Μήπως ο Μπουφόν είναι... Ολυμπιακός;

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τη δύσκολή δοκιμασία του Ολυμπιακού κόντρα στη Γιουβέντους και σχολιάζει τα θερμά λόγια του Μπουφόν για τους ερυθρόλευκους.

Μήπως ο Μπουφόν είναι... Ολυμπιακός;
INTIME SPORTS

Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί απόψε στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Όπως φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει τι θα συμβεί στα 90 λεπτά πριν από το τελευταίο σφύριγμα του Σέρβου διαιτητή Μάζιτς. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο «σπίτι» του και μπροστά στον κόσμο του την πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους κι όποιος αντέξει.

Το θεωρητικό φαβορί της αναμέτρησης είναι η «Μεγάλη Κυρία» του «καμπιονάτο». Μπορεί η τωρινή ομάδα να μην διαθέτει την αίγλη και τον «γαλαξία αστέρων» του παρελθόντος, ωστόσο, δεν παύει να είναι μία από τις καλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης με φανέλα που ζυγίζει… τόνους.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν τη «μάχη» τους και σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι, στοχεύοντας τη νίκη, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Εδώ και κάποια χρόνια η μεγάλη ομάδα του Πειραιά εγκατέλειψε –μάλλον ανεπιστρεπτί- το κλαμπ των «φτωχών συγγενών» στη γιορτή του Champions League. Πλέον έχει αποκτήσει το «ειδικό βάρος» για να κοντράρει κάθε αντίπαλο, πλην ίσως των μεγαθηρίων που ακούνε στο όνομα της Μπάρτσα, της Ρεάλ και της Μπάγερν. Κι αν σας φαίνεται υπερβολική αυτή η προσέγγιση θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι με αντιπάλους τη Μάντσεστερ, την Μπενφίκα, την Άντερλεχτ και φέτος με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία, έστω κι αν η τύχη παίζει και θα παίζει πάντε μεγάλο ρόλο στον αθλητισμό γενικότερα. Ούτε μπορεί κανείς να πει ότι οι «μαζεμένες» επιτυχίες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια αποτελούν… φωτοβολίδες όπως στις πρώτες του συμμετοχές στη διοργάνωση που μια σημαντική νίκη δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και αρκετές φορές ακολουθούσαν ξεγυρισμένες… φάπες.

Δεν επιτρέπονται λάθη

Στο Champions League, άλλωστε -όπως πολύ καλά γνωρίζουμε- τα λάθη δεν… επιτρέπονται και οι περισσότεροι αγώνες κρίνονται στις λεπτομέρειες. Μπορεί όσοι δεν υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό να μην παραδέχονται ότι ο σύλλογος του μεγάλου λιμανιού έχει «μεγαλώσει» κι εκτός συνόρων, αλλά κάπου εδώ έρχονται τα λόγια διάσημων προπονητών και παικτών, των καθ’ ύλην αρμοδίων δηλαδή, για να το επιβεβαιώσουν.

Μόλις πριν λίγες ώρες ο τεράστιος Τζίτζι Μπουφόν, ο κατά πολλούς κορυφαίος τερματοφύλακας των τελευταίων 15 χρόνων σε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό στερέωμα, έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας του Μίτσελ. Δεν αναφέρομαι στις καθιερωμένες δηλώσεις που γίνονται συνήθως εκατέρωθεν πριν από ένα ματς σε αυτό το επίπεδο, στις οποίες είθισται οι αντίπαλοι να λένε μια καλή κουβέντα για τον απέναντι ίσα για να κρατήσουν τα προσχήματα…

Ο 36χρονος πλέον Μπουφόν, ο πορτιέρε που έχει σηκώσει ό,τι κούπα κυκλοφορεί σε συλλογικό επίπεδο, ενώ κατέκτησε και το Μουντιάλ με τη «Σκουάντρα Ατζούρα», τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει ως τώρα 143 φορές όχι απλά δεν θεώρησε «χάσιμο χρόνου» να βρεθεί δίπλα στον προπονητή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αλλά είπε λόγια με αξία ανεκτίμητη αναφερόμενος στους πρωταθλητές Ελλάδας.

"Σεβασμός σε ένα τοπ κλαμπ"

Δεν περιόρισε τις απαντήσεις του μόνο στην καυτή ατμόσφαιρα που –παραδοσιακά- δημιουργούν οι φίλοι του Ολυμπιακού, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική της κορυφαίας ελληνικής ομάδας. «Ο κόσμος του Ολυμπιακού θα είναι πολύ θερμός, θα προσπαθήσει να μας κλονίσει και να μας φοβίσει. Πρωταγωνιστές είναι όμως οι παίκτες. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλούς παίκτες, εξαιρετικό σύνολο, τον σεβόμαστε και είναι μια ομάδα που αξίζει να είναι στο τοπ επίπεδο της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για πολύ καλό υλικό σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και εξέφρασε τον σεβασμό του για ένα κλαμπ που θεωρεί ότι άξια βρίσκεται στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Νομίζω ότι αυτές οι κουβέντες που βγήκαν από το στόμα του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή με το μοναδικό ταλέντο και τις ατελείωτες παραστάσεις, αποτελούν κι ένα μεγάλο «παράσημο» για τον Ολυμπιακό, ανεξάρτητα από το τι θα δούμε απόψε και το πού θα κάτσει η… μπίλια.

Οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν στη διάρκεια των συμμετοχών τους με τα «αστέρια» στο μπράτσο και με αποκορύφωμα την περσινή τους εντυπωσιακή πορεία στη διοργάνωση, ότι όχι μόνο συνεχίζουν να… ονειρεύονται στην Ευρώπη, όπως είναι και το φετινό σλόγκαν της ΠΑΕ, αλλά μπορούν και να επιτυγχάνουν αυτό που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο.

Δεν τον υποχρέωσε κανείς

Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν υποχρέωσε τον Μπουφόν να μιλήσει με τόσο θερμά λόγια για τον Ολυμπιακό εκτός κι αν από μικρός είναι οπαδός του και δεν το έχει παραδεχθεί δημόσια. Οι Ιταλοί, άλλωστε, που διακρίνονται ως λαός για τον σωβινισμό τους και όχι άδικα, σπάνια λένε τόσα καλά λόγια μαζεμένα για αντίπαλο, πόσο μάλλον για μια ομάδα που εκπροσωπεί το «μικρό» ελληνικό πρωτάθλημα.

Κι όταν αυτό συμβαίνει, δεν μιλάμε για κουβέντες του αέρα ή φιλοφρονήσεις της στιγμής, αλλά για μια μεγάλη κατάκτηση που πέρα από ικανοποίηση προκαλεί και ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ο Ολυμπιακός απόψε όχι μόνο πρέπει, αλλά επιβάλλεται να δικαιώσει τον… Μπουφόν και να δείξει ξανά σε όλο τον κόσμο ότι πράγματι είναι ένας σύλλογος που δικαίως ανήκει στο ευρωπαϊκό τοπ κλαμπ.

Όταν μια προσωπικότητα γνωστή σε κάθε άκρο του ποδοσφαιρικό πλανήτη, ο εμβληματικός αρχηγός μιας ομάδας που έχει «ταπεινώσει» τους «ερυθρόλευκους» με την πιο βαριά τους ήττα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παραδέχεται ότι αυτός ο αντίπαλος είναι πλέον άξιος σεβασμού και συγκαταλέγεται στους ισχυρούς της Ευρώπης, όλα τα άλλα είναι περιττά όσο κι αν ο φανατισμός –εντός των συνόρων- τυφλώνει τα μάτια.

Τη συνέχεια, θα τη δούμε σε λίγες ώρες πάνω στο χορτάρι όπου δύο μεγάλες ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ωστόσο, και… αύριο ο Μπουφόν και πολλοί άλλοι πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, την ίδια άποψη θα έχουν για τον Θρύλο της Ελλάδας και τον Ολυμπιακό της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανάλυση της Γιουβέντους από τον Θέμη Καίσαρη

Σχόλιο Σταύρου Καραΐνδρου: Δεν είναι τελικός, δεν χάνεται ο κόσμος

Σχόλιο Κώστα Κεφαλογιάννη: Η Γιουβέντους είναι ό,τι χρειάζεται

Έρευνα: ο άδικος υποβιβασμός της Γιουβέντους

Πάνοπλος ενόψει Γιουβέντους ο Ολυμπιακός

Μίτσελ: "Δεν θα σχολιάσω αρνητικά τους παίκτες μου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK