Κέρδισε στο τρί(σ)ποντο "χάνει" στο ποδόσφαιρο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την εικόνα του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ και κρίνει απαραίτητες δύο προσθήκες στο ρόστερ.

Κέρδισε στο τρί(σ)ποντο "χάνει" στο ποδόσφαιρο

Σε μια επιφανειακή προσέγγιση της αναμέτρησης ανάμεσα στον Λεβαδειακό και τον Ολυμπιακό θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει τα εξής: "Έλα μωρέ. Δεν έπαιξε καμιά σπουδαία μπάλα ο Ολυμπιακός, αλλά νίκησε 2-0, είχε καθολική κατοχή της μπάλας, δύο δοκάρια και έφτασε τις 19 τελικές. Άρα, όλα καλά".

Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και τέτοιες τοποθετήσεις αναρωτιέμαι πραγματικά αν είναι όλα καλά για τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι μετά από δύο αγωνιστικές έχουν πετύχει 5 γκολ κι έχουν βάλει στο σακούλι 6 βαθμούς. Νομίζω πως όλοι όσοι βλέπουν λίγο πιο μακριά από το δάκτυλό τους και δεν έχουν διάθεση να ρίξουν στάχτη στα μάτια θα συμφωνήσουν πως υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να λυθούν από τη διοίκηση και τον προπονητή για να ανταποκριθούν στις προγραμματικές δηλώσεις τους.

Τι υποσχέθηκαν; Μια πιο ποιοτική ομάδα από την περσινή, μια ομάδα που θα αρέσει, μια ομάδα που θα συνδυάζει νίκες και θέαμα, όπως επιτάσσει το dna του συλλόγου. Δεν περιμένει κανείς από ένα καινούργιο σύνολο με νέο κόουτς και αρκετές μεταγραφές να μην έχει αδυναμίες Αύγουστο μήνα. Θα ήταν αφύσικο. Από την άλλη πλευρά, τόσο στον αγώνα της πρεμιέρας με τον Πανιώνιο, όσο και πριν από μερικές ώρες στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ μακριά από αυτό που περιμένει ο κόσμος του, ένας κόσμος που στηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα κι έχει εξαφανίσει ήδη περισσότερα από 19.000 εισιτήρια διαρκείας περιμένοντας πολλά.

Εκνευριστικά αργός

Όταν σε έναν αγώνα που διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα με αντίπαλο τον –υποβιβασμένο πέρυσι- Λεβαδειακό, χρειάζονται δύο απίθανα γκολ στο 89’ και στο 91’ βγαλμένα από το… μπιλιάρδο για να έρθει το πολύτιμο τρί(σ)ποντο, κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να διορθωθεί πριν έρθουν τα πολύ δύσκολα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε λιγότερες από 20 ημέρες έρχεται στο Φάληρο η Μπάγερν Μονάχου...

Ο Ολυμπιακός για δεύτερο στη σειρά παιχνίδι ήταν αργός σε εκνευριστικό βαθμό, χωρίς ρυθμό, αυτοματισμούς, ένταση, καθαρό μυαλό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εστέμπαν Καμπιάσο προσπαθούσε με χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών του να ηρεμήσει τους συμπαίκτες του σε άμυνα και επίθεση. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ο 35χρονος Αργεντινός έχοντας ακόμη περιορισμένη βενζίνη στο ντεπόζιτο και χωρίς ανάσες για διαρκές τρέξιμο, ήταν ό,τι πιο ουσιαστικό και ποιοτικό είχε να επιδείξει η ομάδα του στα 56 λεπτά που αγωνίστηκε.

Ήταν ο μοναδικός που προσπαθούσε να παίξει με τη μία, να βγάλει γρήγορα τη μπάλα μπροστά ή στα πλάγια, προκειμένου να δημιουργηθούν ορθόδοξες επιθέσεις. Τα όσα σημαντικά, ωστόσο, επιχείρησε να δώσει ο πολύπειρος Αργεντινός μέσος δεν είχαν αντίκρισμα από τη στιγμή που ο Χάρα δεν υπήρχε στην επίθεση (σ.σ. αλήθεια πόσο… χειρότερος θα ήταν ο Πουλίδο;), όπως και οι Πάρντο, Ντουρμάζ στα δύο άκρα. Ακόμη και ο συνήθως ήρεμος Μιλιβόγεβιτς έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Μόνο ο Φορτούνης είχε διάθεση, έστω κι αν πολλές από τις ενέργειές του δεν είχαν σοβαρό αποτέλεσμα.

Το ότι οι άλλες ομάδες θα περιμένουν με διπλή άμυνα τον Ολυμπιακό και θα πιέζουν με ένδεκα ή -στην καλύτερη περίπτωση- δέκα παίκτες πίσω από τη μπάλα, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Το γνώριζαν, όμως, αυτό διοίκηση και τεχνική ηγεσία όταν έκαναν το σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Το ξέρουν και σήμερα ότι η ομάδα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση, καθώς όσο καλός κι αν είναι ο Πάρντο της Μπράγκα ή ο Σεμπά της Εστορίλ δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά σε μια ομάδα με πολύ υψηλότερες απαιτήσεις όπως είναι ο Ολυμπιακός. Δεν αμφιβάλω ότι ο Κολομβιανός είναι πολύ καλός παίκτης, το απέδειξε και στα φιλικά, αλλά φάνηκε για δεύτερη φορά ότι θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, ενώ ο Ολυμπιακός απαιτεί άμεση ανταπόκριση και η υπομονή είναι –σχεδόν πάντα- άγνωστη λέξη.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα πάρουν μεγάλο ρίσκο αν δεν ενισχυθούν με τουλάχιστον άλλο έναν εξτρέμ πρώτης γραμμής (σ.σ. τέτοιο θεωρούν τον Ερνάνι, ο οποίος φέρεται να είναι καθ’ οδόν…) κι έναν ακόμη φορ, ο οποίος δεν θα περιμένει απλά τη μπάλα για να βάλει το γκολ, όπως μπορεί να κάνει με άνεση ο Φινμπόγκασον, αλλά θα μπορεί και να δημιουργήσει φάσεις για γκολ, όταν οι… διπλανοί του δυσκολεύονται ή έχουν μπλοκάρει.

Επίσης, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Σαλίνο όσο φιλότιμος κι αν είναι, όσο πάθος κι αν έχει, δεν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά και να έχει ουσία στη δημιουργία. Αφού, λοιπόν, ο Μάρκο Σίλβα θέλει οι ακραίοι μπακ να μετατρέπονται σε εξτρέμ, ώστε να συγκλίνουν προς τα μέσα για να πατήσουν περιοχή οι ακραίοι επιθετικοί, ίσως πρέπει να έρθει ένας ακόμη "κανονικός" αριστερός μπακ, για να πλαισιώσει τον, ούτως ή άλλως, ασταθή Μαζουακού.

Η γραμμή του Ολυμπιακού που φαίνεται ότι δούλεψε καλύτερα από τις υπόλοιπες ήταν η αμυντική, με τον Ντα Κόστα να κάνει άλλο ένα πολύ μεστό παιχνίδι, τον Σιόβα δίπλα του βελτιωμένο και τους δύο μπακ να δίνουν ότι περισσότερο μπορούν είτε αμυντικά, είτε επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Ομάρ και ο Σαλίνο βρέθηκαν στο πρώτο ημίχρονο σε θέση βολής, αλλά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος μπόρεσαν να τελειώσουν σωστά τις φάσεις με ανάποδο πόδι. Όταν, όμως, φτάνεις στο σημείο να περιμένεις από τους δύο μπακ να σκοράρουν κάποιο πρόβλημα υπάρχει…

Απαραίτητες δύο νέες μεταγραφές

Περιθώρια για να βελτιωθεί η ομάδα και πολύ μάλιστα, υπάρχουν κι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μαέστρος Ντομίνγκες τώρα επέστρεψε από τραυματισμό και θέλει χρόνο για να βρει τα πατήματά του, ο Φινμπόγκασον που είναι ικανότατος εκτελεστής έλειψε λόγω ενοχλήσεων, όπως και ο Μαζουακού, ο οποίος στην καλή του μέρα μπορεί να δημιουργήσει πολλά ρήγματα στην ισορροπία της αντίπαλης άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν υπήρχε κίνηση χωρίς τη μπάλα, η πίεση ψηλά έγινε με το σταγονόμετρο, ενώ και οι αξιόλογες ευκαιρίες ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ακόμη και τα δύο δοκάρια προήλθαν από τραβηγμένες ενέργειες όπως το σουτ εκτός περιοχής του Ντοσεβί με το αριστερό και η σέντρα-σουτ του Τσόρι σχεδόν παράλληλα με τη γραμμή του άουτ.

Με λίγα λόγια, ο έλεγχος προόδου μετά το δεύτερο επίσημο παιχνίδι της σεζόν πιστοποιεί ότι η ομάδα θα πρέπει να δυναμώσει με τουλάχιστον δύο νέες και απαραίτητα ποιοτικές προσθήκες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ενώ θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη δουλειά στου Ρέντη, προκειμένου να βγουν στο γήπεδο όσα έχει στο μυαλό του και θέλει να περάσει ένας μοντέρνος τεχνικός όπως είναι ο Μάρκο Σίλβα.

Οφείλουν άπαντες να δουν αυτή τη νίκη ως τρεις βαθμούς και τίποτα περισσότερο, αλλά και να σηκώσουν ξανά τα μανίκια ώστε η ομάδα να φτάσει γρήγορα εκεί που επιτάσσει η φανέλα της και απαιτεί ο κόσμος της. Απλά πράγματα για όποιον θέλει να τα δει και δεν ψάχνει για δικαιολογίες...

News 24/7

24MEDIA NETWORK