Κόουτς Γκαρθία ξέρουμε τι έκανες δύο μήνες

Δύο μήνες συμπλήρωσε ο Οσκαρ Γκαρθία στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται πως ήρθε, τι έκανε, τι δεν έκανε και τι άλλο πρέπει να κάνει ο Καταλανός τεχνικός στον "κόκκινο" πάγκο για να αντιστρέψει το κλίμα, να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και να μη χάσει το τελευταίο "κανονάκι"...

Κόουτς Γκαρθία ξέρουμε τι έκανες δύο μήνες

Ο δρόμος της καθιέρωσης για τον Οσκαρ Γκαρθία στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Καταλανός τεχνικός που έχει φορέσει ως ποδοσφαιριστής 70 φορές τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και πανηγύρισε 21 γκολ, ανέλαβε τους "ερυθρόλευκους" στην πιο δύσκολη στροφή της σεζόν με στόχο να τους οδηγήσει στην κατάκτηση του νταμπλ.

Από τις 8 του Γενάρη, την επομένη του αγώνα πρωταθλήματος με τη Λάρισα, μέχρι σήμερα κατάλαβε ότι η αποστολή που ανέλαβε με μεγάλη χαρά και φιλοδοξία, είναι πιο επικίνδυνη απ' όσο είχε στο μυαλό του πριν υπογράψει συμβόλαιο δέσμευσης μέχρι τον προσεχή Ιούνη.

Γνώριζε αρκετά πράγματα για τους "ερυθρόλευκους". Του είπε ακόμη περισσότερα ο παλιός γνώριμος Ερνέστο Βαλβέρδε, ένας άλλος πρώην ποδοσφαιριστής της Μπάρτσα που πλέον βρίσκεται στο τιμόνι της, ενώ λατρεύτηκε στα χρόνια που έγινε κάτοικος Πειραιά.

Δεν έκανε δεύτερες σκέψεις. Είπε αμέσως το «ναι» στην πρόταση κι αγχώθηκε όταν οι συζητήσεις προσωρινά σταμάτησαν, μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Από τότε μέχρι τώρα, τα έχει δει -κυριολεκτικά- όλα. Όχι μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά κι έξω από αυτές. Είδε την ομάδα του να είναι πρώτη στη βαθμολογία, μέσα σε λίγες ημέρες να υποχωρεί στην τρίτη θέση με εκείνον στο τιμόνι, αλλά και να αποκλείεται από τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Χρειάστηκε να διπλώσει από τους πόνους και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κρίση σκωληκοειδίτιδας, την ημέρα της ρεβάνς με την ΑΕΚ στην Καλογρέζα. Κρατήθηκε όσο μπορούσε για να μη χάσει τη μεγάλη κυπελλική "μάχη", άντεξε με ισχυρά παυσίπονα για ένα24άωρο, αλλά δεν τα κατάφερε.

Όχι μόνο νοσηλεύθηκε, αλλά χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση. Κοντά του βρέθηκαν εσπευσμένα η σύζυγος και η κόρη του πριν περάσει την πόρτα του χειρουργείου, κατόπιν δικής του επιθυμίας. Τις ήθελε δίπλα του, όσο βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι κι ανήμπορος να βοηθήσει την ομάδα του, παρά μόνο με κάποιαSMSαπό το κινητό του τηλέφωνο.

ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΜΙΝΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οσοι τον ζουν από την πρώτη μέρα συμφωνούν ότι είναι προπονητής του "my way". Ακολουθεί την καρδιά και το μυαλό του, δεν κάνει πίσω, ρισκάρει, μέχρι να δικαιωθεί ή να αποτύχει. Δική του -αποκλειστικά- απόφαση ήταν ο Ολυμπιακός να κάνει μίνι προετοιμασία Γενάρη μήνα, παρότι όλα κρέμονταν σε μια κλωστή. Μια ματιά στους δείκτες φυσικής κατάστασης των παικτών ήταν ικανή να τον πείσει ότι η ομάδα θα μείνει σύντομα από δυνάμεις και αποφάσισε να ανεβάσει τους ρυθμούς, σε ένα χρονικό σημείο που συνήθως οι ομάδες κάνουν συντήρηση για να βγει η σεζόν.

Πίστευε ότι ο Ολυμπιακός χάρη κυρίως στην ατομική ποιότητα των παικτών του θα καθάριζε τα πολύ δύσκολα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και την ΑΕΚ, αλλά οι προσδοκίες του δεν εκπληρώθηκαν στο γήπεδο. Δεν το έβαλε κάτω. Από την πρώτη μέρα, άλλωστε, είχε επενδύσει στις καθαρές κουβέντες με τους ποδοσφαιριστές του. Οι περισσότεροι από αυτούς, ακόμη και κάποιοι που δεν είναι σταθερά στα πλάνα του, έχουν καταλάβει ότι πέρα από γνώστης του αντικειμένου, είναι κι ένας άνθρωπος που θέλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε συζητήσεις εντός αποδυτηρίων και χωρίς ο κόουτς να είναι παρών, οι παίκτες έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά του, έστω κι αν κάποιες από τις βεντέτες της ομάδας ξεβολεύτηκαν τελευταία με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Φορτούνη, Μάριν και κλήθηκαν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις για μια θέση στην ενδεκάδα.

Στον αγώνα της Τούμπας, η έκπληξή του ήταν διπλή. Όχι μόνο επειδή δεν περίμενε να γίνει «στόχος» από την εξέδρα με ρολό ταμειακής μηχανής, αλλά και για όσα ακολούθησαν. Την ώρα που μέχρι και στην πατρίδα του υπήρξαν αναφορές για το δυσάρεστο συμβάν, στην Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο κι ένιωσε πως έπρεπε να αποδείξει το αυτονόητο. Προτίμησε να μην ακολουθήσει και με μία δήλωσή του, μέσωTwitter,να αποθεώσει αυτό που αγαπά. Το ποδόσφαιρο. Όταν δεν διεξάγεται ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, άλλωστε, εξαιτίας ενός ή κάποιων ανεγκέφαλων, χαμένο -σε τελική ανάλυση- βγαίνει το ίδιο το άθλημα.

Στο "αιώνιο" ντέρμπι, απέναντι στον Παναθηναϊκό, κλήθηκε να κάνει μια νέα αρχή. Να οδηγήσει την ομάδα του σε μια νίκη από εκείνες που μένουν. Να βάλει το πρώτο σημαντικό παράσημο στο πέτο του. Να δείξει και στον κόσμο ότι είναι αυτός που θέλουν. Αυτός που μπορεί να χτίσει το νέο και ωραίο Ολυμπιακό. Θέλει η κάθε μέρα που περνά να γίνει σύμμαχος στη δουλειά του κι όχι εχθρός. Δεν το κατάφερε, απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε με δέκα παίκτες για μισή ώρα...

Πλέον οι έξι νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια είναι μονόδρομος. Το τελευταίο του χαρτί για παραμονή στον κόκκινο πάγκο και ανανέωση της εμπιστοσύνης. Το πρώτο βήμα, πριν από κάθε άλλο, είναι να εμπνεύσει. Να βγάλει πάθος και να το μεταδώσει στους παίκτες του. Να μετατρέψει μια ομάδα με περιορισμένη βενζίνη στο ντεπόζιτο σε μια ομάδα που όσοι αντέχει, ό,τι κάνει πρέπει να το κάνει σωστά. Γνωρίζοντας ότι η επόμενη... πίστα μπορεί να είναι και η τελευταία, πρέπει να προστατεύσει όσο περισσότερο μπορεί και να θωρακίσει το τελευταίο του "κανονάκι" για να αποφευχθεί το δικό του Game Over.

Μέχρι στιγμής, άλλωστε, "διπλό" δεν έχει "γράψει" στο σημειωματάριο, έστω κι αν ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς κόντρα στον ΠΑΟΚ σε ένα ματς που δεν ξεκίνησε ποτέ. Θα το αναζητήσει μεθαύριο στα Χανιά κόντρα στον ουραγό Πλατανιά, ομάδα με την οποία υπάρχουν από πέρυσι χρωστούμενα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK