καινοτομίες στις προπονήσεις

Ο πρώην τεχνικός των "δράκων" από το Πόρτο δεν είναι εύκολο να συμβιβαστεί. Πέρα από τις παρεμβάσεις του στην ενδεκάδα, προκειμένου η ομάδα να γίνει πιο συμπαγής και να μπει χαλινάρι στη φουλ επίθεση του Μίτσελ, εισηγήθηκε και κάποιες καινοτομίες στο αθλητικό κέντρο της ομάδας. Την ώρα που εξηγούσε σε Ομάρ και Μαζουακού ότι δεν… υπάρχει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να βρίσκονται ταυτόχρονα πάνω από τη σέντρα και να αφήνουν στην άμυνα μόνο τα δύο στόπερ, αν είχε τη δυνατότητα να γκρεμίσει του Ρέντη και να το χτίσει σύμφωνα με τα δικά του "θέλω" θα το έκανε…

Σχεδόν κάθε εβδομάδα στο γραφείο του Βαγγέλη Μαρινάκη έφτανε κι άλλη παραγγελιά από τον κόουτς. Τη μία ήθελε "πύργο" ανάμεσα στα δύο γήπεδα που -για πρώτη φορά επί των ημερών του- διεξαγόταν παράλληλα η προπόνηση στις προδιαγραφές μεγάλων ομάδων του εξωτερικού, ώστε να ανεβαίνει πάνω για να βλέπει καλύτερα κι ένας από τους συνεργάτες του να μαγνητοσκοπεί τα πάντα.

Την άλλη, ζητούσε να τοποθετηθούν οθόνες με στιγμιότυπα από παλιότερα ματς της ομάδας στην αίθουσα του φαγητού, προκειμένου οι παίκτες του να είναι συνεχώς στην… πρίζα. Την Τρίτη ήθελε να αλλάξει ο χώρος του γυμναστηρίου και να πάει κάπου αλλού. Τελειομανής ή ψυχωτικός; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του έκανε όλα τα χατίρια, έστω κι αν κάποιοι ενδιάμεσοι είχαν εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις τους και επέμεναν πως "πρώτα πρέπει να παίξει μπάλα η ομάδα και μετά να ασχοληθούμε με τα γύρω-γύρω…".

Επιλογές με λάτιν άρωμα

Με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε στο σήμερα. Αν ο Περέιρα πάρει τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού στη συνάντηση που θα έχουν αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να περιμένουμε μπόλικο λάτιν άρωμα από το μεταγραφικό παζάρι. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους παίκτες που τέθηκαν στα υπόψη του τον Γενάρη, διάλεξε έναν Βραζιλιάνο κι έναν Αργεντινό. Τον Σαντάνα που έπαιξε πέντε ματς, κρίθηκε επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμυνας και δεν ξανάπαιξε και τον φιλότιμο Φράνκο Χάρα, ο οποίος πέτυχε ορισμένα κρίσιμα γκολ, αλλά δεν έχει πείσει κανέναν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε βασική επιλογή για την ομάδα της επόμενης σεζόν.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Περέιρα βλέποντας μπροστά του μόνο τη νίκη με κάθε κόστος και κάθε θυσία, δεν δίστασε να παρατάξει τον Ολυμπιακό ακόμη και με έναν Έλληνα στην ενδεκάδα. Όπως στον πρόσφατο τελικό της Καλογρέζας με τον Σιόβα μοναδικό παραστάτη της γαλανόλευκης σημαίας, να έχει δίπλα του τρεις Ισπανούς (Ρομπέρτο, Μποτία, Φουστέρ), δύο Αργεντινούς (Τσόρι, Χάρα), δύο Γάλλους (Μαζουακού, Ντοσεβί), έναν Σέρβο (Μιλιβόγεβιτς), έναν Βραζιλιάνο (Σαλίνο) κι έναν Κονγκολέζο (Εντινγκά). Αντίθετα, ο Μίτσελ φρόντιζε να έχει στο αρχικό σχήμα τουλάχιστον τρεις ντόπιους, αφού ήξερε πως είναι ένα από τα προαπαιτούμενα. Ο Περέιρα, από τη δική του πλευρά, δεν είχε καμία αναστολή να αφήσει στον πάγκο Μήτρογλου και Φορτούνη, έστω κι αν τους έδωσε χρόνο συμμετοχής στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Μπάτζετ 25 εκατομμυρίων

Με τον Πορτογάλο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πιο δεμένος στα μετόπισθεν, διατηρήθηκε δίδυμο αμυντικών μέσων μπροστά τους, ενώ έγινε προσπάθεια η ομάδα να πιέσει περισσότερο ψηλά και να παίζει πιο δυνατά στις προσωπικές μονομαχίες. Ο Βίτορ δεν θεωρεί… υποτιμητικό για την ομάδα του ακόμη και να κλειστεί στα καρέ του Ρομπέρτο, προκειμένου να μη δεχθεί γκολ, κάτι που είδαμε και στον αγώνα του Σαββάτου κι ας νικήσει με "μισό-μηδέν", σε αντίθεση με τον Μίτσελ, ο οποίος ήταν της λογικής "όσα βάλουμε κι όσα φάμε" σε ελεύθερη μετάφραση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι βγάζει το… μίξερ αν ρίξουμε μέσα όλα τα παραπάνω. Οι σχετικές πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Περέιρα θα πάρει το χρίσμα για να φτιάξει του χρόνου το δικό του Ολυμπιακού και με μεγαλύτερο μπάτζετ, το οποίο ζήτησε, έμμεσα, υπό μορφή παράκλησης στις δηλώσεις του μετά από τον τελικό του Κυπέλλου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 10 εκατομμύρια, σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις παικτών που κόστισαν πολλά πέρυσι χωρίς το ανάλογο αντάλλαγμα, όπως οι Μήτρογλου, Κασάμι, Αφελάι, Ντουρμάζ, του παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει μίνιμουμ 25 εκατομμύρια ευρώ, ίσως κι ακόμη περισσότερα με δεδομένη και την αύξηση των μνηστήρων του στέμματος, αλλά και του ανταγωνισμού. Στη σύσκεψη κορυφής που θα γίνει αμέσως μετά από την αργία του Αγίου Πνεύματος θα γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα…

Διαβάστε ακόμα:

O "βιονικός" Σαμπαλί που δεν είναι Μαζουακού (VIDEOS)

Ανανέωσε ο Φουστέρ στο ραντεβού με Μαρινάκη (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK