Κώστα Φορτούνη θυμάσαι το 3-0;

Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος απόψε να νικήσει τον εαυτό του. Να καταθέσει στο χορτάρι όλα όσα κατέθεσε και στον αντίστοιχο αγώνα του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ που μετατράπηκε σε υγιεινό περίπατο. Μπορεί; Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος φανερώνει τα... κλειδιά και αναλύει τα δεδομένα.

Κώστα Φορτούνη θυμάσαι το 3-0;

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ολυμπιακού στον αποψινό ημιτελικό (Πέμπτη 19.30) δεν είναι η ΑΕΚ, αλλά ο εαυτός του. Χωρίς ίχνος υπερβολής το βασικό ζητούμενο δεν είναι το ισχυρό συγκρότημα του Μανόλο Χιμένεθ, αλλά πως οι "ερυθρόλευκοι" θα αφήσουν στα αποδυτήρια όλα τα κουσούρια της φετινής σεζόν.

ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΕ

Το κάλεσμα στον κόσμο δεν είναι τυχαίο. Ο Τάκης Λεμονής από την πρώτη μέρα της επιστροφής του περισσότερο έχει ποντάρει στο φιλότιμο και στην ψυχολογία των παικτών του, παρά στο πως θα αλλάξει την αγωνιστική τους συμπεριφορά. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, η δυνατότητα για παρεμβάσεις περιορισμένη. Άρα η συμβολή όσων βρεθούν απόψε στο "Γ. Καραϊσκάκης" μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη της αναμέτρησης.

Ο έμπειρος κόουτς έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και για να μπορέσει να περάσει πέντε βασικές ποδοσφαιρικές αρχές σε μια ξεχαρβαλωμένη και ταλαιπωρημένη ομάδα, χρειάστηκε να κατεβάσει πολύ τον ρυθμό. Για να βάλει στην ενδεκάδα εμπειρία και ποιότητα χρειάστηκε να βάλει γκέμια, να μειώσει ρυθμό και ένταση. Δεν γινόταν αλλιώς...

Απέναντι σε μια ομάδα με αδυναμίες, κυρίως στα μετόπισθεν, χωρίς πολύ μεγάλα αστέρια, αλλά πιο αθλητική και σε καλύτερο βαθμό ετοιμότητας, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βγάλει χαρακτήρα. Να μιλήσει η προσωπικότητα και το μέταλλο των παικτών του και δη εκείνων που έχουν φάει τέτοια ματς με το κουτάλι.

Όχι, ο Καμπιάσο δεν έχει τις αντοχές της πρώτης νιότης. Ο Μάριν δεν θα μοιράσει ποτέ τις δυνάμεις του σε άμυνα και επίθεση. Δεν θα κάνει ποτέ τα ίδια με και χωρίς τη μπάλα στα πόδια. Το ίδιο και ο Φορτούνης. Ο Ρομαό όσο κι αν προσπαθήσει δεν θα γίνει πιο ταχύς. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να βελτιωθούν μέσα από τη συνολική δουλειά. Μπορούν να μακιγιαριστούν με καλή οργάνωση και την απαιτούμενη διάθεση.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ

Όπως είδαμε ακόμη και στα μεγάλα ματς του Champions League το τελευταίο διήμερο, συνήθως νικά εκείνος που το θέλει πιο πολύ. Όσο κι αν αλλάξει το ποδόσφαιρο, όσο κι αν οι στροφές ανεβαίνουν, πάντα έχει το πρώτο χέρι εκείνος που θα ματώσει, θα βάλει με πιο πολύ δύναμη τα πόδια του στη φωτιά, εκείνος που δεν θα διστάσει να κάνει κι ένα φάουλ, βρε αδερφέ, για να σταματήσει τον αντίπαλο.

Αυτό το μήνυμα καλείται να περάσει απόψε ο Ολυμπιακός. Για να με περάσεις, θα πρέπει να... ματώσεις. Σε κάθε φάση. Σε κάθε τετραγωνικό του γηπέδου. Οι "ερυθρόλευκοι" επί των ημερών του Βαγγέλη Μαρινάκη, μετρούν εντός έδρας σε έξι αγώνες 19-1 γκολ με αντίπαλο την ΑΕΚ. Μοναδική τους ισοπαλία (1-1) η προ διετίας αναμέτρηση του Κυπέλλου. Έτσι και τότε, όπως και τώρα ήταν πρώτος ημιτελικός. Κόντρα στην ομάδα του Δέλλα που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, οι παίκτες του Βίτορ Περέιρα υποτίμησαν τους αντιπάλους τους και λίγο έλειψε να το πληρώσουν ακριβά.

Σήμερα δεν έχουν περιθώρια να υποτιμήσουν κανέναν. Αντίθετα, μπορούν να εντείνουν το άγχος που διακατέχει τους αντιπάλους τους κάθε φορά που αγωνίζονται στο Φάληρο τα τελευταία χρόνια. Έχει γνωρίσει μεγάλες και με καθαρά σκορ ήττες η ΑΕΚ στην έδρα του Ολυμπιακού, κάποιες από αυτές και με τον Λεμονή στο τιμόνι κι αυτό δεν βγαίνει από το μυαλό κανενός. Ούτε των μεν, ούτε των δε.

Το ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να μπει από το πρώτο λεπτό στην αναμέτρηση ως Ολυμπιακός. Ως γηπεδούχος, ως πρωταθλητής, ως η ομάδα που στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου έκανε μια μπουκιά την μεγάλη της αντίπαλο. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη στο 3-0 του πρωταθλήματος, οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια και δεν άφησαν τους "κιτρινόμαυρους" να πάρουν ανάσα.

ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Ο πρώτος που έσυρε τον χορό ήταν ο Κώστας Φορτούνης. Όχι με την υψηλή τεχνική του κατάρτιση, αλλά με το πάθος που μπήκε σε όλες τις μονομαχίες. Το 3-0 είναι από κερδισμένη κόντρα επειδή κυνήγησε με... λύσσα μια χαμένη μπαλιά. Το ίδιο πρέπει να γίνει απόψε από όλους με μπροστάρη τον "Φορτού". Μόνο έτσι ο Ολυμπιακός θα είναι Ολυμπιακός, ο κόσμος θα γουστάρει και θα παίξει μπάλα από την εξέδρα και η ΑΕΚ θα αισθανθεί την πίεση.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, πέρα από τακτικές και συστήματα, σε αυτά τα ματς σχεδόν πάντα επικρατεί εκείνος που αφήνει περισσότερα πάνω στο χορτάρι. Στο χέρι των παικτών του Ολυμπιακού είναι, λοιπόν, να νικήσουν πρώτα τον εαυτό τους και μετά την ΑΕΚ, αρκεί να είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα. Να είναι... πεινασμένοι όπως τους καλεί εδώ και μέρες ο προπονητής τους που έχει φάει τέτοια ματς με το κουτάλι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK