Μάρτιν Γιολ: Ο Ολλανδός δεν είναι στοίχημα!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει την περίπτωση του Μάρτιν Γιολ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για την αντικατάσταση του Βίτορ Περέιρα.

Μάρτιν Γιολ: Ο Ολλανδός δεν είναι στοίχημα!

Την ώρα που είχε σχηματιστεί σε πολύ κόσμο η άποψη ότι ο Φραν Εσκριμπά είναι έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, το Contra.gr σας ενημέρωσε ότι ο Ισπανός τεχνικός της Χετάφε δεν τρέχει μόνος του στην κούρσα της διαδοχής του Βίτορ Περέιρα.

Επισημάναμε, επίσης, το ενδεχόμενο ο νέος κόουτς των νταμπλούχων Ελλάδας να μην προέρχεται από την Ιβηρική, αλλά από κάποιο άλλο –προηγμένο- πρωτάθλημα και να έχει πιο βαρύ όνομα από τον 50χρονο Εσκριμπά, του οποίου η προπονητική εμπειρία συνοψίζεται σε έναν μικρομεσαίο σύλλογο της «Πριμέρα».

Αναφέραμε ενδεικτικά τις δύσκολες περιπτώσεις των Ιταλών Λουτσιάνο Σπαλέτι και Ρομπέρτο Ντι Ματέο, παρότι το εγχείρημα είναι δύσκολο εκ προοιμίου, ειδικά για τον πρώτο, ενώ τις τελευταίες ώρες φαίνεται να ανεβαίνει στη σχετική λίστα το όνομα του Ολλανδού Μάρτιν Γιολ.

Με μια πρώτη και πρόχειρη προσέγγιση θα μπορούσε κανείς να γράφει τι θέλει ο Ολυμπιακός να «μπλέξει» με μια νέα περίπτωση Στέφενς, ο οποίος ήρθε, πήρε το τεράστιο πακέτο (σ.σ. γύρω στα 2 εκατομμύρια καθαρά) που του πρόσφερε ο Ιβάν Σαββίδης και αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα έχοντας απλώς «φουσκώσει» τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναρωτηθούν και με το δίκιο τους για ποιο λόγο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κινηθεί ξανά προς τον Μίνο Ραϊόλα και να επιλέξει μέχρι και προπονητή από τη «γεμάτη» ατζέντα του γνωστού μάνατζερ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω φέρεται να συμφώνησε με τη Μίλαν για την επιστροφή του «πολύ» Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Δεν μπορεί να καεί η περίπτωσή του

Η περίπτωση του Μάρτιν Γιολ, ωστόσο, δεν μπορεί να περιοριστεί, πόσο μάλλον να καεί, απ’ όλα τα παραπάνω. Ο 59χρονος Ολλανδός τεχνικός δεν είναι ούτε στοίχημα, ούτε μια –πιθανή- επιλογή με μεγάλο ρίσκο. Είναι κανονικός προπονητής κι όχι τύπου Περέιρα, έμπειρος, ικανός, με πλούσιο βιογραφικό και dna που ταιριάζει στον Ολυμπιακό.

Ως γνήσιο τέκνο της μεγάλης των Ολλανδών σχολής, συνεχιστής της θεωρίας του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που μεταδόθηκε από τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ αρχικά στη Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια σε πολλές ακόμη ομάδες του πλανήτη, ο Γιολ έχει μία βασική αρχή: «Έχω τη μπάλα και παίζω επίθεση». Οι ομάδες του εφαρμόζουν το 4-3-3 και τις όποιες παραλλαγές του, με κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού τους την κατοχή, το χτίσιμο των επιθέσεων από πίσω και φυσικά την ασφυκτική πίεση του αντιπάλου. Όλα αυτά τα ψάχνει και τα θέλει –φαντάζομαι- μια φύσει επιθετική ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός.

Όσοι τον ξέρουν καλά θεωρούν πως ανάμεσα στις επιλογές που έχει εξετάσει τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός για τον πάγκο του είναι μακράν η καλύτερη. Και γιατί θα «κουμπώσει» στο project και γιατί έχει το «ειδικό βάρος» να προσεγγίσει τους παίκτες και να πάρει τον καλό εαυτό τους, αλλά κι επειδή ξέρει και θέλει να εργαστεί στη χώρα μας. Είναι ένας από τους ανθρώπους που «ψάχνεται» γενικώς, παρακολουθεί συστηματικά την Εθνική μας ομάδα και όχι μόνο (σ.σ. είχε παίκτη τον Γιώργο Καραγκούνη στη Φούλαμ), ενώ ένας από τους αγαπημένους του προορισμούς για διακοπές είναι η πανέμορφη Κρήτη.

Όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη σημασία στο σκέλος της δουλειάς του, ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αν τελικά έρθει ο Γιολ στον Πειραιά, θα έρθει επειδή γουστάρει να δουλέψει εδώ κι όχι μόνο για τα χρήματα που θα του προσφέρει η διοίκηση των πρωταθλητών.

Η σχέση του με Μπερμπάτοφ

Επί των ημερών του η Τότεναμ με τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να παίζει την καλύτερη μπάλα της καριέρας του, έβγαζε φωτιές. Το ότι, αν τελικά συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, θα τον ακολουθήσει και ο Βούλγαρος παικταράς είναι ένα μόνο κομμάτι από το παζλ που μπορεί να δημιουργηθεί. Ο Γιολ με την ίδια ευκολία που θα δώσει φανέλα βασικού στον Μπερμπάτοφ, μπορεί να τον αφήσει στον πάγκο, αν δεν μείνει ικανοποιημένος και να βάλει στη θέση του ακόμη κι έναν πιτσιρικά, τον οποίο, όμως, θεωρεί ικανό να του κάνει τη δουλειά.

Ποτέ δεν είχε προβλήματα με ποδοσφαιριστές, καθώς συνηθίζει να ασχολείται και να προετοιμάζει καλύτερα εκείνους που δεν παίζουν, τις ρεζέρβες δηλαδή, παρά εκείνους που παίζουν. Ξέρει καλά ότι η ομάδα αποτελείται από 25 κι όχι από 11 παίκτες και φροντίζει να τους έχει όλους ετοιμοπόλεμους. Φιλικός, προσιτός και χωρίς τουπέ, μπορεί να καθίσει μετά την προπόνηση να πιει κι έναν καφέ με κάποιον από τους παίκτες του και να μιλήσουν χαλαρά, αλλά αν δει τίποτα περίεργο ή εκτός προγράμματος, να κόψει κάθε «διπλωματική» ή άλλη σχέση. Με άλλα λόγια είναι κοντά σε εκείνους που τον εμπιστεύονται και θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα κι όχι με εκείνους που κοιτούν περισσότερο την πάρτη τους. Μετά την προπόνηση είναι «έξω καρδιά». Την ώρα της δουλειάς, όμως, δεν κουνιέται… φύλλο.

Γι’ αυτό φροντίζουν οι βοηθοί του, τους οποίους έχει μαζί επί σειρά ετών. Πέρα από τον assistant έχει δικό του προπονητή τερματοφυλάκων, γυμναστή και σκάουτερ/αναλυτή αγώνων. Πριν από μερικούς μήνες ήταν ένας από τους τεχνικούς που βρέθηκαν πολύ κοντά στο να αναλάβουν το τιμόνι της Εθνικής μας ομάδας, με εισήγηση μάλιστα του παλιού του γνώριμου, του Γιώργου Καραγκούνη. Παρότι ο πρώην αρχηγός της Εθνικής και υπεύθυνος πλέον στα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος τον ήθελε με μεγάλη θέρμη, το κασέ του ήταν τέτοιο που δεν επέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας. Το περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ωστόσο, που ζητάει ο Μάρτιν Γιολ, ο Μαρινάκης μπορεί να του το δώσει και να κάνει κίνηση ματ, όπως λένε τουλάχιστον εκείνοι που ξέρουν καλά τον Ολλανδό και εκτιμούν πως στην παρούσα φάση αποτελεί την πιο ασφαλή και σίγουρη επιλογή. Ίδωμεν…

Υ.Γ.: Ο Κριστιάν Καρεμπέ «σπρώχνει» την υποψηφιότητα Ζιντάν! Του γνωστού. Μπορεί να είναι μια επιλογή με ρίσκο, αλλά ποιος δεν θα ήθελε να δει τον κορυφαίο «Ζιζού» στον πάγκο του Ολυμπιακού; Θα είναι –αν μη τι άλλο- μια τεράστια πρόκληση τόσο εντός, όσο κι εκτός Ρέντη…

Διαβάστε ακόμη:

Δεν τρέχει… μόνος ο Εσκριμπά!

Διαψεύδει ο Ολυμπιακός για Εσκριμπά

Μόντσι: "Είμαστε κοντά στον Κακουτά με μεταγραφή"

News 24/7

24MEDIA NETWORK